Dva litry Smetany na zdraví

Dva litry Smetany na zdraví
Zdravotnický systém, který se propadá do stále hlubších dluhů, donutil ministryni Součkovou k nečekanému návrhu. Zavést poplatky za návštěvu lékaře, pobyt v nemocnici, ale i za vystavené recepty. Vyřeší tyto změny krizi ve zdravotnictví, nebo jde jen o vypuštění pokusného balónku?

Platby v řádu dvacetikorun, které by nás v budoucnu měly u lékaře potkat, bude hradit každý český občan starší osmnácti let. Oproštěni zůstanou jen sociálně slabí. Roční příspěvky ale pacienta nepřijdou na více než dva tisíce korun. Po dosažení této hranice bude lékařská péče nadále zdarma. Spoluúčast by tak vzrostala ze současných 8,6 procent na procent patnáct. Toto jsou jen některé změny s kterými přišla ministryně zdravotnictví. Příliš razantní ale nejsou. Například průměrná spoluúčast pacienta se v Evropské unii pohybuje kolem 25 procent.

Inspiraci Marie Součková nejspíš hledala u našich východních sousedů. Slovensko podobné poplatky uplatňuje již od letošního 1. června.

Spoluúčast pacientů

Za co by se mělo platit

Česká republika *) Slovensko
Návštěva u lékaře

20 - 50 Kč 

20 Sk

Lékařský předpis

20 Kč

20 Sk

Úhrada léků ze svého  

 plně do 50 Kč

-

Den v nemocnici 

50 kč

50 Sk

Den v léčebně dlouhodobě nemocných

45 - 150 Kč

50 Sk

Kilometr jízdy sanitkou

zdarma

2 Sk

Vysvětlivky: *) návrh Marie Součkové

Hlavním přínosem reformy ale má být zamezení zbytečných návštěv u lékaře. Lidé totiž často chodí do ordinace jen proto, aby buď získali neschopenku, nebo si odnesli předpis na lék, který je volně prodejný. Česká republika tak patří mezi země, kde se "k doktorovi" chodí s každou maličkostí. Zatímco občané Evropské unie ročně navštíví lékaře pět až sedmkrát, Češi to stihnou čtrnáctkrát až dvacetkrát. Navíc čtvrtina ze 140 miliard, které plynou do zdravotního pojištění, jde na léky.

Omezit návštěvy ordinací je jistě správné, ale na druhou stranu vyvstává otázka, jestli skutečně pouhá "Ema Destinová" odradí lidi od měsíčního rozvalování se v posteli. Proč se po překročení dvoutisícové hranice dlouhodobě "nehodit marod" za státní peníze? Navíc, když to někteří zaměstnavatelé, v době, kdy nejsou zakázky, po svých zaměstnancích chtějí? Čeští lékaři navrch píší neschopenky až příliš ochotně…

Nárůst délky neschopenky

Rok

Průměrný počet dní 
v neschopnosti 

1990

18,4

1995

24,4

1997

26,3

1999 

28,1

2001

28,6

Ministryně si od zavedení spoluúčasti slibuje dalších osm miliard korun pro české zdravotnictví. Systému zdravotního pojištění bude ale již příští rok chybět miliard šestnáct. Návrhy Marie Součkové proto rozhodně nelze považovat za ucelenou reformu zdravotnictví. "Jsou to pouze jednotlivé dílčí kroky vytržené z kontextu nezbytných změn, kterými zdravotnictví musí projít. Tyto dílčí kroky vypadají jako vypuštění pokusného balónku se snahou získat odezvu od pacientů, zaměstnanců ve zdravotnictví, ale také od spolustraníků a dalších politických uskupení," komentuje návrh ministryně Miroslav Ševčík, ředitel Liberálního institutu.

Jak léčit zdravotnictví

Nápady, jak na zdravotnickou reformu, má několik subjektů. Institut zdravotní politiky a ekonomiky nesdílí názor Marie Součkové, že by se zavedením spoluúčasti systém pohnul k lepšímu. Dílčí řešení spíše vidí v úsporách za léky. Lékaři by měli místo drahých originálů předepisovat lacinější přípravky se stejnými účinky.

Liberální institut by naopak poplatky vybíral. Částky související s hospitalizací, stravováním a ubytováním na lůžku by ale odvozoval od nákladů spojených s poskytováním těchto služeb. Také by sjednotil vyplácení nemocenských dávek a zdravotního pojištění pod jednotlivé pojišťovny. "Nakonec by takový krok mohl vyústit ve zrušení buď ministerstva zdravotnictví nebo ministerstva práce a sociálních věcí. Ušetřilo by se až několik miliard korun ročně, které z tohoto systému odsává administrativa a byrokracie," upřesňuje Ševčík.

