Jak sehnat ubytování a jak vydělat na Airbnb

Monika Veselíková | rubrika: Jak na to | 23. 11. 2015
Airbnb, služba pro alternativní nebo komunitní cestování. Služba, kde byste nabídku hotelů hledali marně. Své domy, byty nebo pokoje tady totiž nabízejí konkrétní lidé. Jak ji využít? Poradíme.
Jak sehnat ubytování a jak vydělat na Airbnb

Střechu nad hlavou hledají cestovatelé na Airbnb už od roku 2008. Airbnb ale není zdaleka jen pro ty, kteří hledají, jak se chytře ubytovat v cizích krajích. Kdokoli může ubytování také nabízet a stát se hostitelem. Turisty si při tom nemusíte hned stěhovat do obýváku. Nabídnout můžete i stan, iglú nebo třeba útulnou jeskyni. Samozřejmě, nabídka je jedna věc a poptávka druhá. Pravděpodobně budete daleko úspěšnější, pokud pronajmete alespoň postel.

Provedeme vás službou Airbnb krok za krokem, ať už ji budete chtít využít jako turisté nebo byste se rádi stali hostiteli.

 

Americká společnost Airbnb vznikla v roce 2008 v San Franciscu. Podle oficiálních údajů zprostředkovává v současné době ubytování ve více než 190 zemích světa.

Zdroj: Airbnb.cz

Peníze.cz cestovatelům

Na Peníze.cz pro radíme, jak se vyhnout problémům při výběru dovolené, na jaké cestovní kanceláře a pojišťovny si dávat pozor, jak reklamovat zájezd, a samozřejmě – jak při cestování ušetřit!

Důvěřuj, ale ověřuj

Stejně jako u většiny webových služebi tady vás čeká registrační kolečko. Airbnb ale bude chtít vědět o trochu víc než jen e-mail a také heslo, kromě nich už na začátku musíte prozradit jméno a datum narození. Do e-mailové schránky, kterou zadáte, pak dorazí aktivační zpráva.

Pak přichází na řadu ověřování. Cílem Airbnb je budovat komunitu cestovatelů založenou na důvěře, jednoduše řečeno, hostitelé chtějí mít jistotu, že ubytují konkrétní a důvěryhodné osoby, a obdobně hosté chtějí vědět, u koho budou bydlet. Airbnb tak bude chtít telefonní číslo, na které pošle čtyřmístný bezpečností kód, ten jednoduše přepíšete do příslušné kolonky. Vedle toho požaduje také „klasické“ ověření totožnosti – fotku, přední i zadní stranu občanky nebo řidičského průkazu. Svůj účet můžete také propojit s profilem na Facebooku. Ušetříte si tak práci s přidáváním fotky – automaticky se nahraje profilovka z Facebooku. Přidat fotku, stejně jako napsat několik slov o sobě, se může vyplatit. Hostitelé si totiž můžou své hosty vybírat a dost často rozhoduje právě dobře vyplněný profil. V obráceném gardu to pochopitelně funguje stejně.

První kroky cestovatele

Pokud jste všechno řádně vyplnili, můžete se pustit do prohledávání konkrétních nabídek. Klasicky si je vyfiltrujete podle místa, typu ubytování a ceny. Nadto máte k dispozici také pokročilejší vyhledávání – podle vybavení nebo třeba konkrétní lokality. Pokud se vám některá z nabídek zamlouvá, můžete si ji rozkliknout, podívat se na profil hostitele nebo si přečíst, jaké má reference. Pak už stačí jen rezervovat. Ještě než rezervaci provedete, podívejte se na cenu. Kromě ceny za noc si hostitel může účtovat také poplatek za úklid. Co budete platit vždy, je servisní poplatek, který si účtuje přímo Airbnb. Všechny částky ale uvidíte přehledně vypsané ještě dřív, než kliknete na rezervaci.

