Z čeho žijí praktičtí lékaři

Eva Sovová | rubrika: Když se řekne | 10. 6. 2008 | 35 komentářů
Z čeho žijí praktičtí lékaři
Když se mluví o nízkých platech lékařů, často se zapomíná rozlišovat, jak si jednotliví lékaři vydělávají. Třeba praktický lékař žije především z paušálních plateb za pacienty, které má v kartotéce. Ty dostává bez ohledu na to, kolik pacientů skutečně ošetří.

Praktičtí lékaři si letos vydělávají každý měsíc v průměru o dvacet tisíc korun více než loni. Měsíčně dostanou od pojišťovena pacientů v hrubém vyjádření 117 až 120 tisíc korun, uvádí Jan Jelínek se Sdružení praktických lékařů. „Z těchto příjmů ovšem musí lékař pokrýt veškeré výdaje související s jeho praxí jako nájem, plat sestry, materiál,“ říká Jan Jelínek. Teprve co lékaři zbyde, má jako svou mzdu,

Kolik inkasuje lékař za registrovaného pacienta s chřipkou

Měsíční kapitační platba: 42 Kč
Vyšetření nemocného: 0 Kč (součást kapitační platby)
Regulační poplatek: 30 Kč
Vypsání neschopenky: 5 Kč
Kontrolní vyšetření: 0 Kč (součást kapitační platby)
Ukončení neschopenky: 5 Kč
Příjem obvodního lékaře celkem: 82 Kč

Jestliže o ošetření požádá lékaře pacient, který je registrovaný u jiného obvodního lékaře, je praktik placen za výkon.
Vstupní vyšetření nemocného: 193 Kč
Regulační poplatek: 30 Kč
Celkem: 223 Kč

Odměna za práci obvodního lékaře se řídí jinými pravidly než u ostatních lékařských odborností. Odvíjí se hlavně od toho, o jaký počet pacientů jsou praktici schopni pečovat. Podle mluvčího Všeobecné zdravotní pojišťovnyJiřího Roda mají smluvní lékaři VZP v průměru v kartotéce zaregistrováno 1 100 pacientů. „Někteří obvodní lékaři mají i 1 500 až dva tisíce lidí,“ říká Renata Knorová, ředitelka útvaru smluvní politiky České národní zdravotní pojišťovny.

Za každého pacienta, který se do ordinace praktického lékaře zaregistruje, pobírá lékař pravidelnou měsíční kapitační platbu (z latinského slova caput=hlava). Loni to bylo 36 korun za měsíc, od letošního ledna činí základní měsíční kapitační platba 42 korun. Tyto peníze získává lékař od té pojišťovny, u které je pacient pojištěn. Jestliže má v kartotéce registrováno třeba 1 000 pacientů, inkasuje od pojišťoven pravidelně měsíčně 42 tisíce korun, bez ohledu na to, kolik lidí skutečně ošetří.

U některých zdravotních pojišťoven, jako třeba u České národní zdravotní pojišťovny, mohou lékaři získat i vyšší kapitační platbu dosahující 50 a více korun. Vyšší částku ale získá jen lékař, který poskytuje výbornou preventivní péči s dobrými výsledky, nebo třeba ten, kdo v ordinaci vzdělává dalšího lékaře. Lepší kapitační částkou motivují pojišťovny i ty lékaře, kteří se snaží léčit co nejefektivněji bez přehnaných nákladů.

Další peníze získává praktik za lékařské výkony poskytované pacientům. Smí ale pojišťovně naúčtovat jen takové úkony, které nejsou součástí kapitační platby. „Například když pacient přijde do ordinace na preventivní prohlídku, lékař za takový výkon zdravotní pojišťovně vykáže 319 bodů a inkasuje peníze. Naproti tomu kontrolní vyšetření probíhající léčby ohodnocené 83 body lékař zdravotní pojišťovně neúčtuje. Tento výkon je součástí kapitační platby a péče o pacienta,“ přibližuje Renata Knorová.

Za každý bod, který praktici účtují zdravotním pojišťovnám, získávají letos obvodní lékaři 1 až 1,10 Kč. Vyšší částku platí lékařům například VZP za preventivní péči a očkování.

Každá pojišťovna kontroluje, o kolik lékaři zvyšují za určité období vykázané výkony a zda neúčtují za něco, co ve skutečnosti neprovedli. Jestliže navýšení výkonů lékař nezdůvodní, například tím, že někteří jeho pacienti vyžadují kvůli vážné nemoci zvýšenou péči, pojišťovna začne lékaře regulovat a základní korunovou sazbu za každý bod mu sníží.

Anketa

Jste spokojeni s kvalitou praktických lékařů?

