Smrtelné výpočty aneb má tchyně na kahánku?

Smrtelné výpočty aneb má tchyně na kahánku?
Zajímá vás, zda přežijete manželku, dočkáte se vnuččiny maturity či dožijete synovy svatby? Nebo snad kdy budete dědit po tetě, zda vás bude tchýně kárat dalších 10 let či získáte do 5 let "regulovaný byt" po dědovi? Máme pro vás zajímavé příklady a zejména jedinečné "smrtelné kalkulačky". Užijí je jak dobráci od kosti, tak krkavčí zloduši.

Každý z nás by někdy chtěl nahlédnout do budoucnosti. Podívat se, kam nás život zavede, co nás čeká a nemine... Kartářku jsme již otestovali za vás (viz článek Se sto tisíci do věštírny) a přiznejme si, že šlo o vyhozených 500 Kč. Dnes pro vás ale máme podstatně důvěryhodnější nástroj: kalkulačku smrtelných výpočtů, která vychází z demografických tabulek a pravděpodobnostních počtů.

Připravili jsme pro vás rovnou "smrtelný pár", kalkulačku pravděpodobnosti dožití i přežití. První počítá pravděpodobnost, že určitá osoba zemře v určitém věkovém intervalu a druhá pak pravděpodobnost, že danou druhou osobu přežijete.
Pro někoho tak může být nástrojem ukojení zvědavosti a uklidnění, že se např. dožije vnoučat. Pro jiného může posloužit pro zákeřnější kousky, např. nenápadné propočty toho, zda jeho tchýně zemře do 5 let.
Co všechno naše kalkulačka umí? Předkládáme vám několik příkladů pro inspiraci .

Abych se toho, Jiříku, ještě vůbec dočkala...

Vyzkoušejte naše "smrtelné kalkulačky"
Kalkulačku pravděpodobnosti dožití a kalkulačku pravděpodobnosti přežití naleznete zde . Jelikož se jedná o zcela unikátní nástroj, rozhodli jsme se jeho použití zpoplatnit:
  • výpočet "dožije se tchýně dalších X let?": 50 Kč,
  • výpočet "získám byt po dědovi do X let?": 100 Kč,
  • výpočet "budu dědit po manželovi": 200 Kč,
kompletní ceník naleznete na konci tohoto článku.
Tchýně vám dělá ze života peklo? Nic, co uděláte, není dost dobré, chováte se k její dceři neslušně a ani jako otec za moc nestojíte? Že vás to už opravdu nebaví poslouchat, zejména když dodá ještě to své "abych se toho ještě dožila"? Pak vám ale zbývá snad jen kupit si špunty do uší a obrnit se trpělivostí. Jestliže vám je 40 a vaší tchýni 65, existuje totiž nejen více než 80% pravděpodobnost, že "maminka" bude dalších 10 let aktivně u vás, ale dokonce vás s asi 13% jistotou nakonec ještě přežije.

Pokud je vám 81 let, máte více než 99% šanci, že vás přežije váš 25letý vnuk. Jde-li o vaše nejmladší vnouče, rodinného benjamínka, jehož blaho vám leží na prsou, tak si asi nyní postesknete, kdo že mu to bude péct jeho oblíbený štrúdl, až vás nebude. Snad vás ale aspoň uklidní, že máte asi 64% naději, že se dožijete vnukových 30. narozenin. Do té doby by už si snad nějaké to "děvče" mohl vybrat, a vy ji budete moci svůj recept na "Martínkův oblíbený zákusek" předat.

Majitel domu, ve kterém bydlíte, je tyran? Že vám v zimě téměř nezatopil? Pokud již opravdu zvažujete, že vám stojí zato vyměnit "levno" regulovaného nájmu za "teplo" vlastního domova, pak máte nejvyšší čas začít shánět nové bydlení. Pokud je totiž majiteli bytu 55 let, s menší než 6% pravděpodobností si pro něj v příštích 5 letech přijde zubatá.
Obdobně, pokud se naopak jako majitel domu nemůžete zbavit svých nechtěných a problémových nájemníků, nespoléhejte se ani na stát, neboť k deregulaci je ještě cesta dlouhá, ani na srdeční příhodu nájemníka. Pokud mu je 40, bude u vás na zhruba 96 % žít ještě dalších 10 let, jeho 35letá žena pak se stejnou pravděpodobností dokonce roků 20. Že byste nájemníkům v zimě utáhli kohouty od topení...?

