Nechcete platit realitním makléřům? Sežeňte si pronájem bez realitky

Monika Veselíková | rubrika: Jak na to | 23. 8. 2016 | 8 komentářů
Abyste sehnali nové bydlení, nepotřebujete nutně pomoc realitní kanceláře. Hledat pronájem přitom můžete on-line – na bezrealitním inzertním webu. Poradíme, jak na to.
Nechcete platit realitním makléřům? Sežeňte si pronájem bez realitky

Shánět nové bydlení za asistence realitního makléře znamená utratit značnou sumu peněz za provize, které si makléři za zprostředkování nájmu účtují. Provize pro makléře odpovídá většinou jednomu měsíčnímu nájmu, a tak zejména stěhujete-li se častěji, můžou provize znamenat nebezpečný průvan v peněžence.

Málokdo proto spoléhá jen na služby realitek, lidé většinou rozhazují sítě a shánějí, kde se dá. A někdo realitky zavrhne úplně a hledá bydlení jen na vlastní pěst. Zájemce o nové bydlení a vlastníky nemovitostí dnes mimo jiné propojují inzertní bezrealitní weby. Jeden z prvních takto zaměřených serverů, web bezrealitky.cz, vznikl už v roce 2007. Aktuálně na něm každý měsíc hledá nebo nabízí pronájem bytu, – ale i domů, garáží nebo pozemků ke koupi – v průměru milion a půl návštěvníků. Pro zájemce o pronájem (nebo i koupi nemovitosti) je zdarma, kdo chce na bezrealitky.cz nabízet, musí počítat s poplatkem.

Poradíme, jak bydlení hledat i kolik si připravit, pokud chcete na bezrealitky.cz vlastní nemovitost  pronajímat.

Propojeno!

Vlastníte nemovitost, ale nehledáte dlouhodobé nájemníky? Díky službě Airbnb můžete pronajmout pokoj či celý byt na víkend nebo týden.

Jak sehnat ubytování a jak vydělat na Airbnb

Krátkodobé bydlení na Airbnb ale poptávají především turisté. Kdo hledá (nebo chce nabídnout) bydlení aspoň na pár měsíců, můžete využít Flatio.cz. Nový český start-up se zaměřuje na střednědobé nájmy. Víc v rozhovoru s jeho zakladatelem Radimem Rezkem.

Kam se hrabe Hilton

Realitkám vstup zakázán

Inzerovat na bezrealitky.cz může pouze přímý vlastník nemovitosti. Realitní makléři mají inzerci – pokud nabízejí nemovitosti v rámci své realitní činnosti – zakázanou. Informace o zadavateli si proto na bezrealitky.cz ověřují v katastru nemovitostí – pokud se objeví nesrovnalosti, řeší je přímo s inzerentem. Makléři, který nabídku zveřejní, hrozí smluvní pokuta ve výši 35 tisíc korun.

Když bydlení hledáte

Najít bydlení na bezrealitky.cz můžete i bez registrace, do hledání se tedy můžete pustit prakticky okamžitě. Jednotlivé nabídky si můžete filtrovat podle lokality, typu nemovitosti a její dispozice a samozřejmě i podle ceny. Ve většině případů pak narazíte na inzeráty, kdy první komunikaci s pronajímatelem zprostředkuje přímo web bezrealitky.cz. Do formuláře jednoduše vyplníte své jméno, telefon, e-mailovou adresu a samozřejmě přidáte zprávu pro pronajímatele. Jestliže pronajímatel na vaši zprávu zareaguje, další komunikace už probíhá napřímo. Samozřejmě se najdou i inzerenti, kteří své kontaktní údaje zveřejňují, a jednat přímo s nimi můžete hned od začátku.

