Deset tisíc důchodců nemá na poplatky u lékaře

Eva Sovová | rubrika: Co se děje | 29. 2. 2008 | 12 komentářů
Deset tisíc důchodců nemá na poplatky u lékaře
Čtvrtině seniorů žijící v domovech důchodců nezbývá z kapesného dost peněz na zaplacení regulačních poplatků. Na osobní útratu mají někteří z nich jen pár stokorun na měsíc. Úlevy se dočkají možná teprve za půl roku.

Zhruba deset tisíc českých důchodců musí každý měsíc vyžít jen s několika stokorunami. Žijí v domovech důchodců, kterým za pobyt a stravu odevzdají 85 procent důchodu. Zbytek jim zůstane na osobní výdaje. A od nového roku i na poplatky u lékaře. Jenže podle průzkumu Národní rady osob se zdravotním postižením (NRZP) provedeném ve 400 domovech pro seniory tito důchodci nejsou schopni výdaje za lékaře a předpis na léky uhradit.

Každý druhý starobní důchod je nižší než 10 tisíc korun

Průměrný starobní důchod vyplácený Českou správou sociálního zabezpečení dosahoval v prosinci 2007 částky 8 747 korun a v Česku bylo celkem 2 028 865 starobních důchodců.
„Od ledna 2008, kdy dostali všichni důchodci přidáno, činí průměrný starobní důchod 9 093 korun. Vyplácení důchodů sleduje Česká správa sociálního zabezpečení po pásmech. Nyní jsou k dispozici údaje za září 2007, kdy celkem 9 416 starobních důchodců pobíralo důchod jen do výše 2 999 korun a 1 144 804 seniorů do výše 9 999 korun,“ říká mluvčí České správy sociálního zabezpečení Štěpánka Filipová.

„Je třeba urychleně přijmout opatření, která zajistí, aby tito lidé neměli problém v přístupu ke zdravotní péči. Upozornili jsme na to ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase a ministra zdravotnictví Tomáše Julínka a chystáme se do poloviny března podat ústavní stížnost. Chceme dosáhnout toho, aby senioři v domovech důchodců a v ústavech sociální péče byli od placení poplatků osvobozeni,“ říká předseda NRZP Václav Krása.

V domovech důchodců žije v Česku kolem 40 tisíc seniorů a dalších 30 tisíc lidí, kterých se problém rovněž týká, je umístěno v ústavech sociální péče. Pobyt a strava seniory přijde na 7 až 9 tisíc korun měsíčně. Průměrný důchod přitom v Česku činí 9093 korun měsíčně. Proto zákon omezuje výši nákladů na pobyt v domovech a nařizuje, že každému jeho obyvateli musí z důchodu zůstat alespoň 15 procent na kapesné. Rozdíl v platbě důchodců na pobyt v domově a skutečnými náklady dorovnává většinou zřizovatel, především příslušný krajský úřad. Z kapesného senioři hradí další běžné výdaje, jako jsou například poplatky za televizi a rozhlas, osobní hygienické potřeby, doplatky za léky a nově také regulační poplatky za recept a návštěvu u lékaře.

„Z průzkumu, který jsme provedli, vyplývá, že měsíční kapesné se u většiny obyvatel domovů důchodců pohybuje kolem 1 250 korun. Po dalších nezbytných osobních výdajích jim zůstává na útratu průměrně 614 korun. Měsíčně tito lidé potřebují na předpis zhruba šest léků a dvě lékařské vyšetření. Každá položka znamená náklad 30 korun, tedy měsíčně 240 korun. Pětině seniorů však podle našich zjištění na regulační poplatky za zdravotní péči ale peníze nezbývají. Nemají tak zaručen rovný přístup ke zdravotní péči. Výsledkem může být zhoršení jejich zdravotního stavu,“ upozorňuje Krása.

S koaličními partnery ve vládě chce nyní o zrušení poplatků pro lidi starší 70 let a děti v předškolním věku jednat KDU-ČSL. Podle vyjádření předsedy strany Jiřího Čunka lidovci nesouhlasí se zrušením všech poplatků, ale chtějí koalici přesvědčit, že je třeba hledat úlevu tam, kde je to sociálně potřebné. „V této chvíli platí koaliční dohoda, téma případných úprav v systému regulačních poplatků ve zdravotnictví se otevře nejdříve po půl roce fungování tohoto systému,“ sdělil portálu Peníze.cz mluvčí Ministerstva práce a sociálních věcí Jiří Sezemský. K průzkumu Národní rady osob se zdravotním postižením máme výhrady, není to tak velký problém, musíme počkat na seriozní data. Nicméně je pravda, že někteří senioři mají malé kapesné. Chceme, aby se to řešilo cíleně a individuálně, například formou hmotné nouze,“ říká mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt s tím, že zrušení poplatků jen pro některé důchodce by bylo nespravedlivé vůči ostatním seniorům.

