Zákon zakázal proplácet dovolenou

Zákon zakázal proplácet dovolenou
Patříte mezi ty zaměstnance, kteří na dovolenou nemají čas a na výplatních páskách se jim hromadí nevybrané volno nejen za letošní, ale dokonce i za loňský a předloňský rok? Dejte pozor, protože vláda právě pro vás připravila nemilé změny, platné již od počátku tohoto měsíce.

Čas dovolených pro většinu z nás skončil. A právě s definitivním koncem léta a nástupem podzimních dnů přichází vláda s novelizací zákoníku práce, která se mimo jiné dotkne i zákonných ustanovení týkajících se dovolené. Pokud si dovolenou nevybíráte, uvedené zákonné změny se dotýkají právě vás.

Zaměstnavatel má hlavní slovo, ale...

Nejprve si shrňme zákonná ustanovení, která se dovolené týkají. Základní výměra dovolené pro zaměstnance, kteří jsou u zaměstnavatele v pracovním poměru po celý rok, je 4 týdny. Další zvýšení rozsahu dovolené může být zakotveno např. v kolektivní smlouvě. Ti ze zaměstnanců, kteří nastoupí až v průběhu roku, mají nárok na dovolenou v rozsahu 1/12 z celkového nároku za každých 22 odpracovaných dnů.
Oproti tomu je třeba počítat také s tím, že dle zákona se nárok na dovolenou také krátí, např. v případě dlouhodobé nemoci či po dobu rodičovské dovolené (ta část "mateřské", kdy žena či muž pobírají rodičovský příspěvek) se za každých 100 neodpracovaných dnů snižuje o 1/12 a za každých dalších 22 neodpracovaných dnů o další 1/12 z celkového nároku. Také pokud neomluveně zameškáme směnu, může nám být dovolená zkrácena o 1 až 3 dny za každou směnu.
Co se týče samotného čerpání dovolené, je třeba si uvědomit, že podle zákoníku práce má hlavní slovo zaměstnavatel. Právě on čerpání dovolené u svých zaměstnanců určuje. Zákoník práce mu v tom klade určitá omezení, např. v tom, že měl dovolenou rozvrhnout tak, aby si ji zaměstnanec v daném roce skutečně vybral. Pokud určuje čerpání v několika částech, měla by alespoň jedna část zahrnovat minimálně 14 dnů dovolené vcelku.

Necháváte si dovolenou proplácet? Máte smůlu.

A co s dovolenou, kterou si zaměstnanec nestihne vybrat? Podle dosavadní praxe si mohl nevyčerpanou dovolenou tzv. "nechat proplatit", tj. vzít si místo ní peněžní náhradu. To od 1. října 2004 již možné není, s jedinou výjimkou – pokud pracovní poměr skončí (v tom případě bude možné nevyčerpanou dovolenou proplácet i nadále), ale v jiných případech nikoliv.
Na vyčerpání dovolené tedy budeme mít čas až do konce října následujícího roku. Pokud ji nevyčerpáme do 31.10., budeme na ni muset nastoupit "ze zákona", a to od prvního pracovního dne v listopadu. Jestliže tak neučiníme, bude se mít za to, že ji čerpáme (tudíž nám propadne, a sice bez náhrady). Omluvou budou pouze zákonné překážky v práci – vojenská či civilní služba, pracovní neschopnost, mateřská nebo rodičovská dovolená.
Pro všechny však platí, že pokud zaměstnanec nevyčerpá alespoň 4 týdny dovolené ani do konce následujícího roku, nárok na tuto dovolenou mu bez náhrady zanikne. Pokud budete mít více než 4 týdny dovolené, "nadbytečné" dny si budete moci do příštího roku převést. Máte-li tedy nárok v délce 4 týdnů a 4 dnů, převedou se do příštího roku s vaším souhlasem pouze 4 dny.

Bude dovolená odpočinkem?

