Peníze, nebo život: Jak zajistit bezstarostné dětství

Kateřina Šmídová | rubrika: Seriál | 22. 6. 2017 | 2 komentáře
„Rodičové, díky. Díky za dětství bez starostí, za to, že jsme mohli zažívat svoje dobrodružství, že jsme mohli studovat a třeba i dělat průšvihy. Věděli jsme, že ať se nám stane cokoliv, jsme stále pod vašimi ochrannými křídly.“ I kdyby tohle náhodou nebyl váš příběh, proč takové dětství nedat svým dětem?
Peníze, nebo život: Jak zajistit bezstarostné dětství

Za peníze zdraví nekoupíš

Ať už hrajeme šachy, nebo lezeme po skalách, ať už hlídáme zdravý životní styl, nebo si jednoduše dopřáváme, co nám chutná, ať děláme cokoliv a jsme kýmkoliv, nejsme hrdinové. Nemoc nebo úraz přicházejí, když to člověk nejmíň čeká. Ale víc než o sebe, máme strach o své děti.

Manuál pro životko

Příručka zdarma

Mít pojistku a být pojištěný je rozdíl. 

Většina lidí má životní pojištění zaměřené na úrazy, přitom za naprostou většinu invalidity (85 procent) můžou těžké nemoci. Lidé tak platí za pojistky, které nekryjou opravdová rizika. Co je opravdu důležité a jak nastavit pojištění, aby skutečně pomáhalo a chránilo, vám napoví knížka, kterou si můžete zdarma stáhnout z webu Patálie.cz.


Mluví o pojištění tak, abyste tomu rozuměli. A umí i pobavit a inspirovat.

Každý si jistě dokáže představit, co znamená, když dítě vážněji onemocní nebo se mu stane úraz. Odmysleme si teď to, s čím se každý musí poprat sám, emoce a stresy. Čistě prakticky: někdo se musí postarat. Je možné, že jeden z rodičů nebude vydělávat nebo bude nosit domů peněz míň. Je možné, že celá rodina bude muset změnit svůj zaběhnutý rytmus a životní styl. Možná bude potřeba do ledasčeho zainvestovat v bytě či domě, možná budete potřebovat peníze na takovou péči, kterou stát nezaplatí.

Člověku se na to nechce ani pomyslet. Osud ale často nepěkně zamíchá kartami. Ne všichni pak mají dostatek síly a především prostředků na řešení takové situace. Pro některé rodiny to může mít i fatální následky, rozchody, půjčky, exekuce. Pak i sebevětší odpůrci pojišťoven děkují za každou pojistku, ze které mohou získat peníze pro dorovnání příjmů rodiny, pro léčbu, pro změnu jídelníčku, léčebné zařízení, pomůcky a nadstandardní péči. Takové náklady mohou růst až do výše několika set tisíc korun, které dokáže bez mrknutí poplatit jen málokterá rodina. Přemýšleli jste někdy nad tím, jak bude postaráno o vaše děti, pokud se nedejbože něco stane vám rodičům? Co když nebudete kvůli závažné chorobě nebo vážnému úrazu schopni dále pracovat, kdo se postará o rodinu?

Za pár set korun měsíčně si přitom můžete zajistit nejen pár set tisíc korun na pojistném plnění, ale taky míň starostí a víc jistot do budoucna.

Chraňte v první řadě sebe

Každý rodič touží své dítě co nejlíp ochránit. Poskytnout mu bezpečný domov, pomoci mu, pokud onemocní nebo ho postihne jiná nepřízeň osudu.

Ani ta nejdražší pojistka pro dítě ale nemusí stačit, nejlepším zabezpečením dítěte jsou totiž dobře pojištění rodiče. Pokud se vám, živitelům rodiny, něco stane a nemáte dostatečné pojištění, i špičkově pojištěné dítě utrpí víc, než když si řekněme na hřišti zlomí ruku. Jak tedy na to?

