Je půjčka na svatbu investice do budoucnosti?

Je půjčka na svatbu investice do budoucnosti?
Přestože se v České republice rozvádí každé druhé manželství, pokládá více než polovina lidí půjčku na svatbu za investici do budoucnosti. Na svatbu vlastní nebo svých dětí by si půjčila pětina Čechů.

Má cenu začínat společný život dluhem? V případě svatby je zjevně tolerován. Na vlastní svatbu, nebo když se žení či vdávají jejich děti, by si totiž půjčila pětina Čechů.

Za investici do budoucna ji podle průzkumu společnosti Ipsos Tambor pro GE Money Bank považuje dokonce více než polovina z 900 vybraných respondentů. Nejčastěji by si na ni půjčili od banky nebo od rodičů. Ochota půjčovat si na svatbu klesá s rostoucím věkem, nepochybně i díky lepší finanční situaci snoubenců...

Minulý čtvrtek jsme se ptali, zda by se měly zrušit stravenky. Debata byla místy bouřlivější a místy fundovaná. Jako nejlepší diskusní příspěvek opatřený e-mailem jsme vyhodnotili ten, který byl publikovaný pod nickem eva 7. dubna v 15 hodin 10 minut.

Proč je pro nás důležitý e-mail?

Nemusí to být e-mail, bereme i jiné kontakty. Autory nejlepšího příspěvku odměňujeme hodnotným dárkem. Jen těžko ho však můžeme předat, pokud nevíme komu a kam. A o svoje osobní údaje se u nás nemusíte bát.

Svatba za sto tisíc

Náklady na svatbu často dosahují desítek tisíc korun, podle svatebních agentur se dokonce cena průměrné svatby s řekněme padesáti hosty pohybuje kolem 100 tisíc korun. V oblibě jsou ale také netradiční místa obřadů, zahraniční exotika, hrady a zámky...

Investice padesát na padesát

Romantika je hezká věc, mladí jsme jen jednou, mít svatbu, na jakou se nezapomíná, je rovněž velmi lákavé. Podle statistik však u nás končí každé druhé manželství rozvodem. Vzato čistě z materiálního hlediska je šance, že se svatba jako investice do budoucna zhodnotí, přesně padesátiprocentní, jde tedy o investici poměrně rizikovou.

Má smysl půjčovat si na svatbu? Je půjčka na svatbu rozumná investice do budoucnosti?

Napište nám, co si o tom myslíte, a přečtěte si názory ostatních. Autor nejzajímavějšího diskusního příspěvku zveřejněného do 15 hodin v pondělí 18. dubna získá knihu známého českého ekonoma Pavla Kohouta Finance po krizi. Pokud o ni chcete soutěžit, zanechte u příspěvku i kontakt, abychom měli šanci dozvědět se, kam výhru poslat.

Výsledky soutěže vyhlásíme příští čtvrtek u dalšího článku z rubriky Co si o tom myslíte?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

15. 4. 2011 8:48 | poloprďoch

Největší bohatství je rodina. A ne jen manžel či manželka, ale celá síť vztahů, kterou s nimi vyženíte/vyvdáte, tradiční rodina, řekněme. Ze zapojení do takové sítě, pokud je funkční, můžete získat těžko vyčíslitelné zisky a záruky. Půjčit si na svatbu, aby byl tenhle svazek se všemi strýci a sestřenicemi ze třetího kolene rituálně zpečetěn, chápu jako dobrou investici do budoucna. To jsou samozřejmě věci, které diskutující z pražské Sodomy nemohou vidět a vědět. Manželství čistě jakožto pouhá legalizace vztahu na psí knížku, svatba jakožto další kalba s kamarády... to je něco jiného.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 4. 2011 20:58 | ivostanislav

Jídlo, pití, ošacení, přeprava, zábava a nocleh je investice ?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 4. 2011 16:30

No tak svatba a vernost, nejsou dve veci, mezi kterymi je rovnitko. Stejne tak muze byt clovek polygamni i kdyz je v manzelstvi (a mnoho lidi to takhle praktikuje a mnoho partneru se na tomhle dohodli). Stejne tak neni svatba k vernosti potreba. Svatba ma hlavne socialni, pravni a ekonomicke dopady.



Mne sobne prijde manzelstvi pro mne jako nevyhodne (pro moji pritelkyni, by ale vyhodne nejspis bylo). A to nejen kvuli dopadum rozvodu (kromne alimentu i pulka majetku a prijmu v ....). Napriklad, kdyz z nejakeho duvodu zacnete dluzit (treba udelate skodu) a pujde na vas exekuce nepujde automaticky i na majetek vaseho partnera a naopak. Dneska uz neni problem s tim, ze by doktori neposkytovali informace. Majetek dedi deti a pokud je v tom problem muzete to upravit v zaveti. I vdovsky duchod muze druzka / druh inkasovat.



Nemyslim si ze by bylo manzelstvi prezite. Hodne lidi ho uzavira jenom protoze se miluji ("Proc si te chci vzit? Protoze te miluji."). Podle mne neni laska duvodem ke svatbe, ale spise dulezitou podminkou k uspechu.


