Zvyšuje se: rodičovský příspěvek, daňová sleva, přídavek na dítě i odměny pěstounů

Petra Dlouhá | rubrika: Co se děje | 26. 4. 2017 | 4 komentáře
Poslanci schválili novelu, která potěší rodiny s dětmi: zvýší se daňová sleva na první dítě, přídavky na děti, strop měsíčního rodičovského příspěvku i odměny trvalých pěstounů. Nabízíme přehled všeho důležitého na jednom místě.
Zvyšuje se: rodičovský příspěvek, daňová sleva, přídavek na dítě i odměny pěstounů

Nový zákon měl původně především uvolnit pravidla čerpání rodičovského příspěvku, formou přílepků do něj v průběhu schvalování ale proklouzly i další novinky. Zbývá, aby novelu posvětili senátoři a podpisem prezident.

Rodičovský příspěvek vyčerpáte rychleji

Změny v pravidlech rodičovského příspěvku pocítí hlavně lidé s vyššími příjmy: budou moct dávku vyčerpat rychleji.

Maximální měsíční výše rodičovského příspěvku dnes dělá 11 500 korun, celkově můžete vyčerpat 220 tisíc korun. Podle nových pravidel bude možné vybrat celou sumu už během šesti měsíců; strop měsíční dávky stoupne, zůstane ale provázaný s dřívější výší příjmů.

Horní hranicí měsíčního rodičovského příspěvku nově bude peněžitá pomoc v mateřství, na kterou měl rodič nárok (pro letošek dělá maximální hodnota peněžité pomoci v mateřství 34 470 korun).

Měsíční výše rodičovského příspěvku nebude smět přesáhnout 70 procent vyměřovacího základu, tedy zjednodušeně hrubého měsíčního výdělku. Například: kdo vydělával 30 tisíc hrubého, bude moct celkových 220 tisíc korun vybrat nejrychleji během deseti měsíců.

Hrajte na jistotu

Pravidla se uvolní také pro rodiny, kde ani jednomu z rodičů nevzniká nárok na peněžitou pomoc v mateřství, protože nesplnili potřebné doby účasti na nemocenském pojištění – dnes automaticky spadají do nejpomalejší kategorie čerpání rodičovského příspěvku, vyplácí se jim v pevně stanovených částkách až do čtyř let věku dítěte (prvních devět měsíců 7600 korun měsíčně, pak až do čtyř let věku dítěte 3800 měsíčně). Nově si budou moci rychlost čerpání více regulovat – měsíční strop dávky bude dělat 7600 korun měsíčně po celou dobu čerpání.

Prošel také pozměňovací návrh, podle kterého mají dostávat rodiče, kterým se narodí dvojčata nebo vícerčata, vyšší rodičovský příspěvek: místo dnešních 220 tisíc budou smět vyčerpat celkem 330 tisíc korun.

Pěstouni na přechodnou dobu (známí také jako profesionální pěstouni nebo profesionální rodiče) možnost čerpat rodičovský příspěvek na svěřené dítě po účinnosti novely ztratí.

Novela měla původně uvolnit i omezení týkající se školky, poslanci ale změnu nakonec zamítli – nadále tedy bude platit, že kdo nechce o rodičovský příspěvek přijít, nesmí dítě do dvou let posílat do školky nebo jeslí na víc než 46 hodin měsíčně.

O dnešních pravidlech rodičovského příspěvku se víc dozvíte v článcích:

Rodina kalkulaček

Rodičovské počty: Jak je to dnes

Výběr z kalkulaček na Peníze.cz:
spočítejte si, jestli máte nárok na porodné, jaká vám náleží mateřská, jak vysoký měsíčně může být váš rodičovský příspěvek, kolik dostanete na přídavcích na děti (nebo že nedostanete nic), případně kolik vám dají na ošetřovném, pokud budete muset zůstat doma s nemocným dítkem.

