Třetina Čechů se bojí, že nebude moci splácet půjčky

Jan Stuchlík | rubrika: Analýza | 2. 11. 2009 | 2 komentáře
Třetina Čechů se bojí, že nebude moci splácet půjčky
Obavy bankéřů a ekonomů, že kvůli recesi přestanou někteří lidé splácet úvěry, potvrdil nedávný celoevropský průzkum veřejného mínění. Až třetina Čechů v něm uvedla, že se může stát, že nebudou mít na splátky hypoték a dalších úvěrů.

Pro bankyto není dobrá zpráva. Třetina Čechů odhaduje, že by se v příštím roce mohli dostat do situace, kdy nebudou schopni splácet hypotékyči spotřebitelské úvěry. Z těch, kteří už takový úvěr mají, označilo riziko možného nesplácení za vysoké osm procent lidí, dalších 25 procent nevylučuje, že by se do platební neschopnosti mohli dostat. Toto varování přinesl zatím poslední celoevropský výzkum Eurobarometr, který se zabýval dopadem recese na společnost.

Češi nejsou přitom zdaleka největšími pesimisty. Mnohem vážnější potíže se splácením úvěrů očekávají Lotyši, kteří na finanční krizi doplatili nejvíce. Zvykli si žít na dluh. Jenže kvůli krizi tok úvěrů vyschl a Lotyšsko se ocitlo před státním bankrotem. Tamní ekonomika se letos podle odhadů Mezinárodního měnového fondu propadne o 18 procent. Míra nezaměstnanosti se za poslední rok a půl vyšplhala ze sedmi na devatenáct procent. Vláda navíc musela kvůli finanční pomoci od MMF razantně osekat sociální výdaje, takže Lotyši, kteří přišli či přijdou o práci, se mohou snadno ocitnout téměř bez prostředků.

Paradoxně druzí v žebříčku potenciálních neplatičů dluhů se ocitli Portugalci. Přestože tamní ekonomika se s recesí vypořádá lépe než ta česká. Podíl lidí bez práce se kvůli recesi zvýšil jen mírně z necelých osmi na devět procent. Portugalci ovšem z podobných průzkumů vycházejí téměř pravidelně jako největší pesimisté či stěžovatelé.

Jak velké je riziko, že nebudete moci v příštích 12 měsících uhradit nenadálý výdaj ve výši 1 000 eur?


Recese ukázala, jak jsou obyvatelé některých evropských zemí nepřipraveni na krizové situace. Nenadálý výdaj ve výši tisíc euro (cca 26 tisíc korun) by v příštím roce nebylo schopno zaplatit více než čtyřicet procent Rumunů, Bulharů, Poláků, Maďarů a Lotyšů. V Lotyšsku a dalších pobaltských státech je to dáno zejména skutečností, že tamní obyvatelé byli zvyklí žít na dluh. Veškerý výdělek jim spolkly běžné výdaje a splátky půjček. Na spoření zbylo zpravidla jen minimum, nebo jako v případě Lotyšů vůbec nic. Míra úspor, neboli podíl spoření na disponibilním příjmu, se v Lotyšsku v roce 2007 pohybovala pod -4 procenty. To znamená, že Lotyši spotřebovávali více, než kolik si stačili vydělat.

V Česku nemá dostatečnou finanční rezervu pětina obyvatel. Přitom částka 26 tisíc korun může znamenat pokaženou ledničku, pračku či myčku, kterou nelze opravit, kombinovanou s jiným menším nenadálým výdajem.

V pobaltských zemích se rovněž více než polovina lidí bojí, že bude mít problémy s úhradou běžných výdajů na živobytí. Naopak žádný problém s penězi by neměla mít většina Dánů, Švédů, Nizozemců či Finů.

Jak se ve vaší zemi za posledních 12 měsíců zvýšila chudoba?


Většina těch, kteří uvádějí, že se nejspíš dostanou do finančních problémů, patří mezi manuálně pracující s nižším vzděláním. Problémy s penězi očekávají rovněž mladí lidé do třiceti let.