Domovy pro seniory potvrzují, že regulační poplatky zasáhly jejich klienty citelně. „Náš domov je v oblasti, kde mají staří lidé velmi nízké důchody. Vybírání regulačních poplatků je k nim nespravedlivé. Největší zátěží jsou poplatky na recept a doplatky za léky. Citelně to pociťuje zhruba 60 našich klientů. Na kapesném jim zbývá jen pár stokorun. Někteří musejí užívat čtyři až šest léků, doplácejí za léky okolo 600 korun měsíčně a nemají přitom nikoho, žádnou rodinu, která by jim finančně pomohla,“ říká Petr Nový z Domova důchodců a ústavu sociální péče v Krásné Lípě.

„Za pokoj a stravu u nás zaplatí lidé kolem 9 tisíc korun. Kapesné, které jim zůstává, je nízké. Se zavedením regulačních poplatků se proto lidé hodně rozmýšlejí, zda jít k lékaři, ptají se, zda musejí brát tolik léků. Přitom průměrný věk našich klientů je 83 let, každý druhý má cukrovku i další zdravotní potíže,“ říká Alois Kubíček z Domova seniorů v Benešově.

Podobné zkušenosti mají také v Domově důchodců Litvínov-Janov, kde poplatky vyvolaly obavy u 90 procent seniorů. „Situaci, kdy by se klienti bránili jít na vyšetření, jsme zatím nezaznamenali. Lékařka uvážlivě předepisuje našim klientům takové léky, které skutečně potřebují a snaží se vybírat druh, na který je nejmenší doplatek,“ vysvětluje vrchní sestra Janovského domova, jak se problém nízkého kapesného a regulačních poplatků snaží řešit přímo na místě.

Znáte někoho, kdo také nemá dost peněz na placení poplatků u lékaře a za lékařský předpis? Podepsalo se to na jeho zdraví? Podělte se o zkušenost.

 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+30
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

29. 2. 2008 8:51, Pepa

Jen faktická poznámka z praxe - u kamarádky na sociálním odboru se přihlásil jako žadatel o prostředky ve věcné nouzi důchodce, který krátce předtím veškerý nemovitý majetek v hodnotě několika milionů převedl na děti a dožadoval se přednostního umístnění v domově pro seniory....
Chudoba některých senionů netkví ve výši důchodů.

+70
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

1. 3. 2008 13:17, Marčus

Kdo generuje nejvyšší náklady? Důchodci. Kdo bude nejvíc šetřit? Zase oni. Co se stane, když řešení problému odsunou dál? Ve výsledku to bude stát víc a je to jasný příklad jak se místo koncepce, kterou náš stát potřebuje dělají akce, které asi nejvhodněji nazval Čtvrtníček: "Ženou to od jebu k jebu."

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Poplatky u lékaře čekárny nevyprázdnily

15. 2. 2008 | Eva Sovová | 9 komentářů

Poplatky u lékaře čekárny nevyprázdnily

Poplatky ve zdravotnictví pacienty od návštěv u lékaře neodrazují. Mírný pokles hlásí jen někteří obvodní lékaři a pohotovostní služba. Vinou zákonodárců se ovšem poplatky platí i za... celý článek

Pojistka proti poplatkům v nemocnici od 4 do 60 let

4. 2. 2008 | Eva Sovová | 8 komentářů

Pojistka proti poplatkům v nemocnici od 4 do 60 let

V další recenzi produktových novinek jsme se zaměřili na Českou pojišťovnu (ČP). Nová pojistka ČP Zdraví chrání pro případ hospitalizace a kryje denní šedesátikorunový poplatek za pobyt... celý článek

Poplatky ve zdravotnictví: neplaťte, co nemusíte

29. 1. 2008 | Eva Sovová | 51 komentářů

Poplatky ve zdravotnictví: neplaťte, co nemusíte

Požadovat 30 korun za pouhé vypsání receptu, aniž by lékař poskytl pacientovi jakékoliv další klinické vyšetření, je nezákonné. Regulační poplatky se nesmí vybírat ani v řadě dalších... celý článek

Jak ušetřit v lékárně na poplatcích za recepty

10. 1. 2008 | Eva Sovová | 18 komentářů

Jak ušetřit v lékárně na poplatcích za recepty

Poplatky za výdej léku v lékárně se staly realitou a pacienti se snaží šetřit. Žádají lékaře o předpis léku až ve třech baleních. U levných léků na předpis si mohou od lékaře nechat... celý článek

Partners Financial Services