Hra s akciemi začíná

Hra s akciemi začíná
Chcete začít obchodovat? Dobře! Co tomu ale musí předcházet? Především nejdříve musíte mít možnost s akciemi vůbec obchodovat, tedy musíte se stát zákazníkem firmy, která nabízí takovou službu i drobným investorům.

Je třeba říci, že obchodování s akciemi nabízí dnes prakticky každá banka a množství specializovaných firem, ale pro úspěšnou a napínavou hru je potřeba zvolit si takovou firmu, která má řešení nabízející online obchodování skrze internet.

Proč obchodovat po internetu? Především kvůli poplatkům – jsou podstatně nižší, než když jde o telefonický nebo faxový pokyn. A také kvůli okamžité odezvě a pohodlí – na internetu můžete sledovat vývoj obchodování, vývoj kurzů a množství souvztažných informací a když ucítíte tu správnou chvíli, jen kliknete na ikonku pro nákup či prodej…

V České republice lze uvažovat v podstatě o nabídce tří firem – FIO (profil, názory) a její eBroker, Patria Finance a její produkt Patria Direct (profil, názory) a konečně Bohm Partner (profil, názory) – její produkt sice funguje po internetu, ale jde o klientský program, který je nutno si instalovat a to mnoha lidem nebude vyhovovat i kvůli struktuře poplatků. Ačkoliv Bohm Partner slibuje, že uvede i výhradně přes web ovládanou variantu přímého obchodování s akciemi, zatím ji nenabízí a tak se budete muset rozhodovat spíše mezi FIO a Patrií.

Každý systém a firma má své pro a proti. FIO nabízí více funkcí a nižší poplatky, Patria Direct zase mezinárodní finanční zázemí a přehlednější, hezčí aplikaci, navíc nenabízí online obchodování na zahraničních trzích. Abych řekl pravdu, nejlepší aplikaci nabízeli Private Investors – a asi všichni víme, jak to dopadlo. Takže žádné konkrétní doporučení nečekejte, vyberte si sami.

Kde budeme obchodovat?

Ponejprv bych doporučil začít opatrně, na českém akciovém trhu. Je dost malý na to, aby stačila malá investice, jsou tu nízké poplatky za transakce a je dost zmatený na to, aby poskytoval potěšení ze změny kurzů.

Český trh je z hlediska investora rozdělen do tří akciových segmentů: SPAD, KOBOS a RM-Systém, přičemž první dva systémy provozuje Burza cenných papírů a RM-Systém je vlastně alternativní trh.

Hlavní praktický rozdíl mezi SPAD a KOBOS je v tom, že na SPADu se obchoduje s velkým množstvím akcií, které jsou obchodovány v takzvaných lotech. Je nepravděpodobné, že byste se při svých hrátkách s akciemi dostali k obchodování na SPADu, protože jednorázově obchodované objemy akcií zde čítají miliony korun. Oproti tomu na KOBOSu můžete kupovat či prodávat i jednotlivé kusy akcií. Jistě, ekonom by namítl, že hlavní rozdíl je ve způsobu zobchodovávání akcií ve SPADu a v KOBOSu, nám ale postačuje zjištění, že tím pravým trhem pro nás je KOBOS.

Co s RM-Systémem? RM-Systém má pro nás svoji podstatnou nevýhodu v tom, že není dostatečně rychlý, protože na něm obchodují převážně malí investoři a převážně nízké objemy akcií (jistě, jsou výjimky). RM-Systém nabízí k obchodování velké množství akcií, ale jen s několika málo akciemi se ve skutečnosti obchoduje. A to je první termín, který bychom měli umět: likvidita. Likvidita nám říká, jak rychle se můžeme akcii zobchodovat, když ji chceme prodat, nebo koupit. Vysoce likvidní akcie si rychle najdou kupce: je hodně lidí, kteří s nimi obchodují a nabízejí je, nebo prodávají. V RM-Systému jsou sice také likvidní akcie, ale často je zde nabízejí drobní prodejci a pokud nenakupujeme pokynem Všechno nebo nic, prodraží se nám poplatky za transakci. Proto berme za prokázané, že nejvhodnějším trhem bude Kobos a na SPAD i RM-Systém bude lepší zapomenout (o opaku vás záhy přesvědčí praxe).

Chvíle pro trochu ekonomiky

Pokud jste viděli nějaký film, kde se obchodovalo s akciemi, jistě si pamatujete na scény, kdy obchodníci s akciemi spekulují na centové vzestupy či pády. Každá vteřina je drahá, visí na telefonních sluchátkách a křičí na makléře své pokyny. Mohu vás ujistit, že pro hru s nízkým rozpočtem je tato scéna naprosto zcestná. Nevzrušují nás posuny v pásmu haléřů a mnohdy i korun. Hra má totiž svoje stěžejní pravidlo: musíte vydělávat. A tedy pamatovat na všechny faktory – takovým faktorem není jen kurzovní rozdíl, ale především (pro mnohé kupodivu) poplatek za provedení transakce.

