Do registru dlužníků se můžete dostat, i když nic nedlužíte

Linda Fejtková | rubrika: Jak na to | 19. 7. 2010 | 19 komentářů
Do registru dlužníků se můžete dostat, i když nic nedlužíte
Ocitnout se v registru dlužníků může být v Česku nyní i docela snadné. A nemusíte kvůli tomu ani být nespolehliví či nezodpovědní. Do registru se můžete dostat totiž také chybou banky. Přečtěte si pravidla, jak předejít případným problémům a neoprávněnému záznamu v registru dlužníků.

Registry dlužníků mají sloužit k tomu, aby banky měly informace o platební morálce žadatelů o úvěry. Jinými slovy, aby nepůjčily někomu, kdo už dluží na mnoha dalších místech a ke splácení nepřistupuje vždy odpovědně. Nad záznamy v registru se však často pozastavují lidé, kteří nerozumí slovu splatnost, a jsou překvapeni, že jim banky nechtějí poskytnout hypotéku, protože „jen o týden později“ zasílají splátky kreditní karty či jiného úvěru. Touto nezodpovědností se ale dostávají do registru dlužníků zcela oprávněně.

Na druhou stranu se objevují i případy, kdy se do registrů dostávají lidé skutečně neoprávněně, chybou banky. Při komunikaci s bankami obzvláště ohledně rušení úvěrových produktů (i rušení kreditních karet) je proto třeba dbát opatrnosti.

U nás existují tři hlavní registry dlužníků:

1. CBCB, www.cbcb.cz, e-mail: klient@cbcb.cz, tel. +420 277 778 600

2. LLCB, www.llcb.cz, e-mail: klient@cbcb.cz, tel. +420 277 778 650
Adresa CBCB a LLCB: Na Vítězné pláni 1719/4, 140 00 Praha 4.

Výpis si lze vyzvednout buď osobně, anebo poštou, ale pak je třeba na žádosti nechat úředně ověřit podpis. Žádost je ke stažení na jejich stránkách. Expres vyřízení na počkání stojí 200 Kč, popř. plus poplatky poště. Standardně jsou výpisy zasílány do 30 dnů za 100 Kč plus poštovné.

3. Solus, www.solus.cz, e-mail: info@solus.cz

Obsahuje informace od leasingových společností, mobilních operátorů, EONu a jiných. Ceny výpisu na dobírku jsou do 150 Kč, nově se nabízí také možnost zaslání přes SMS.

Podle zkušeností hypotečních specialistů lze dnes v podstatě o všech bankách na českém trhu říci, že si příliš nelámou hlavu s tím, kdy klienta dají do registru dlužníků. Bankovní logika v pozadí je prostá: čím více má klient záznamů v registru, tím více je pro svou domovskou banku lapen a jen tak jí neuteče. Protože jiné banky by po nahlédnutí do registru nechtěly s takovým klientem spolupracovat, respektive mu půjčit.

V praxi potom nastávají například situace, kdy člověk, který před několika měsíci ukončil kreditní kartu, má v registru za všechny tyto měsíce uvedeny splátky po splatnosti a karta je zde stále vedena jako aktivní. Proto v případě rušení úvěrových produktů a kreditních karet věřte jen tomu, co máte písemně a s razítkem banky.

Nejjistějším způsob, jak zjistit, zda nejste v registru vedeni neoprávněně, je nechat si výpis z registrů jednou za čas poslat, anebo to provést alespoň vždy po zrušení úvěrových produktů. V případě nejistoty ohledně bankovních produktů, jako je kreditní karta nebo půjčka, je dostačující výpis pouze z registru CBCB.

Pravidla, díky kterým předejdete případným problémům, nebo neoprávněnému záznamu v registru dlužníků:

  1. Vždy od jakékoli banky chtějte písemné potvrzení o všem, co vám tvrdí.
  2. Nikdy do banky neposílejte dokumenty obyčejnou poštou, ale přinejmenším doporučeně. Při osobním předání si vždy nechte potvrdit, co jste komu předali.
  3. Při zrušení jakéhokoli úvěrového produktu se později ujistěte, zda vše opravdu proběhlo v pořádku. Chcete-li mít jistotu, nechte si udělat aktuální výpis z registru CBCB, abyste jasně viděli, že vás banka neoprávněně nezadala.
  4. Pokud se dozvíte o neoprávněném záznamu v registru, ihned to řešte s bankou a dbejte opět na písemném potvrzení od banky, že vše dá do pořádku.
  5. Po nabídce kreditní karty, kterou nechcete, požadujte raději po bance doklad o neexistenci tohoto produktu ve vašem portfoliu. Bohužel jsou známy i případy, kdy pracovník banky, aby měl svůj počet „čárek“ splněn, kreditku přiklepl, aniž by o ni měl klient zájem.