Od letošního ledna jsou příjmem lékaře i regulační poplatky. Podle Jana Jelínka ze Sdružení praktických lékařů vybere jeden obvodní lékař v průměru na poplatcích měsíčně 10 až 15 tisíc korun. Každý vybraný poplatek musí lékaři vykázat pojišťovnám signálním pětimístným kódem. Za tuto administrativu pojišťovny lékařům nic neplatí. Ohlašovat musí praktik i to, když je pacient od poplatku osvobozený například kvůli sociální nouzi.

Letos nově inkasují lékaři také za to, že pošlou pacienta na neschopenku nebo zaměstnanému rodiči umožní pečovat o nemocné dítě. „Vystavení a ukončení legitimace pracovní neschopnosti a ošetřování člena rodiny je ohodnoceno pěti body a lékař tak získává za tuto administrativu pět korun,“ přibližuje Renata Knorová. Vykazováním těchto výkonů se propojil systém zdravotního a sociálního pojištění.

Část příjmu obvodního lékaře tvoří i přímé platby pacienta, například za aplikaci preventivní injekce účtují praktici zpravidla sto až dvě stě korun. V ordinaci praktika se platí z vlastní kapsy také třeba za potvrzení pro řidičský či zbrojní průkaz či vstupní vyšetření do zaměstnání. Ceník přímých plateb musí lékař vystavit ve své ordinaci.

Zkontrolovat, kolik vykázal praktik pojišťovně za zdravotní péči, může každý pacient jednou ročně. A to v Přehledu vykázané zdravotní péče. O zaslání ročního přehledu je ale potřeba pojišťovnu požádat. Jakoukoliv nahlášenou nesrovnalost musí zdravotní pojišťovny prošetřit.

Dostávají praktičtí lékaři za svou práci adekvátní odměnu? Jaké máte s těmito lékaři zkušenosti?

 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+174
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 35 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 6. 2008 17:23, Jaromír Adámek

Taky jsem si nechal poslyt výpis od své zdravotní pojišťovny. Jsem zjistil, že i s jednou operací, jsem jim na zálohách zaplatil asi stejně, kolik jsem péče vyžádal. Je vidět, že u nás je zdravotní péče levná, a to je dobře.


Jinak já se právě zapoměl zaregistrovat k lékaři, a ten pak řekl někomu v rodině, že díky tomu nedostal právě ty měsíční poplatky, o kterých se v článku píše, no ale na výpisu byly, takže kecal, a asi čekal "všimné" do kapsy. To mě docela zarazilo, navíc je daný lékař, tedy lékařká má bývalá sousedka, aspoň je vidět, že občas pěkně kecají.


Navíc nevidím důvod, proč se nepodívat, co opravdu odešlo z mého účtu, a jestli někomu nesloužím jen jako "mrtvá duše" k tomu, aby si ze mě dělal virtuálně nemocného a účtoval na mě neprovedené výkony...


Je to dobrá kontrola, kterou dávají zdravotní pojištovny do rukou běžným lidem, aby odhalili nepoctivé doktory.


Navíc si tak člověk aspoň uvědomí, co kolik stojí, a že ty peníze za zdravotní pojištění nejdou někde "do kanálu" ale mají smysl...

+84
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (35 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Ústavní soud: poplatky u lékaře se budou platit dál

29. 5. 2008 | Eva Sovová | 14 komentářů

Ústavní soud: poplatky u lékaře se budou platit dál

Poplatky ve zdravotnictví se neruší. Lidé budou u lékaře, v nemocnici a v lékárnách platit i nadále. Rozhodl o tom ve středu Ústavní soud. V reformách zdravotnictví chce ministr Tomáš... celý článek

Poplatky razantně snižují v Česku spotřebu léků

20. 5. 2008 | Eva Sovová | 19 komentářů

Poplatky razantně snižují v Česku spotřebu léků

S léky se přestává plýtvat. Pro paralen na recept se již k lékaři vůbec nechodí, levné léky se nakupují bez předpisu. Ve veřejné zdravotní kase je víc peněz na léčení lidí v nemocnicích.... celý článek

Deset tisíc důchodců nemá na poplatky u lékaře

29. 2. 2008 | Eva Sovová | 12 komentářů

Deset tisíc důchodců nemá na poplatky u lékaře

Čtvrtině seniorů žijící v domovech důchodců nezbývá z kapesného dost peněz na zaplacení regulačních poplatků. Na osobní útratu mají někteří z nich jen pár stokorun na měsíc. Úlevy se... celý článek

Poplatky ve zdravotnictví: neplaťte, co nemusíte

29. 1. 2008 | Eva Sovová | 51 komentářů

Poplatky ve zdravotnictví: neplaťte, co nemusíte

Požadovat 30 korun za pouhé vypsání receptu, aniž by lékař poskytl pacientovi jakékoliv další klinické vyšetření, je nezákonné. Regulační poplatky se nesmí vybírat ani v řadě dalších... celý článek

Partners Financial Services