Dítě v bezpečí

Dobře pojištěné dítě je dítě s dobře pojištěnými rodiči

Karlovi a Katce je oběma třicet let a mají spolu dvouletého syna Matěje. Rozhodli se uzavřít jednu komplexní pojistku pro celou rodinu, která je zabezpečí proti největším rizikům. V rámci rizikového pojištění od AXA se rozhodli využít následující pojištění:

Oba rodiče jsou pojištění pro případ smrti, trvalých následků úrazu a také invalidity. Oba si také zvolili komplexní balíček s ochranou proti závažným onemocněním, který kryje 56 nejčastějších diagnóz. Pojistnou částku si oba nastavili na 500 tisíc korun.

Matěje pojistili pro případ trvalých následků úrazu a pro případ závažného onemocnění (dětský balíček pokrývá 26 diagnóz). Pojistná suma je opět půl milionu korun.

Celkové měsíční pojištění pro celou rodinu vyjde na 1348 korun, samotné pojištění Matěje z toho tvoří pouhých 132 korun.

Vysoký nájem, vlastní bydlení v nedohlednu

Když ratolesti vylétají z hnízda, na jednu stranu se z toho těšíme, na tu druhou se nám po nich stýská a máme zas další starosti. Budou mít dostat peněz? Zvládnou to i bez naší pomoci? Neměli jsme pro ně udělat víc?

Mladý člověk se sice musí stejně v životě otrkat sám, dneska má navíc nekonečně možností, jakým směrem se po škole vydá. Může budovat kariéru, podnikat, cestovat kolem světa, založit rodinu… Všechno ale něco stojí – a je dobré mít pro začátek nějaký základ.

Začněme od toho, že pro začátek by bylo dobré, kdyby měl potomek, kde složit hlavu. Jenže nájmy ve větších městech, kde se nabízí větší šance najít si práci, se stále zvyšují. A hypotéky? Ty už mají „dny otevřených dveří“ za sebou. Úroky pomalu stoupají, stoprocentní hypotéka je minulostí, každý musí mít aspoň část kupní ceny. Když připočtete daň z nabytí, kterou platí kupující, je potřeba mít našetřeno minimálně 14, ale spíš 24 procent z hodnoty nemovitosti, zatím.

O zpřísňování podmínek pro hypotéky čtěte zde:

Co bude za pár měsíců i let, to nikdo předvídat nemůže. Když si dnes mladý člověk chce pořídit byt řekněme za dva miliony, musí mít našetřeno minimálně 280 tisíc, spíš ale 480 tisíc korun. Plus nějakou tu korunu na základní vybavení.

Jak můžou pomoct rodiče? V zásadě mají tři možnosti. Ta první je nechat mladé, ať si pomůžou sami. Druhá – vytáhnout ze štrozoku pár set tisíc. Pravděpodobně tam ale nebudou, takže zpět k bodu jedna. Anebo je možnost myslet dopředu a každý měsíc obětovat pár stovek, které se pravděpodobně vždycky někde dají vyškrábnout.

Investujeme pro děti

Pro dobrý start

Martin a Petra jsou mladí manželé. Nedávno se jim narodil syn Oliver. Rozhodli se k jeho budoucnosti přistupovat zodpovědně. Každý měsíc pro něj odloží tisíc korun. A aby peníze a čas pracovaly pro ně, respektive pro Olivera, zvolili si program pravidelného investování do podílových fondů u AXA.

Dobu investování nastavili na dvacet roků, zvolili si vyvážený investiční profil s jednorázovou úhradou poplatku.

Po dvaceti letech by rádi měli pro syna aspoň část kupní ceny bytu, pokud se syn rozhodne osamostatnit a bude potřebovat počáteční kapitál na pořízení bydlení.

Zhodnocení investice je závislé na situaci na finančních trzích, podívejte se na tři modelové příklady jejího vývoje:

Průměrné roční zhodnocení investice

 

Po 10 letech

Po 20 letech

 

Varianta A

 

3 % p. a.