Toto nové ustanovení může působit obtíže např. ženám na mateřské dovolené. Pro ty platí, že "mateřská dovolená" (v délce 28 či 37 týdnů, kdy žena pobírá peněžitou pomoc v mateřství) se pro účely dovolené považuje za "dobu zaměstnání" a za tuto dobu vzniká nárok na dovolenou. Kdežto "rodičovská dovolená" (do 3 let dítěte, doba po kterou žena pobírá rodičovský příspěvek) se již za "odpracovanou" nepovažuje a dovolená se za tuto dobu krátí. Pokud má tedy žena nárok na dovolenou a nevyčerpá si ji před mateřskou dovolenou, může si ji např. vyčerpat bezprostředně po ukončení peněžité pomoci v mateřství, tj. bude souběžně pobírat rodičovský příspěvek a zároveň mzdu od zaměstnavatele za dovolenou.
Závěrem lze říci, že stát tímto ustanovením udělal krok k tomu, aby dovolená byla chápána skutečně jako doba odpočinku od zaměstnání, nikoliv jako možnost dalšího finančního "přilepšení".

Bude tomu skutečně tak? A je to podle vás správné? Co si o této úpravě zákoníku práce myslíte?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

11. 10. 2004 9:04

Skoro bych řekl, že pracujete v Ekobalu... Tam se děje nejen tohle, ale diety jsou taky jen pro ředitele a jeho souložnice.

Zobrazit celé vlákno

+24
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

8. 10. 2004 10:29, Buchtova M.

Pracuji jako učetní v s.r.o., nárok na dovolenou mám 4 týdny, což je málo. Z toho jsem v celku neměla jediný týden. Dovolenou si bereme hlavně jak potřebuje zaměstnavatel, ten si ovšem nenapíše ani den dovolené, a celou si nechá proplatit. Takže tento nový zákon se netýká řadových pracovníků, ale pracovníků vedoucích. Jestli-že jim budou chybět peníze za proplacenou dovolenou, zvýší si platy.

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Čistá mzda tvoří pouhou polovinu nákladů na práci

22. 9. 2004 | Jiří Šedivý | 1 komentář

Čistá mzda tvoří pouhou polovinu nákladů na práci

Náklady na práci jednoho zaměstnance, to nejsou jenom jeho mzda a zákonné pojištění, ale řada dalších nezbytných výdajů. Je u nás práce drahá, nebo levná? Jaké jsou podíly nemzdových... celý článek

Škromach a Tlustý říkají totéž

7. 9. 2004 | Kateřina Havlíčková

Škromach a Tlustý říkají totéž

Sečteme-li daňový odpočet na dítě a přídavky, zjistíme, že celková částka této "státní podpory" dětí s rostoucí výší příjmu u všech typů rodin neklesá, ale doslova "hopsá" nahoru dolů,... celý článek

Reforma daní a státního aparátu podle našich čtenářů

18. 6. 2004 | Jiří Šedivý | 1 komentář

Reforma daní a státního aparátu podle našich čtenářů

Překvapivé množství diskutujících i příspěvků k daňové problematice na našich stránkách nás přivedlo k myšlence navrhnout alternativní daňovou reformu podle čtenářů Peníze.CZ. Základním... celý článek

Vysypme své kapsy potřetí

27. 4. 2004 | Simona Ely Plischke

Vysypme své kapsy potřetí

Daň z příjmu jsme odvedli, zdravotní pojištění doplatili, čeká nás ale ještě finále. S napřaženou rukou se blíží správa sociálního zabezpečení. Skoncujme tedy úspěšně s poslední odvodovou... celý článek

Pomůže reforma snížit nezaměstnanost?

29. 10. 2003 | František Marek

Pomůže reforma snížit nezaměstnanost?

Vysoká cena práce v ČR je překážkou pro zaměstnávání lidí. Podnikatel má sice možnosti jak dát někomu práci tak, aby pro něj realizace zakázky neztratila smysl. Ne všechny, byť využívané,... celý článek

Partners Financial Services