Ale pujcovat si na svatbu. To znamena na okamzitou spotrebu, mi prijde dost hloupe rozhodnuti. Zrovna svatba je akt, ktery se da odlozit do doby nez si na neho lidi naspori.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 4. 2011 14:16 | Jahoda František

Ano, pane Petře, mluvíte mi z duše. Přesně to jsem chtěl napsat o Vašem příspěvku.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 4. 2011 12:27 | jezevec

pokud chápeme manželství jako investici (jedno bydlení pro dva lidi, sjm zázemí pro děti, dědictví, atd) - lze uzavření manželství chápat jako smlouvu s pozitivním ekonomickým potenciálem, a proto proč se na ní třeba i nezadlužit.
ovšem zadlužit se na vnější zdobnost nějakého obřadu, který tento právní úkon zbytně doprovází, může leda chorý mozek.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 4. 2011 11:28 | Martin Řičař

Vzhledem k běžně rozšířenému postoji půjčit si na cokoliv (vždyť největším vzorem je nám čechům stát se schodkovým rozpočtem) mne už jako investice nezaráží nic, půjčku na svatbu nevyjímaje. Zatímco na nové auto či dům má vypůjčená částka hmatatelný význam a není pro dlužníka z hlediska návratnosti natolik jednorázová (dům i auto lze v případě nouze vždy za alespoň podíl kupní ceny odprodat), peníze za pocit stvrzení vzájemné lásky a touhy po společném soužití nikdo nikomu nevrátí - platíme za lepší pocit. Svatba by neměla být stavěna jako celý vztah na materiálních hodnotách, okázalosti a dojmu velikášství, na které přitom sám, sama nemám a na které si půjčuji. Lidé by se měli naučit žít dle motta "Na co mám, z toho žiju" a uvažovat nad půjčkou pouze v případech, kdy vypůjčené peníze budou investicí, jejíž zhodnocení bude vyšší než míra úroku z půjčky. Takto lze definovat pouze vdavky či přiženění do rodiny, díky které navýším vlastní materiální či duševní (málokdy =) bohatství, na což ale dle logiky předchozí věty nepotřebuji dlužit. Proto bych úvěr na svatbu definoval jako spotřební úvěr, který řeší situaci namísto vlastní finanční rezervy, úvěr, který nikdo z finančně gramotných nepochválí..
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 4. 2011 9:43 | Petr

Naivní argumentace - jasně řečeno: blábol. Nesmyslná porovnání, chybné premisy, tudíž nesmyslné závěry.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 4. 2011 8:24 | Jahoda František

Máte pravdu, manželství je přežitek podobně jako jíst příborem a podávat daňové přiznání. Člověk je se ve své biologické podstatě neliší od šimpanze a ti se nežení, příborem nejedí a daňové přiznání jsem je rovněž neviděl podávat.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 4. 2011 8:09 | Petr

Další kokotina - půjčit si na svatbu.

Manželství dneska už je celkem přežitek. Ženy se dokázaly ekonomicky osamostatnit a nepotřebují "papír" na chlapa, aby je živil. Přesto dodnes je ekonomické hledisko manželství naprosto stěžejní: dědictví, společný majetek. , Stát dosud tento svazek privileguje nad jinými, takže chápu, že někdo chce využívat právních výhod.

Z biologického hlediska je manželství nesmysl. Člověk NENÍ monogamní tvor. Proto tolik nevěr a rozvodů. Prostě to není člověku přirozené strávit celý život s jedním partnerem (čest výjimkám). Pro spokojený vztah, početí ani výchovu dětí, oddací list NENÍ potřeba a na druhé straně není ani žádnou zárukou, že vztah vydrží a že děti budou spokojené a dobře vychované.

Chápu, že tradice je hluboce zakořeněná a spoustě lidem se to nebude líbit. Nikoli z racionálních důvodů, ale díky setrvačnosti. Nemám nic proti svatbám a manželství. Přesto, kdo chce kam - až se ucho utrhne.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazeno všech 9 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dluhy v manželství rozvodem nevyřešíte. Naopak

29. 6. 2010 | Jan Stuchlík | 18 komentářů

Dluhy v manželství rozvodem nevyřešíte. Naopak

Dluhy, které v manželství nadělal jen jeden z manželů, patří oběma partnerům. Když je nemohou splácet, je pro ně nejlepším řešením společný osobní bankrot. Kdyby se dluhy snažili vyřešit... celý článek

Dluhy jednoho z manželů a společné jmění manželů

21. 3. 2006 | Dana Chytilová

Jak funguje společné jmění manželů

14. 5. 2004 | redakce Peníze.CZ | 44 komentářů

Společné jmění manželů je sousloví, pod kterým si řada z nás nedokáže představit nic moc konkrétního. Znamená to snad, že vaše budoucí manželka bude moci pořádat večírky ve vašem sklípku... celý článek

Vezmu si tě, až podepíšeš!

8. 3. 2002 | Jitka Wallischová | 1 komentář

Vezmu si tě, až podepíšeš!

Jste zamilovaní, plánujete svatbu a vaše drahá polovička prohodí něco o předmanželské smlouvě? Že se nejprve rozpláčete a pak utečete, protože z vašeho miláčka se vyklubal vypočítavý... celý článek

Rozbijte prasátko, bude svatba

16. 11. 2001 | Jitka Wallischová | 2 komentáře

Rozbijte prasátko, bude svatba

Statistika je neúprosná. Svateb ubývá, nevěsty a ženichové stárnou a předávat genetické informace prostřednictvím plození dětí se nám chce čím dál tím méně. A přitom je představa vstupu... celý článek

Partners Financial Services