Povinné ručení: konečně se něco děje

Povinné ručení: konečně se něco děje
Už jste se rozhodli, které pojišťovně svěříte povinné ručení svého vozu pro příští rok? Pomůžeme vám nejen zorientovat se v nabídce a přístupu pojišťoven, ale najdete u nás i kompletní sazby pro rok 2004.

V příštím roce čeká české řidiče několik "jistot", ale i novinek. Tak jako v předchozích 2 letech bude muset opět řada z nich sáhnout hlouběji do kapsy. (Což při pohledu na katastrofální nehodovost na našich silnicích asi není přílišné překvapení). Řidič, který dnes zaviní nehodu, může změnit pojišťovnu, aniž by mu byl přičten malus, protože nový pojišťovací ústav prakticky nemá šanci to zjistit - doposud jsme se totiž nedočkali vytvoření registru řidičů. Nově se ale začíná lišit přístup jednotlivých pojišťoven ke stanovování sazeb, a tak se kromě kubatury vozu a škodního průběhu objevují i další kritéria. (Psali jsme o tom již v loňském roce v článku Kde má povinné ručení strop?).
V souvislosti se vstupem ČR do EU budou muset čeští řidiči od května příštího roku prostřednictvím pojistky ručit za škodu 18 milionů Kč na majetku a 35 milionů Kč na zdraví (doposud byly tyto spodní limity 5 a 18 milionů Kč). Produkty pojišťoven pro rok 2004 již tyto minimální částky obsahují a v současné době dochází ke změnám ve smlouvách stávajících klientů.

Revoluční Allianz

Sazby povinného ručení

Kompletní sazby povinného ručení najdete zde.

Průkopníkem, který rozšířil segmentaci řidičů, byla ČSOB Pojišťovna (profil, názory). Už pro letošní rok stanovila odlišné sazby pro řidiče pražské a pro zbytek republiky. (Psali jsme o tom v článku Pražáci si připlácejí). Pro rok 2004 systém rozšířila: slevu 10 % z pojistného získají řidiči z 13 nejméně rizikových regionů (střední a východní Čechy, jižní Morava), 20% slevu ti, jejichž vozidlo je starší 10 let a nižší pojistné zaplatí rovněž řidiči, kteří své vozidlo nepoužívají k podnikání.

Nejvíce změn však do systému svého povinného ručení vnesla pojišťovna Alianz (profil, názory), která bude od příštího roku rozlišovat řidiče hned podle několika nových kritérií. Jednak podle regionů - pražské řidiče, dále z měst nad 90 tisíc obyvatel a také z vesnic (rozhodující je zde trvalé bydliště). Rozdíly v cenách by se měly pohybovat kolem 20 %. Allianz se ovšem rozhodla vytvořit zvláštní sazby i pro motoristy do 21 let, kterým se oproti letošnímu roku zvýší cena asi o 25 %, a také pro podnikatele. Ti by měli zaplatit asi o 10 % více.
Pojišťovna nazvala svůj systém spravedlivým. Ostatní ústavy ústy svých mluvčí ovšem vesměs tvrdí, že jim tříletý škodní průběh stále nestačí k výraznějšímu odlišování klientů. Znamená to, že Allianz stačí? "I tyto tři roky je dostatečně dlouhá doba na to, abychom byli schopni vypozorovat určitý trend," tvrdí Milan Káňa, vedoucí komunikace Allianz pojišťovny. Neobávají se její představitelé, že zvýšením sazeb přijde o pražské řidiče? "Při určování cen pojistek jsme se snažili odlišit rizikovost našich klientů a s něčím podobným tedy musíme počítat," vysvětluje Káňa. Na druhou stranu je při pohledu do sazebníku na rok 2004 zřejmé, že Allianz bude svými cenami pro řidiče na venkově velmi zajímavá (viz dále).

Kdo bude nejlevnější?

Nejvýraznější nárůst cen lze u všech pojišťoven opět zaznamenat v kategorii tahačů návěsů. Celkově je možné říct, že se oproti loňskému roku sazby spíše zvyšují, ovšem neplatí to bezezbytku. Nejlevnější pojišťovnou v kategoriích osobních automobilů zůstává Česká podnikatelská pojišťovna (profil, názory). Nicméně řidiči, kteří si sjednají pojistku u ČSOB a jejichž automobil je starší 10 let, se v některých případech s cenou dostanou i pod úroveň ČPP. A úspěšně konkurovat jí může i Allianz s cenami pro řidiče z měst do 90 tisíc obyvatel. Je tedy zřejmé, že venkov a malá města se pro pojišťovny jeví jako velmi zajímavý sektor s nižším škodním průběhem a že můžeme v příštích letech očekávat větší ataky na tuto oblast.
U řidičů, kteří od roku 2000 nezpůsobili žádnou škodu, ovšem cenu povinného ručení pro příští rok poměrně výrazně ovlivní přidělené bonusy. Za každý rok bez nehody mohou získat až 20% slevu, čili příští rok může být jejich platba i nižší, než byla letos.