Vložené prostředky, včetně jednorázového poplatku*

126 240 Kč

246 240 Kč

Zhodnocení investice ve fondech

13 851 Kč

82 883 Kč

Celková hodnota investice

140 091 Kč

329 123 Kč

 

Varianta B

 

4 % p. a.

Vložené prostředky, včetně jednorázového poplatku*

126 240 Kč

246 240 Kč

Zhodnocení investice ve fondech

21 501 Kč

121 757 Kč

Celková hodnota investice

147 741 Kč

367 997 Kč

 

Varianta C

 

 

5 % p. a.

 

Vložené prostředky, včetně jednorázového poplatku*

126 240 Kč

246 240 Kč

Zhodnocení investice ve fondech

29 689 Kč

166 506 Kč

Celková hodnota investice

155 929 Kč

412 746 Kč

Celková výše poplatku bude 2,6 % ze součtu budoucích vkladů, pro Martina a Petru to ze 240 000 tedy bude 6240 korun  

Peníze, nebo život

Štěstí přeje připraveným.

Každý z nás se v životě musí popasovat s nejrůznějšími výzvami, problémy, každý musí obstát, když přijde průšvih. On konečně ani přijít nemusí – ale ten pocit, že jsme připravení, že máme nějakou jistotu, že nemusíme mít zbytečný strach, ten pocit je k nezaplacení.
Existuje neuvěřitelné  množství finančních nástrojů a produktů, které nám mají ulevit od zbytečného strachu . Jejich množství a nepřehlednost, ale člověka můžou odradit. A dál stresovat. V našem Seriálu proti strachu vám zkusíme pomoct s orientací, s vyjasněním, co je opravdu důležité a co je balast, co je cesta k opravdové jistotě, a co je cesta jen k jisté ztrátě peněz.

Partnerem seriálu je společnost AXA

 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+61
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Oblíbená témata

peníze nebo život

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

První pojišťovna umí sjednat životní pojištění zcela online

24. 8. 2022 | redakce Peníze.CZ | 9 komentářů

První pojišťovna umí sjednat životní pojištění zcela online

Pojišťovna Simplea jako první na českém trhu vytvořila možnost vyřídit si životní pojištění zcela online – bez operátora call centra a dalších omezení. Nabízí všechny důležité... celý článek

Pojištění a válka. Kdo by platil? Porovnali jsme podmínky

1. 3. 2022 | Dušan Šídlo, Daniel Šafrán | 3 komentáře

Pojištění a válka. Kdo by platil? Porovnali jsme podmínky

Co si nikdo nepřál, se bohužel stalo skutečností. Kvůli válce jsou v ohrožení životy i majetek. Jak se na válku dívají pojistné podmínky různých pojišťoven v Česku?

Invalidní důchod. Kdo má letos nárok a kolik dostane

7. 1. 2022 | Jiří Hovorka | 25 komentářů

Invalidní důchod. Kdo má letos nárok a kolik dostane

Jaké jsou podmínky pro přiznání invalidní penze? Projděte si aktuální přehled. Máme i kalkulačku.

Air Bank pojistí schopnost splácet hypotéku

4. 8. 2021 | Petr Kučera | 5 komentářů

Air Bank pojistí schopnost splácet hypotéku

Air Bank od pátku rozšíří nabídku o pojištění schopnosti splácet hypotéku. Spolupracuje na něm s pojišťovnou BNP Paribas Cardif. Kdo ho využije, získá o 0,15 procentního bodu... celý článek

Rixo startuje online srovnání životního pojištění

29. 4. 2021 | Petr Kučera | 12 komentářů

Rixo startuje online srovnání životního pojištění

Služba Rixo.cz oznámila, že jako první na trhu dokáže porovnat nabídky životního pojištění online. Po vyplnění základních údajů hned ukáže zájemcům konkrétní produkty s cenou a dalšími... celý článek

Partners Financial Services