Rodičovská: Změna plánu, škrty mají přijít už v lednu

Petr Kučera | rubrika: Aktuálně.cz | 17. 9. 2010 | 12 komentářů
Rodičovská: Změna plánu, škrty mají přijít už v lednu
Šetří se i na rodičovském příspěvku. Změny přitom pravděpodobně přijdou dříve, než se původně předpokládalo.

Škrty v rodičovském příspěvku přijdou zřejmě dřív, než Ministerstvo práce a sociálních věcí dosud plánovalo. Alespoň pro rodiče, kteří už příspěvek dostávají a jejich nárok potrvá i po 1. lednu 2011.

Rodičů, kteří příspěvek dostanou do konce března 2011, se měla nová pravidla dotknout jen tehdy, potrvá-li jejich nárok i po 1. červenci 2010. Tuto část návrhu však Legislativní rada vlády doporučila přepracovat.

Do vlády tak směřuje návrh, podle něhož se nová pravidla mají týkat už rodičů, kteří dostávali příspěvek v roce 2010 a jejichž nárok (na stejné dítě) pokračuje i po 1. lednu 2011.

Těmto rodičům by se základní výměra od ledna automaticky snížila z dosavadních 7 600 na 7 000 korun měsíčně a snížená výměra z 3 800 na 3 500 korun měsíčně.

Oproti původnímu záměru by se jich však už nedotkl chystaný limit, podle něhož nemůže celkový rodičovský příspěvek (na jedno dítě) přesáhnout 216 tisíc korun. Nový návrh je tak v praxi o trochu mírnější než původní.

Na druhé části plánu se nic nemění: Pro lidi, kteří začnou brát rodičovský příspěvek teprve po 1. dubnu 2011, začnou nová pravidla platit až od tohoto měsíce, tedy od začátku druhého čtvrtletí.

Vláda by o návrhu měla definitivně rozhodnout do měsíce, během podzimu pak změnu projednají poslanci.

Rodiče dostanou méně, než počítali

Škrty by se tak nejvíce dotkly rodičů, kteří začnou příspěvek pobírat na konci letošního roku.

Například matka, která od listopadu 2010 začne dostávat tříletou variantu, by tak celkově přišla až o 17 400 korun oproti dosavadnímu systému. Zbývajících 29 měsíců (od ledna) totiž dostane o 600 korun méně.

Matka, která ji dostává už od února 2010, by celkově přišla "jen" o 12 tisíc.

Zvýšená výměra, která nyní činí 11 400 korun měsíčně, by se už pro stávající příjemce (ke konci letošního roku) snižovat neměla.

Přechod na nový systém? Jen dobrovolně

Legislativní rada vlády se touto úpravou snaží zjednodušit původní návrh ministerstva, podle něhož by úřady musely přepočítávat dosud přiznané dávky na nový systém.

Chce také utlumit "náraz", který by pro dosavadní příjemce znamenalo červencové dosažení stropu. Ze dne na den by totiž o dávky mohli úplně přijít.

Původně měl pro všechny příjemce platit nový limit 216 tisíc korun nezávisle na variantě rodičovského příspěvku. Podle Legislativní rady se ale má tento limit vztahovat jen pro zcela nové příjemce, jimž vznikne nárok po 1. dubnu 2011. Dosavadních příjemců (jejichž nárok pokračuje i po 1. lednu 2011) se limit 216 tisíc nakonec týkat nemá.

Výjimkou je situace, kdy si lidé dobrovolně zvolí nový systém - tato varianta může být výhodnější obecně pro rodiče, kteří se chtějí rychleji vrátit do práce nebo brzy plánují dalšího potomka a stejně by tak nestihli dočerpat původní limity (nyní činí 216 600 až 262 200 korun podle varianty čerpání).

Nový systém má totiž rodičům umožnit, aby si vybrali délku čerpání pružněji než dosud. Do celkového limitu 216 tisíc korun (na jedno dítě) si budou moci zvolit dávku nejméně 4 500 a nejvýše 11 500 korun měsíční, maximálně však 70 % vyměřovacího základu (předchozí mzdy). Oproti současnému systému by navíc mohli volbu změnit i v průběhu čerpání.