Kdo se nechce neustále probírat nabídkou a hledat nové pronájmy, může si nechat posílat upozornění na e-mail. Tady už se ale bez registrace neobejdete. Po registraci v jednoduchém formuláři nastavíte kritéria, podle kterých vám budou nové inzeráty chodit. Vyberete, jestli hledáte byt, nebo dům a přidáte cenové rozpětí, ve kterém by se měl pronájem pohybovat. Vyřadit z výběru můžete byty zařízené nábytkem nebo naopak upřednostnit nájmy už zařízené. Samozřejmostí je i zadání konkrétní lokality – vybranou oblast jednoduše nakreslíte přímo do mapy a uložíte.

Protože na bezrealitky.cz komunikujete přímo s vlastníky nemovitosti, může se stát, že na řadu zpráv nedostanete odpověď. Počítejte s tím, že hledání nového nájmu bez realitky může chvilku trvat.

Dáme smlouvu

Chcete dobrou smlouvu o pronájmu? Máte ji mít zadarmo. Vygenerujte si ji na Peníze.cz

Generátor smluv

Hledáte pomocnou ruku?

Nestačí generátor? Potřebujete maso a kosti? V našich profesních rejstřících najdete odborníka, ke kterému to máte kousek:

Nezapomeňte na smlouvy

Pokud se zadaří a s pronajímatelem si plácnete, neměli byste rozhodně zapomínat na smlouvy. Kromě nájemní smlouvy si pohlídejte také protokol o předání a převzetí bytu. Protokol zachycuje stav bytu v okamžiku předání – seznam vybavení, ale i sériové číslo a umístění měřících zařízení pro odečet stavu odebrané vody, tepla, plynu a elektřiny. Vyhnete se pak nepříjemnostem, které můžou nastat, až budete bydlení zase opouštět.

Jak na pronájem, poradí odborníci z dTestu:

Když hledáte nájemníky

Kdo chce na bezrealitky.cz nemovitost nabízet, musí se nejprve registrovat – vyplnit jméno a příjmení, telefonní číslo, e-mailovou a doručovací adresu. Součástí registrace je také prohlášení, že nejste realitní makléř. Pokud políčko nezaškrtnete, není možné registraci dokončit. Pak už můžete vložit inzerát. Vyplnit budete muset řadu údajů, od typu nemovitosti až po užitnou plochu nebo podlaží, ve kterém se byt nachází.  

Ještě než se samotný inzerát zveřejní, přijde na řadu placení – inzerování na bezrealitky. cz je totiž za poplatek. Kolik za inzerát zaplatíte, závisí na rozsahu služeb, které si objednáte. Bezrealitky.cz nabízí čtyři balíčky, které se liší rozsahem podpory vašeho inzerátu. Ceny se pohybují od 99 do 999 korun.

Kolik stojí inzerce na bezrealitky.cz

Balíček ZÁKLAD za 99 korun

Jde o základní způsob inzerce. Uživatel si musí váš inzerát sám najít, nijak se nezvýrazňuje ani není posunutý na přední místa vyhledávání.

Balíček EXTRA za 199 korun

V ceně balíčku je zvýraznění inzerátu na 7 dní – inzerát má jinou barvu a je tak více viditelný. Obsahuje také jedno topování – posunutí na přední pozice ve výsledcích vyhledávání.

Balíček PROMOKIT za 399 korun

V ceně balíčku je zvýraznění inzerátu na 14 dní, 3x topování a přednostní propagace v konkurenčních inzerátech – vaše nabídka se zobrazí jako „podobné inzeráty v okolí“.

Balíček PREMIMUM za 999 korun

Balíček obsahuje zvýraznění inzerátu na 21 dní, 5x topování, přednostní propagaci v konkurenčních inzerátech, týdenní místo na prvních pozicích vyhledávání a grafické zvýrazněný na mapě inzerátů.

