Změny v sociální síti budou pro zdravotně postižené přínosem

Ludmila Řezníčková | rubrika: Daně | 26. 1. 2007 | 5 komentářů
Změny v sociální síti budou pro zdravotně postižené přínosem
Jaké změny si letos zákonodárci připravili pro zdravotně postižené? Kolik činí, komu náleží a jak funguje nová dávka, tzv. příspěvek na péči, který od nového roku nahradil zvýšení důchodu pro bezmocnost?

Začátkem roku 2007 začíná platit nová koncepce sociálních služeb určených především lidem zdravotně postiženým. S 1. lednem začal platit zákon o sociálních službách, v rámci kterého byly vymezeny 3 základní oblasti služeb:

  • sociální poradenství,
  • vlastní služby sociální péče (např. osobní asistence, pečovatelská služba, domovy pro seniory, domovy pro osoby se zdravotním postižením apod.),
  • služby sociální prevence (slouží k předcházení sociálního vyloučení lidí ohrožených negativními vlivy - např. azylové domy, domy na půl cesty, nízkoprahová zařízení apod.).

Všechny tyto 3 oblasti jsou přímo v zákoně vymezeny a popsány, včetně např. povinnosti registrace pro sociální zařízení, vytvoření tzv. standardů sociálních služeb apod. Většina těchto zařízení samozřejmě existovala i před rokem 2007, ale buď nebyla v zákonné úpravě zakotvena vůbec, nebo byla právní úprava roztříštěná a neúplná. Jde tedy o zřejmou snahu situaci v sociálních službách zpřehlednit.


Nová dávka: přímo postiženému

Na úhradu těchto služeb zavedl nový zákon také novou dávku, kterou se stal příspěvek na péči. Je určen těm, kteří z důvodu dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu potřebují pomoc jiné osoby např. při oblékání, pohybu, zajištění či přijímání potravy apod.

Příspěvek nyní náleží člověku, o kterého je pečováno, tedy nikoliv tomu, kdo o něj pečuje, což je podstatnou změnou oproti minulému stavu. Dříve byla finančně dotována spíše sociální zařízení poskytující péči, nebo peníze na zabezpečení péče o zdravotně postiženého pobírali rodinní příslušníci, kteří o něj pečovali. Zdravotně postižení tak měli omezené možnosti volby a rozhodování o tom, jak budou peníze využity.
Mimo jiné to znamená i např. zrušení příspěvku při péči o osobu blízkou, který dosud pobíraly právě osoby pečující o své zdravotně postižené blízké.

Protože schopnost zvládnout péči sám o sebe a být soběstačný je u každého zdravotně postiženého různá, rozlišuje příspěvek 4 různé kategorie:

  dítě do 18 let občan nad 18 let
I. st. – lehká závislost 3 000 Kč 2 000 Kč
II.st. – středně těžká závislost 5 000 Kč 4 000 Kč
III. st. – těžká závislost 9 000 Kč 8 000 Kč
IV. st. – úplná závislost 11 000 Kč 11 000 Kč

 
Nově pojatý příspěvek na péči náleží člověku, o kterého je pečováno, ne tomu, kdo o něj pečuje.

Příspěvek nahradí i přilepšení k důchodu 

Příspěvek nahradí zvýšení důchodu pro bezmocnost, které dosud bylo některým zdravotně postiženým vypláceno přímo k důchodu. Lidem pobírající toto zvýšení bude automaticky přiznán příspěvek na péči podle následujícího klíče:
  • osobám částečně bezmocným bude přiznán příspěvek v I. stupni,
  • osobám částečně bezmocným, o které někdo pečoval a pobíral příspěvek při péči o osobu blízkou, bude přiznán II. stupeň,
  • osobám převážně bezmocným bude přiznán II. stupeň,
  • osobám převážně bezmocným, o které někdo pečoval a pobíral příspěvek při péči o osobu blízkou, bude přiznán III. stupeň,
  • osobám úplně bezmocným bude přiznán III. stupeň,
  • dětem, které jsou těžce zdravotně postižené a vyžadují mimořádnou péči bude přiznán III. stupeň.

Ti, kterým již v minulosti bylo přiznáno zvýšení důchodu pro bezmocnost (je to jedna z dávek, blíže jsme jí představili např. na tomto místě, dostanou příspěvek na péči automaticky právě podle uvedených pravidel.
Příspěvek při péči o osobu blízkou brali za určitých pravidel příbuzní, kteří o bezmocné osoby pečovali. Nyní je příspěvek při péči o osobu blízkou i zvýšení důchodu pro bezmocnost zrušeno a peníze dostanou přímo zdravotně postižení.