Kde taky můžete přespat

Můžete nabídnout vlastní obývák, můžete nabídnout chalupu, můžete nabídnout... cokoli. To Airbnb. A lidé opravdu nabízejí cokoli. Přesvědčte se ostatně sami, třeba vás právě tahle nabídka ponoukne k výletu, na který jen tak nezapomente. 
Všechny obrázky pocházejí přímo z Airbnb

Cestovní pojištění: Mějte to srovnané

Nemusíte na sobě šetřit, a přesto můžete ušetřit. Srovnáme cestovní pojištění, aby skákalo, jak budete pískat. A když budete chtít, můžete si ho u nás i objednat. Stačí říct, jakým způsobem byste ho nejraději kupovali, jestli ho chcete nakoupit přes počítač, probrat s přítelem na telefonu, nebo si pro něj chcete dojít osobně.

Máte volnou postel? Pronajměte ji

A co když nechcete hledat, ale nabízet? I tady je základ dobře vyplněný profil a samozřejmě lákavá a dobře popsaná nabídka. První krok je zadání nabízeného ubytování a také počet osob, které jste schopni ubytovat – celý dům, byt, ložnice nebo jen postel ve společném pokoji? Nabídku je dál potřeba specifikovat. To znamená zadat adresu a především informace o vybavení. Je hostům k dispozici koupelna i kuchyň? Poskytnete toaletní papír a ručníky, nebo si budou muset přibalit vlastní. Máte wi-fi a nevadí vám domácí mazlíčci? Všechny možnosti jsou přednastavené, stačí je jen naklikat. A samozřejmě nezapomeňte na fotky. Chcete přece zaujmout, nalákat a prodat. Tomu uzpůsobte i popis své nabídky.

A pak je tu samozřejmě nastavení ceny. Určitě není od věci podívat se, za kolik a jaké ubytování nabízejí ve vaší lokalitě ostatní. Airbnb také radí nabízet na začátku ubytování za nižší cenu a až získáte pár kladných referencí, můžete ji zvýšit. Kromě ceny za noc si můžete účtovat také poplatek za úklid.

Platby, takzvané výplaty, vám potom bude posílat přímo Airbnb – buď přes PayPal, nebo klasicky přes bankovní účet. Zaleží, jakou platební metodu si vyberete. Přes PayPal přijde výplata v eurech či dolarech, na bankovní účet dorazí české koruny. I hostitelé musí počítat se servisním poplatkem, tři procenta za rezervaci, který si Airbnb stáhne.

Předposlední krok je způsob rezervace. Máte dvě možnosti. Buď hostům umožníte okamžitou rezervaci, nebo budou muset o rezervaci nejprve požádat. Pokud zvolíte druhou možnost, máte pak 24 hodin na její schválení. A nezapomeňte také na nastavení storno podmínek. I tady máte na výběr z několika možností. Více se o nich dozvíte níž.

A pak už jste skoro ve finále – zbývá nastavit kalendář, tedy termíny, kdy můžete hosty ubytovat. Můžete hostit každý sudý víkend nebo jen jednou. Záleží na vás. Vždycky se ale můžete ke kalendáři vrátit a přidat další termíny.

Na cesty: Chytré kurzy měn

Mobilní aplikace - Kurzy měn

Stáhněte si unikátní aplikaci Kurzy měn pro chytré telefony. Aplikace Kurzy měn je česky a po omezenou dobu zdarma.

Placení, zrušení a stížnosti

A jak je to na Airbnb s placením? Za prvé platit můžete pouze kartou. Za druhé, veškeré platby odcházejí nejprve přímo Airbnb, zato hned při rezervaci. Danou částku Airbnb zablokuje, a jakmile hostitel vaši žádost přijme, částku odečte. V opačném případě ji do týdne vrátí zpět na účet. Hostiteli pak poskytne peníze až 24 hodin po vašem příjezdu – jako pojistku, pokud by bylo něco v nepořádku.