Kompletní ceník

Zdroj: www.bezrealitky.cz

Zaplatit za inzertní služby můžete bankovním převodem, on-line platební kartou nebo prostřednictvím zpoplatněné SMS. Vedle toho je možné nabít si také vlastní elektronickou peněženku přímo na bezrealitky.cz, ze které pak služby uhradíte. Minimální částka pro nabití je pět set korun, z nich pak můžete zaplatit balíček služeb nebo si přikupovat další propagaci inzerátu.

I pronajímatelé by se měli držet několika pravidel – o jaká pravidla jde a jak si při pronajímání bytu krýt záda se dočtete v našem starším článku:

Na koleje patří trampové

Bydlení pro studenty

Možná nepotřebujete zrovna celý byt, stačil by pokoj nebo dokonce jen postel. Spolubydlení můžete sice hledat i na bezrealitky.cz, nabídka ale není nijak široká – v Praze je aktuálně pouze kolem 90 inzerátů. Na spolubydlení se ale zaměřuje i celá řada dalších webů. Mezi nejznámější patří například:

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+23
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

24. 8. 2016 12:33, Jan

Docela by mě zajímalo, kdo se o vás postará, pokud dojde k nějakým komplikacím? Pokud půjdete na vlastní pěst, buď se dostanete do potíží anebo zaplatíte min.stejnou částku za advokáta, kterou byste dali kanceláří ne-li víc a navíc s tim je dost práce, ale ať každý volí dle svého nejlepšího vědomí a svědomí.

+1
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

23. 8. 2016 14:59, Pronajímatel multimilionář

Pokud by realitní kanceláře správně a podstivě fungovaly tak nebude mít nikdo problém za jejich služby zaplatit. Musela by to být, ale adekvátní a rozumná částka. Já sám využívám služeb jedné Realitní kanceláře již cca 6 let a bez jediného problému. Schopná realitka Vám připraví veškeré dokumenty, převede média (elektriku, plyn) prověří budoucího nájemce atd.

-6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Realitní zákon: Prořezávání džungle

13. 7. 2016 | Vladimír Zuzák | 10 komentářů

Realitní zákon: Prořezávání džungle

Přes dvacet let čeká realitní trh na zákon, který by makléřinu změnil v živnost vázanou a zavedl pravidla pro prodej a pronájem nemovitostí. Ministryně Karla Šlechtová dostala svůj... celý článek

Prodáváme byt: Jak kontrolovat práci realitky

13. 5. 2015 | Vladimír Zuzák | 11 komentářů

Prodáváme byt: Jak kontrolovat práci realitky

Za tutéž provizi získáte od různých realitních kanceláří naprosto odlišné služby. Trvejte na tom, že makléř musí udělat víc než najít zájemce o koupi.

Očima expertů: Jak vybírat realitní kancelář

3. 4. 2015 | Ondřej Tůma | 14 komentářů

Očima expertů: Jak vybírat realitní kancelář

Chystáte se prodávat nemovitost? S výběrem správné realitky, která by vám měla pomoci, to není jednoduché. Oslovili jsme proto odborníky, aby vám poradili, jak si zprostředkovatele... celý článek

Prodáváme byt: Jak vybírat makléře? Pozor na amatéry

18. 3. 2015 | Vladimír Zuzák | 8 komentářů

Prodáváme byt: Jak vybírat makléře? Pozor na amatéry

Realitním makléřem se může stát každý dospělý člověk s čistým trestním rejstříkem. Chcete-li od makléře vyšší kvalifikaci, budete si ho muset prověřit sami. Zákon o realitním podnikání... celý článek

Rekordní pokuta pro realitku: Prolux Consulting to má za pět (milionů)

21. 9. 2012 | Petra Dlouhá | 21 komentářů

Rekordní pokuta pro realitku: Prolux Consulting to má za pět (milionů)

Stát se hvězdou v oboru, kterému se vlastně ani nevěnujete, je mistrovský kousek. Na trhu realit se podařil společnosti Prolux Consulting. Za popularitu vděčí televizním reportážím,... celý článek

Partners Financial Services