I placení kartou už nejspíš ovlivňuje krize

Věra Tůmová | rubrika: Co se děje | 22. 1. 2009 | 2 komentáře
I placení kartou už nejspíš ovlivňuje krize
Stále více Čechů dnes disponuje několika typy platebních karet. Lidé se začínají postupně i učit, jak s jednotlivými typy nakládat. Některé z nich už k většímu přemýšlení nad způsobem platby donutila částečně prý i světová krize.

Globální světová krize je cítit už i podle toho, jak lidé v zahraničí i v Česku platí kartami.Tvrdí to zástupci největších karetních společností působících v České republice. Například podle společnosti VISA Europe spotřebitelé platí kartamistejně často jako dříve, ale utrácejí menší částky.

Kvůli krizi se změnily i obchodní segmenty, ve kterých lidé utrácejí více či méně než dřív. "Některé segmenty rostou, například nákup potravin. Naopak třeba u dovolených sledujeme pokles," uvedl viceprezident VISA Europe Marek Antipof. Tyto údaje ovšem zajímavě kontrastují s nejnovějšími daty Českého statistického ústavu (ČSÚ)o tržbách v maloobchodu.

Podle statistik ČSÚ lidé v listopadu utráceli u obchodníků o 6,3 procenta méně než ve stejném období roku 2007 (jedná se o sezónně neočištěné tržby). Největší podíl na celkovém úbytku tržeb přitom měly podle tuzemských statistiků prodejny se smíšeným zbožím s převahou potravin a specializované prodejny s nepotravinářským zbožím. Růst naopak zaznamenaly pouze specializované prodejny elektroniky, elektrických přístrojů, nábytku a dalšího zboží pro domácnost a prodejny textilu a obuvi. Podle analytika RaiffeisenbankMichala Brožka je to sice výsledek celkově horší, než se čekalo, nejde prý ale „o blesk z čistého nebe“. „I Češi jsou v důsledku obav z dopadů finanční krize opatrnější. Nebýt aut, pokles maloobchodních tržeb by nebyl 6,3 procenta ale 3,8 procenta a v běžných cenách 2,7 procenta,“ domnívá se Brožka.

Uživatelé karet začínají nyní jinak využívat také různé typy platebních karet.Zatímco využívání debetních karet je dosud stabilní a příliš se nemění, u kreditních karet jsou lidé momentálně více obezřetní.Proto lze u nich sledovat pokles v počtu transakcí. Debetními kartami lidé platí podle Antipofa za jídlo a jiné věci každodenní spotřeby, které jsou většinou neodkladné. Kreditní karty naopak sloužívíce při platbách za „nadbytečné věci“ jako třeba drahé zahraniční dovolené či luxusnější zboží. „Liší se to ale země od země,“ dodává Antipof.

Finanční krizese nicméně ještě neprojevuje v celém sektoru držitelů karet. Například podle společnosti Cetelem, která je současně i největším nebankovním vydatelem karet v České republice, se klienti ve svých útratách zatím příliš neomezují. „V poslední době jsme nezaznamenali výraznou změnu v chování držitelů kreditních karetvydávaných společností Cetelem. Zjišťujeme naopak, že klienti tento platební nástroj berou jako plnohodnotný prostředek, než jen jako peněžní rezervu,“ konstatuje mluvčí společnosti Martin Malý.

Anketa

Jak se v současné době rozhodujete při placení?

Podle údajů Sdružení pro bankovní karty (SBK)bylo v Česku vydáno ke konci třetího čtvrtletí roku 2008 téměř 10 milionů všech typů platebních karet. Přesné číslo je podle prezidenta SBK Romana Kotlána 9 793 570 karet, přičemž se jedná jen o aktivní karty, tedy ty které je možné okamžitě použít pro platbu. Debetních karet je v tomto množství 7,202 milionu, kreditních karet 2,169 milionua takzvaných „charge“ karet pak 421 571. Tyto údaje se ovšem týkají jen členů sdružení SBK. Nezahrnují proto třeba platební karty polské internetové banky mBank. Ta zatím o členství v SBK podle Kotlána jedná v rámci své finanční skupiny s Commerzbank. Z nebankovních karet zahrnují statistiky SBK i karty vydávané American Express, Diners Club a karty společnosti CCS.

V České republice koluje už více než 5,6 milionu karet s logem VISA, což je meziroční nárůst o 7,6 procenta. Debetních karet z toho je 4,6 milionu, kreditních847 tisíc a zhruba 170 tisíc tvoří firemní karty. VISA Europe je členskou asociací vlastněnou a provozovanou 4500 evropskými členskými bankami. Podle údajů SBK drží společnost VISA v Česku přes 56 procent trhu (VISA 10,7% a Electron Visa 46%), konkurenční Mastercard obhospodařuje téměř 15 procent, pod značkou Maestro pak ještě téměř 24 procent (23,6%).

Změnili jste i vy a lidé ve vašem okolí způsob, jak nyní nakládáte s platebními kartami? Co děláte jinak a co stejně? Podělte se o zkušenosti s ostatními čtenáři.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Češi stále u karet i účtů podceňují ochranu hesel a PIN

16. 1. 2009 | Věra Tůmová | 15 komentářů

Češi stále u karet i účtů podceňují ochranu hesel a PIN

Poznamenat si PIN do blízkosti platební karty či do mobilního telefonu je krátkozraké a může dotyčného přijít draho. Mnoho Čechů to ale ještě pořád často dělá, upozorňuje finanční arbitr... celý článek

Které benefity kreditních karet mají a nemají smysl

26. 6. 2008 | Věra Tůmová | 8 komentářů

Které benefity kreditních karet mají a nemají smysl

Body, slevy, pojištění či služby navíc nebo i podpora charity, to vše může souviset s vaší kreditní kartou. Některé výhody „kreditek“ se mohou vyplatit, jiné mohou být naopak zanedbatelné... celý článek

Co přináší vylepšování pojistek u platebních karet

16. 5. 2008 | Věra Tůmová | 12 komentářů

Co přináší vylepšování pojistek u platebních karet

Pojištění platební karty proti zneužití už nemusí krýt pouze finanční ztráty, které zloděj majiteli karty způsobí. Vztahuje se už i na úhradu nákladů spojených se ztrátou dokladů či... celý článek

Má smysl pojistit bezpečnou kartu s čipem?

16. 10. 2007 | Věra Tůmová

Má smysl pojistit bezpečnou kartu s čipem?

Měsíčně se v Česku ztratí či ukradne tisíce platebních karet. Majitele karet před zneužitím ztracené karty chrání pojištění. Nové čipové karty jsou relativně bezpečné. Je proto otázka,... celý článek

Lesk zlatých platebních karet pohasíná

19. 7. 2007 | Věra Tůmová | 1 komentář

Lesk zlatých platebních karet pohasíná

Zlaté karty už nejsou to, co bývaly. Pro jejich získání dnes v Česku stačí příjem i okolo deseti tisíc korun čistého měsíčně. Na pokles prestiže těchto karet reagují banky ve světě... celý článek

Partners Financial Services