Nová půjčka odmění dlužníky, když splácejí včas

Petr Kučera | rubrika: Aktuálně.cz | 21. 10. 2012 | 1 komentář
Air Bank ze skupiny PPF začne v první polovině listopadu poskytovat bezúčelové spotřebitelské půjčky. Banka přitom slibuje na české poměry podobně revoluční přístup jako u svých běžných účtů, s nimiž přišla před necelým rokem.
Nová půjčka odmění dlužníky, když splácejí včas

Každý zájemce, jemuž Air Bank schválí poskytnutí půjčky, může snadno dosáhnout na výslednou úrokovou sazbu 8,9 procenta ročně a RPSN 9,28 procenta. Tyto sazby mu banka garantuje, pokud bude včas splácet. Trvalý bonus za bezproblémové splácení je na tuzemském trhu novinkou.

Oproti většině konkurentů nebude Air Bank účtovat žádné poplatky za poskytnutí úvěru ani „správu“ speciálního účtu. Zájemce tak v praxi nečekají žádné další poplatky než pravidelné splátky vyplývající z úrokové sazby.

Air Bank vstoupila na tuzemský trh 22. listopadu loňského roku. Dosud nabízela levný (nikoliv však bezpoplatkový) běžný účet a dále spořicí účet s jednou ze tří nejvyšších úrokových sazeb na trhu.

„Během týdne oslavíme 70 000. klienta, tento plán jsme si přitom původně dávali do konce roku,“ říká generální ředitel banky Erich Čomor. Ztráta banky za první rok bude podle něj zhruba o třetinu nižší (do 600 milionů korun) než plánovala. Vyšší je i objem vkladů, přesahující nyní 25 miliard korun.

V příštím roce zřejmě Air Bank spustí také hypotéky, tedy účelové úvěry zajištěné nemovitostí. Přesnější termín zatím Čomor neuvedl.

Garance pro všechny, kdo platí bez problémů

Zájemce o spotřebitelské úvěry bude Air Bank standardně prověřovat, půjčí jim až 400 tisíc korun. „Pokud se rozhodneme půjčku poskytnout, budeme pak už ke všem dobře splácejícím klientům přistupovat stejně,“ slibuje Čomor. Zvýhodnění se nicméně projeví až ke konci – formou odpuštění několika zbývajících splátek.

Air Bank tak chce postupovat jinak než konkurence, u níž podle Čomora „vítězí statistika nad konkrétním klientem, i kdyby byl sebelepší“. Ostatní banky si zájemce na začátku „zaškatulkují podle tabulek“ a až do konce splácení k němu přistupují stejně.

Častým nešvarem konkurence je podle Čomora inzerování nízkých úrokových sazeb, jimž však předchází slovo „od“. Většina zájemců tak v praxi na propagovanou sazbu nedosáhne.

Anketa

Nezdá se vám, že tu někdo konečně mluví srozumitelně?

Orientační test nezávislé agentury pro Air Bank ukázal, jakou sazbu ve skutečnosti dostane zájemce o úvěr u některých konkurenčních bank. Šlo přitom o solidního uchazeče – ženatého muže ve věku 40 let, se zaměstnáním na plný úvazek, příjmem nad 30 tisíc měsíčně a bez záznamů v úvěrovém registru. Půjčil by si 50 tisíc korun na pět let.

Těsně před tím, než takový zájemce přinesl potvrzení o jím deklarovaném příjmu, mu například Raiffeisenbank nabídla sazbu 14,90 % (po započtení poplatků by RPSN činila 16 %), přičemž inzerovala úroky „od 7,8 %“. Česká spořitelna, inzerující sazby „od osmi procent“, nabídla tomuto zájemci 15,90 % (RPSN 20,54 %). A třeba GE Money Bank místo propagovaných 9,7 % nabídla 16,40 % (RPSN 24,03 %).

Air Bank slibuje, že úplně každý klient bez ohledu na svůj věk či výši příjmu se může díky „dobrému chování“ dostat v průměru za celou dobu splácení na bonusovou úrokovou sazbu 8,9 procenta ročně – o tolik mu klesne standardní sazba, která na začátku splácení činí 11 až 24 procent.

„Pokud se opozdí o více než pět dnů a současně dluží více než 100 korun, přijde o pětinu tohoto bonusu. Při druhém prohřešku přijde o druhou pětinu a tak dále, takže při pěti opožděných platbách přijde o celý zvýhodněný úrok,“ vysvětluje šéf Air Bank.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+16
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Půjčky na cokoli

30. 9. 2012 | redakce Peníze.CZ

Půjčky na cokoli

Jistě si vzpomínáte. Bassanio potřebuje peníze, aby mohl myslet na ženění. Antonio by mu rád půjčil, ale právě nemá. I vypůjčí si pro přítele od lakotného Shylocka. Zaručí se librou... celý článek

Půjčky: Nové léky na boj s lichvou! Uzdraví trh nebankovních úvěrů?

3. 9. 2012 | Petra Dlouhá | 13 komentářů

Půjčky: Nové léky na boj s lichvou! Uzdraví trh nebankovních úvěrů?

Vykasané rukávy, velké sliby... A nic z toho. Tak se jeví souboj státu s úvěrovými predátory. Další kolo: vláda schválila další novelu zákona o spotřebitelském úvěru. A navrch – stát,... celý článek

Odborníci varují: Půjčka na dovolenou je nesmysl!

11. 7. 2012 | Ondřej Tůma | 1 komentář

Odborníci varují: Půjčka na dovolenou je nesmysl!

Kvůli týdnu u moře roky problémů s exekutory. I tak můžou dopadnout lidé, kteří si na dovolenou berou úvěr, který později nedokážou splatit. Půjčku s nesmyslným důvodem si navíc často... celý článek

Nová pravidla spotřebitelských úvěrů: zákon proti nevzdělanosti

15. 5. 2012 | Tomáš Prouza | 18 komentářů

Nová pravidla spotřebitelských úvěrů: zákon proti nevzdělanosti

Po mnoha letech nečinnosti by nová právní úprava mohla omezit největší zvěrstva úvěrových žraloků – a také uchránit některé lidi před jejich vlastní nevzdělaností.

Partners Financial Services