Ještě počkat. A když už, udělejte si to sami!

Ještě počkat. A když už, udělejte si to sami!
Přesně takové doporučení se vám dostane od obchodníků s cennými papíry, pokud se rozhodnete prodat balíček akcií Komerční banky. Vyplývá to z testu, který redakce Peníze.CZ uskutečnila včera.
Kam se může v krátkodobém horizontu
vyšplhat kurz Komerční banky?
SpolečnostTip1)
Atlantik Finanční trhy1100,-
Čs. obchodní banka1200,-
Fio1200,-
Wood & Company1200,- až 1400,-
Conseq Financedo 1900,-
1) jde o subjektivní názor pracovníků společnosti, který poskytli potenciálnímu zákazníkovi, nikoliv o oficiální predikce zde uvedených firem
Pramen: Peníze.CZ
Upřímně řečeno - když chcete prodat dvě stě akcií 'Komerčky', není to pro obchodníka žádný velký kauf. Vyjádřeno v cenách včerejší burzy, jde téměř o dvě stě tisíc korun. Asi by to ale neměl být důvod k odbytí klienta.

A byl? V makléřských firmách by 'malý' akcionář své akcie asi neprodal. Ne pro nezájem, spíš proto, že pro tak malé obchody existují rychlejší a levnější způsoby, jak zpeněžit své akcie. Ve dvou státně privátních bankovních kolosech by ale akcie prodával jenom otrlý jedinec libující si v pasivní roli čekatele.

Co chtějí Sobotkovi?

Rodina Sobotkových drží na čtyřech majetkových účtech zhruba dvě stě kusů akcií Komerční banky. Právě zvažuje, zda je prodat, nebo raději počkat, co udělá s kurzem privatizace bankovní dámy. A také chtějí Sobotkovi co nejméně utratit za poplatky - mají tedy své držby převést na jeden účet, nebo akcie prodávat načtyřikrát?

Podobné dotazy položil náš fiktivní akcionář na devíti adresách.

Ochotně poradíme, i když neposloužíme

"Jestli máte takové množství akcií, úplně nejlepší by bylo, kdybyste si to udělal sám," poradil makléř ve společnosti Wood & Company.

Nechtěl se tak ale klienta zbavit - podobně jako jeho kolegové od konkurence jen chtěl předejít zbytečné řadě poplatků: Středisku cenných papírů za převody z účtů rodinných příslušníků, provizi obchodníkovi s cennými papíry či burze ze zobchodovaného objemu akcií. "Na RM-Systému vás to vyjde levněji," shodli se na svém doporučení makléři.

Jedinou větou odkazující na přepážky neburzovního trhu ale komunikace makléřů s potenciálním klientem neskončila. Pro většinu z nich nebylo problémem akcionáři vysvětlit, jak prodej cenných papírů probíhá či jaké doklady jsou potřebné.

Obchodníkům ani nedělalo problém doporučit volajícími klientovi služby konkurenční firmy. Těžko říct, zda jenom proto, že o obchod sami neměli zájem, nebo se skutečně snažili zákazníkovi poradit co nejlépe. Z celkového stylu jednání se ale chce věřit, že 'bé je správně'.

Erste komerční hříšníci

V České spořitelně ani v Komerční bance by pan Sobotka akcie asi neprodal.

Do ryze privátní erste banky pro život se zřejmě není možné dovolat, neznáte-li přímé číslo na oddělení obchodující s cennými papíry. Kolem druhé hodiny odpolední totiž včera nechali telefony zoufale vyzvánět na centrálách pražských poboček v Rytířské i Jugoslávské ulici. Teprve v ústředně pardubické pobočky na třídě Míru se slitovali a telefon zvedli. To byl však na výkonu spořitelny zjevně jediný chvályhodný bod.

Bankovní pracovnice totiž na většinu otázek neuměla odpovědět. "Já vám to neřeknu, teďka si stojí ty akcie dobře," byla její reakce na otázku, jak se kurz akcií Komerční banky dlouhodobě vyvíjí.

A na dotaz, zda je možné, aby klient vybavený plnou mocí zařídil obchod i s akciemi svých příbuzných, sebevědomě okamžitě odpověděla: "Ne, to nejde. Musí přijít každý zvlášť!" Zatímco typický klient České spořitelny zvyklý plnit příkazy jejího personálu by zřejmě zmobilizoval celou rodinu, pan Sobotka se nedal. "Opravdu to nejde?" zeptal se. Po chvíli šuškání se mu bez slůvka omluvy dostalo nové informace: "No dobře, tak to jde. Ale musí to být notářsky ověřené!"

