Rodičovský příspěvek pro ženy samostatně výdělečně činné

Petra Dlouhá | rubrika: Když se řekne | 15. 3. 2012 | 3 komentáře
Rodičovský příspěvek pro ženy samostatně výdělečně činné
Druhý díl seriálu věnovaného matkám podnikatelkám a matkám „zaměstnaným ve švarcsystému“ je tu. Minule jsme se zabývali mateřskou, teď se posuneme v čase o kousek dál. Přečtěte si, co vás jako matku „samostatně výdělečně činnou“ čeká na rodičovské.

Být matkou a podnikatelkou není žádný med. Platí tu totiž jednoduchá logika. Protože do společného státního měšce jako „osoba samostatně výdělečně činná“ málo přinesete, až přijde čas, taky z něj málo dostanete. Živnostníci a živnostnice si příjemné výhody v podobě nízkých odvodů užívají každý měsíc, daňové úlevy každý rok. Přijdou ale (finančně) horší časy a pak vám může štědrá ruka státu zoufale scházet. Jedním z oněch období je pro ženy podnikatelky mateřství.

V prvním díle jste si mohli přečíst, že mnohým živnostnicím nárok na peněžitou pomoc v mateřství čili mateřskou vůbec nevznikne, anebo vznikne – ale ve směšné výši, která sotva dosáhne tří tisíc měsíčně. Navrhli jsme vám proto několik způsobů, jak z finanční tísně na mateřské vybruslit.

Mateřskou můžete pobírat nanejvýš dvacet osm týdnů, z toho obvykle šest týdnů před porodem a dvacet dva po něm. Pak přichází čas rodičovské. Pokud vám ale nárok na mateřskou nevznikl, můžete začít pobírat rodičovský příspěvek hned po porodu. A s čím můžete na rodičovské jako podnikatelka počítat?

Když si živnostnice vybírat nemohou

Nárok na rodičovský příspěvek má rodič, který po celý kalendářní měsíc celodenně pečuje o nejmladší dítě v rodině. Celkem můžete na svou ratolest do čtyř let jejího věku vyčerpat 220 tisíc korun. Rychlost čerpání by měla podle nových pravidel záležet čistě na vás, dokonce ji smíte každého čtvrt roku přeřadit na nižší nebo vyšší rychlost podle aktuální situace a potřeby. Zní to jako paráda? Neradujte se, pro všechny ženy samostatně výdělečně činné to totiž na rozdíl od klasických zaměstnankyň neplatí.

Štěstí, jistě. Ale váš rozpočet rozmetá, ještě než přijde na svět.
Připravte se na to:
Dítě, průvan v peněžence. Ještě před narozením!

Při určování výše rodičovského příspěvku a možností jeho čerpání se totiž vychází ze stejného vyměřovacího základu jako při výpočtu mateřské. Vše se tedy opět odvíjí od toho, zda jste si před začátkem mateřské dovolené dostatečně dlouho platila nemocenské pojištění, které je pro OSVČ nepovinné. Přesné lhůty a počty dní, po které jste musela být nemocensky pojištěna, najdete v našem článku o mateřské. Pro tentokrát si to trochu zjednodušíme. Pokud jste jako OSVČ nárok na mateřskou neměla, nemáte ideální vyhlídky ani na rodičovskou. Bez peněz vás stát sice nenechá, ale na ten luxus, že byste si mohla zvolit dobu a rychlost čerpání, můžete zapomenout. Automaticky padáte do nejpomalejší čtvrté skupiny. Co to konkrétně znamená? Prvních devět měsíců budete dostávat 7600 korun měsíčně a dále až do čtyř let dítěte 3800 korun měsíčně. Dohromady tak vyčerpáte 216 600 korun, tedy o něco méně než ostatní.

Čerpejte rodičovskou přes otce

Rodinný rozpočet ovšem může podobně jako u mateřské zachránit otec. A zdaleka ne jen v tom smyslu, že má dobře placené povolání. Rodičovský příspěvek totiž můžete čerpat přes otce, i když o dítě pečujete vy. Pokud je klasický zaměstnanec a byl v uplynulých dvou letech zaměstnán aspoň 270 dní, vznikl mu na rozdíl od vás nárok na mateřskou i rodičovskou. Výše mateřské dosahuje 70 procent jeho platu. Výši rodičovské si pak můžete zvolit sami tak, abyste do čtyř let oněch 220 tisíc vyčerpali. Strop měsíčního příspěvku je stanoven na 11 500 korun. Stát ale také hlídá, abyste na rodičovské nedostávali víc než předtím v práci. Pokud tedy 70 procent platu otce dělá 7600 korun a méně, je váš měsíční strop stanoven právě na 7600 korunách měsíčně.

Nejpomalejší čtyřletá varianta čerpání se vás tedy bude povinně týkat pouze v případě, že ani jednomu z vás nárok na mateřskou nevznikl – čili ani jeden z vás nebyl předepsanou dobu zaměstnán nebo si neplatil jako OSVČ nemocenské pojištění, a tudíž mu nelze stanovit vyměřovací základ pro výpočet mateřské a rodičovské.

Tip redakce

Snadná možnost čerpat rodičovský příspěvek „přes otce“ i možnost jednou za tři měsíce měnit rychlost čerpání rodičovské jsou novinky letošního roku. Pokud jste rodičovský příspěvek začali čerpat dřív, za starých podmínek, můžete přejít na nová pravidla.

