Neúspěšný boj o alimenty? Víte, na co máte nárok?

Petra Dlouhá | rubrika: Co se děje | 10. 10. 2011 | 53 komentářů
Neúspěšný boj o alimenty? Víte, na co máte nárok?
Každé druhé manželství končí krachem. Celkem je u nás 560 000 neúplných rodin. Třetina jich balancuje na hraně chudoby. Plánujete rozchod s otcem či matkou svých dětí? Připravte se na krušné časy. Alimenty někdy dosahují směšných částek nebo taky nechodí vůbec.

Konec nevydařeného vztahu? Může znamenat vysvobození, ale také finanční past. Situace většiny osamělých rodičů v Česku není růžová. Pokud tedy nemáte extra tučnou výplatní pásku nebo není váš bývalý partner mimořádně velkorysý – což se poštěstí málokomu. „Z důvodu nedokonalých zákonů, laxního přístupu soudů, institucí a obecně špatné vymahatelnosti práva se většina neúplných rodin potýká s řadou potíží,“ říká předsedkyně Asociace neúplných rodin Lucie Asenová. Nejpalčivějším problémem je nedostatek peněz. Třetina neúplných rodin je podle Asenové bezprostředně ohrožena chudobou. „Průměrná výše alimentů v České republice je 1 600 korun na dítě a měsíc. Český statistický úřad přitom vyčíslil náklady na dítě zhruba na 7 000 korun – i když to samozřejmě závisí na věku dítěte,“ uvádí Lucie Asenová.

Že vám šestnáct set korun měsíčně přijde k smíchu? „Samozřejmě, že je to málo. Ale byla bych ráda, kdybych pravidelně dostávala aspoň tolik. Bývalému příteli soud vyměřil za obě děti výživné celkem 4 000 korun. Dnes jsme ve fázi, kdy mi na alimentech dluží čtyřicet osm tisíc. Musím se spoléhat sama na sebe,“ líčí Kristýna Pavlovičová. Má nadprůměrný plat, takže dokáže rodinu zabezpečit sama. Většina osamělých rodičů ovšem takové štěstí nemá. Mít, nebo nemít pár tisíc navíc? V situaci, kdy se každá stovka počítá, je odpověď jednoznačná. „Ročně je podáno na 1 200 žalob ve věci nehrazení základní vyživovací povinnosti. Třicet osm procent povinných, většinou otců, alimenty nehradí vůbec,“ uvádí Lucie Asenová.

Žádná pevná pravidla neexistují

Vyživovací povinnost má ze zákona každý rodič ke všem svým dětem. Platit musíte i na dítě, se kterým se nevídáte. Dokonce i v případě, že vám s ním soud zakázal styk. Potud mluví náš právní řád jasně. Horší už je to s určováním výše alimentů. Na to v Česku totiž žádná jednoduchá rovnice neexistuje. Když se rodiče nedohodnou sami, určí výživné soud. Záleží na konkrétní situaci, a zejména na tom, jak ji konkrétní soudce posoudí. Stanovená suma by se měla odvíjet především od potřeb daného dítěte a majetkových poměrů rodiče.

Věk dítěteAlimenty, podíl z čistého příjmu
0–5 let11–15 %
6–9 let13–17 %
10–14 let15–19 %
15–17 let16–22 %
18 a více let19–25 %

Od loňského roku mají soudci k dispozici doporučující tabulky, které zavedla ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová – navrhovanou výši alimentů pro jednotlivé věkové kategorie dětí si můžete prohlédnout v boxu vpravo. Soudci se jimi řídit mohou, ale nemusí. Žádné dno a strop pro alimenty v Česku neexistují. Asociace na ochranu neúplných rodin tento stav kritizuje a prosazuje zákonné stanovení minimální a maximální výše výživného. S tím zase nesouhlasí ministerstvo spravedlnosti. „Došlo by tím k porušení zákona o rodině, který mimo jiné říká, že dítě se má podílet na životní úrovni svých rodičů. Výživné proto musí být určováno s ohledem na specifika konkrétního případu. Aplikace tabulky nemusí být vždy vhodná,“ říká mluvčí ministerstva Tereza Palečková.

Levicové strany v parlamentu opakovaně navrhovaly, aby výživné za rodiče-neplatiče, hradil stát. Prosadit se ale tento návrh nikdy nepodařilo. „Ministerstvo na tomto návrhu kritizovalo především skutečnost, že v něm nebyla nastavena možnost státu vymáhat výživné po povinném. Obecně se domníváme, že by stát neměl být odpovědný za dluhy neplatičů výživného,“ říká mluvčí ministerstva Palečková.