Na vlastníka čekající Komerční banka by asi vlastní akcie od Sobotkových koupit dokázala. Kdyby ale věděla levá ruka, co dělá pravice.

"Kdo vám dal číslo přímo k nám?" byla totiž první reakce, kterou ve sluchátku zákazník slyšel poté, co operátorku telefonní centrály požádal o přepojení na příslušné oddělení. Přepojila totiž zákazníka správně - ale nikoliv k bankéřům pobočky, ale rovnou do jámy lvové, v niž se dělají velké obchody s cennými papíry.

"Zajděte na jakoukoliv pobočku," řekli tady Sobotkovi. Na víc ale nebyl čas - bylo třeba obchodovat na amerických trzích. Zákazník za to nemůže. A nemohou za to ani dealeři, kteří se snažili mu poradit. Ale kdo za to může?

Prodat nebo ne?

Zajímá vás, zda je správná doba k prodeji akcií Komerční banky?

Podle oslovených obchodníků, nemusíte-li teď prodávat - neprodávejte! I když v současnosti míří kurz dolů, po odhalení vizitky nového vlastníka mají papíry Komerční banky v krátkodobém horizontu zamířit nahoru. Nezaručené tipy na možný výdělek najdete v přehledné tabulce.

Poznámka: Test shrnuje zkušenosti z jednání pracovníků firem ABN Amro Bank, Atlantik Finanční trhy, Conseq Finance, Česká spořitelna, Československá obchodní banka, Fio, Komerční banka, Komerio a Wood & Company

Jaké jsou vaše zkušenosti s jednáním obchodníků s cennými papíry? Prodali byste teď akcie Komerční banky? Napište nám své názory.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

2. 3. 2001 14:15, TGP

Souhlas, viz zpráva z ČTK z 22. února:

Bilanční suma KB loni meziročně vzrostla na 404,3 miliardy korun oproti 390 miliardám na konci předchozího roku.

Banka loni vytvořila provozní zisk 7,874 miliardy korun, což představuje meziroční nárůst o 254 miliónů korun. Celková výše zisku před tvorbou rezerv a opravných položek je však podle mluvčí negativně ovlivněna jednorázovými restrukturalizačními náklady.

Tyto náklady loni dosáhly 827 miliónů a spočívaly především ve snižování počtu zaměstnanců. "Pro rok 2001 už management banky s významnou výší restrukturalizačních nákladů nepočítá," dodala mluvčí banky.

Zobrazit celé vlákno

+26
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Na pražskou burzu jde výrobce městského mobiliáře. Koupíte nové akcie?

11. 7. 2023 | redakce Peníze.CZ

Na pražskou burzu jde výrobce městského mobiliáře. Koupíte nové akcie?

Bílovická akciová společnost mmcité, která se zabývá navrhováním a výrobou městského mobiliáře, nabídne své akcie na trhu Start Burzy cenných papírů Praha. Firma dá k dispozici až třetinový... celý článek

S penězi na důchod pomůže DIP. Stát podpoří odvážné

14. 6. 2023 | Kateřina Hovorková | 7 komentářů

S penězi na důchod pomůže DIP. Stát podpoří odvážné

Na daňové úlevy mají nově dosáhnout také lidé, kteří se snaží finančně zajistit na stáří investováním i mimo penzijní fondy. Návrhu, který počítá se zavedením takzvaného dlouhodobého... celý článek

Nováček na pražské burze posílil o 225 % za týden

12. 11. 2021 | Petr Kučera | 4 komentáře

Nováček na pražské burze posílil o 225 % za týden

Akcie společnosti Fixed.zone, která vstoupila v pondělí na trh Start pražské burzy, posílily během prvního týdne o 225 %. Jde o rekordní růst kurzu, říká Marie Mühlhoferová z tiskového... celý článek

ČNB už nebude plošně omezovat výši dividend

10. 9. 2021 | Petr Kučera | 2 komentáře

ČNB už nebude plošně omezovat výši dividend

Česká národní banka už v dalším období nebude plošně omezovat výši dividend bank. Doporučuje však zvažovat další výplatu až po oznámení konečných hospodářských výsledků za rok 2021... celý článek

Akcie z kuponovky jsou pořád skoro v každé rodině, říká lovec ztracených miliard

8. 9. 2021 | Jana Poncarová | 15 komentářů

Akcie z kuponovky jsou pořád skoro v každé rodině, říká lovec ztracených miliard

V kuponové privatizaci na začátku 90. let investovaly miliony lidí – tři čtvrtiny Čechoslováků. Jenže řada z nich teď po třiceti letech neví, že akcie z kuponovky má. „Dohledali jsme... celý článek

Partners Financial Services