Příklad: Jaká bude nově finanční situace postižených?
Paní N. byla uznána převážně bezmocnou (na základě verdiktu posudkového lékaře OSSZ), dostávala tedy k důchodu částku 960 Kč jako zvýšení pro bezmocnost. Zároveň o ni pečovala dcera, která za to dostávala od státu příspěvek při péči o blízkou osobu ve výši 5 400 Kč.

Od 1. 1. 2007 jsou obě tyto dávky zrušeny, ale paní N. dostane příspěvek na péči ve výši 9 000 Kč (tedy cca o 2600 Kč měsíčně více) a bude nyní již jen na ní, jak peníze použije. Zda si je nechá nebo je dá dceři, která se o ni postará, nebo zda dá dceři jen část a za zbytek si zaplatí ještě jinou službu (např. osobní asistenci) apod.

Lidé s bezmocností a zákonní zástupci těžce zdravotně postižených dětí by již v těchto dnech měli domů dostávat sdělení o výši přiznaného příspěvku na péči. Příspěvek by jim měl být také v měsíci lednu 2007 již vyplacen.
Pokud zdravotně postižení dosud bezmocnost k důchodu nepobírali a chtějí o příspěvek také požádat, musí se obrátit na úřad s rozšířenou působností (nástupce okresního úřadu).

Formulář žádosti o příspěvek lze najít např. na tomto místě

Na základě žádosti pak sociální pracovník provede šetření v rodině žadatele a zjistí míru jeho závislosti. Pak se žádostí zabývá posudkový lékař na úřadu práce, nakonec o příspěvku (podle posudku) rozhodne znovu úřad s rozšířenou působností. Celá tato procedura by měla trvat 2 - 3 měsíce, přičemž příspěvek bude možné přiznat zpětně, ode dne žádosti o něj.


Nový zákon je krokem vpřed, ideální systém však neexistuje

Nový zákon administrativně zatíží úřady s rozšířenou působností. Očekává se totiž, že příspěvek na péči se bude týkat přibližně 200 tisíc žadatelů. Ročně tak na něj stát vyplatí cca 9 miliard Kč.

Jak již bylo řečeno, příspěvek na péči může jeho příjemce použít na úhradu sociálních služeb. Nově by měl mít s poskytovatelem sociálních služeb písemnou smlouvu a v té dohodnout podrobnosti poskytování služby. Zdravotně postiženým se tak "uvolní" ruce: nikdo už nebude rozhodovat za ně, naopak dostali prostor, aby si sami určili podmínky poskytované služby.

Nicméně i tato právní úprava má slabé stránky. Např. se jistě najdou ti, kteří si peníze raději budou doma schovávat, žádnou službu si nezaplatí a budou pak žít ve velmi špatných podmínkách. Dokonalý systém ale nejspíš neexistuje.

Využijte interaktivní daňové formuláře!
Připravili jsme pro vás interaktivní daňové formuláře!

Daň z příjmů fyzických osob

Daň z příjmů právnických osob a další formuláře.

Co si o novém zákonu myslíte vy? Očekáváte, že splní svůj účel nebo byste celý systém zorganizovali jinak?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: zajištěné už i na vodu

12. 2. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: zajištěné už i na vodu

Další týden v zajetých kolejích, kdy investice plynuly prakticky jen na peněžní trh a do zajištěných fondů. Leč dohromady přišlo 620 miliónů korun, a to ještě předtím musely nahradit... celý článek

Daň z příjmů 2007: co se mění?

24. 1. 2007 | Lenka Fialková

Daň z příjmů 2007: co se mění?

Začátek roku 2007 nepřinesl daňovým poplatníkům rozsáhlou novelu zákona o daních z příjmů, jako tomu bývalo v uplynulých letech. Zákon byl ovšem novelizován v průběhu roku 2006 jedenáctkrát,... celý článek

Zákoník práce 2007: po 40 letech přicházejí změny

16. 1. 2007 | Ludmila Řezníčková

Zákoník práce 2007: po 40 letech přicházejí změny

Nová definice pracovní doby, bližší specifikace pojmu pracovní pohotovost. Zvyšuje se rozsah pracovní doby, která může být vykonávána v rámci dohody o provedení práce. Dochází ke sjednocení... celý článek

Společné zdanění manželů 2006: stále plné problémů a nesmyslů

22. 8. 2006 | Kateřina Havlíčková

Společné zdanění manželů 2006: stále plné problémů a nesmyslů

Úskalími společného zdanění se postupně prokousali občané i úřady, rok 2005 je uzavřen. Důsledky se ovšem promítají i do roku letošního, především v oblasti záloh na daň. Stačí totiž... celý článek

Partners Financial Services