Kdo se bojí finančního arbitra?

Tomáš Prouza | rubrika: Komentář | 12. 7. 2011 | 1 komentář
Kdo se bojí finančního arbitra?
Od července posílily pravomocí finančního arbitra. Nově bude rozhodovat i spory klientů s investičními společnostmi a zastání se konečně dočkají také klienti pochybných úvěrových firem. Jen škoda, že ministerstvo financí opět zůstalo na půli cesty – chránit potřebují i klienti jiných institucí.

Než se ale k těm „jiným finančním institucím“ dostaneme, zůstaňme chvíli u aktuálních změn. Do budoucna jistě poroste i počet sporů týkajících se podílových fondů, protože způsob prodeje investic není vždycky právě férový. Často se klientům slibuje jistota a zároveň vysoký výnos, i když se tyto věci vzájemně vylučují, a fondy se doporučují na základě minulých výsledků. Pokud ale finanční arbitr a jeho tým udrží vysoko nastavenou laťku, dočkáme se lepšího zacházení s klienty.

Posvítí si arbitr na rozhodčí doložky?

Mnohem více sporů – a mnohem smutnějších – ale čeká arbitra u spotřebitelských úvěrů. Pro naprostou většinu oklamaných klientů bude finanční arbitr jedinou šancí na spravedlnost. Poskytovatelé půjček totiž již roky zneužívají rozhodčí doložky a spřátelení rozhodci, kteří si na blízkém vztahu s firmami půjčujícími peníze vybudovali výnosný zlatý důl, rozhodně nerozhodují spory spravedlivě a často zavírají oči i před těmi nejhoršími způsoby zneužívání neznalosti nebo tísně klientů.

Soudy, které by měly být zárukou dodržování práva, si mnou ruce, protože kvůli existenci rozhodčích doložek jsou údajně z obliga a spory klientů a úvěrových firem se nemusí zabývat. Několik vyšších soudů sice již velmi jasně formulovalo opačný názor, soudy nižších instancí ale volí pohodlnou cestu zamítání žalob – a ministerstvu spravedlnosti je zřejmě okrádání desítek tisíc lidí ročně úplně ukradené.

Pusťte zlého muže na pojišťovny

Zákon o finančním arbitrovi naštěstí výslovně říká, že arbitr může spor rozhodnout i v situaci, kdy ve smlouvě je rozhodčí doložka. A jelikož arbitr během svého funkčního období dokázal, že umí rozhodovat spravedlivě a přitom důrazně, může zřejmě brzy očekávat velkou vlnu odporu ze strany mocných úvěrových firem, kterým bude šlapat na kuří oko.

Naštěstí arbitrovi dobrý trénink nedávno poskytla Česká asociace pojišťoven, která se bojí, že by se arbitrovy pravomoci mohly rozšířit také o oblast pojištění. Jen by příště mohly být argumenty proti zlému arbitrovi postaveny trochu lépe, protože v tomto případě se rozpadaly už při prvním ohledání. Přitom pokud by nějaký sektor finančních služeb potřeboval udělat pořádek, je to po spotřebitelských úvěrech právě oblast pojištění. Některé pojišťovny by ale tlak na slušnější zacházení s klientem zvládaly jen obtížně – a tak arbitrovi nezbývá nic jiného než se připravit na další útoky. Pokud totiž myslí stát ochranu spotřebitelů vážně, měl by arbitrovu pravomoc o pojištění rozšířit co nejdříve.

Psáno pro Lidové noviny

František Klufa, finanční arbitr České republiky

Finanční arbitr ČR

Institut finančního arbitra existuje v České republice od roku 2003. Posláním finančního arbitra je zajištění bezplatného a rychlého řešení sporů mezi některými finančními institucemi (dosud zejména bankami). Nově se bude zaobírat též problematikou kolektivního investování a spotřebitelských úvěrů.

Finančního arbitra volí na pět let Poslanecká sněmovna. Současným arbitrem (druhým v pořadí) je od ledna 2008 František Klufa. Při svém nástupu do funkce kromě jiného říkal: Chci posílit pravomoci finančního arbitra. A tady to máme.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Finanční arbitr pomůže řešit i spory s úvěry a podílovými fondy

4. 3. 2011 | František Mašek | 1 komentář

Finanční arbitr pomůže řešit i spory s úvěry a podílovými fondy

Zájem o mimosoudní řešení sporů přes finančního arbitra roste, od července se má navíc jeho agenda rozšířit o spotřebitelské úvěry a kolektivní investování. Zázraky nečekejte – arbitr... celý článek

Zbystřete! Možností, kdy si stěžovat na banku, je víc.

6. 11. 2009 | Jan Stuchlík | 2 komentáře

Zbystřete! Možností, kdy si stěžovat na banku, je víc.

Nejasnosti v novém zákoně o platebním styku přidělají práci českému finančnímu arbitrovi. Na něj se mohou obrátit klienti bank, kteří neuspěli s reklamací platební transakce. Už za... celý článek

Finanční arbitr bude silnější a více vidět

21. 4. 2008 | Věra Tůmová, Jan Stuchlík

Finanční arbitr bude silnější a více vidět

Nechceme jen více moci, ale usilujeme i o možnost místo autoritativních verdiktů zprostředkovávat smírné řešení sporů mezi bankovními klienty a bankami, říká nový finanční arbitr František... celý článek

Jaký bude nový finanční arbitr? Nikdo neví.

7. 11. 2007 | Patrik Nacher

Jaký bude nový finanční arbitr? Nikdo neví.

Volba nového finančního arbitra se v Poslanecké sněmovně uskutečnila bez zájmu veřejnosti. Je to škoda, protože v sázce je budoucnost postavení bankovních klientů vůči jejich bankám.... celý článek

Partners Financial Services