Nová banka: Zajímají ji jen půjčky

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuálně.cz | 14. 9. 2014 | 9 komentářů
Společnost Ferratum si přidává do názvu slovo banka, umožňuje jí to licence z Malty. V Česku chce i nadále lákat na drahé mikropůjčky.
Nová banka: Zajímají ji jen půjčky

Chcete si půjčit? Nebo už máte půjčeno a chcete zjistit, jestli vám jinde nenabídnou lepší podmínky? Chcete sloučit více svých úvěrů do jednoho a vyjednat si příznivější podmínky splácení. Máme řešení.

Vyzkoušejte nás. Nezávazně!

Peníze si tu neuložíte

Skupinu většinově vlastní finský zakladatel Jorma Jokela – má podíl kolem 83 procent. Při dnešní prezentaci v Praze vizionářsky sliboval „banku 2.0“, kterou budou lidé kompletně obsluhovat přes chytrý telefon. Nic jiného než půjčky ale zatím jeho Ferratum Bank nenabízí, další novinky Jokela slíbil na druhé čtvrtletí roku 2015.

Stejný model – nabízení mikropůjček a vystupování pod jménem banky – už používá mimo jiné i na Slovensku nebo v Německu. Celkově Ferratum Group, která vznikla v roce 2005 a v Česku je od roku 2007, působí ve dvaceti zemích po celém světě.

Díky jednotné unijní licenci se může Ferratum i v Česku vydávat za banku i přes to, že zde vedle půjček nebude poskytovat druhou hlavní činnost bank (kterou v jejich definici zmiňuje tuzemský zákon o bankách), tedy vkladové produkty jako běžné účty nebo spořicí účty.

Na banku inspekce nedosáhne

„Pokud se banka rozhodla ze všech svých povolených činností v licenci oznámit poskytování jen jedné z povolených činností, tedy poskytování úvěrů, je to jen a jen její volba,“ říká Kateřina Bartůšková z tiskového oddělení České národní banky.

Právě centrální banka teď začne po formální přeměně Ferratum z úvěrové společnosti na banku nově dohlížet nad její činností. Dosud dohled vykonávala Česká obchodní inspekce, která mimochodem společnosti loni v červnu uložila pokutu ve výši 220 tisíc korun. Byla to třetí nejvyšší pokuta, kterou inspekce loni společnostem poskytujícím spotřebitelské úvěry uložila. Ferratum ji dostala za to, že v novinové reklamě neuvedla všechny údaje vyžadované zákonem o spotřebitelském úvěru. O další pokutě nyní Česká obchodní inspekce podle informací Aktuálně.cz vede správní řízení.

Krátké půjčky do deseti tisíc

Ferratum nyní na svém webu nabízí půjčky do deseti tisíc korun s krátkou dobou splatnosti do 45 dnů. Objednat si ji lze přes on-line formulář či přes SMS. V dalších týdnech do nabídky zařadí také obdobu kontokorentu a spotřebitelské půjčky do 19 tisíc.

Pracuje také na zviditelnění vlastní platební metody pro e-shopy. Pod názvem FerBuy ji nyní používají zhruba dvě desítky menších e-shopů v Česku. V nich lze nakupovat právě za mikropůjčky od Ferratum. Příští rok by prý měly přibýt velké e-shopy a jejich celkový počet narůst do stovek.

Například 5000 korun na 15 dnů půjčuje Ferratum Bank za poplatek 900 korun (a tedy s roční úrokovou sazbou 438 procent), stejnou částku na 30 dní za poplatek 1650 korun (402 procent). Mezi firmami, které se v Česku zaměřují na mikropůjčky, tak patří k těm dražším.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Půjčka na půjčku?

Chcete zkusit půjčit si na půjčku? Refinancování se může vyplatit, uvažte ale, jestli je to zrovna případ nabídky, kterou máte právě před sebou. Naše kalkulačka refinancování úvěru vám s tím spolehlivě pomůže.

Kalkulačka refinancování půjček

Původní půjčka

měsíců
měsíc
rok

Nová půjčka

měsíců
%

nebo

%

Další kalkulačky

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+31
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

14. 9. 2014 17:03

Protože jimi potřebujete ještě dneska večer oslnit tu holčičku, se kterou si pak budete brát tu hypotéku.

Zobrazit celé vlákno

+10
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

14. 9. 2014 11:25

Ok. Jak si myslíte, že v tomhle světle obstojí kterákoli hypotéka?

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Očima expertů: Krátkodobé půjčky s ďábelskou RPSN

13. 6. 2014 | Ondřej Tůma | 5 komentářů

Očima expertů: Krátkodobé půjčky s ďábelskou RPSN

Nestačí vám peníze do výplaty? Ve vašem napnutém rozpočtu se objevila dírka a potřebujete ji jen na pár dnů zalepit? Snadná pomoc, pár tisícovek vám na několik dní půjčíme, prakticky... celý článek

Daniel Hůle: Pět nebankovních společností nabízí férovou půjčku, jiné pořád stejný podfuk

17. 5. 2014 | Petra Dlouhá | 21 komentářů

Daniel Hůle: Pět nebankovních společností nabízí férovou půjčku, jiné pořád stejný podfuk

„Pět nebankovních společností nabízí férové půjčky, které obstojí v konkurenci bank. Tisíce jiných zkouší pořád stejný podfuk. Jejich cílem je udělat si z dlužníka vazala, dojnou krávu,... celý článek

Očima expertů: Jak zatočit s lichvou?

21. 2. 2014 | Ondřej Tůma | 12 komentářů

Očima expertů: Jak zatočit s lichvou?

Zkomplikuje lichvářům život novela zákona o spotřebitelském úvěru, která chce stanovit maximální možnou výši RPSN? Zeptali jsme se právníka Petra Němce, nového státního tajemníka pro... celý článek

Lichvářské půjčky frčí. Jak jim zatnout tipec?

19. 10. 2011 | Petra Dlouhá | 64 komentářů

Lichvářské půjčky frčí. Jak jim zatnout tipec?

V televizních reklamách slibují sametovým hlasem řešení všech finančních trablů. Ve skutečnosti vás ale nebankovní úvěry nemilosrdně sedřou z kůže. Hitem se v poslední době stávají... celý článek

Partners Financial Services