Stejně jako pobyt v penzionu nebo hotelu, i tady můžete rezervaci zrušit. Počítejte ale s tím, že každý hostitel má jiné storno podmínky. Proto si je vyhledejte, ještě než rezervaci uskutečníte nebo o ni požádáte. Najdete je v kolonce ceny. Storno podmínky můžou být buď takzvaně flexibilní, mírné, nebo přísné. Vždycky se vám ale vrátí poplatek za úklid. O servisní poplatek, který si účtuje Airbnb, naopak přijdete.

Flexibilní

Mírné

Přísné

vrátí celou částku při zrušení 24 hodin před příjezdem

vrátí celou částku při zrušení pět dní před příjezdem

vrátí polovinu celkové částky při zrušení sedm dní před příjezdem

při zrušení za méně než 24 hodin je částka za první noc nevratná

při zrušení méně než pět dní se za první noc peníze nevrací, za zbývající noci 50 procent

při zrušení za méně než sedm dní storno poplatek v plné výši

A co když zruší rezervaci sám hostitel? Pokud dojde ke zrušení rezervace 24 hodin před termínem vašeho příjezdu, bude se Airbnb snažit zprostředkovat vám jiné ubytování nebo poskytne finanční náhradu. Stejně tak, pokud dorazíte na místo a hostitel se neobjeví nebo pokud ubytování zdaleka neodpovídá popisu. Při řešení jakéhokoliv problému se můžete obrátit na zákaznickou podporu, které funguje 24 hodin denně. Další a složitější problémy je pak možné řešit přes Centrum řešení problémů. Stačí vybrat příslušnou rezervaci, ať už jako host nebo hostitel, a požádat Airbnb o řešení. Což ale znamená, že nakonec budete muset přijmout rozhodnutí, které Airbnb ve sporu učiní.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+45
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Levné letenky: Kde je najít a ušetřit

9. 11. 2015 | Monika Veselíková | 5 komentářů

Levné letenky: Kde je najít a ušetřit

Létají vaši známí levně křížem krážem po světě? Taky byste rádi vzhůru k výšinám a do dálav, jen nemáte tušení, kde levné letenky hledat? Poradíme.

Šest dobrých rad, které vám pomůžou vybrat zájezd k moři

16. 6. 2015 | Ondřej Tůma | 5 komentářů

Šest dobrých rad, které vám pomůžou vybrat zájezd k moři

Přečtěte si, kdy se vyplatí letět z Německa, jakým způsobem se vyhnout špatně pojištěné cestovní kanceláři, ve kterých měsících je nejvýhodnější letět k moři a pár dalších dobrých rad,... celý článek

Cestování: Jak vybírat ubytování v rezervačním systému Booking.com

11. 3. 2015 | Monika Veselíková | 16 komentářů

Cestování: Jak vybírat ubytování v rezervačním systému Booking.com

Booking.com je on-line databáze, ve které najdete ubytování v hostelech, hotelech a penzionech po celém světě. Nejde ale jen o vyhledávač, ubytování vám přímo zprostředkuje a může pomoci... celý článek

Chystáte se za hranice? Cestovní pojištění: Důležité rady před dovolenou

18. 6. 2014 | Zdeněk Bubák | 4 komentáře

Chystáte se za hranice? Cestovní pojištění: Důležité rady před dovolenou

Že není radno jezdit do zahraničí bez cestovního pojištění, to vám poví kdekdo. Na co ale dávat pozor při jeho nákupu? Přinášíme základní přehled. A jako bonus: pět nejčastějších výluk,... celý článek

Dovolená s německou cestovkou? Ušetřit se dá hlavně na exotice

3. 2. 2014 | Ondřej Tůma | 7 komentářů

Dovolená s německou cestovkou? Ušetřit se dá hlavně na exotice

S německými cestovními kancelářemi vyráží každý rok na dovolenou zhruba sto tisíc Čechů. Důvod? Prý nižší cena a kvalitnější služby. Jsou zprávy o superlevných zájezdech do vyhlášených... celý článek

Partners Financial Services