Solidní nájemník je ohrožený druh. Jak vyzrát na neplatiče, „útěkáře“ a kazisvěty?

Petra Dlouhá | rubrika: Jak na to | 30. 8. 2011 | 23 komentářů
Solidní nájemník je ohrožený druh. Jak vyzrát na neplatiče, „útěkáře“ a kazisvěty?
Jak se bydlí zadarmo? Podvodným nájemníkům snadno. Nakvartýrují se vám do bytu, aniž mají v úmyslu za něj platit. Chvíli pobudou a pak zmizí jak pára nad hrncem. A klidně si ještě něco přibalí. Chystáte se pronajímat? Připravte se na adrenalinové zážitky! Poradíme vám, jak se vyzbrojit!

Máte volný byt a myslíte si, že si pronájmem slušně přivyděláte nebo pohodlně pokryjte náklady na hypotéku? Odborníci se shodují, že se pronajímání vyplácí čím dál tím méně. Pokud se do něj přesto chcete pustit, budete potřebovat notnou dávku štěstí, ale hlavně rozumu. Martyriím se nejspíš nevyhnete. Problémem číslo jedna zní: najít spolehlivého nájemníka. Dnes téměř nadlidský úkol.

Neplatičů nájemného v poslední době přibývá a spolu s nimi i zoufalých majitelů domů nebo bytů, kteří se díky nim často dostávají i do vleklých finančních problémů,“ říká právník Rostislav Kovář z Právní poradny věřitele. „Běžně se setkáváme s nájemníky, kteří jsou profesionální podvodníci a stěhují se do podnájmu s vědomím, že nikdy platit nebudou. Prostě žijí v bytě až do chvíle, kdy majiteli dojde trpělivost a vyhodí je nebo jinak dostane z bytu,“ popisuje právník. „Výjimkou ale nejsou ani lidé, kteří své nájemce fyzicky napadají, jen aby se z bytu, za který neplatí, nemuseli vystěhovat.“ Když je konečně vystrnadíte, bývá byt tak zdevastovaný, že si žádá důkladnou rekonstrukci.

Nezaplatit, nakrást a zdrhnout? Jednou spadne klec

Richard Havran si od nájemníka modřiny nevysloužil ani mu nedalo práci se ho zbavit. Ale pár vrásek mu kvůli němu přibylo. „Koupil jsem si na hypotéku byt v menším městě. Pak jsem se ale odstěhoval za přítelkyní do Prahy. Abych měl na hypotéku, musel jsem původní byt pronajmout,“ vypráví Richard.

Zájemci se přihlásili poměrně rychle. „Byl to mladý pár. Každým dnem čekali narození dítěte,“ líčí. Vypadali solidně. A rodina s malým dítětem přece potřebuje zázemí, říkal si Richard. Doufal, že by v bytě mohli vydržet. Když po měsíci dorazil vybírat nájem, byl překvapen, že tam našel mladíka samotného. „Jeho přítelkyně prý rovnou z porodnice zamířila zpět k rodičům,“ vypráví Richard. Převzal peníze za nájem a odjel do Prahy.

Když se o měsíc později znovu vrátil, aby vybral činži, bylo jeho překvapení ještě větší. Tentokrát už v bytě nenašel ani nájemníka, ale ani drahé nové koberce, kterými byt ještě před pronájmem vybavil. „Zkoušel jsem mu posílat SMS i volat, ale telefon nebral nebo ho měl vypnutý,“ říká Richard. Pátral po nájemníkovi v místě trvalého bydliště, ale jeho matka ho zapírala s tím, že se s ním dlouhodobě nestýká. „Přitom je lidé ve městě běžně vídali společně,“ říká Richard. Na adresu trvalého bydliště tedy nájemníkovi zaslal doporučený dopis, ve kterém žádal úhradu dlužného nájemného. „A vyložil jsem mu, jaké právní kroky podniknu, pokud nezaplatí a nevrátí, co ukradl,“ říká Richard. A nájemník? Ticho po pěšině. „Nevrátil mi ani klíče. Když jsem chtěl byt znovu pronajmout, musel jsem na své náklady vyměnit zámek,“ říká Richard.

