Vyšší rodičovskou můžete mít už teď. Víme, jak na to

Petr Kučera | rubrika: Aktuálně.cz | 24. 4. 2011 | 13 komentářů
Vyšší rodičovskou můžete mít už teď. Víme, jak na to
Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek chce od roku 2012 umožnit, aby nezaměstnané matky dosáhly na vyšší rodičovský příspěvek snadněji než dosud...

Dosud totiž platí, že nezaměstnané matky (ale také studentky či podnikatelky, pokud si dobrovolně neplatily nemocenské pojištění) si nemohou zvolit délku rodičovského příspěvku. Automaticky jim připadne nejméně výhodná čtyřletá varianta.

Už nyní však lze toto pravidlo obejít v případě, kdy otec dítěte pracuje, a platí si tedy nemocenské pojištění. V praxi jde sice o poměrně komplikovaný, ale legální postup, který může vylepšit rodinný rozpočet až o 20 tisíc korun.

Na přání mnoha čtenářů a čtenářek jsme připravili podrobný návod, jak se lze vyhnout čtyřleté variantě podle současných pravidel.

Tříletá je výhodnější

Rodičovské počty

Výběr z kalkulaček na Peníze.cz:
spočítejte si, jestli máte nárok na porodné, kolik můžete dostat jako peněžitou pomoc v mateřství a kolik na přídavcích na děti.

Matky, které byly před porodem zaměstnané nebo si jako podnikatelky dobrovolně platily nemocenské pojištění, mají nárok na tříletou variantu rodičovského příspěvku (pro zjednodušení vynechme předchozí mateřskou). Ta činí v součtu až 235 600 korun.

Nezaměstnané matky, nepracující studentky nebo podnikatelky bez nemocenského pojištění jsou na tom hůře. Automaticky spadnou do čtyřleté varianty rodičovského příspěvku. Ta je nejen v součtu nejnižší (v tomto případě 216 600 korun), ale také obtížněji vyčerpatelná až do konce – jakmile jde totiž dítě do školky dříve než ve čtyřech letech nebo se mu narodí sourozenec, zbytek příspěvku „propadne".

Kvůli přehlednosti nezmíníme podrobněji dvouletou variantu rodičovského příspěvku, i když uvedené postupy lze obdobně použít i při její volbě.

Variantu musí zvolit otec

Čtyřleté variantě se mohou matky vyhnout, jestliže alespoň otec dítěte před porodem pracoval a platil si tedy nemocenské pojištění.

Takový otec totiž má – díky účasti na pojištění – oproti matce nárok na peněžitou podporu v mateřství, a díky tomu pak také na lepší variantu rodičovského příspěvku.

Podstata celého triku je v tom, že otec může matku v čerpání dávek vystřídat. Podle zákona je přitom „jednou zvolená varianta rodičovského příspěvku už neměnná“, a to i po opětovném převodu z otce na matku.

Zároveň od letošního roku platí, že tříletou variantu si lze zvolit jen do konce kalendářního měsíce, v němž dítě dovrší devátý měsíc věku – jinak rodič automaticky spadne do čtyřleté.

Konkrétní postup si přečtete na Aktuálně.cz

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

26. 9. 2011 8:26, vanda

Dobrý den, v listopadu se nám narodí miminko. Jsem v evidenci ÚP, budoucí otec také. Nemáme nárok na mateřskou. Nevíte, jaká výše rodičovského příspěvku bude v roce 2012 ? Automaticky spadnu do čtyřleté varianty, ale nevím, jestli se nezměnila výše příspěvku v roce 2012, prý si mohu dobrovolně zvolit přechod na nová pravidla, ale nevím, zda si o něco polepším. V současné době - do 9. měsíce 7800,- od desátého 3800,- Děkuji za odpověď.

+3
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

5. 8. 2011 20:15, Klaruska84

Dobrý den, jsem ve 28 týdnu a jsem na živnostencký list. Dostala jsem se do špatné finanční situace a neplatila si sociální pojištění. Chtěla jsem se zeptat jestli budu mít nárok na mateřskou, děkuji.

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (13 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tříletá rodičovská klesne až o 16 tisíc, plánuje Drábek

17. 4. 2011 | Petr Kučera | 7 komentářů

Tříletá rodičovská klesne až o 16 tisíc, plánuje Drábek

Tříletá varianta rodičovského příspěvku klesne od roku 2012 až o téměř 16 tisíc korun. Vyplývá to z návrhu, který posílá do vlády ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek z TOP... celý článek

Peníze, které vám dá stát: komu se snižuje rodičovský příspěvek

21. 12. 2010 | Ludmila Řezníčková | 26 komentářů

Peníze, které vám dá stát: komu se snižuje rodičovský příspěvek

Pobíráte rodičovský příspěvek? Od ledna příštího roku dochází ke změnám. Možná proto dostanete méně peněz. Nejde o plošnou změnu, nejvíc se mění čtyřletá varianta tohoto příspěvku.

Peníze, které vám dá stát: Vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství

16. 11. 2010 | Ludmila Řezníčková | 11 komentářů

Peníze, které vám dá stát: Vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství

Vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství je dávkou určenou ke kompenzaci snížení výdělku v případě převedení těhotné ženy na jinou práci.

Peníze, které vám dá stát: Peněžitá pomoc v mateřství

26. 10. 2010 | Ludmila Řezníčková | 44 komentářů

Peníze, které vám dá stát: Peněžitá pomoc v mateřství

K finančnímu zabezpečení po dobu porodu a mateřské dovolené je možné čerpat tzv. peněžitou pomoc v mateřství. Za určitých okolností se vztahuje i na muže. Přečtěte si, kdy a za jakých... celý článek

Partners Financial Services