DOVOLENÁ 2007: Jak koupit zájezd na splátky

Michal Pravda | rubrika: Cestování | 6. 6. 2007 | 25 komentářů
DOVOLENÁ 2007: Jak koupit zájezd na splátky
Toužíte po dovolené u moře, ale nemáte na ni našetřeno dost peněz? Pořiďte si zájezd na splátky. Poradíme, kam zajít pro nulové navýšení a jak vycestovat a nezaplatit předem ani korunu.

Dovolená se blíží, ale na účtě není dost peněz na zaplacení zájezdu? Ani taková situace nemusí nutně znamenat, že se rodina letos k moři nepodívá. Dočasný nedostatek peněz může vyřešit nákup dovolené na splátky. V ideálním případě spotřebitel nezaplatí za zájezd ani korunu navíc, než kdyby ji hradil cestovní kanceláři v hotovosti.

Existuje několik možností, jak dovolenou na dluh koupit. Zájezd lze zaplatit kreditní kartou (vydávají ji banky), nákupní úvěrovou kartou (vydávají ji splátkové společnosti), povoleným debetem neboli kontokorentem či spotřebitelským úvěrem. Ty jsou zpravidla spojeny s vysokými úroky (pomineme-li bezúročné období u kreditních karet) a poplatky.
Úspornější variantou je půjčit si přímo v cestovní kanceláři (CK) nebo cestovní agentuře (CA). Ty spolupracují s vybranými bankami a splátkovými společnostmi. Některé CK a CA spolupracují s více peněžními domy a jejich nabídky vzájemně kombinují a upravují. Lze se proto setkat se situací, kdy úvěr nabízí cestovní kancelář za jiných podmínek než splátkové společnosti. A to i v případě, že obě instituce spolupracují.

Se kterými CK a CA spolupracují vybrané splátkové společnosti
Home Credit: spolupracuje s více než 120 CK a CA. K největším partnerům patří cestovní kanceláře Alexandria, Azur Reizen, FIRO-tour, Kontakt Moravia, Nev-Dama, Sunny Days či on-line cestovní agentura Invia.cz.
Cetelem: např. CK Fischer a CK EXIM Tours
GE Money Multiservis: spolupracuje s 67 CK a CA, např. ČEDOK, FIRO-tour, HORIZONT TRAVEL

Se kterými finančními domy spolupracují vybrané CK
Fischer: Cetelem
ČEDOK: Česká spořitelna a GE Money Multiservis
CK EXIM Tours: Cetelem, Essox (KB), Česká spořitelna


Jde to i bez navýšení



Úrokům z úvěru na nákup dovolené se lze za určitých podmínek vyhnout. Klient musí například v hotovosti složit třicet procent z ceny a zbytek dodat v sedmi splátkách. Poplatky za uzavření a správu úvěru na sebe bere cestovní kancelář.
Pro ilustraci nákupu bez navýšení jsme zvolili zájezd pro dvě osoby za 40 tisíc korun, v ideálním případě s doplatkem do půl roku. Není vhodné splácet dovolenou ještě v době, kdy se blíží termín další rekreace. Splátkové společnost zpravidla u úvěrů bez navýšení samy vyžadují splacení v krátké době.

Ne vždy se možnost nákupu bez navýšení vztahuje na veškeré zájezdy. Podle tiskové mluvčí Home Credit Olgy Mužíkové lze takto nakoupit jen zájezdy ve standardní katalogové nabídce. Zájezdů na poslední chvíli se tato forma placení netýká. Irena Loukotková ze společnosti Cetelem naopak uvádí, že "úvěry bez navýšení lze použít i pro zájezdy na poslední chvíli, záleží na aktuální nabídce dané CK." Potvrzuje to i ředitel marketingu cestovní kanceláře ČEDOK Tomáš Brejcha: "Nabízíme možnost bez navýšení i na zájezdy na poslední chvíli."