Finty u soudu vás mohou přijít draho

Zdá se, že žádné legislativní změny v oblasti alimentů na obzoru nejsou. Tím důležitější je, abyste se dokázali zorientovat v současných možnostech. Zajímá vás, jak soud při určování výživného postupuje? Předně si vyžádá všechny doklady o příjmech rodiče, potvrzené zaměstnavatelem. A když váš bývalý partner či partnerka podniká? Pak musí předložit daňové přiznání. S tím se, jak známo, dají dělat divy, až nakonec „nula od nuly pojde“. Jenže tím se nemusíte nechat vy, ani soud obalamutit. Soud si může vyžádat peněžní deník a prověřit povahu výdajů. Pokud je do nich zařazen například luxusní automobil (a je tedy evidentní, že si rodič dítěte žije na vysoké noze), může je soud započítat do příjmů.

Někteří rodiče se na alimentech snaží ušetřit tím, že si oficiální příjmy srazí na minimum prací „na černo“. Ale ne vždy s tím pochodí. „Pokud rodiči, který má na dítě platit, náhle podezřele klesne příjem, může soud zjišťovat, zda se bez zásadního důvodu nevzdal výnosnějšího zaměstnání, výdělečné činnosti nebo majetkového prospěchu,“ upozorňuje Lucie Asenová.

Říkáte si – budu u soudu dělat mrtvého brouka a ono to nějak dopadne? Pozor, abyste si nenaběhli. Pokud odmítnete doklady o svých příjmech předložit, bude soudce vyházet z toho, že vaše příjmy dosahují patnáctinásobku životního minima, který dnes dělá téměř 50 tisíc korun. Ze stanovené výše alimentů by se vám potom mohly protočit panenky. Rozhodně se tedy vyplatí se soudem spolupracovat.

Alimenty podle ministerské tabulky v praxi (v Kč)
Věk dítěte / Čistý příjem rodiče10 000 Kč20 000 Kč50 000 Kč
0–5 letaž 1 500až 3 000až 7 500
6–9 letaž 1 700až 3 400až 8 500
10–14 letaž 1 900až 3 800až 9 500
15–17 letaž 2 200až 4 400až 11 000
18 let a více až 2 500až 5 000až 12 500

Jak se bránit, když druhý rodič neplatí?

Pozor, děti

Anketa

Jak se vám líbí ministerská tabulka doporučující výši výživného?

Co je mi ale platné stanovení výše alimentů, když je ve finále druhý rodič stejně neplatí? říkáte si. Co si počít potom? Ideální samozřejmě je, když se s druhým rodičem rozumně domluvíte na nějakém splátkovém kalendáři. To se ovšem ve vypjatých „porozchodových“ vztazích vždy nedaří. Na svůj nárok byste ale rozhodně neměli rezignovat. Zákon vám nabízí přinejmenším dvě varianty postupu. Výživné můžete po bývalém partnerovi či partnerce vymáhat prostřednictvím návrhu na výkon rozhodnutí (čili exekuci), který podáte k okresnímu soudu. Exekuce v podobných případech nejčastěji probíhá srážkami ze mzdy, prováděnými zaměstnavatelem. Když vám alimenty na účet nedorazí čtyři po sobě jdoucí měsíce, můžete na svého či svou „ex“ navíc podat trestní oznámení za zanedbání povinné výživy dítěte. Strach z vězení řadu neplatičů přiměje, aby svůj dluh začali pomalu udolávat.

Samozřejmě se ale také můžete dostat na druhou stranu barikády. Může se stát, že přijdete o práci nebo proděláte úraz a alimenty, které jste dříve platili bez mrknutí oka, se pro vás náhle stanou neúnosným zatížením. I na takovou situaci zákon pamatuje. Je třeba se neprodleně obrátit na soud a požádat o snížení výše výživného. Když prokážete změnu své životní a finanční situace, alimenty by vám měl snížit.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+37
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 53 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 12. 2013 12:51

