Multirisk patří k těm nejlepším životním pojistkám od ČP

Věra Tůmová | rubrika: Recenze | 21. 7. 2010 | 8 komentářů
Multirisk patří k těm nejlepším životním pojistkám od ČP
Česká pojišťovna vyrazila v letních měsících na trh s novou rizikovou životní pojistkou. Ta nabízí velkou flexibilitu, řadu připojištění i relativně slušnou cenu. Zajímavá bude zejména pro držitele hypoték a jiných velkých úvěrů a současně i pro rizikovější jedince. Dali jsme tomuto produktu čtyři hvězdičky.

Hodnocení Peníze.cz

Zobrazit podrobnější hodnocení

V červenci přinesla Česká pojišťovna (ČP) na trh životních pojistek novinku, rizikové životní pojištění MULTIRISK. Do své produktové nabídky ji zařadila nicméně teprve po úspěchu životních pojistek, s nimiž letos vyšla konkurence. Podle Dušana Šídla ze společnosti Partners tím následuje například takové produkty jako je Allegro od Generali, PRO ŽIVOT od Allianz, ČPP Mozaika či Wüstenrot Everybody. Zdá se, že se parametry nového pojištění České pojišťovně podařilo dobře nastavit. Pojistka je velice flexibilní a patří k těm levnějším.

Pojištění MULTIRISK zahrnuje většinu pojištění z již existujícího životního pojištění Diamant od ČP, avšak neobsahuje spořicí složku. „Česká pojišťovna standardně nezveřejňuje kompletní poplatky ze spořicí složky, proto lze její nezahrnutí v rámci produktu MULTIRISK vnímat pozitivně,“ domnívá se Šídlo.

Jednou ze základních výhod rizikového životního pojištění MULTIRISK nejspíš je, že umožňuje kombinovat pojištění smrti z jakýchkoliv příčin s pojištěním pro případ smrti s klesající pojistnou částkou podle zadané úrokové sazby. Tato kombinace je výhodná pro klienty, kteří mají hypotéku či jiný dlouhodobý úvěr. Pojistka pak kryje klesající složkou tu část úvěru, který je ještě třeba splatit.

V praxi to funguje tak, že pokud zemřete, vaši příbuzní, respektive obmyšlené osoby, dostanou od pojišťovny vyplacenou jednak pevně sjednanou částku za smrt z jakýchkoliv příčin a ještě k tomu dostanou i sumu, která odpovídá vašemu nesplacenému úvěru. Ve výsledku tedy mohou dle nastavení vaší pojistky dostat i několik milionů korun. Díky tomu může být obmyšlená osoba zajištěná na dostatečně dlouhou dobu, aby vyřešila svou existenční situaci po vaší smrti, a současně si nebude muset dělat starosti s doplacením úvěru, protože ten splatí díky pojistnému plnění z pojistky s klesající pojistnou částkou. Jediné, co tak bude dotyčná osoba muset zajistit, jsou splátky úvěru do té doby, než soud rozhodne o dědictví. (Více o tom, co se děje s hypotékou po smrti dlužníka se dočtete v článku Ještě než zdědíte hypotéku, musíte ji za zemřelého splácet.)

Za pravidelné měsíční pojistné ve výši zhruba 2000 korun se tak může pětatřicetiletá žena například pojistit na smrt z jakýchkoliv příčin na 800 tisíc korun spolu s pojištěním s klesající částkou na přibližně tři miliony korun kvůli hypotéce a úrazovým pojištěním na smrt na milion korun. Obmyšlená osoba potom z pojistky v případě její smrti získá 800 tisíc korun, v případě smrti úrazem obdrží necelé 1,8 milionu korun. K tomu ještě získá částku odpovídající nesplacené výši hypotéky, pokud jste se na začátku pojistili na celou výši úvěru, nebo částku odpovídajícímu počtu let trvání pojištění.

Nevýhodou MULTIRISKU podle několika oslovených pojistných expertů nicméně je, že pojištění s klesající částkou se vztahuje pouze k riziku úmrtí a nikoliv invalidity či závažného onemocnění. Jinými slovy klient s hypotékou, který se kvůli úrazu stane invalidou, bude muset úvěr dál platit, nebo ji splatit z částky kterou od pojišťovny dostal z titulu pojištění proti invaliditě. V takovém případě mu ovšem mohou chybět peníze třeba na přizpůsobení bytu novým potřebám či na zajištění dostatečného příjmu na živobytí.

Pojistka rovněž neumožňuje ani částečné zajištění nižších stupňů invalidity způsobené nemocí a rovněž podle Šídla není možné u této pojistky ani zvolit variantu pojištění pracovní neschopnosti s delší karenční dobou (například s výplatou dávky od 60. dne).

„Cenově rizikové životní pojištění Multirisk vychází pro zajištění rizika úmrtí, závažných onemocnění a invalidity průměrně, pro riziko pojištění smrti úrazem a pracovní neschopnosti patří k levnějším,“ dodává Dušan Šídlo.

