Zjednodušme výpočet úroků z prodlení, navrhuje vláda

Petr Kučera | rubrika: Aktuálně.cz | 3. 8. 2009
Zjednodušme výpočet úroků z prodlení, navrhuje vláda
Změna současného systému výpočtu úroku z prodlení je cílem nového nařízení vlády, jehož návrh je nyní v připomínkovém řízení.

Podle materiálu, který má online deník Aktuálně.cz k dispozici, se dosavadní systém výpočtu výrazně zjednoduší. V době nízkých úrokových sazeb centrální banky však zároveň může dlouhodobě zlepšit postavení dlužníků, zatímco věřitelé na tom mohou být hůře než dosud.

Novinka se týká takzvaného zákonného úroku z prodlení, stanoveného paragrafem § 517 občanského zákoníku. (Podrobnější vysvětlení, v jakých případech se tento úrok používá, najdete v boxu a dále pak v rámečku v článku na Aktualne.cz.) Naopak se nijak nedotkne obchodních vztahů mezi podnikateli, u nichž má i nadále přednost smluvní určení úroku z prodlení.

Občanský zákoník stanoví, že je-li dlužník v prodlení s placením peněžitého závazku, má věřitel automaticky právo na úrok z prodlení v zákonné výši. Pro věřitele je příjemné, že takový úrok může požadovat přímo ze zákona i tehdy, jestliže jej zapomněl zmínit v původní smlouvě s dlužníkem. Je však limitován částkou určenou nařízením vlády, vyšší úrok si dokonce nemůže sjednat ani smluvně....více naleznete v článku na Aktualne.cz

Dosud: Každý půlrok jiný úrok

Zjednodušeně řečeno, vláda navrhuje, aby se výše úroku z prodlení neměnila každého půl roku jako dosud, ale aby zůstala jednotná a neměnná po celou dobu trvání dluhu.

Výše úroku z prodlení podle občanského zákoníku se nyní odvíjí od repo sazby stanovené Českou národní bankou. Úrok z prodlení pak získáme jejím zvýšením o sedm procentních bodů. Činí-li tedy repo sazba v době vzniku prodlení například 3,5 procenta, po připočtení sedmi bodů z ní dostaneme roční úrok z prodlení ve výši 10,5 procenta z dlužné částky.

Dosavadní stav však komplikuje pravidlo, že úrok z prodlení se takto počítá samostatně vždy za každé kalendářní pololetí, v němž prodlení trvá. Rozhodující je přitom repo sazba platná první den příslušného pololetí (tedy k 1. lednu nebo 1. červenci).

"Jde o nesprávné pochopení příslušné směrnice Evropské unie," konstatuje nyní návrh nového nařízení vlády, připravený ministerstvem spravedlnosti. Způsob, jakým se v Česku počítají zmíněné úroky od roku 2005, považuje současný návrh za sice ne odporující právu EU, nicméně šel prý zbytečně nad rámec směrnice.

"Dosavadní způsob ztěžuje celý systém výpočtu úroku z prodlení, neboť u uplatňování pohledávek například z několika faktur s různou splatností s prodlením trvajícím několik let se úroky z prodlení rozpadají do několika desítek až set položek, které je třeba řádně vyčíslit. Vzhledem k tomu, že dochází k častým změnám repo sazby, je výše úroku z prodlení zpravidla každého půl roku jiná," konstatuje ministerstvo v návrhu.

Nově: Jednou a dost

Nově má platit, že výše úroku z prodlení odpovídá výši repo sazby platné k poslednímu dni předcházejícímu kalendářní pololetí, ve kterém k prodlení došlo, zvýšené o sedm procentních bodů. Pro výpočet výše úroku z prodlení, které vzniklo v období mezi 1. lednem a 30. červnem, tak bude vždy stěžejní repo sazba platná k 31. prosinci předchozího roku. Výše úroku už pak bude neměnná po celou dobu trvání prodlení.

Tato změna sice na jednu stranu zjednoduší výpočet dlouhodobého prodlení, díky současným rekordně nízkým sazbám centrální banky však může zvýhodnit dlužníky, kteří se do prodlení dostanou právě v této době. Zatímco dosud platí, že po zvýšení repo sazby by vzrostl i úrok z prodlení, nově by úrok zůstal stále nízký. Nicméně za odlišné ekonomické situace se může tato výhoda obrátit proti dlužníkůma naopak - oproti dosavadnímu stavu - přilepšit věřitelům.

Celý článek si lze přečíst na serveru aktuálně.cz na adrese: http://aktualne.centrum.cz/finance/penize/clanek.phtml?id=643448

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nesplácené pohledávky mají v Česku hodnotu stovek miliard

22. 5. 2009 | Vladimír Gazárek | 3 komentáře

Nesplácené pohledávky mají v Česku hodnotu stovek miliard

Firmy, domácnosti či stát si dluží navzájem biliony korun. Stovky miliard tvoří pohledávky, které dlužníci nesplácí nebo platí pozdě. S vymáháním těchto dluhů pomáhají specializované... celý článek

Osobní bankrot není pro dlužníky s malými příjmy

26. 5. 2008 | Eva Sovová | 20 komentářů

Osobní bankrot není pro dlužníky s malými příjmy

Soudy nedávají dlužníkům s nízkými příjmy šanci vyhlásit osobní bankrot. Pětinu žadatelů už poslaly do konkurzu. V Praze soudci požadují, aby dlužník složil zálohu až 30 tisíc korun... celý článek

Refinancování půjček s exekutorem za zády

12. 5. 2008 | Věra Tůmová | 11 komentářů

Refinancování půjček s exekutorem za zády

Refinancování půjček a úvěrů je v poslední době hitem mnoha reklamních kampaní. Lidé, kteří mají záznam v registru dlužníků, nebo jim hrozí dokonce exekuce, mají ale smůlu. Banky jim... celý článek

Zoufalí dlužníci se mohou obrátit na novou poradnu

21. 1. 2008 | Eva Sovová | 21 komentářů

Zoufalí dlužníci se mohou obrátit na novou poradnu

Zbavit se čestně dluhů není v Česku stále jednoduché. Insolvenční zákon, který by měl dlužníkům pomáhat, na ně připravil past. Dlužník musí podat bezchybný návrh, jinak jej soud vrátí.... celý článek

Desatero osobního bankrotu, aneb jak se zbavit dluhů

18. 12. 2007 | Věra Tůmová | 41 komentářů

Desatero osobního bankrotu, aneb jak se zbavit dluhů

Od ledna se poctivým dlužníkům otevře cesta, na jejímž konci budou moci říct: "Konečně bez dluhů." Věřitelé zase budou moci získat od dlužníků více peněz, než kdyby na ně poslali exekutory.... celý článek

Partners Financial Services