Kvůli recesi se podle Evropanů zvětšila chudoba. Nejvíce prý v Lotyšsku, Portugalsku, Maďarsku, Řecku či Francii. Více než polovina obyvatel těchto států soudí, že chudoba v uplynulém roce v jejich zemích velmi vzrostla. Další pětina až třetina dodává, že chudoba vzrostla lehce. Česko je naopak státem, kde recese chudobu podle mínění zdejší populace rozšířila nejméně.

Problém s tímto ukazatelem ovšem spočívá v definici chudoby. Dřívější výzkum Eurobarometru ukázal, že jen 18 procent lidí považuje za chudobu to, že rodina nemá dostatečný příjem, aby překročila oficiálně stanovený práh chudoby. Tento práh je v každé evropské zemi jiný. Odvozuje se od prostředního příjmu ve společnosti. Chudý je ten, kdo nemá ani 60 procent tohoto příjmu. Zatímco v Litvě či Lotyšsku jde o částku nižší než deset eur na den. V západní Evropě je chudý zpravidla ten, kdo nemá na den 25 až 30 eur.

Dotázaní v průzkumu uvažovali jinak. Zhruba čtvrtina Evropanů soudí, že chudý je ten, kdo nemá dost prostředků, aby se plnohodnotně podílel na životě společnosti, pětina lidí si myslí, že chudoba znamená, že lidé nemají dost peněz na základní potřeby či jsou odkázaní na pomoc charity. Podle těchto definic vidí Evropané chudobu téměř na každém kroku. Například 96 procent Maďarů tvrdí, že chudoba je v jejich zemi velmi rozšířeným jevem. V Česku si to myslí 59 procent lidí. V Evropě jsou jen tři země, kde je více těch, kteří si myslí, že chudoba není nijak rozšířená. Jde o Dánsko, Kypr a Švédsko.

Chudoba je ve vaší zemi podle vás...


Za chudobu může podle Evropanů především vysoká nezaměstnanost, nízké mzdy a nízké sociální dávky a důchody. Chudí jsou prý především ti, kteří nemají dostatečné vzdělání, vyrůstali v chudých rodinách či jsou závislí na drogách nebo alkoholu.

Je podle vás v Česku chudoba rozšířeným jevem? Podělte se o názor.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

V Evropě si banky dovolí i to, co by v Británii ani nezkusily

26. 10. 2009 | Jan Stuchlík

V Evropě si banky dovolí i to, co by v Británii ani nezkusily

Příští rok bude řešit finanční ombudsman ve Velké Británii o třicet tisíc případů více než letos. Půjde hlavně o stížnosti lidí, kteří se dostali do problémů se splácením úvěrů, a banky... celý článek

Půjčit příbuzným? Jedině s písemnou smlouvou.

30. 9. 2009 | Eva Sovová | 1 komentář

Půjčit příbuzným? Jedině s písemnou smlouvou.

Zkušenosti exekutorů potvrzují, že lidská důvěřivost a naivita bývá při půjčování peněz zneužívána nejčastěji v rodinách a mezi blízkými lidmi. Přinášíme pět rad jak si půjčky v rodině... celý článek

Podepsali jste ručení k úvěru? Hlídejte si dlužníka!

21. 9. 2009 | Věra Tůmová | 9 komentářů

Podepsali jste ručení k úvěru? Hlídejte si dlužníka!

Pokud jste před lety pomohli známému či kamarádovi a zaručili jste se mu za úvěr, může se z vás snadno v nynější recesi stát dlužník. Stačí, aby známý či kamarád ztratil práci a přestal... celý článek

Na kult spotřeby doplácejí ti nejméně majetní

2. 7. 2009 | Jan Stuchlík | 9 komentářů

Na kult spotřeby doplácejí ti nejméně majetní

Spoření je pro trpělivé, dnes ale chtějí všichni všechno hned a na dluh. Této logice podléhají v Evropě i Americe čím dál víc lidé s nízkými příjmy. Díky úvěrům si mohou aspoň chvíli... celý článek

Partners Financial Services