Vypadá to jednoduše. Nájemník přečká drnčení telefonu, dopis nepřevezme a schová se za maminčinu sukni. Má to pro něj jen malý háček. Richard si totiž všechno pojistil. „Sepsal jsem s ním smlouvu, ve které byla uvedena tříměsíční výpovědní lhůta, platná pro obě strany. Za nezaplacený nájem mu nabíhá smluvní pokuta. Navíc podepsal směnku na šedesát tisíc, kterou jsem se zajišťoval pro případ, že smlouvu poruší,“ vypočítává Richard. Směnka je splatná letos v listopadu, tedy zhruba deset měsíců poté, co nájemník žije ve sladkém přesvědčení, že mu celá habaďúra prošla. Spravedlnosti neuteče a i jemu nakonec pár vrásek přibude. V případě řádně vyplněné a podepsané směnky totiž soud nic dalšího nezjišťuje a vydá platební rozkaz. Když dlužník nezaplatí, nastupuje exekutor. To ale většina lidí kvůli mizivému právnímu povědomí nedomyslí a směnku ochotně podepíše.

Záda si kryjte kvalitní smlouvou

Při výběru nájemníka byste měli být nanejvýš obezřetní. „Rozhodně doporučuji prověřit, zda potenciální nájemník není v rejstříku dlužníků a není na něj uvalena exekuce,“ radí právník Rostislav Kovář. „V takovém případě byste totiž měli rázem opletačky s exekutorem i vy. „Museli byste dokazovat, že vybavení bytu patří vám,“ vysvětluje. „Nájemcům doporučujeme, aby si o svých nájemnících sháněli maximum informací, třeba i formou referencí od předchozího pronajímatele,“ pokračuje.

Rozhodně také nepodceňujte kvalitní smlouvu. V žádném případě ji nestahujte z internetu,“ radí právník. Řada lidí je v tomto ohledu nezodpovědná, a když byt pronajímá známému, dělá to jen na „čestné slovo“. To je ale riskantní pro obě strany. „Nájemní smlouva musí být vždy uzavřena písemně, jinak vlastně neexistuje a nájemník byt obývá neoprávněně. Pak ho ale zas můžeme snadno vystěhovat,“ říká právník.

Smlouva musí obsahovat přesné označení bytu a způsob jeho využívání. „Dále je třeba vymezit, jakým způsobem, kdy a v jaké výši bude nájemník platit nájemné, kdo hradí náklady na energie a další poplatky spojené s chodem bytu,“ pokračuje právník. Někteří nájemci volí variantu pevného měsíčního paušálu. Lepší ale je, když nájemník sám hradí měsíční poplatky a automaticky tak jdou na jeho vrub i všechny případné nedoplatky. Nemusíte je z něj potom složitě vymáhat a motivuje ho to, aby energiemi šetřil.

A co když nájemník neplatí včas? „Pokud nájemné neuhradí do pěti dnů od data splatnosti, můžete mu účtovat poplatek z prodlení. Jeho výši byste měli stanovit ve smlouvě,“ říká právník.

Na jak dlouho smlouvu uzavřít? „Doporučujeme uzavírat smlouvy na dobu určitou, například jednoho roku. Pro nájemce je pak velmi jednoduché se problematického nájemníka zbavit,“ říká právník. Přílohu kvalitní smlouvy by měl tvořit předávací protokol, ve kterém je uvedeno, kdy přesně byl byt předán, v jakém byl stavu a co bylo součástí jeho vybavení. V budoucnu se vám to může zatraceně hodit.

Co si počít s nájemníkem podvodníkem?

Proti nájemníkům-neplatičům byste se měli preventivně zabezpečit. „Ideálním nástrojem je kauce, ze které se hradí případné škody nebo neuhrazené nájemné. Měla by být sjednána ve výši, která odpovídá výpovědní lhůtě z nájmu,“ radí právník Kovář. Další, avšak nebezpečnější a snáze zneužitelnou možností je zmiňovaná směnka.

A jak postupovat, když nájemník zmizí bez zaplacení a vy nemáte v ruce ani kauci, ani směnku? „Pak je třeba začít co nejrychleji jednat. Ideálně zajít za advokátem se smlouvou a s důkazy o tom, které platby nebyly uhrazeny. Rozdíl pak můžete požadovat po nájemníkovi například formou elektronického platebního rozkazu,“ říká právník. Soud, k němuž podáte žalobu, dlužníkovi na základě předložených důkazů platbu nařídí. „Když nezaplatí, můžete věc předat exekutorovi,“ dodává právník. Nejrychlejší a nejlevnější variantou pro obě strany ale je dohodnout si splátkový kalendář, započíst do něj i kauci a dluh postupně umořovat.

