Národní sport: půjčovat si, nesplácet a poskytovatelům půjček říkat lichváři

PR článek | rubrika: PR Článek | 30. 5. 2017
Ladislav Horvát podniká na trhu s úvěry a půjčkami jedenáct let. Je ředitelem seskupení privátních investorů Otrino Invest, které nabízí podnikatelům zápůjčky formou zpětného leasingu a domácnostem pak zápůjčky, při nichž ručí jakýmkoli svým majetkem, včetně třeba i právy k družstevnímu bytu.
Národní sport: půjčovat si, nesplácet a poskytovatelům půjček říkat lichváři

Na trhu s úvěry a půjčkami se pohybujete 11 let. Co říkáte jeho vývoji?

Začínal jsem jako tipař na základě živnostenského listu, postupem času, jak jsem získával zkušenosti, jsem si založil vlastní podnik. Poměry na trhu v 90 letech byly opravdu diametrálně odlišné, banky měly zájem o klienty a u podnikatelů se snažily o financování mnoha podnikatelských projektů. I tak ale už tehdy bylo dost žadatelů, které banka odmítla a kteří měli problém získat půjčku jinde. Jejich drtivá většina se brzy dostala do svízelné situace bez východiska – a to byl pro mne první impulz těmto lidem pomáhat. Ostatně sám jsem byl jeden z nich.

Ladislav Horvát

Ladislav Horvát

Ve financích a realitách podniká Ladislav Horvát již 27 let.

Jak se od té doby změnil trh s půjčkami a úvěry?

Proměny trhu jsou znatelné ve všech směrech, klienti byli dřív mnohem zodpovědnější. Až postupem času, pod vlivem reportáží o lichvářích a jejich likvidačních podmínkách ve smlouvách, začali dlužníci posilovat své sebevědomí v tom smyslu, že nemusí splácet své závazky, a pokud by jejich věřitel chtěl půjčku zpět, tak na něho pošlou nějakého novináře, však on pak dá pokoj a my nebudeme muset splácet. To se postupně stalo národním sportem, půjčovat si, nesplácet a všechny nazvat lichváři. Mnoho firem v oboru pak muselo upravit své podmínky a být přísnější, což si vlastně klienti způsobili sami svým přístupem.  

Mnozí lidé ale vážně nemají s nebankovními institucemi příliš dobré zkušenosti…

Nebankovních společností tu vyrostlo opravdu mnoho. Některé mají průhledné a férové jednání na právní úrovni, ale jsou tady i podvodné firmy, které poznáte dle poplatků předem. Veškerá varování před těmito  praktikami jsou ale marná, lidé jim denně platí nemalé částky. Je to stejné jako předváděcí akce nebo volání na číslo 900…, pokud je někdo naivní a důvěřivý, tak bude vždy snadnou kořistí pro tyto vlky.

Co říkáte na nabídku bank?

Nabídka bankovních produktů se opravdu rozrostla, což je pro klienty pozitivní, každý si chce vybrat jen to nejlepší… Já osobně jsem v bance nikdy nepracoval, takže neznám politiku bank vůči klientům, ale jak banky pozoruji postupem let, nerozumím logice, se kterou posuzují, komu úvěr poskytnou a komu ne.

Jak to myslíte?

Denně vidíme reklamy – a musely stát obrovské peníze – na finanční produkty, ze kterých má divák pocit, že půjčku rozdávají každému kolemjdoucímu jen tak u dveří každé banky. Když ale přistoupíte k přepážce s žádostí o nabízený produkt, tak se setkáte s velkou administrativní zátěží, což klienta slušně otráví. Další slova známe snad všichni = zamítnuto. Nikdy se ale nedozvíte, z jakého důvodu, což je nefér. Bylo by velmi zdravé, kdyby sem pronikly zahraniční banky a nabídly své služby. Žil jsem v USA, kde je přístup ke klientům úplně odlišný, tam klientům vyjdou vstříc v jakémkoli směru, skutečně si ho váží.

Deset let zkušeností v oblasti financí, zápůjček a úvěrů. Rychlost, spolehlivost, diskrétnost.

Financujeme velké i malé projekty. Velikost vašich požadavků nehraje roli, pomůžeme každému, kdo se na nás obrátí.

Další informace na www.otrinoinvest.cz

Jak hodnotíte změny na trhu, které teď přinesla nová nařízení ČNB a zákon o spotřebitelském úvěru?

To budu hodnotit nejdřív za rok, teď se všechno teprve vyvíjí. Situaci se musíme všichni podřídit. Co se týká nového zákona, jsem z něho velmi rozpačitý stejně jako právníci, neustále se ptám, kdo vlastně z klientů může žádat o půjčku? Koho má ten zákon chránit? Komu má pomoci? Po jeho prvním prostudování jsem měl pocit, že v žádném případě to není ochrana spotřebitele, ale spíše likvidace jeho plánů a potřeb, podmínky určující schválení žádosti jsou tak přísné, že je snad nemůže splnit ani věřitel, ani žadatel.

A tak se klient zase dostává do svízelné situace, že už nikde neprojde, takže začne dělat zoufalé kroky a podepíše cokoli s kýmkoli za rohem, hlavně aby získal peníze na své potřeby. Zákon nějak opomněl vysvětlit, kde si mají zamítnutí žadatelé u bank či nebankovních společností půjčit, přičemž těchto klientů je už dnes obrovské množství, které denně narůstá.    

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+15
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

5. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

Česká národní banka snížila 20. března dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., ale úroky hypoték až tak výrazně neklesly. Průměrná nabídková sazba hypoték... celý článek

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

4. 4. 2024 | Hynek Just

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

Jak to funguje? „Dodavatel se většinou pokusí vystavit podvodnou fakturu nebo se cizí člověk vydává za odběratele a pak se obrátí na nás, jestli jsme schopni zakázku financovat,“ popisuje... celý článek

Kdy je půjčka neplatná? Soudy řeší, jak moc velká chyba vadí

3. 4. 2024 | František Nonnemann

Kdy je půjčka neplatná? Soudy řeší, jak moc velká chyba vadí

Než vám půjčí, musí banka nebo úvěrová společnost prověřit, jestli dokážete splácet. Když při tom udělá chybu, může být smlouva prohlášená za neplatnou. Záleží ale na tom, jestli jde... celý článek

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

20. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu na 5,75 procenta počínaje 21. březnem. Jde o nejnižší hodnotu od... celý článek

Partners Financial Services