Půjčka zabiják? Ta, kterou dáte. Pár rad, jak neskončit na suchu

Petra Dlouhá | rubrika: Jak na to | 27. 10. 2015 | 2 komentáře
Přemlouvá vás známý, sestřenice nebo kamarád, abyste mu vytrhli trn z paty a přiložili hojivou finanční náplast? Půjčujte s rozvahou nebo vůbec. Pár dobrých rad.
Půjčka zabiják? Ta, kterou dáte. Pár rad, jak neskončit na suchu

Půjčka je vždycky risk. Odrovnat člověka nemusí jen úvěr, který si vezme. Zabijákem se snadno stane i půjčka, kterou dáte. Máme pro vás několik užitečných rad, jak o peníze (a kamarády) nepřijít. 

1. Naučte se říkat ne

Ve finanční krizi se může ocitnout každý. Pomocná ruka blízkého člověka má v takové chvíli cenu zlata. Jenže. Nejedno přátelství na penězích ztroskotalo. Zřídka na penězích nepůjčených, tedy těch, které jste půjčit odmítli. Ošklivější jizvy na vtazích nechávají peníze půjčené, dlužené – a nevrácené. Pokud kamarádovi rozumně vysvětlíte, že pomoct nemůžete, možná se namíchne. Podstatně větší hřebík do rakve přátelství ale zatlučou vleklé dohady, kdy peníze vrátí, výmluvy, schovávačky a výčitky porušených slibů. Než se rozhodnete půjčku poskytnout, poctivě věc uvažte a zodpovězte si otázky:

  • Mám na to? Mám dost volných peněz, které si mohu dovolit půjčit, aniž bych ukrajoval jinde?
  • Jak velký problém mi způsobí, když peníze zpátky nedostanu?

Darujte dobrou radu

Když nepůjčíte sami, přispějte dobrou radou: mezi půjčkami jsou velké rozdíly. My pomůžeme úvěry porovnat a vybrat ten v dané situaci nejvhodnější.

Nikdy, ale opravdu nikdy – pokud nejde o život – si nepůjčujte, abyste mohli půjčit někomu dalšímu. Zhoubná spirála dluhů se tak roztočí na víc frontách. Když sami nebudete mít na splácení, může to mít, kromě exekuce, ještě řadu dalších nepříjemných důsledků. Třeba ten, že už vám nikdo rozumný nepůjčí; žádný leasing na auto, žádná hypotéka:

2. Znáte se. Jistě. Ale jak moc?

Důvěřuj, ale prověřuj. Možná se znáte od malička, na táborech jste se dělili o ešus. Ale kolik toho o finanční situaci kamaráda ve skutečnosti víte? Že mu vidíte až do – třeba i velkoryse zařízené – kuchyně, ještě neznamená, že máte reálný přehled o jeho finančních poměrech. Máte jistotu, že nevězí v dluzích až po kolena? Půjčovat zadluženému člověku bývá polibek smrti pro oba. Takže prověřujte: v registrech dlužníků a centrální evidenci exekucí. Ať víte, komu půjčujete.

Anketa

Půjčíte?

3. Bez jištění ani kačku

Jestli si ještě pořád myslíte, že chcete půjčku poskytnout, udělejte to, ale jistěte si záda. Sepište smlouvu o půjčce, kde jednoznačně uvedete, kdo, komu, kolik (případně za kolik) a do kdy půjčuje. Chybět by neměla vaše jména, adresy a datum splatnosti. Ideální samozřejmě je, když se smlouvou pomůže právník nebo jiný odborník:

Zvažte i podpis směnky. Samozřejmě, je to lehce brutální prostředek se špatnou pověstí, dá se zneužít. Ale na druhou stranu: když se váš přítel, známý nebo příbuzný nežinýroval říct si o peníze, proč byste se vy měli ostýchat svoji pohledávku důkladně zabezpečit?