Bydlení

Anketa

Kdybyste získali byt, pronajímali byste ho?

V případě, že nájemník byt poškodí, nebo z něj dokonce něco odcizí, je třeba všechno důkladně zdokumentovat. Foťte, natáčejte a shánějte svědky. „Na základě předávacího protokolu pak doložíte, že jste tuto věc v bytě měli a došlo k odcizení. Jestliže se nájemník bude zdráhat věc zaplatit, můžete jej zažalovat o náhradu škody. K tomu ale budete potřebovat zmiňované důkazy nebo svědeckou výpověď,“ říká právník.

Jste na příjmu z nájemného závislí? Čekají vás nervy

Nejvíce zasáhnou trable s nájemníky ty, kteří pravidelný příjem z nájemného nutně potřebují, například na splácení hypotéky. Každý výpadek jim může pořádně zatopit. Kvalitní smlouva sepsaná právníkem se ale vyplatí všem. Pokud se do adrenalinového podnikání v podobě pronajímání bytu chystáte vrhnout, rozhodně ji nepodceňujte. Neplatičů, „útěkářů“ a kazisvětů totiž, jak vidno, běhá po světě stále dost.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+58
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 23 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

7. 4. 2014 11:56, daru

K tomuto clanku , pekny kvalitni smlouva a proverovat ....
proverovani brani slavny urad na ochranu osob udaju , zverejnovat dluyniky a nepoctivce je obzvlaste zdlouhave....
Add i sebeleps smlouva a smenky nepomuzou pokud na dotycny nema vyznamny majetek coz v tehle skupine vsichni... ( a nepomuze ze jeho rodice maji baraky a miliony) dotycneho uredne vystehuji
Zkratka kde nic neni tak ani smrt nebere....
a pokud se budete soudit tak jen zaplatite vic a vic z vlastniho nakonec

+29
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

30. 8. 2011 1:43, Krakonoš

Článek vycucanej z prsu, když je někdo ochoten podepsat směnku, tak asi ví, co to pro něj znamená a nebude dělat takovéhle problémy. Tohle se může stát jedině majiteli, který si nevybere kauci na dva - tři měsíce, aby měl rezervu na náhle zmizení.

-6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (23 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Reality show: Jak hledat nemovitosti vhodné k investování

17. 8. 2011 | Daniel Kotula | 4 komentáře

Reality show: Jak hledat nemovitosti vhodné k investování

Hledání vhodné nemovitosti je časově nejnáročnější část investování do realit. Nenechte se odradit, pokud ji nenajdete za půl roku či za rok. Musíte navštívit desítky nemovitostí, nasbírat... celý článek

Reality show: Do jakých nemovitostí investovat

10. 8. 2011 | Daniel Kotula | 8 komentářů

Reality show: Do jakých nemovitostí investovat

Ke koupi jsou v Česku desítky tisíc nemovitostí. K investování se jich však hodí jen málo. Jak se v nabídkách neutopit a volit správně? Není to jednoduché, přesto jsou v Česku stovky,... celý článek

Reality show: Kolik by měla nemovitost vydělávat?

3. 8. 2011 | Daniel Kotula | 15 komentářů

Reality show: Kolik by měla nemovitost vydělávat?

Ano, v realitách se dají vydělat peníze. A pěkné peníze. Není to ale úplně jednoduché a bezpracné. A chce to umět počítat. Seriál Reality show vás investováním do nemovitostí provede.... celý článek

Jak se zbavit černého nájemníka aneb co je výhodná koupě bytu

17. 8. 2010 | Michal Höschl | 3 komentáře

Jak se zbavit černého nájemníka aneb co je výhodná koupě bytu

Nejskvělejším příležitostem ke koupi čehokoli je rozumné vyhnout se řádným obloukem. Platí to stále, což potvrzuje i následující příběh paní Jany, která si koupila byt i s nájemníkem.... celý článek

Proč nekupovat byt na pronájem

31. 10. 2008 | Věra Tůmová | 17 komentářů

Proč nekupovat byt na pronájem

Koupě bytu na pronájem se v Česku vyplatí poslední dobou čím dále méně. Kdo se přesto rozhodne pořídit si nemovitost na pronájem a chce tím vydělávat či splácet hypotéku, měl by si... celý článek

Partners Financial Services