Zaplaťte si zdravotní péči předem a pošlete ministryni Marii Součkové emailem dvoutisícovou bankovku! U nás naleznete i Emu Destinovou!

Nakrmit hladový rozpočet chce Součková také rušením nemocničních lůžek. Z celkového počtu 64 tisíc lůžek akutní péče by se mělo sedm tisíc změnit na lůžka následné péče a tři tisíce plánuje zrušit zcela. "Obávám se, aby nedošlo k poškození občanů v těch regionech, které postrádají silnou politickou podporu. Pochybuji, že dojde k masivnímu rušení lůžek v Praze či Brně, ale v těch nejchudších krajích by zdravotní péče občanů mohla dostat na frak," uvádí Ševčík.

Paradox české politické scény

Nutnost reformy je omílána již několik let. Dokud varování pronášelo pravicové spektrum, levicová část o spoluúčasti nechtěla ani slyšet. Například ještě po posledních volbách vláda prohlašovala, že senioři budou dostávat léky zdarma. Když teď ministryně za ČSSD přišla s "pravicovým" návrhem, zděsila i své spolustraníky. Chvála ovšem nepřichází ani zprava. ODS totiž názor na spoluúčast změnila. Podle ní by pacient u lékaře podepisoval účet, který by neplatil, ale podle kterého by věděl, kolik léčení stojí. Ti, kteří vyčerpali peněz méně než průměr, by od pojišťovny měli získat bonus.

V Sedmičce TV Nova Součková prohlásila, že pokud reformu neuděláme, půjde české zdravotnictví ke dnu jako Titanik. Jak by ale navržený systém měl technicky fungovat není známo. Kdo a jak zjistí, že pacient právě "proléčil" dva tisíce? Může si sice schovávat účtenky a stvrzenky. Ale kam s nimi? Nosit je na nějaký centrální registr, který spolkne peníze na další administrativu? Jak určit, kdo má nárok na bezplatnou péči? A vůbec… Ceníme si svého zdraví jen na dva tisíce korun ročně?

Jak se Vám návrh ministryně Součkové líbí? Chodíte k lékaři s každou drobností nebo až když jste skutečně nemocní? Kolik utratíte měsíčně za léky? Nakolik si ceníte svého zdraví? Čekáme na vaše názory!

Pošlete ministryni Marii Součkové emailem dvoutisícovou bankovku! 

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

16. 7. 2003 11:08, Mirka

Myslím si, že odvody státu zůstanou stejné a navíc budeme platit vše ze svého. Ještě by měla ministryně dát ve známost kolik dluží firmy pojišťovnám a jaké kroky jsou dělány k tomu aby dlužné peníze byly uhrazeny pojišťovnám. On je zatím, jak píšete "klid po pěšině".

Zobrazit celé vlákno

+26
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

16. 7. 2003 6:16

Náklady na sledování platby do 2 tisíc ročně budou podstatně vyšší než zaplacené částky.
Spoluúčast pacienta je stejně symbolická, proto nedávat žádnou roční hranici příspěvku
a nesledovat výši přispívání.

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (13 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

poplatky, rozpočet

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak na cestovní pojištění

11. 6. 2003 | Dušan Hradil | 1 komentář

Jak na cestovní pojištění

Vybrat si správně cestovní pojistku není úplně banální věc. Skládá se totiž z několika částí, které nejsou pokaždé automaticky zahrnuty v základní nabídce. Přitom právě limity a doplňky... celý článek

Zaplacením daně povinnosti ani zdaleka nekončí

7. 4. 2003 | Simona Ely Plischke

Zaplacením daně povinnosti ani zdaleka nekončí

Daňový silvestr máme sice za sebou, všechny odvodové závazky ale přece jenom neskončily. Pokud jste podali daňové přiznání, máte vůči své zdravotní pojišťovně řadu povinností. Doba... celý článek

Ušetřit za zdravotní pojištění? Pár sklenek denně!

5. 6. 2001 | Zdeněk Fekar

Ušetřit za zdravotní pojištění? Pár sklenek denně!

Pravidelná mírná konzumace alkoholu zdraví prospívá, potvrzují vědci. Tak proč se s Incomou nevydat po aktuálně výhodné cenové nabídce vín v českých hypermarketech?

Partners Financial Services