Detailní manuál, jak obstarat směnku a jak s ní zacházet, najdete přímo na Peníze.cz:

Zástava: příště

Zvláštní formou zajištění dluhu je zástava. Proti půjčeným penězům dostanete od dlužníka movitou nebo nemovitou věc. Buď přímo fyzicky, že si ji budete moct odnést domů nebo zaparkovat v garáží, případně na papíře. V takovém případě je potřeba zástavní smlouva. Písemné utvrzení ale doporučujeme v každém případě. Zástavní právo samo o sobě je dost složité na to, abychom laikovi doporučili konzultaci s odborníkem tedy právníkem, a dost zajímavé na to, abychom se k němu brzy vrátili v samostatném vyčerpávajícím článku.

4. Dokazování bude na vás

Zabezpečovací mechanismy není radno podceňovat už proto, že až budete chtít pohledávku vydobýt zpět, bude jen na vás, abyste soudu svůj nárok prokázali a doložili. A bez soudního posvěcení žádná a exekuce a vymáhání – tedy přinejmenším to oficiální a zákonné – nebude. Jestli smlouvu, směnku, ani jiné písemné potvrzení o půjčce nemáte, můžete u soudu zkusit uspět i s jinými důkazy. Pomoct může výpis z účtu nebo ústřižek složenky, ze kterých je patrné, od koho peníze odešly a kdo je obdržel. Přihlédnout soud může i ke svědectví třetí osoby, ideálně by to ale měl být člověk nestranný, tedy nikoli rodinný příslušník.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+13
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Lucie Tvarůžková: Půjčka bez ponížení

29. 8. 2015 | Monika Veselíková, Martin Vlnas | 5 komentářů

Lucie Tvarůžková: Půjčka bez ponížení

„Půjčku chápeme jako zboží, a podle toho by se daná instituce k člověku měla chovat – jako k zákazníkovi,“ říká Lucie Tvarůžková, spoluzakladatelka peer to peer platformy Zonky.

Jeden z pěti přežije: Kladivo na poskytovatele nebankovních úvěrů

4. 5. 2015 | Ondřej Tůma | 9 komentářů

Jeden z pěti přežije: Kladivo na poskytovatele nebankovních úvěrů

Ministerstvo financí se chystá až o osmdesát procent snížit počet firem, přes které nebo od kterých si můžete vzít půjčku. Chystá pro ně licence: bude se prokazovat odborná způsobilost,... celý článek

Chcete svoje peníze zpátky? Směnka – nejdrsnější nástroj k zajištění pohledávky

30. 7. 2014 | Petra Dlouhá | 28 komentářů

Chcete svoje peníze zpátky? Směnka – nejdrsnější nástroj k zajištění pohledávky

Těžko hledat jednodušší a účinnější nástroj k zajištění pohledávky. Směnku můžete vystavit třeba na pivní tácek. Když bude obsahovat zákonem stanovené náležitosti, platí. Z pohledu... celý článek

Půjčte si v internetové aukci. Nebo si v ní zahrajte na bankéře. Zn.: na vlastní nebezpečí

7. 12. 2011 | Ondřej Tůma | 16 komentářů

Půjčte si v internetové aukci. Nebo si v ní zahrajte na bankéře. Zn.: na vlastní nebezpečí

Bez banky. Bez úvěrové společnosti. Přímé půjčování peněz „od člověka k člověku“ prostřednictvím internetových aukcí se pomalu zabydluje i u nás. Za rok se tímto způsobem „napůjčovala“... celý článek

Miluješ mě? Tak mi půjč milion!

7. 7. 2011 | Petra Dlouhá | 18 komentářů

Miluješ mě? Tak mi půjč milion!

Že půjčky mohou člověka dovést až k osobnímu bankrotu, to víme. Ale pozor, nejen ty, které si bereme! Smutnými oběťmi jsou ti, kteří se až na dno dostali proto, že chtěli pomoct svým... celý článek

Partners Financial Services