Vyšší daňová sleva na první dítě

Ve formě pozměňovacího návrhu bylo ve Sněmovně schválené také zvýšení daňové slevy na první dítě, poskočit má o sto padesát korun měsíčně, tedy na celkových 15 204 korun ročně. V minulých letech se vždy zvyšovaly pouze úlevy na druhé, třetí a další děti – a v plánu je jejich další zvýšení.

Vyšší přídavky na děti

Novela mění také pravidla přídavku na dítě. Rozšíří se okruh rodin, které na dávku dosáhnou: nově by na přídavek měly mít nárok rodiny s příjmy do 2,7násobku životního minima, namísto současného 2,4násobku. V rodinách, kde alespoň jeden rodič pracuje nebo má příjem alespoň na úrovni životního minima, se má navíc přídavek zvýšit o tři stovky: na 800, 910 nebo 1000 korun měsíčně (v závislosti na věku dítěte).

Podrobnosti o dnešních pravidlech čerpání přídavku na dítě najdete v článku:

Vyšší odměny pěstounů

Další pozměňovací návrh do novely protlačil zvýšení odměn trvalých pěstounů (pozor, nikoli pěstounů na přechodnou dobu) Nově by měli měsíčně dostávat:

  • 12 000 Kč, když pečují o jedno dítě,
  • 18 000 Kč, když pečují o dvě děti,
  • 30 000 Kč, když pečují o tři a více dětí,
  • 30 000 Kč, když pečují aspoň o jedno dítě, které je závislé na pomoci jiné fyzické osoby ve stupni II, III nebo IV.

Jak vypadají pěstounské dávky dnes, jste na Peníze.cz četli nedávno:

Otcovská

Unikátní kalkulačka otcovské poporodní péče

Otcovská neboli otcovská poporodní péče prošla Senátem. Chybí už jen podpis prezidenta.

Otcovská poporodní péče bude dávka vyplácená z nemocenského pojištění. Vyplácet se bude jeden týden, člověk se o ni musí přihlásit někdy během šesti týdnů následujících po porodu. 

Podmínkou je placení nemocenského pojištění aspoň tři měsíce před porodem – pro zaměstnance věc automatická, muž samostatně výdělečně činný se musí k nemocenskému pojištění včas přihlásit. Že by se taková možnost vyplatila, napoví kalkulačka mateřské pro OSVČ – za troje měsíční pojistné by dostal sedm denních dávek, výše měsíčního pojistného a denní dávky je přitom prakticky totožná.

Vyzkoušejte, kolik by otcovská byla právě ve vaší rodině:

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+20
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

19. 2. 2024 | Petr Kučera

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

Jaké slevy můžete využít v daňovém přiznání za rok 2023? Kolik dělá základní sleva na poplatníka nebo na dítě? Tady je aktuální návod.

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

12. 2. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

Ošetřovné dostává člověk, který se musí starat o někoho jiného, takže nemůže vydělávat. Kdo na něj má nárok a jaké jsou podmínky? Tady je přehled pro rok 2024.

VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

22. 1. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) pro rok 2024 navýšila částky vybraných příspěvků a do nabídky zařadila několik zcela nových příspěvků.

Kdo dostane porodné a kolik? Pravidla pro rok 2024

18. 1. 2024 | Jiří Hovorka, Petr Kučera

Kdo dostane porodné a kolik? Pravidla pro rok 2024

Rodiny s nízkými příjmy mají nárok na porodné. Tady jsou aktuální podmínky a kalkulačky.

Mateřská 2024. Kolik dostanete a jaké jsou podmínky

9. 1. 2024 | Jiří Hovorka, redakce Peníze.CZ

Mateřská 2024. Kolik dostanete a jaké jsou podmínky

Jak vysoká je peněžitá pomoc v mateřství v roce 2024 a jaká jsou základní pravidla? Tady je přehled a kalkulačka. Spočítejte si, kdo má nárok.

Partners Financial Services