Vedle klasické pojistky na smrt, jak již bylo řečeno, obsahuje MULTIRISK ale i řadu dalších připojištění. Mezi jinými třeba pojištění proti ztrátě zaměstnání, úrazové pojištění a zahrnuje i pojištění pro případ nemoci, respektive denní podpory při pobytu v nemocnici. To je ovšem tak, jako například u FLEXI od Pojišťovny České spořitelny, omezeno pro některé případy maximální dobou pro pobírání pojistného plnění a čekací dobou (týká se např. těhotenství a porodu či ošetření zubů). Úrazové připojištění umožňuje zase volbu denního plnění tak, že například za měsíční pojistné zhruba 420 korun vám při léčbě následkem úrazu do 120. dne ČP vyplatí pět set korun na den, do 240. dne tisícikorunu a do konce zbývajících 365. dne 1500 korun na den.

Kdo se rozhodne sjednat si pojistku MULTIRISK, bude muset vyplnit klasický zdravotní dotazník tak, jako u jiných životních pojistek. Dotyčný se ale musí připravit na to, že ČP bude mimo jiné zajímat, zda je levák či pravák a při sjednání pojištění závažných onemocnění pak i to, jakými nemocemi trpěli před 60. rokem rodiče pojištěného. Na to se ale ptá i konkurence. Pozitivní také je, že touto pojistkou lze zpravidla pojistit i rizikovější jedince jako jsou třeba diabetici, které některé pojišťovny odmítají pojistit. Novinka od ČP navíc neobsahuje žádné nestandardní výluky či omezení pojistného plnění.

Vzhledem k tomu, že se jedná o rizikové životní pojištění, nelze si tuto pojistku odečítat z daní tak jako například u investičního životního pojištění. 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+17
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 7. 2012 15:20, kenny63

Joo je to fain instituce a Multirisk----je to opravdu risk,už si dva měsíce dopisuji,jelikož pořádně e-mail nikde nemají a s pojišťovnou se dá spojit jen přes operátora nebo p.o. box...je to výtečný... a zrušení tohoto pojištění nejde a stále mne přichází odpovědi ve stylu : Nelze zrušit,máte špatně napsanou žádost,nebo to nelze na tuhle žádost zrušit, chybí vám tam údaje atd... opět nemůžete to zrušit, nejde ukočit atd,atd....je to fain instituce.Jak to ukončím a i kdybych to měl hnát do TV tak nechci s touto pofidérní intitucí už mít nic společného !!!!Hajzlové to jsou, nic jinýho to není!!!

+18
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

4. 8. 2010 21:05, mirek

Zapomněl jsem varianta:
Za pravidelné měsíční pojistné ve výši zhruba 2000 korun se tak může pětatřicetiletá žena například pojistit na smrt z jakýchkoliv příčin na 800 tisíc korun spolu s pojištěním s klesající částkou na přibližně tři miliony korun kvůli hypotéce a úrazovým pojištěním na smrt na milion korun. Obmyšlená osoba potom z pojistky v případě její smrti získá 800 tisíc korun, v případě smrti úrazem obdrží necelé 1,8 milionu korun. K tomu ještě získá částku odpovídající nesplacené výši hypotéky, pokud jste se na začátku pojistili na celou výši úvěru, nebo částku odpovídajícímu počtu let trvání pojištění.

-5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Připojištění na rizika závažného onemocnění

5. 3. 2010 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Připojištění na rizika závažného onemocnění

Pouhých 17 procent lidí se životním pojištěním má sjednanou pojistnou ochranu pro případ závažného onemocnění. Tuto skutečnost odhalil průzkum České asociace pojišťoven.

Pět rad jak si sjednat kvalitní životní pojistku

23. 11. 2009 | redakce Peníze.CZ | 11 komentářů

Pět rad jak si sjednat kvalitní životní pojistku

Sjednat si smysluplnou životní pojistku není jednoduché, protože se jedná o složitý finanční produkt. Kdo si promyslí a pravidelně kontroluje nastavení pojistky, může se do budoucna... celý článek

Kdo sjednává všem klientům stejné životní pojistky, je podvodník

27. 10. 2009 | Věra Tůmová | 23 komentářů

Kdo sjednává všem klientům stejné životní pojistky, je podvodník

Daří se nám odhalovat podvodné firmy fungující na principu letadla, které prodávají životní pojistky. Jsme schopni na ně přijít už do jednoho měsíce, říká v rozhovoru Libor Mánek, ředitel... celý článek

Koho dnes přitahuje rizikové životní pojištění

6. 4. 2009 | Věra Tůmová | 9 komentářů

Koho dnes přitahuje rizikové životní pojištění

Rizikové životní pojištění existuje na českém trhu už dlouho. Navzdory tomu, že poměr ceny a výkonu u něj vychází mnohem lepší než u ostatních životních pojistek, sjednává si jej relativně... celý článek

Reklamovat se dá i životní pojištění

1. 2. 2008 | Věra Tůmová | 8 komentářů

Reklamovat se dá i životní pojištění

Životní pojistky by se neměly kupovat jako housky. Než si je lidé sjednají, měli by o tomto produktu něco vědět. Jinak jim pojišťovna či prodejce může snadno vnutit něco, co nepotřebují.... celý článek

Partners Financial Services