CENY POVINNÉHO RUČENÍ
Pojišťovna - tarif s nejnižším limitem 1000-1350 cm3 1350-1850 cm3 1850-2500 cm3
Pojišťovna České spořitelny

3 969

6 294

9 931

Česká pojišťovna

3 693

5 130

8 256

Česká podnikatelská pojišťovna

3 331

4 776

7 653

Allianz

3 401

4 864

7 613

Uniqa

3 616

5 262

8 290

Generali

3 644

5 272

8 192

ČSOB Pojišťovna

2 916

4 296

6 876

Kooperativa

3 496

5 392

8 592

Triglav

3 408

5 064

7 896

Vysvětlivky: byly použity nejnižší základní sazby, u pojišťovny Allianz sazby
pro obyvatele měst do 90 tisíc obyvatel, u ČSOB Pojišťovny pro řidiče
s automobily staršími 10 let 


Registr řidičů (resp. škod) stále není

Jak už jsme se zmínili úvodem, velkým nešvarem tuzemského povinného ručení zůstává možnost řidičů obejít trest pojišťovny za způsobenou nehodu, tedy malus. Již několik let se hovoří o vzniku registru řidičů, který by tomu měl zabránit. Ten ovšem do dnešního dne hotový není. Podle informací, které nám poskytla Česká kancelář pojistitelů, se však nejedná o registr řidičů (v médiích takto často nazývaný), ale o registr škod. A ten se teprve v současnosti začíná připravovat. Proč až teď, když se o jeho potřebnosti mluví tak dlouho? Podle kanceláře byly zprvu překážkou legislativní nedostatky a také jistou dobu trvalo, než se pojišťovny domluvily, jak by měl systém vlastně fungovat. Registr by měl být spuštěn v horizontu 1 a půl roku.
Pokud jde o problém obcházení malusů, Česká kancelář pojistitelů se domnívá, že pojišťovny mají možnost vyžádat si při uzavírání smlouvy s klientem informace o jeho historii u předchozího pojistitele, a tak zabránit tomuto problému.
Problematické doposud bylo i nedůsledné uplatňování malusů samotnými pojišťovnami. Od roku 2004 by již kromě České podnikatelské pojišťovny měly malusy udělovat všechny ústavy, ale například Česká pojišťovna (profil, názory) to bude praktikovat teprve prvním rokem.

Je zřejmé, že diferenciace řidičů se bude i nadále rozšiřovat, další ústavy jistě budou pojišťovny Allianz i ČSOB velmi rychle následovat. Stačí se totiž podívat za hranice, kde se jako kritérium rozlišování řidičů používá například i barva vozu, pohlaví a jiné. A podaří-li se vytvořit i registr řidičů, ti bezproblémoví by na tom měli být lépe a lépe.

Co si o rozšíření segmenatce řidičů pojišťovnami ČSOB a Allianz myslíte? Je podle vás spravedlivá? Zůstanete i příští rok u stávající pojišťovny?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 28 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

9. 12. 2003 13:11, Mikeš

Proč se proboha pořád pojišťují auta a ne řidič?
Každý, kdo má řidičák a chce jezdit, ať si zaplatí povinné ručení na sebe a je to vyřízené. Žádné kubatury, jediné kritérium pro rozhodování by byla skupina ŘP a každý by měl své osobní bonusy a malusy. Nevidím v tom žádný problém. Jezdíš, uzavřeš si pojistku, nejezdíš, neuzavíráš pojistku...

+37
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

5. 11. 2003 9:45, venkovan

klidek, muzes jit nastesti jinam, pojistoven je na trhu spousta a kazda ma system diferenciace jiny, nektere zrejme prakticky vubec zadny. Takze nefnukej tady o nejake kolektivni vine.

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (28 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Podnikatelská pojišťovna mění povinné ručení

26. 3. 2003 | Martin Zika | 1 komentář

Podnikatelská pojišťovna mění povinné ručení

Česká podnikatelská pojišťovna na sebe na konci loňského roku poutala pozornost, protože narozdíl od poměrně razantního nárůstu cen u konkurence se její sazby povinného ručení téměř... celý článek

Pražáci si připlácejí

10. 2. 2003 | Martin Zika

Pražáci si připlácejí

ČSOB Pojišťovna jako jediná na českém trhu vybírá vyšší poplatky za povinné ručení v Praze než ve zbytku republiky. Co ji k tomu vede? Chystá další rozšíření tohoto způsobu segmentace... celý článek

Je systém povinného ručení spravedlivý?

4. 2. 2003 | Martin Zika

Je systém povinného ručení spravedlivý?

Když někomu způsobíte na silnici škodu, pojišťovna vás potrestá. Při stanovení sankce však nepřihlíží ani k výši škody ani k tomu, zda se nehoda stala kvůli vaší chybě.

Kde má povinné ručení strop?

13. 11. 2002 | Martin Zika

Kde má povinné ručení strop?

Sazby povinného ručení pro příští rok již nebudou regulovány, což se projeví jejich nárůstem. A pokud nezačnou řidiči jezdit opatrněji, ceny porostou i v budoucnu.

Partners Financial Services