Celý text si přečtete na Aktuálně.cz

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

18. 9. 2010 16:14, VENUŠE

Proč chce vláda ubrat peníze z rodičovského příspěvku??Chápu,že tenhle krok se dělá i kvůli určité skupině občanek,která peníze pobírá,ale o děti se nestará.Ale proč to máme odnést všechny MÁMY?Jsem s dítětem doma,protože se mu chci po celé čtyři roky plně věnovat.NIKDO už tyhle chvíle nevrátí .Kde mám v dnešní době sehnat práci na zkrácený úvazek,když jsem ne vlastní vinou přišla o zaměstnavatele(který mi ještě dluží odstupné!!!)?Pokud to srovnám,mám odpracováno 14 let,proč má stejný RD příspěvek i matka,která neviděla práci ani z letadla???Tak ať vláda zajistí pracovní místa s takovou pracovní dobou,aby byla možno jít do práce a nepobírat směšné dávky!!!!Zkuste si nakoupit pro dítě za 3800,-.A pokud to ještě sníží o další tři stovky,za které se dají koupit např.plíny...tepláčky,zimní bundička...botičky...škoda slov:-(. To snad není možné,co se v našem státě děje.Ano,ať si vláda hodně ubere...mají z čeho!Berou jen ve spodní vrstvě,podporují lůzu,která okrádá stát prostřednictvím různých přídavků,dávek apod.Ty se tu mají nejlíp+vláda.

+10
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

23. 9. 2010 15:13, Adéla

Já teda taky ještě nepracovala tak, abych měla nárok na PPM, ale studuju VŠ, to taky nikdo nezohlední, jsem hozená tam, kam nemakačenka... Přitom se soustavně připravuju na budoucí povolání. A protože nechci rodit ve třiceti, šli jsme do dítěte poslední rok školy... A tak mě čeká krásný 4letý rodičák, i když bych chtěla 3letý (po třech letech holt půjdu do práce a ať si za zbytek těch peněz koupí Kalousek třeba oblek).

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Drábek přitvrdil, rodičovská klesne víc. Až o 46 tisíc korun

3. 9. 2010 | Petr Kučera | 5 komentářů

Drábek přitvrdil, rodičovská klesne víc. Až o 46 tisíc korun

Škrty v rodičovském příspěvku mají být výraznější, než původně navrhoval ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09). Pozměněný návrh, který má online deník Aktuálně.cz... celý článek

Nová vláda: omezí porodné, ale mateřskou nesrazí

20. 7. 2010 | Petr Kučera | 24 komentářů

Nová vláda: omezí porodné, ale mateřskou nesrazí

Nečekaně výrazné omezení porodného, ale také překvapivé ponechání vyšší mateřské a jen relativně drobné škrty v rodičovském příspěvku. Takové změny čekají od roku 2011 na rodiny s malými... celý článek

Ženy na mateřské čeká od ledna propad příjmu o tisíce

9. 10. 2009 | Jan Stuchlík | 26 komentářů

Ženy na mateřské čeká od ledna propad příjmu o tisíce

Úsporný balíček, který má snížit deficit státního rozpočtu, připraví od nového roku matky na mateřské každý měsíc o tisíce. Spočítejte si, o kolik se vám od 1. ledna sníží mateřská. celý článek

Co chtít po firmě, abyste mohli pracovat i pečovat o rodinu

15. 6. 2009 | Alexandra Jachanová Doleželová | 6 komentářů

Co chtít po firmě, abyste mohli pracovat i pečovat o rodinu

Firmy mohou nabídnout rodičům s dětmi dost možností, které jim usnadní práci i péči o rodinu. Samy na tom vydělají. Udrží si spokojené zaměstnance, zvýší produktivitu jejich práce a... celý článek

Když o dítě pečuje tatínek aneb na co jste mohli zapomenout

10. 3. 2008 | Ludmila Řezníčková

Když o dítě pečuje tatínek aneb na co jste mohli zapomenout

Otcové, kteří pečují místo matek o děti mají nárok na rodičovskou dovolenou, mohou pobírat rodičovský příspěvek a zdravotní pojištění za ně platí stát. Pořád ovšem nemohou až na výjimečné... celý článek

Partners Financial Services