Tak snad abyste se začali učit

Je vám sedmnáct a problémy s bydlením vás nezajímají? Jediná úprava, která by snad zasloužila pozornosti, je zastavění levé půlky okna, protože ten nový plakát Brada Pitta už prostě nemáte kam dát? Pak vězte, že svalnatý Achilles je natolik starý, že z téměř 30 % nepřežije další čtvrtstoletí, tedy vaše "nejlepší" léta. Nestojí spíše za pozornost nějaký ten "náctiletý český Honza" (s americkými džínami, britskými botami, finským telefonem a německým autem, samozřejmě)?

Maturita před vámi a matikářka si zasedla právě na vás? Říkáte si, že by se vám "fakt šiklo", kdyby ji to "prostě kleplo"? Takže celý rok ve třídě rušíte ještě víc, a přivádíte jí tím záměrně k šílenství? Dáme vám dobrou radu: začněte se už pořádně učit, vaše 40letá matikářka se totiž svých příštích narozenin dožije na 99,9 %, vaši zkoušku dospělosti si tedy nejspíš nenechá ujít. Že jí už bylo 60? Ani tím se toho pro vás moc nemění, 61 let se dožije s pravděpodobností stále vyšší než 99 %.
Statisticky lépe jste na tom v případě, kdy vás na závěrečné státnici jako předseda komise čeká zrovna 65letý Prof. Nedávám, proslulý vyhazovač. Přesto můžete doufat jen ve slabá 3 %.

O peníze jde až v poslední řadě

Platonická láska k Bradu Pittovi sice nevyšla (život je krutý, ale jde dál), vy jste ale ve svých 30 potkala muže s "ideálními mírami": 90 - 60 - 40 (devadesát let, šedesát miliónů, čtyřicítka horečka, kdo by ten vtip neznal....). Vzala jste si ho a jediné, co vás teď zajímá, je, kdy budete po manželovi dědit? Čekáte, že "do roka a do dne"? Přidejte. Spolyká-li váš choť několik paralenů na utlumení horečky, má na téměř 30 % před sebou dalších 5 let života po vašem boku.

Rádi byste již vyletěli z rodičovského hnízda, ale vázat si na krk hypotéku pro vás prý nemá cenu, protože zanedlouho snad bude volný byt po babičce? Nechte babičku v klidu dožít a začněte se o vlastní bydlení starat sami. 80letá babička má stále zhruba 30% šanci, že vám chlupaté knedlíky bude vařit ještě dalších 10 let.

Ceník ve sloupku je samozřejmě Apríl :) Pozor, kalkulačka nikoli!

Přežijete souseda, který vám už 10 let brání v přístavbě patra? Stavebně spoříte na pět rodných čísel. Dospoří "své-vaše" smlouvy všichni? Příkladů na využití naší kalkulačky je bezpočet...

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Oblíbená témata

kalkulačky, Životní situace

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Čas na roční bilancování: nahlédněte do zrcadla

31. 12. 2003 | Jiří Mikolášek

Čas na roční bilancování: nahlédněte do zrcadla

Čtenáři Peníze.CZ - ačkoli se jich 7 % vůbec nevrátilo z dovolené - stále pilně přispívají do našich anket. Například 17 % z vás si myslí, že premianti s červeným diplomem jsou šprti,... celý článek

Se sto tisíci do věštírny

4. 7. 2003 | Simona Ely Plischke | 2 komentáře

Se sto tisíci do věštírny

Nevíte kam investovat? No přece na temínovaný vklad s jedenácti procenty, do České národní banky nebo státního penzijního fondu. Takový finanční plán nám připravil další z námi testovaných... celý článek

Víš, s kým čteš Peníze.CZ?

30. 5. 2003 | Simona Ely Plischke

Víš, s kým čteš Peníze.CZ?

Než si vyberou peníze z bankomatu, nechají jej prověřit u tajné služby. Počítač by vyměnili za fotoaparát a místo práce s daty by fotili nahé dívky. O koho jde? O vás, naše čtenáře.... celý článek

Pražskou burzu čeká revoluce

1. 4. 2003 | redakce Peníze.CZ

Pražskou burzu čeká revoluce

Tradice KSČM sahá až k počátkům minulého století. Díky dobrým hospodářským výsledkům její význam v průběhu let rostl, až se z ní v roce 1948 stal monopol, který zastřešoval veškerá... celý článek

Partners Financial Services