Jak aplikace Patria Direct tak eBroker nepožadují totiž měsíční poplatky, nebo nějaká paušál, ale pouze poplatky za provedení transakce, za nákup či prodej akcie. U Patria-Direct 100 Kč pro makléře plus poplatek burze, u FIO 75 Kč pro makléře plus poplatek burze (cca. 0,5 procent z transakce). Co to znamená? Když kupujete jeden ks akcie Českého Telecomu v ceně 266 Kč, zaplatíte za její získání skrze Patria Direct cca. 367 Kč. Vidíme, že poplatek makléři ovlivnil výslednou cenu akcie naprosto fatálně. Musíme tedy pamatovat na fakt, že velkým činitelem jsou poplatky za nákup a prodej akcií.

Jak z této pasti ven? Ovšemže nákupem většího balíku akcií. Pokud za stejnou cenu 266 Kč zobchodujete 20 akcií Českého Telecomu, vyjde vás jedna akcie v průměru na 271 Kč. A při prodeji je to podobné – i při prodeji se platí poplatky.

Žádná aplikace ale poplatky přímo do ceny akcií nezapočítává, takže si musíte sami pamatovat, že svých 67 akcií Telecomu jste koupili natřikrát a tedy jste zaplatili za jejich získání zhruba 300 Kč, čili na to, abyste je při prodeji výhodně prodali, musíte mít zisk přesahující 400 Kč. Tedy akcie koupené v průměru za 266 Kč za kus na třikrát musíte najednou prodat alespoň za 273 Kč, abyste nebyli ve ztrátě z obchodu.

To je důvod, proč vás korunové natož haléřové vzestupy kurzu nemusí trápit – sami vidíte, že na uvedeném příkladu musíte čekat na minimálně sedmikorunový vzestup, abyste akcie prodali beze ztráty. Tento fakt podstatně odlišuje drobné investování od investování ve velkém, profesionální investování. A díky tomuto faktu se o kurz akcií nemusíte zajímat neustále – stačí jednou denně, ale v horším období i týdne, abyste věděli, zda vůbec kurz má šanci se dostat do úrovně, kde se vám vyplatí prodávat či nakupovat.

Z výše uvedeného také plyne finanční minimum, které je nutné na hru s kurzy akcií vyčlenit. Kolik peněz budeme potřebovat? Relativně málo. Určitým vodítkem jak množství peněž exaktně stanovit je takzvaná volatilita, neboli proměnlivost kurzu akcií. Čím více je akcie volatilní, tím větší je rozdíl mezi nejvyšším a nejnižším kurzem akcie ve sledovaném období. Otázka na nás samozřejmě je, jaké období máme pro volatilitu vzít v úvahu, už s ohledem na skutečnost, že volatilita minulá se nemusí opakovat. Pro hru se hodí podívat na graf vývoje kurzu akcií a provést něco, čemu by odborníci řekli jednoduchá fundamentální analýza a co my nazveme selským úsudkem: podívejte se, v jaké frekvenci se střídají vysoké a nízké kurzy akcie a jaký je kurzový rozdíl. Zjistíme například, že v posledním měsíci se maximum a minimu akcií Telecomu lišilo o pětikorunu a maximum vystřídalo minimum se zhruba týdenní periodou. Díky tomu víme, že pokud bychom měli operovat s marží 5 Kč na akcii, můžeme s akcií Telecomu obchodovat jednou týdně. Když se podíváte dále do historie tak zjistíte, že před několika měsíci se akcie Telecomu pohybovala o 50 Kč výše než dnes.

Co z toho vyplývá? Pokud budete aktivně obchodovat, máte šanci při nákupu a prodeji zhruba padesáti kusů akcií Telecomu vydělat v rámci týdne na poplatky, protože při změně kurzu o 5 Kč za týden byste při prodeji vydělali 250 Kč a na poplatcích zaplatili zhruba 200 Kč (uvažujeme pro pohodlí Patria Direct se 100 Kč za transakci). Za jeden týden jste vydělali 0,3 procenta. Kdybyste tuto transakci zopakovali každý týden vyděláte 2600 Kč na investici zhruba 14 000 Kč – to už je hezkých 19 procent výdělku. Kdyby… a v tom je právě ta hra.

Abych vás dlouho nenapínal, je rozumné začít obchodovat na české burze s částkou od zhruba 20ti, ideálně ale třiceti až padesáti tisíc Kč.

