Když o dítě pečuje tatínek aneb na co jste mohli zapomenout

Ludmila Řezníčková | rubrika: Jak na to | 10. 3. 2008
Když o dítě pečuje tatínek aneb na co jste mohli zapomenout
Otcové, kteří pečují místo matek o děti mají nárok na rodičovskou dovolenou, mohou pobírat rodičovský příspěvek a zdravotní pojištění za ně platí stát. Pořád ovšem nemohou až na výjimečné případy pobírat peněžitou pomoc v mateřství.

Nahradit matku při péči o dítě už není pro otce velký problém. Zákoník práce zaručuje mužům možnost čerpat rodičovskou dovolenou stejně jako ženám. Na rodičovskou dovolenou dokonce mohou odejít oba rodiče zároveň. Otcové tak mohou požádat zaměstnavatele, aby jim v souvislosti se zajištěním péče umožnil čerpání rodičovské dovolené v rozsahu, v jakém sám uzná za vhodné. Nejdéle ovšem může rodičovská dovolená trvat do čtyř let dítěte.

Rodičovský příspěvek, kterým stát částečně kompenzuje rodičům ušlý příjem při péči o malé dítě, může jej také pobírat kterýkoliv z rodičů (ovšem vždy pouze jeden z nich, ne oba současně). Záleží jen na nich, jak se na pobírání této dávky domluví. Rozdíl je ovšem v poskytování peněžité pomoci v mateřství. U této dávky z nemocenského pojištění vyplácené v prvním půlroce po porodu nejsou otcové a matky zcela rovnoprávní. Pokud by chtěl otec zůstat s dítětem doma ihned po porodu, na dávku by nárok neměl. Mohl by ji čerpat jen v případě, že matka dítěte zemřela, dítě opustila či ze závažných zdravotních důvodů o dítě pečovat nemůže. Sám se tedy pro čerpání peněžité pomoci nemůže rozhodnout.

Anketa

Co si myslíte o otcích na rodičovské dovolené?

Nápravu této nerovnoprávnosti by měl přinést nový zákon o nemocenském pojištění, který má otcům zajistit i právo pobírat peněžitou pomoc v mateřství. Platnost tohoto zákona se však stále odsouvá. Prozatím je stanovena na 1. leden 2009.

Otec, který se místo matky stará o malé dítě, může počítat s tím, že za něj po dobu péče o dítě bude hradit zdravotní pojištění stát. V tomto ohledu jsou na tom muži a ženy stejně. Pouze je třeba mít na paměti, že při péči o stejné dítě stát platí pojištění pouze jednomu z rodičů, pokud tedy o dítě pečují oba, musí si jeden z nich zdravotní pojištění hradit sám.

Určitou diskriminaci otců pečujících o malé děti už loni odstranil ústavní soud. Problém se týkal otců, kteří byli na rodičovské dovolené místo svých partnerek a starali se o děti ve věku do čtyř let. Tito muži museli až do loňského července na rozdíl od matek prokazovat, že se o dítě skutečně starali, a rodičovská dovolená jim tak mohla být započítána do doby, která je určující pro výpočet nároku na starobní důchod.

Platilo, že muži na rodičovské dovolené museli nejpozději do dvou let od ukončení péče požádat na okresních správách sociálního zabezpečení o uznání této péče pro nárok na důchod. Pokud chtěli, aby jim tato doba byla uznána. Když na tuto podmínku zapomněli, péče o dítě se jim při posuzování jejich nároku na důchod nezapočetla. Ženám přitom stačí pouze při žádosti o důchod uvést, že pečovaly o dítě a v jakém období.

Loňské rozhodnutí ústavního soudu znamená, že péče o dítě ukončená po 30. červnu 2007 se prokazuje až při podání žádosti o důchod, a to čestným prohlášením podaným na předepsaném tiskopise.

Muži, kteří ukončili péči o dítě před 1. červencem 2007, musí stále podat přihlášku k důchodovému pojištění ve lhůtě dvou let od skončení péče. Je proto třeba obrátit se na příslušnou okresní správu sociálního zabezpečení, v Praze na Pražskou správu sociálního zabezpečení.

Pokud otcové dvouletou lhůtu propásli, mají šanci potvrzení získat ještě do 30. června 2009. Tato možnost se týká mužů, kteří péči o děti do čtyř let skončili v období od 1. ledna 1996 do 30. června 2005. Po 30. červnu 2009 otcové s definitivní platností o možnost započtení péče o dítě do nároku na důchod přijdou.

Měl by otec zůstat s dítětem na rodičovské dovolené, nebo je to povinnost matky? Podělte se o názor.

 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Průvodce novým rodičovským příspěvkem

8. 1. 2008 | Ludmila Řezníčková | 142 komentářů

Průvodce novým rodičovským příspěvkem

Od začátku roku si mohou rodiče malých dětí zvolit délku probírání a tím i výši rodičovského příspěvku. Problémů při této volbě se můžete vyvarovat díky našemu průvodci novými pravidly... celý článek

Reformováno: Osamělé matky mohou na delší mateřskou zapomenout

29. 10. 2007 | Ludmila Řezníčková | 1 komentář

Reformováno: Osamělé matky mohou na delší mateřskou zapomenout

Nezaměstnané matky vedené v evidenci úřadů práce nebudou mít od ledna 2008 nárok na vyplácení peněžité pomoci v mateřství. Reforma veřejných financí postihne i osamělé matky, které... celý článek

Reformováno: Revoluce v pobírání rodičovského příspěvku

18. 10. 2007 | Ludmila Řezníčková | 3 komentáře

Reformováno: Revoluce v pobírání rodičovského příspěvku

Výše rodičovského příspěvku se bude od příštího roku lišit podle doby, po kterou ho chce rodič pobírat. Matka či otec si budou moci výši příspěvku zvolit v přesně stanovených okamžicích. celý článek

Reformováno: Jaké budou nové přídavky na děti

12. 10. 2007 | Ludmila Řezníčková | 10 komentářů

Reformováno: Jaké budou nové přídavky na děti

Od příštího ledna řadě rodin vyschne jeden z pravidelných zdrojů příjmů. Přijdou o přídavek na dítě. Spočítejte si, jestli to bude i váš případ.

Jak se bránit nižší podpoře v mateřství

20. 9. 2007 | Ludmila Řezníčková | 8 komentářů

Jak se bránit nižší podpoře v mateřství

Matky, které jsou na rodičovské dovolené, ale čekají už další přírůstek do rodiny, si musí ohlídat, z jakých příjmů se jim vypočítá nová výše peněžité pomoci v mateřství. Mají totiž... celý článek

Partners Financial Services