Důchody se zvýší, výdaje na živobytí ale porostou víc

Eva Sovová | rubrika: Co se děje | 2. 1. 2008 | 3 komentáře
Důchody se zvýší, výdaje na živobytí ale porostou víc
Od ledna dostanou všichni důchodci o tři procenta přidáno. Zvýšení penzí ale většině důchodců nejspíš nevynahradí zvýšené životní náklady, které přináší reforma veřejných financí i celkové zdražování.

„Nejvíc lidí, téměř 511 tisíc, pobírá nyní starobní důchod v pásmu 9 000 až 9 999 korun,“ říká mluvčí České správy sociálního zabezpečení Štěpánka Filipová. Senior, který měl dosud například starobní důchod ve výši 9 250 korun, si od ledna přilepší celkem o 361 korun a s valorizací bude od ledna dostávat 9 611 korun. „Základní výměra důchodu, která je stejná pro všechny důchodce, se zvýší z 1 570 Kč na 1 700 Kč měsíčně. Procentní výměra vzroste o 3 %,“ vysvětluje mluvčí Filipová.

Zdroj: ČSSZ

Přidáno dostanou nejen starobní důchodci, ale i ti, kteří pobírají plné a částečné invalidní, vdovské a sirotčí důchody, odbojáři a lidé pronásledovaní v období minulého režimu.

„O zvýšení důchodu není třeba žádat. Úpravu provede Česká správa sociálního zabezpečení, stejně jako v předchozích letech, automaticky,“ vysvětluje ředitelka České správy sociálního zabezpečení Božena Michálková.

Jak upozorňuje, důchodci narození po 1. lednu 1936, kteří si dosud nevyměnili starý občanský průkaz za nový, by tak měli učinit co nejdříve. Na propadlé občanky jim pošta vydá penzi jen v prvním čtvrtletí, od dubna to již nepůjde. Lidé narození do 1. ledna 1936 obavy mít nemusejí, jejich průkazy mají neomezenou platnost.

Od Nového roku budou nejen důchodci muset sahat hlouběji do kapsy. Návštěva u lékaře a výdej jednoho léku na recept přijdou minimálně na 60 korun. Další výdaje přinese třeba pobyt v nemocnici. Měsíční poplatek za televizi podraží o 15 korun, poslání obyčejného dopisu o 2,50 Kč a doporučený dopis dokonce o 7 korun. Zvýšením dolní sazby daně z přidané hodnoty z pěti na devět procent zdraží především potraviny. Ty jsou čím dál dražší i kvůli zdražování surovin. Porostou také ceny elektřiny, plynu, vody a nájemného. Měsíční tříprocentní navýšení důchodů tak nejspíš důchodcům zvýšené životní náklady nepokryje.

Jak si polepší v roce 2008 důchodci s nejčastějším důchodem

Část důchoduVýše v Kč 2007Výše v Kč 2008
Základní výměra1 570,-1 700,-
Procentní výměra7 680,-7 911,-
Důchod celkem9 250,-9 611,-
Zdroj: ČSSZ

Ve třetím čtvrtletí letošního roku senioři pobírali průměrně 8 737 korun. Od roku 1996 se průměrný starobní důchod v Česku zvýšil téměř 1,9krát. V nejvyšším důchodovém pásmu 58 000 až 58 099 Kč je nyní vyplácen jeden důchod jediné osobě. Naproti tomu v nejnižším pásmu 2 000 až 2 999 korun pobírá starobní důchod celkem 7 485 lidí.

Česká správa sociálního zabezpečení evidovala v říjnu 2007 celkem 2 024 636 starobních důchodců. Aktivně činných lidí, kteří přispívají na sociální zabezpečení, je v České republice celkem 5 121 536. Na jednoho starobního důchodce nyní přispívá 2,53 pracujících. Tento poměr ovšem kvůli stárnutí populace postupně klesá.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Neošiďte se až o polovinu penze

12. 12. 2007 | Petr Syrový | 8 komentářů

Každé procento, o které bude výnos vaší dlouhodobé investice nižší, než by mohl být, znamená, že se dobrovolně můžete připravit až o statisíce korun. Ty pak v důchodu můžou chybět.

Proč se nebát penzijní reformy

4. 12. 2007 | Věra Tůmová | 31 komentářů

Proč se nebát penzijní reformy

Reformu penzijního systému Česko potřebuje. Shoduje se na tom vláda i většina občanů. Jenže když politici přijdou s konkrétními záměry, veřejnost je proti. Částečně i proto, že reforma... celý článek

Na čem závisí výše důchodu

8. 10. 2007 | Ludmila Řezníčková | 5 komentářů

Na čem závisí výše důchodu

Člověk, který neplatil v životě alespoň patnáct let důchodové pojištění, nebo nevykonával činnost, která by se do této doby mohla započítat, má smůlu. Důchod nedostane a bude závislý... celý článek

Jak si v důchodu zvýšit příjem

1. 10. 2007 | Ludmila Řezníčková | 1 komentář

Jak si v důchodu zvýšit příjem

Státem přiznaný důchod může významně snížit životní úroveň. Kdo se s ní nechce smířit, může si příjem v důchodu zvýšit. Musí si ovšem dát pozor na některá rizika.

Partners Financial Services