Ocitli jste se i vy či vaši blízcí někdy v registru dlužníků? Podělte se o své zkušenosti.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 19 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

13. 4. 2012 23:11, Registrovaná

S Liškou do registru dlužníků
aneb jak se rychle a bez varování dostat do registru dlužníků. Jsem klientem spořitelny od roku 2004, v roce 2009 jsem uzavřela úvěr a bezchybně splácela. Minulý měsíc - březen 2012 mi výplata došla na účet později a já POPRVÉ nezaplatila včas. Očekávala jsem zaslánání upomínky a ono nic. Dne 11.4. jsme měla telefonní hovor s velice nepříjemným pánem ze spořitelny, kde jsme se domluvili, že vše uhradím a termín inkasa si posunu, aby splátka odešla včas. Dlužnou částku jsem 12.4 ihned uhradila, ALE .... dnes v 13.4. mi došel dopis - upomínka nedoplatku a co nepochopitelného pro mne, že jsem se dostala do registru dlužníků. Je to velmi nekorektní jednání a neúcta ke svým dlouholetým klientům. Vzhledem k tomu, že na uvěrové smlouvě je jako spoludlužník uveden i můj manžel, rovněž i on se dostal do regisru dlužníků, přestože přes 9 let platí našim dětem u stejné spořitelny stavební spoření. Jedinou možnou obranou proti takovému arogantnímu jednáni je dál s liškou již nespolupracovat.Doporučuji všem.

+90
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

19. 7. 2010 12:31, JanS

zem: to je přece nesmysl, MBA Finance není členem ani Solusu, ani CCB, takže vás do registru nemůžou zanést.

Zobrazit celé vlákno

-5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (19 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Ještě než zdědíte hypotéku, musíte ji za zemřelého splácet

12. 7. 2010 | Věra Tůmová | 2 komentáře

Ještě než zdědíte hypotéku, musíte ji za zemřelého splácet

Při jednání o dědictví domu s hypotékou, by dědicové neměli čekat až na výrok soudu, kdo a co zdědil. Dávno před tím, než se vše u notáře rozhodne, je třeba bance oznámit úmrtí a začít... celý článek

Dluhy v manželství rozvodem nevyřešíte. Naopak

29. 6. 2010 | Jan Stuchlík | 18 komentářů

Dluhy v manželství rozvodem nevyřešíte. Naopak

Dluhy, které v manželství nadělal jen jeden z manželů, patří oběma partnerům. Když je nemohou splácet, je pro ně nejlepším řešením společný osobní bankrot. Kdyby se dluhy snažili vyřešit... celý článek

Máte hypotéku? MMR vám chce vzít daňový odpočet úroků.

24. 6. 2010 | redakce Peníze.CZ | 15 komentářů

Máte hypotéku? MMR vám chce vzít daňový odpočet úroků.

Ministerstvo pro místní rozvoj potřebuje více peněz. Proto uvažuje o návrhu na zrušení daňové odečitatelnosti úroků z hypoték. Vzali byste si za těchto nových podmínek hypotéku? Napište... celý článek

Co dělat, aby vás variabilní hypotéka nezruinovala

22. 6. 2010 | Jan Stuchlík | 8 komentářů

Co dělat, aby vás variabilní hypotéka nezruinovala

Hypotéky s proměnlivou úrokovou sazbou lze dnes pořídit velmi levně. Jenže za pár let se z nich může stát noční můra, která zruinuje rodinný rozpočet. Bránit se lze jen dostatečnou... celý článek

Pomoc pro hypoteční dlužníky v nouzi existuje

16. 6. 2010 | Věra Tůmová | 3 komentáře

Pomoc pro hypoteční dlužníky v nouzi existuje

I ten, kdo poctivě léta splácí hypotéku, se může kvůli krizové době ocitnout v problémech se splácením. Pokud má pojištění, získá čas k dobru, aby svou situaci vyřešil. Ti, co jsou... celý článek

Partners Financial Services