Někdy to tak je... Můj manžel platí pravidelně alimenty na svou dceru z předchozího vztahu, ale k čemu mu to je, když matka se rozhodla, že mu dceru nebude vůbec dávat? Vidáme ji jednou za půl roku, jako i ty matky by si někdy zasloužily... A soud mu ji přidělit bohužel nemůže, jelikož má každý měsíc jiné směny a neví je dřív dopředu jak pár dní před koncem měsíce. Byl si už na soc. stěžovat asi 10x, ale stejně mu to bylo prd platné. Tak kde jsme? Nemluvě o tom, že když už ji máme, tak veškeré oblečení atd si kupujeme sami, protože nám nikdy nedá ani kalhotky. Maminy si pořád jen stěžují na to, že mají málo nebo jim nikdo neplatí alimenty (věřím, že to musí být strašné), ale některé matky (jako je třeba tahle) by si zasloužila takové chlapa, který by jí neplatil, aby věděla .... Jenže manžel je hodný a nikdy by tohle neudělal!!! A to už nemluvím o tom, že jí proti nám pořád očkuje, za to by si matky zasloužily normálně někdy facku, i když se říká, že žena by se uhodit neměla, v tomhle bych udělala výjimku!!!! A ještě musím dodat, že manžel taky neopustil tu svou přítelkyni, ale jejich dcera pořád mluvila o nějakém klukovi (myslel si, že je to spolužák ze školky) a nakonec zjistil, že to byl milenec od matky.

Zobrazit celé vlákno

+17
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

31. 10. 2011 21:42, Tina

Hugo, ty jsi ale dobré ho.ado!!! Kolik je podle tebe takových chudinek, co? Nemám kolem sebe jedinou, zato spoustu takových, jako já, které počítají výplatu na koruny, telefon mají ten nejlevnější, x roků starý, co už skoro nefunguje, mají rezavý starý vrak, jenom aby měly jak dostat dítě do školky, koupí si celkem 4 trička, dvě bundy (letní a zimní) a dvoje boty (letní a zimní) za 4 roky a to ještě u vietnamců, jenom aby dítě, na které ten úžasný a skvělý otec, platí almužnu (pokud vůbec platí), mělo co jíst. Jsi sketa a do takových diskuzí bys neměl psát, jenom se.eš lidi, co hledají radu a ne žvásty idiota

Zobrazit celé vlákno

-17
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (53 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Víte, co je rodičovská dovolená?

3. 5. 2011 | Ludmila Řezníčková | 17 komentářů

Víte, co je rodičovská dovolená?

Rodičovská dovolená – většina lidí si představí dobu, po niž se pobírá rodičovský příspěvek. To ovšem není přesné. A navíc je to jen jeden úhel pohledu, osobní. Rodičovskou dovolenou... celý článek

Ať soudy rozhodují jinak. Pak budou dohady o výši alimentů zbytečné.

13. 7. 2010 | Jan Stuchlík | 17 komentářů

Ať soudy rozhodují jinak. Pak budou dohady o výši alimentů zbytečné.

Cela nynější debata o stanovování výživného by byla zbytečná, kdyby v Česku pořádně fungoval institut střídavé péče. V něm alimenty ztrácejí význam, říká Aleš Hodina, provozovatel serverů... celý článek

Alimenty? Až čtvrtina platu, doporučuje ministerstvo. Co vy na to?

18. 3. 2010 | redakce Peníze.CZ | 79 komentářů

Alimenty? Až čtvrtina platu, doporučuje ministerstvo. Co vy na to?

Nejednotné rozhodování soudů o výši výživného na děti by mělo skončit. Ministerstvo spravedlnosti vydalo doporučující tabulku, kolik by rodič na dítě, které nevychovává, měl platit.... celý článek

Přestal vám otec dítěte platit alimenty? Jděte na policii.

8. 10. 2009 | Eva Sovová | 44 komentářů

Přestal vám otec dítěte platit alimenty? Jděte na policii.

Ženy, kterým bývalý muž neplatí na děti alimenty déle než půl roku, se mohou obrátit na policii. Podle zkušeností policistů každý čtvrtý dlužník raději výživné doplatí, než aby skončil... celý článek

Alimenty se týkají rodičů, dětí, předků i potomků

19. 1. 2006 | Ludmila Řezníčková | 7 komentářů

Alimenty se týkají rodičů, dětí, předků i potomků

Na výživné, laicky alimenty, tedy částku, kterou platíme v rámci vyživovací povinnosti, často žehrají obě strany. Pro příjemce je moc malá, pro plátce naopak vysoká, fakt je, že průměrně... celý článek

Partners Financial Services