Co Pražáci neřeší

Co Pražáci neřeší
Radost z přijetí na vysokou školu často po pár měsících vystřídají obavy z toho, jak moc to bude drahé. Čerství studenti a jejich rodiče si začínají klást mnoho nepříjemných otázek. Kolik to bude stát? Desítky nebo stovky tisíc korun? Budeme na to mít?

Když položíte několika studentům, kteří se vydali získat diplom mimo domov, otázku, kolik je stojí studentský život, určitě budou mluvit o částkách, jejichž spodní hranice se pohybuje kolem 4 000 korun za měsíc.

Bydlení. Má-li dotyčný štěstí a získá nárok na kolej, může měsíčně bydlet za 600 až 1 200 korun, podle kvality. Nutná vzdálenost místa bydliště se však rok od roku prodlužuje. Spousta přespolních tak v srpnu nenajde ve schránce dekret, nýbrž zamítnutí žádosti o ubytování. Student žijící například 100 kilometrů o Prahy, Brna či jiného univerzitního města, musí počítat s tím, že na většině škol kolej minimálně do Vánoc nedostane. A tak nezbývá než denně dojíždět nebo sehnat podnájem. Pokud zvolí druhou variantu, jeho měsíční rozpočet o poznání poskočí. Podnájem ve velkoměstě jde málokdy pod 3 000 korun za měsíc.

Stravování. Školní menzy nabízejí obědy i (zpravidla studené) večeře za zhruba 20 korun. To není špatné, nicméně ne vždy je čas do té jídelny zajít. Průměrný student se tak dojídá pečivem, bagetami z automatu, instantními polévkami a podobnými pokrmy, jejichž příprava je sice jednoduchá, ale ceny relativně vysoké a zdravotní následky nejisté…Pokud člověk zrovna nedrží dietu, minimálně s tisícovkou na měsíc by měl počítat určitě.

Doprava. Další z větších výdajů takového vysokoškoláka jsou cestovní náklady. Pokud má zajištěno bydlení a domů se dopravuje jednou týdně, absolvuje celkem čtyři cesty tam a zpět. Prim hrají vlak a autobus, přičemž především u železnice je možno využívat studentské slevy. Když se vrátím ke vzorovému studentovi bydlícímu ve vzdálenosti 100 kilometrů, přijde ho cestování v průměru na 500 korun měsíčně. Samozřejmě, že s přibývajícími kilometry nabíhají i náklady, což bývá většinou řešeno méně častou návštěvou domova. Tím ale finanční nároky dopravy nekončí. Po větším městě se asi málokdo pohybuje výhradně pěšky, a tak je třeba připočíst částku za legitimaci MHD, která měsíčně vyjde na 200 korun. To už ale není výlučně záležitost přespolních studentů, stejně jako například nákup učebnic a skript.

Oproti místním, kteří se většinou ještě nemusí starat ani o bydlení či stravování, ten, kdo se vydá studovat za hranice svého města, platí navíc minimálně 2 500 korun (nemluvě o chudácích podnájemnících). Vezmeme-li ještě ostatní studijní náklady a skutečnost, že málokdo se pohybuje jen mezi přednáškovou místností, menzou, studovnou a kolejí, asi se opravdu málokterý dojíždějící student vejde do té čtyřtisícové hranice.

Monika studuje vysokou školu v Praze, ale pochází z 90 kilometrů vzdáleného Ústí nad Labem. Cestuje převážně vlakem. Do doby než dostane kolej (většinou až na letní semestr) bydlí u své příbuzné, které přispívá k důchodu. Veškeré výdaje, které musí během svého pětiletého studia hradit, jsou rozepsány v následující tabulce.

  měsíc   semestr   ročník   studium  
Bydlení   1 000  5 000  10 000  50 000 
Stravování   1 000  5 000  10 000  50 000 
Doprava   700  3 500  7 000  35 000 
Studijní náklady  200  1 000  2 000  10 000 
Ostatní   700  3 500  7 000  35 000 
Celkem   3 600  18 000  36 000  180 000 
Pokud Monika dostuduje a dodrží pětiletý studijní rámec, musí počítat s tím, že, vyjádřeno v dnešní cenách, za celé studium zaplatí minimálně 180 000 korun.

Studujete daleko od domova? Stačí vám na měsíc čtyři či pět tisíc nebo potřebujete ještě více? Napište nám své zkušenosti a názory!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 54 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

2. 12. 2002 14:34, Katerinka

Monika je z Usti n. L. Po skončení VŠ s velmi dobrými studijními výsledky nastoupí na místní Univerzitě J. E. Purkyně jako vysokoškolský učitel se základní mzdou 8890 Kč až 10220 Kč hrubého; po dvou letech, pokud obstojí a přejde na funkci "odborný asistent", bude mít mzdu stejnou nebo třeba 11120 Kč, osobní příplatek třeba 500 Kč. (Viz: http://www.ujep.cz/ujep/obecne/predpisy/2001/MzdovyUJEP.rtf)

Zobrazit celé vlákno

+15
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

4. 8. 2003 0:28

A Ty pouzivas nick, ktory mam regostrovna par rokov...

Zobrazit celé vlákno

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (54 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kolik stojí soud

4. 6. 2002 | Jan Heřman | 3 komentáře

Kolik stojí soud

"Každý se může domáhat svého práva u nezávislého a nestranného soudu", říká Listina základních práv a svobod. V praxi však velice často narazíte na rozličné problémy. Každý spor nějakou... celý článek

Kolik stojí stát se daňovým poradcem?

25. 4. 2002 | Petra Lampová | 1 komentář

Kolik stojí stát se daňovým poradcem?

Dva roky říkal mé známé Anně její manžel, ať začne podnikat a nedře už pro toho kapitalistu. Ať prý zkusí daňové poradenství, mohlo by to vynášet. Investice do "razítka" není přehnaně... celý článek

Kolik stojí nejlepší přítel člověka?

3. 4. 2002 | Radka Kolínská | 3 komentáře

Kolik stojí nejlepší přítel člověka?

Pes se od vlka oddělil již před více než sto tisíci lety. Od té doby si nejlepší přítel člověka svého páníčka pěkně ochočil. Nyní slouží lidi psům a stojí to dost peněz.

Kolik stojí vaše peníze

8. 1. 2002 | Dušan Hradil

Kolik stojí vaše peníze

Při výběru banky se vyplatí počítat, i na běžném účtu se totiž dá ušetřit. A pokud budete své peníze točit elektronicky, můžete uspořit ještě více.

Kolik stojí rande

9. 11. 2001 | Marta Šmídová

Kolik stojí rande

"Ty ještě nikoho nemáš!?" Přátelé se asi nespokojí s odpovědí, že tři roky od posledního rozchodu uběhly příliš rychle. A ani vás už vlastně nebaví trčet na firemních večírcích bez... celý článek

Partners Financial Services