Nákup dovolené na splátky za 40 tisíc Kč bez navýšení
Splátková společnost Akontace* Počet splátek Výše splátky
Cetelem
(profil, názory)
30 % (12 000 Kč)
10 % (4 000 Kč)
7 měsíčních splátek
3 měsíční splátky
4 000 Kč
12 000 Kč
Home Credit
(profil, názory)
20 % (8 000 Kč) 10 3 200 Kč
Zdroj dat: splátkové společnosti

Poznámka: * přímá platba, kterou platíte ihned při sjednání prodeje na splátky
Nákup dovolené na splátky za 40 tisíc Kč bez navýšení
Cestovní kancelář Akontace Počet splátek Výše splátky
Čedok 0 % 5 5 x 1 907 Kč + doplatek 30 465 Kč
Exim Tours 30 % (12 000 Kč) 7 4 000 Kč
Fischer 10 % (4 000 Kč) 3 12 000 Kč
Zdroj dat: cestovní kanceláře


Úroky přes dvacet procent

Pokud zákazník nemá dost peněz na úhradu akontace, nebo si chce peníze nechat na útraty na dovolené, nabízí společnosti úvěr na celou cenu zájezdu. Tato varianta není příliš častá a většinou je třeba počítat s úroky, které mohou dosáhnout výše i jedné splátky.
Přibližně jednu splátku navíc zaplatí klient i v případě, že akontaci uhradí, ale nesplní podmínky pro úvěr bez navýšení. Společnosti většinou nabízejí více variant splácení (uvádíme jen některé z nich), což přináší větší "svobodu" v podřizování se splátkovému kalendáři.

Nákup dovolené na splátky za 40 tisíc Kč s navýšením
Splátková společnost Akontace Počet splátek Výše splátky RPSN Navýšení
Cetelem
(profil, názory)
10 % (4 000 Kč) 10 4 000 Kč 26,28 % 4 000 Kč
Home Credit
(profil, názory)
10 % (4 000 Kč)
20 % (8 000 Kč)
20 % (8 000 Kč)
10
5
10
4 000 Kč
6 720 Kč
3 520 Kč
26,30 %
21,70 %
23,50 %
4 000 Kč
1 600 Kč
3 200 Kč
Zdroj dat: splátkové společnosti
Nákup dovolené na splátky za 40 tisíc Kč s navýšením
Cestovní kancelář Akontace Počet splátek Výše splátky RPSN Navýšení
Čedok 30 % (12 000 Kč) úvěr Zájezdy 6 4 967 Kč 24,75 % 1 856 Kč
Exim Tours 10 % (4 000 Kč) 10 4 000 Kč 26,28 % 4 000 Kč
Fischer 0 12 (možnost
až 36)
3 611 Kč pro
12 splátek
16,08 % 3 332 Kč pro
12 splátek
Zdroj dat: cestovní kanceláře

Sjednat úvěr trvá několik desítek minut. "U úvěru do 30 000 Kč musí mít klient občanský průkaz a doklad o příjmu (potvrzení od zaměstnavatele, daňové přiznání, výpis z účtu, atd.). U úvěru nad 30 000 Kč je navíc ještě potřeba potvrzení k ověření adresy klienta (např. platba elektřiny, telefonu, SIPO)," vysvětluje podmínky vyřízení úvěru Dan Plovajko z CK Fischer.
V jiných společnostech se můžete setkat s obdobnými podmínkami. Některé vyžadují dva doklady totožnosti nebo naopak u úvěrů na nižší částky nelpí na potvrzení o příjmech.

Půjčka se zpravidla začíná splácet měsíc po sjednání (GE Money Multiservis nabízí možnost odkladu splátek o čtyři měsíce). Pokud se dostanete do problémů se splácením, můžete požádat půjčovatele o nižší splátky (na delší dobu), nebo o odklad splátek. Hrát si na mrtvého brouka se nevyplácí. Společnost bude svou pohledávku vymáhat stejně jako v běžných případech nesplácení, od telefonátů a dopisů až po právní vymáhání.

