Peníze nikde. Na rodičovskou čekají lidé v celé zemi

Rodičovský příspěvek v únoru zatím nedostaly na svoje účty rodiny po celé zemi. Jde přitom o příjemce dávek, kteří v předchozích měsících dostávali dávky vždy kolem desátého dne v měsíci.
Peníze nikde. Na rodičovskou čekají lidé v celé zemi

Problém zástupci ministerstva práce a sociálních věcí a úřadů práce komentovali již ve středu. Mluvčí Úřadu práce ČR Jiří Reichl tehdy říkal, že se problém týká především rodičovských a pěstounských dávek v Olomouckém kraji. Problém se měl týkat zhruba 15 tisíc lidí.

Nyní potvrdil, že situaci v únoru proti předchozím změnila také novela zákona o pěstounech. Ta platí od Nového roku a podle ní může úřad práce začít vyplácet dávky nejdříve devátý den v měsíci. Peníze proto tento měsíc chodí se zpožděním proti předchozímu období.

Výpočet rodičovského příspěvku 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012, 2011

Kč     OSVČ
Kč     OSVČ

Na rodičovský příspěvek, který zatím chodil kolem 10. dne v měsíci, proto stále ještě čekají matky po celé zemi.

„Peníze chodily vždy kolem sedmého, osmého, maximálně do desátého dne v měsíci, tento měsíc ale čekám zatím na peníze marně,“ uvedla žena z Prahy, která nechce být jmenována.

Také facebookový profil České spořitelny, kam peníze z úřadu práce chodí, je plný reakcí rozzlobených žen z celé země, které peníze zatím nedostaly.

„Už toho mám fakt dost! Peníze z úřadu odešly 13. a peníze nikde!! Ruším účet u ČS a zajdu si tam, ať mně řeknou, kde jsou ty peníze,“ uvedla dnes Pavla Velová z Tábora.

„Tady nemá cenu ani nic psát skrz peníze o rodičovském příspěvku. Vymlouvat se na chybu softwaru, že se neví, kolik kdo peněz má dostat, je podle mě ubohost, jelikož snad každý měsíc se odesílají stejné částky,“ napsala Markéta Kochloffelova z Děčína.

Další ženy si stěžují na to, že jim kvůli pozdní výplatě dávek hrozí sankce za pozdní splácení půjček a dalších závazků.

Anketa

Měly by státní úřady při vyplácení dávek dbát i na „zvykové datum“ výplaty?

Zpoždění nemůže existovat

Ve středu přitom Ministerstvo práce a sociálních věcí i Generální ředitelství úřadu práce uvedlo, že ke zpoždění výplaty rodičovské došlo především na Olomoucku. Situaci měla zavinit dodavatelská firma, včera ministerstvo oznámilo, že peníze už byly poslány na účty lidí.

I přes zpoždění dávek je podle Ministerstvo práce a sociálních věcí vše podle zákona v pořádku. „Termín pro vyplacení rodičovských příspěvků za leden 2013 je do konce měsíce února 2013. To je pro nás závazný termín.“

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 18 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

17. 2. 2013 11:26, mamcaRBK

Vážený, vy jste nikdy nečekal, až vám přijde na účet výplata? A rodičovský příspěvek je v příjmu rodiny většinou nesmírně důležitý příjem. Když byl vždy připsaný 10. dne a nyní není připsaný ani 16., tak to je pro rodiny mnohdy zničující. A napsat, že lhůta je do konce měsíce, to je žalostné! Zkuste říct pronajímateli, že nájemné zaplatíte místo 12. až někdy! A vůbec...

Zobrazit celé vlákno

+21
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

17. 2. 2013 20:15

necekal jsem nikdy, az mi prijde na ucet vyplata. a doufam, ze nikdy nebudu. protoze se o sebe a svou rodinu dokazu postarat. je rozhodne nenormalni, ze polovina naroda dostava nejakou formu davky, a je take rozhodne nenormalni, ze spousta lidi ceka na to, co jim prijde od statu. az zase nejaky chytraci zacnou pindat o rozkradani rozpoctu, at si uvedomi komu ty penize porad chodej.

a vrcholem je, ze tyhle lidi, kteri jsou zivi z nasich panez, jeste maji tu drzost a tvrdi, ze jim stat bere nejaky penize. stat jim nic nebere. stat jim naopak dava, z penez ostatnich.

skutecne me irituje, pokud si tu nekdo dovoli si stezovat, jako, ze jim jeste neprislo od statu vypalne. to je proste drzost!

Zobrazit celé vlákno

-25
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (18 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Naši nejdražší: Kolik dáte za plínky (a jak ušetřit)

7. 2. 2013 | Jitka Šorfová | 10 komentářů

Naši nejdražší: Kolik dáte za plínky (a jak ušetřit)

Před měsícem nedošlo jen ke zvýšení obou sazeb DPH o procentní bod. Některé zboží bylo také zároveň vyňato ze snížené sazby, mezi nimi také dětské plenky. Možná je vyšší daň i pro vás... celý článek

Naši nejdražší: Kojit se vyplatí. Doslova

24. 1. 2013 | Jitka Šorfová | 4 komentáře

Naši nejdražší: Kojit se vyplatí. Doslova

Téma na první pohled jen pro ženy se může významně dotknout rodinného rozpočtu, a tak třeba přitáhne i mužskou část čtenářů. Kojení je opravdu levná možnost – ale jak moc vlastně levná? celý článek

Kalkulačky 2013: mateřská, rodičovská, nemocenská, přídavek na dítě a ošetřovné

20. 12. 2012 | Petra Dlouhá | 3 komentáře

Kalkulačky 2013: mateřská, rodičovská, nemocenská, přídavek na dítě a ošetřovné

Vánoce jsou za dveřmi a Peníze.cz začínají nadělovat. Nachystali jsme pro vás první várku aktualizovaných kalkulaček pro rok 2013. Spočítejte si na nich přehledně a jednoduše, jak vysokou... celý článek

Naši nejdražší: Líbejte babičkám ruce, chůva stojí majlant!

11. 12. 2012 | Jitka Šorfová | 7 komentářů

Naši nejdražší: Líbejte babičkám ruce, chůva stojí majlant!

Pro rodiny s malými dětmi může být babička či dědeček, kterým můžou v případě potřeby svěřit ratolesti na hlídání, artikl k nezaplacení. Doslova. Jak a za kolik můžete sehnat hlídání... celý článek

Porodné a mateřská 2013

21. 11. 2012 | Petra Dlouhá | 52 komentářů

Porodné a mateřská 2013

Seriál o novinkách, které nás a naše peněženky čekají od začátku příštího roku, pokračuje. Tentokrát se na Peníze.cz dozvíte, jak bude v roce 2013 vypadat porodné a peněžitá pomoc v... celý článek

Partners Financial Services