článku věnovaném mateřské pro živnostnice jsme si na konkrétním případě ukázali, že pokud jste si celý loňský rok platila jen minimální zálohy na nemocenské pojištění, bude vaše mateřská dosahovat necelých tří tisíc měsíčně. Ze stejného vyměřovacího základu se pak počítá rodičovská. V takovém případě pro vás tedy platí totéž jako pro zaměstnance, u kterých nepřesahuje 70 procent jejich dřívějšího měsíčního platu 7600 korun. I váš měsíční strop rodičovského příspěvku bude omezen touto hranicí.

Je libo přivýdělek?

Spočítáno bychom to měli, ale vrtá vám pořád hlavou výš uvedená podmínka, podle které o dítě musíte celý kalendářní měsíc celodenně pečovat? V reálu není tak přísná, jak na první pohled vypadá. Za splněnou se totiž považuje i v případě, že zajistíte, aby o dítě pečovala jiná zletilá osoba v čase, kdy vy zrovna vyděláváte nebo studujete. Překážkou k pobírání příspěvku není ani to, když dítě mladší dvou let dáváte do jeslí. Pokud tam tedy nestráví víc než 46 hodin měsíčně. A pokud už vaše ratolest oslavila druhé narozeniny, můžete ji od letoška s klidem posílat do školky, na jak dlouho chcete. Podle nových pravidel už kvůli tomu o rodičovský příspěvek nepřijdete.

Anketa

Máte děti?

Nejedna matka podnikatelka jistě přemýšlí o tom, jak si na rodičovské dovolené přivydělat. Podmínky pro přivýdělek jsou příznivější než na mateřské. Pokud zajistíte, aby se po dobu vaší nepřítomnosti o dítě někdo postaral, stát vás nijak omezovat nebude. Dokonce ho ani nezajímá, kolik si na rodičovské vyděláte, o příspěvek nepřijdete.

Zdravotní a sociální pojištění na rodičovské

Jako OSVČ však nesmíte zapomínat na zdravotní a sociální pojištění. Po dobu mateřské a rodičovské dovolené ho za vás stejně jako za ostatní maminky platí stát. Situace se ale trošku změní, jakmile si na rodičovské začnete jako OSVČ vydělávat. V takovém případě se vaše výdělečná činnost považuje za „činnost vedlejší“ – podobně jako když podnikáte při studiu. Zákonem stanovené minimální zálohy na zdravotní a sociální pojištění platit nemusíte. Zdravotní pojištění doplatíte až po odevzdání daňového přiznání podle skutečně dosaženého zisku. Stejně tak pojištění sociální. Příjemné je, že pokud si v roce 2012 nevyděláte víc než 60 329 korun, sociální pojištění nebudete muset z vedlejší činnosti platit vůbec.

Zajímá vás, jaké možnosti čerpání rodičovského příspěvku budete mít právě vy? Naše kalkulačka to spočítá za vás.

Výpočet rodičovského příspěvku 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012, 2011

Kč     OSVČ
Kč     OSVČ

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+27
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jste žena samostatně výdělečně činná? Myslete na mateřskou!

9. 3. 2012 | Petra Dlouhá | 17 komentářů

Jste žena samostatně výdělečně činná? Myslete na mateřskou!

„Žen samostatně výdělečně činných“ je v Česku požehnaně. Když přicházejí do požehnaného stavu, řadu z nich zaskočí, že kromě mateřských radostí je čekají také finanční starosti. Od... celý článek

Porodné, mateřská a rodičovská. Stručně, jasně, přehledně

30. 1. 2012 | Petra Dlouhá | 60 komentářů

Porodné, mateřská a rodičovská. Stručně, jasně, přehledně

Porodné, mateřská a rodičovská. Tři slova, která zajímají všechny nastávající rodiče. Pro velký zájem našich čtenářů přinášíme ještě jednou souhrnný přehled pro rok 2012. Najdete v... celý článek

Kalkulačka rodičovského příspěvku: změny od roku 2012

1. 11. 2011 | redakce Peníze.CZ | 133 komentářů

Kalkulačka rodičovského příspěvku: změny od roku 2012

Změny v rodičovské by měly přijít od 1. ledna. Pokud ovšem novela příslušného zákona projde senátem, poslanci už ji odkývali. Víceméně s tím ale můžete počítat. A taky s námi můžete... celý článek

Neúspěšný boj o alimenty? Víte, na co máte nárok?

10. 10. 2011 | Petra Dlouhá | 53 komentářů

Neúspěšný boj o alimenty? Víte, na co máte nárok?

Každé druhé manželství končí krachem. Celkem je u nás 560 000 neúplných rodin. Třetina jich balancuje na hraně chudoby. Plánujete rozchod s otcem či matkou svých dětí? Připravte se... celý článek

Víte, co je rodičovská dovolená?

3. 5. 2011 | Ludmila Řezníčková | 17 komentářů

Víte, co je rodičovská dovolená?

Rodičovská dovolená – většina lidí si představí dobu, po niž se pobírá rodičovský příspěvek. To ovšem není přesné. A navíc je to jen jeden úhel pohledu, osobní. Rodičovskou dovolenou... celý článek

Partners Financial Services