Takže pokud jste si již vybrali svého obchodníka s cennými papíry a složili jste peníze na účet, patrně vás také napadlo, že byste mohli zužitkovat svoje akcie z kuponové privatizace. Až na výjimky vás mohu ujistit, že aplikací tohoto nápadu se dozvíte, co jsou to nelikvidní akcie: většina z těchto akcií není obchodovatelná na burze a když opomineme zkrachovalé firmy, mnoho z nich se z veřejného obchodování zcela stáhlo. Na druhou stranu to neznamená, že jde o akcie špatné – za jednu akcii likérky Stock Plzeň dostanete hravě na dřevo přes 10 000 Kč, ačkoliv tato akcie už neprotéká burzou ani RM-Systémem.

Krátké studium nabídky akcií na burze vám dá na vědomí, že se tu obchoduje zrhuba stovka akcií, z nichž ale většina je vám naprosto k ničemu. Doporučuji se jim vyhýbat, leda máte informace opravdu ale opravdu od pramene (a pak pozor aby vás nechytili, tohle se nesmí a vy to jistě dobře víte). Naprostá většina akcií na burze se obchoduje velmi sporadicky a trh k nim odborně řečeno není kurzotvorný. Řídkým obchodováním realizovaným navíc zpravidla přímými převody nebo obchody majícími za účel nikoliv výhodně koupit akcie, ale optimalizovat firemní daňovou zátěž atd nemůže burza dostatečně přesně stanovit kurz těchto akcií a to, co vidíte na obrazovce jako vodítko v podobě posledně realizovaných obchodů je většinou částka, za kterou akcii koupíte ale už neprodáte, nebo naopak vůbec nekoupíte. Absencí reálných kurzů u těchto akcií není podstatné pro nás se zabývat, protože souvisí s malou likviditou a tedy s poslíčkem problémů v případě, kdybyste do těchto akcií investovali. Navíc máte tak omezený rozpočet, že si se spekulacemi na akcie z hlavního a vedlejšího trhu.

V současné době se vyplatí uvažovat o akciích Českého Telecomu (profil, názory), Unipetrolu (profil, názory), Erste Bank/Česká spořitelna (profil, názory), České Radiokomunikace (profil, názory), Pilip Morfia (profil, názory) (dříve Tabák Kutná Hora) , Čez (profil, názory) a Komerční banka (profil, názory).

Výše uvedených sedm akcií splňuje dvě naše hlavní podmínky pro obchodování: jsou dostatečně likvidní a jsou kurzotvorné, neboli díky vysokému objemu obchodů s nimi vzniká také reálný kurz, za který lze tyto akcie nejenom koupit, ale také prodat.

Podrobnější informace o fungování obchodníků s cennými papíry, o tom, jak si vybrat toho pravého brokera a jejich profily, najdete v sekci Obchodníci s cennými papíry. Kurzy a charakteristiky českých i zahraničních titulů naleznete v sekci Akcie. Zde najdete předchozí díl tohoto seriálu nazvaný Hrajeme si s akciemi po internetu... Třetí a poslední díl si budete moci přečíst v úterý 18. února.

Kterou obchodní aplikaci považujete v tuzemsku za nejzdařilejší? Přes koho obchodujete v zahraničí? Která tuzemská akcie je nejvhodnější na spekulace? Podělte se s ostatními o své názory!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

14. 2. 2003 10:02, Patrick Zandl

Jistě, jaké jiné - SPAD je má v indexu právě proto: obchoduje se s nimi v dostatečném množství :)

Zobrazit celé vlákno

+59
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

14. 2. 2003 10:14, greenhorn / ocapek@yahoo.com

Chvályhodná snaha dovléci na českou burzu novou krev :-).
Upřesnil bych, že reálný kurz akcie nevzniká díky tomu, že má vysoký objem obchodů, ale díky tomu, že je kotována, neboli existují brokeři, kteří závazně vyhlašují kurz za který daný titul prodají/koupí. Vyšší objem obchodů je naopak důsledkem tohoto faktu, protože kotovaný titul má věrohodnější cenu, zaručenou likviditu a tím je přitažlivější pro investory. Hezky je to vidět na porovnání objemů BCCP před a po zavedení kotovaného trhu (SPADu). Lovu Zdar!

-12
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Hrajeme si s akciemi po internetu…

13. 2. 2003 | Patrick Zandl | 2 komentáře

Hrajeme si s akciemi po internetu…

Kdybyste v nejvhodnější chvíli koupili akcie Yahoo! v hodnotě tisíce dolarů a v nejvhodnější chvíli je zase prodali, získali byste téměř devět set tisíc dolarů.

Partners Financial Services