Změny v rodičovském příspěvku: Rychlejší a jednodušší čerpání schválila vláda

Vláda schválila návrh ministerstva práce a sociálních věcí. To chce zrušit maximální možnou výši rodičovského příspěvku, která je nyní na 11 500 korunách měsíčně (celkový maximální limit zůstane). Uvolní přísné podmínky čtyřletého čerpání pro rodiny, které nedosáhly na mateřskou. A chce zrušit omezení doby, kterou děti do dvou let mohou trávit v jeslích.
Změny v rodičovském příspěvku: Rychlejší a jednodušší čerpání schválila vláda

Rodičovský příspěvek půjde od roku 2017 zřejmě čerpat jednodušeji a rychleji než dosud. Počítá s tím návrh Ministerstva práce a sociálních věcí, který dnes schválila vláda. Změny teď projednají poslanci.

Ministryně Michaela Marksová (ČSSD) chce zrušit maximální možnou výši příspěvku za měsíc, která dnes činí 11 500 korun. Celková částka příspěvku k vyčerpání – 220 000 korun – se nezmění, přestože odbory navrhovaly její valorizaci, tedy zvýšení.

Zároveň se mají uvolnit dosud přísné podmínky čtyřletého čerpání pro rodiny, které nedosáhly na peněžitou podporu v mateřství. Tedy zjednodušeně řečeno pokud si rodič neplatil nemocenské pojištění – typicky živnostníci, studenti nebo nezaměstnaní.

Vládou schválený návrh má také zrušit dosavadní omezení doby, kterou děti do dvou let mohou trávit v jeslích.

Propojeno!

Ministryně práce a sociálních věcí může slavit. Přes původní zásadní nesouhlas Ministerstva financí propasírovala přes vládu svou novelu zákona o nemocenském pojištění, kterou chce – mimo jiné – zavést novou týdenní dávku pro novopečené otce.

Co si o tom myslí chytré hlavy?

Očima expertů: Nová dávka pro čerstvé tatínky

Nově stačí šest měsíců

Po zrušení maximální výše příspěvku by rodiny mohly příspěvek vyčerpat rychleji než do konce druhého roku dítěte, jak je tomu dnes. Celá částka rodičovského příspěvku – 220 000 korun – tedy bude moci být vyčerpána za kratší dobu než dosud. Minimální doba, za kterou by mohl být rodičovský příspěvek vyčerpán, má být nově šest měsíců.

„Rodičům tak umožníme dřívější návrat do zaměstnání,“ uvádí Marksová. Už nyní nicméně platí, že rodiče mohou při pobírání příspěvku pracovat.

Rychlejší čerpání bude nadále navázáno na velikost příjmů. Ze zákona totiž nezmizí další limit, podle něhož měsíční výše rodičovského příspěvku nesmí být vyšší než 70 procent vyměřovacího základu, tedy zjednodušeně hrubého měsíčního výdělku. Kdo tedy vydělával například 30 tisíc korun hrubého, bude moci celkových 220 tisíc korun vyčerpat nejrychleji během deseti měsíců.

Nesouhlas z Ministerstva financí

Návrhy prošly ve vládě i přes to, že se proti nim v připomínkovém řízení postavilo Ministerstvo financí. „Návrh zákona deformuje účel, k němuž je dávka určena, a to jako příspěvek pro potřebu rodiče, který si v důsledku osobní a celodenní řádné péče o dítě nemůže zajistit příjem vlastní prací,“ uvedl úřad vedený Andrejem Babišem (ANO).

Ministerstvo financí nemá nic proti uvolňování podmínek, které umožní rychlejší návrat do práce, upozorňuje však, že i v případě velmi rychlého čerpání, které využijí jen lidé s nadprůměrnými příjmy, nedává smysl rozdělovat stále stejnou částku. „Pokud bude rodičovský příspěvek vyplácen minimálně šest měsíců, pak měsíční dávka může činit až téměř 37 tisíc korun. Vzhledem k tomu, že se zpět do zaměstnání vrací především lidé s nadprůměrnými příjmy, není žádný důvod takovým osobám vyplácet štědré sociální dávky,“ uvádí Ministerstvo financí.

Ministerstvo financí zároveň požaduje, aby případné zvýšené výdaje v prvních letech po změně krylo ze svého rozpočtu Ministerstvo práce a sociálních věcí.

Školka přestane vadit

Také další chystaná změna z vládou schváleného návrhu má pomoci k rychlejšímu návratu rodičů do práce. Stát přestane sledovat, kolik času tráví děti v jeslích.

Dosud platí, že při pobírání rodičovského příspěvku lze děti do dvou let poslat do předškolního zařízení maximálně na 46 hodin v měsíci. Tato podmínka by měla být zcela zrušena, nadále se má sledovat jen řádná péče o dítě v rodině.

Nedávná studie ekonomů z think tanku IDEA ukázala, že čím déle zůstávají matky na rodičovské, tím méně pak v budoucnu vydělávají. Každý rok pobytu doma s dítětem sníží podle jejich analýzy příjem o 1,1 procenta.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 11. 2016 15:27, Bara

K cemu ta zmena je? Kdyz to opet nepomuze maminkam,ktere rodily v roce 2016 a maji 4letou variantu!!! Opet to napomuze jako vzdy tem co to pomoct nema!!! Nechapu k cemu ty zmeny teda delate!

+2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Očima expertů: Nová dávka pro čerstvé tatínky

20. 5. 2016 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Očima expertů: Nová dávka pro čerstvé tatínky

Ministryně práce a sociálních věcí může slavit. Přes původní zásadní nesouhlas Ministerstva financí propasírovala přes vládu svou novelu zákona o nemocenském pojištění, kterou chce... celý článek

Útvar pro odhalování práce nah*vno

20. 5. 2016 | Michal Kašpárek | 6 komentářů

Útvar pro odhalování práce nah*vno

Účelové zaměstnávání pro získání vyšší mateřské není morální selhání jednotlivců, ale důsledek systémové chyby.

Vyrovnávací příspěvek: Nižší příjem kvůli těhotenství a mateřství vám musejí dorovnat

20. 4. 2016 | Petra Dlouhá

Vyrovnávací příspěvek: Nižší příjem kvůli těhotenství a mateřství vám musejí dorovnat

Když budete kvůli těhotenství nebo mateřství přeložena na jinou práci a klesnou vám příjmy, můžete čerpat takzvaný vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství. Poradíme, jak a kde... celý článek

Z mateřské a rodičovské zpátky do práce: Co můžete od šéfa žádat

11. 4. 2016 | Petra Dlouhá | 8 komentářů

Z mateřské a rodičovské zpátky do práce: Co můžete od šéfa žádat

Smíte si určit termín návratu z mateřské a rodičovské, jak chcete? Jak dlouho musí zaměstnavatel držet místo? Máte zaručenou původní židli? Co když chcete nastoupit jen na zkrácený... celý článek

Výživné za neplatiče zatáhne erár. Už aby to bylo

7. 4. 2016 | Gabriel Pleska | 36 komentářů

Výživné za neplatiče zatáhne erár. Už aby to bylo

Neplatíte výživné? Zaplatí se z rozpočtu. A na vás nastoupí vymahači. I když asi zisky z vymáhání budou nulové, a náklady na zálohové výživné tři čtvrtě miliardy, je to přesně to místo,... celý článek

Partners Financial Services