V příštím díle, který vyjde 11. června, se dočtete o úskalích nákupu letenek.

Koupili byste si zájezd na splátky?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 25 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

7. 6. 2007 11:37, Sikin

Netoužím po dovolené u moře, našetřeno mám, sedět doma nebudu. Jedu na týden na Malou skálu a bude to promě mnohem zajímavější než poblblé Chorvatsko :)) Ještě k těm úvěrům, nevíte jestli někdo půjčuje i na konzervy ??? když dovča na úvěr tak co jídlo na úvěr ? :)) howg, naprostý souhlas s panem Jezevcem a Ericem. Strašně rád jezdím na hory do Francie, ale protože mám teď úvěr na nemovitost a musím držet finanční rezervu ( asi 40 % toho úvěru ), tak prostě nejedu !!!!! protože sem si na to nenašetřil. Radši budu celej tento rok škudlit :) a v zimě možná bude na dovče dvě, pokud ne tak opět na jednodenní lyžovačky do Rakouska :)

Zobrazit celé vlákno

+48
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

8. 6. 2007 9:32

Samozřejmě i na konzervy si můžete vzít úvěr, úvěry jsou na všechno i na splácení úvěru. Jinak úvěr na dovolenou bez nějakého poplatku je jako každý prodej na splátky "s nulovým navýšením", neplatíte sice nic navíc, ale když zaplatíte hned tak dostanete slevu. Moje babička by řekla: "nic není zadarmo".

Zobrazit celé vlákno

-23
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (25 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

DOVOLENÁ 2007: Nenechte se v cestovce vodit za nos

4. 6. 2007 | Michal Pravda

DOVOLENÁ 2007: Nenechte se v cestovce vodit za nos

Chystáte se letos na dovolenou s cestovní kanceláří?Poradíme vám, kdy může inzerovaná cena zájezdu vzrůst, jak je to s pojištěním proti úpadku, nebo že do cestovní smlouvy můžete doplnit... celý článek

Co s domácími mazlíčky o dovolené aneb kočka na rozpálené letní střeše

23. 6. 2006 | Kateřina Boušová

Co s domácími mazlíčky o dovolené aneb kočka na rozpálené letní střeše

Máte psa, kočku, papouška nebo snad leguána? Pak asi každým rokem před dovolenou řešíte, jak mu v době své nepřítomnosti zajistit co nejlepší péči, nebo zda ho raději vzít s sebou.... celý článek

Jak se na dovolené vyhnout okradení

15. 6. 2006 | Kateřina Boušová | 1 komentář

Jak se na dovolené vyhnout okradení

Chystáte se na dovolenou? Poradíme vám, jak si ohlídat kapsy, věci v hotelu či kempu nebo auto, ať už dny volna strávíte doma, nebo v zahraničí. Podíváme se i na situaci, když by vás... celý článek

Cestovní pojištění: nabídky jen prší, vyberte si léto bez mráčku

7. 6. 2006 | Simona Ely Plischke

Cestovní pojištění: nabídky jen prší, vyberte si léto bez mráčku

Opouštíte rodnou kotlinu na týden, měsíc či na rok? Nezapomeňte na cestovní pojištění. Produktů je spousta, jak si vybrat? Jít do pojišťovny, nebo do banky? Nebo se spolehnout na Evropský... celý článek

Jak platit v zahraničí? Cashem, šekem nebo kartou?

2. 6. 2006 | Dana Chytilová

Jak platit v zahraničí? Cashem, šekem nebo kartou?

Strávíte letošní dovolenou za hranicemi? Váháte, zda stačí naplnit kapsy bankovkami a mincemi, nebo je třeba přibalit i platební kartu či cestovní šeky? Poradíme vám, kdy se který nástroj... celý článek

Partners Financial Services