Jaké účty banky doporučily důchodcům

Věra Tůmová | rubrika: Co se děje | 20. 1. 2009 | 6 komentářů
Jaké účty banky doporučily důchodcům
V uplynulých několika dnech naše spolupracovnice obešla v rámci mystery shoppingu účtů pro seniory pobočky tuzemských šesti bank. Přinášíme přehled toho, co jí v bankách doporučili.
Banka/nabízený účetCena za vedení účtu/ měsíčněCo uvedla bankaHodnocení Peníze.cz
Česká spořitelna - Osobní účetBanka neuvedla ani při jedné ze dvou návštěv.
Podle konfigurátoru banky vychází na 109 Kč
Doporučuje nastavení účtu: výběry z ATM zdarma, zůstatkové SMS, platby v rámci ČS, kartu +1 další volbu.Doporučené nastavení rozhodně nepatří k nejlevnější variantě. Pokud je na účtu jen minimální pohyb, zůstatkové SMS jsou například nadbytečné a senior bez nich ušetří 40Kč měsíčně.
ČSOB40 KčU osobního účtu je za vedení účtu 40Kč+pohyby na účtu. Obyčejná karta neembosovaná je zdarma. Výpis poštou stojí 10 Kč, za položky je 9 Kč. Kdyby klientka chtěla 2.obyčejnou kartu, platí se 200 Kč. Ta je na 3 roky a platí se jednorázově hned na začátku. Úřednice opakovaně doporučovala spořící účet, na který nelze ani posílat penzi, ani s ním volně diposponovat protože má týdenní výpovědní dobu, jeho úročení je navíc zanedbatelné.
Účet může být zajímavý hlavně při nízkém počtu pohybů na účtu, za které si banka jednotlivě účtuje poplatek.
Komerční banka - běžný účet69 KčS bankou lze komunikovat jak přes internet, tak přes telefón.

Nabízí různé balíčky: běžný účet + karta + doplňkové služby

Při zavedení účtu dostane klient kartu do bankomatu, k embosované jsou ještě doplňkové služby vč. cestovního pojištění i pro manžela/3.
Ještě mi nabízela k tomu / v rámci doplň.služeb/ dětské konto do 20 000,- /2,2% úrok/
Běžný účet +karta+telef.služby vychází na 69,-Kč měsíčně, příkaz 6,-
Klientka sice hodnotila nabídku jako výbornou, ta však zahrnovala příliš mnoho produktů, které ani nemusí být pro klientku výhodné a případně peníze blokují na delší dobu (jako například penzijní pojištění, stavební spoření či dětské konto)
Poštovní spořitelna - Klasik/Senior18Kč/ 5 KčPrvotni vklad: 200,- Kč, nejprve zavedou účet Klasik /vedení 18,-, vyhotovení a odeslání měsíčního výpisu 13,- Kč
a po prvním doručení důchodu převedou na účet SENIOR /vedení 5,- Kč, výpis 13,-Kč/
V ceně je platební karta
Na poště bank. příkaz stojí 5,- Kč
Vedení účtu je sice levné, celkové náklady si ale musí podrobně každý propočítat sám. V ceně balíčku jsou zdarma pouze vklady a došlé platby,vydání karty.Vedení karty je měsíčně zpoplatněno. Většina příkazů je výhodnější oproti jiným papírovým u jiných účtů. Proti internetovému bankovnictví je tento účet ale dražší.
Raiffeisenbank - Komplet Konto Start69 KčV ceně balíčku účtu je čtvrtletní výpis, lze mít kartu VISA nebo MasterCard, první 2 výběry z ATM zdarma, ostatní 19 Kč,
příchozí transakce zdarma, příkaz 2,90, zrušení zdarma. Při sjednání nutný první vklad minimálně 500 Kč, pro zřízení účtu je třaba mít občanku a karta přijde do 14 dní.
Tady účet vychází podle klientky výrazně levněji než v České spořitelně, ale srovnatelně s ostatní nabídkou. Pro podrobné sledování výdajů, je ale čtvrtletní výpis málo.
UniCreditBank - Konto Pohoda64 KčV ceně je vedení účtu, výpis zaslaný na adresu v ČR, vydání a vedení 1 debetní karty ročně,nárok na 5 SMS měsíčně jako Info o zůstatku a pak každá další SMS je za 1,9 Kč, další poplatky – za výběr z vlastního bankomatu 9 Kč, z cizího bankomatu 30 Kč, popl. za příchozí platby 4 Kč.
Pro založení stačí občanka.
Maximální výběr – obyčejný je 20 tisíc Kč na den, lepší je 40 tisíc Kč na den.
Leták i vysvětlení účtu působí srozumitelně. Výhoda pro seniory je jednotná cena pro výběr ze všech bankomatů v ČR, nejsou tak limitováni blízkostí ke konkrétnímu ATM. Debetní karta rovnou zahrnuje cestovní pojistku, což například na krátké výlety v pohraničí může být výhoda.
Obsluhu účtu přes telefon nedoporučil úředník banky, což účet znevýhodňuje.
ATM=bankomat
Zdroj: Banky

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

21. 1. 2009 12:22, sumec

A zase známý problém - u podpisu smlouvy museli být dvě strany. Ten co produkt nabízí (bankéř s tučnou odměnou) a ten, kdo má být příjemcem produktu (ubohý, chudý důchodce z Valašska bez gulí, který byl donucen k podpisu smlouvy). Kdy už si lidé zvyknou na to, že jejich podpis znamená stvrzení smlouvy se všemi pro i proti. Všichni volají po právním státu, pokud však vyprodukují nějaký právní paskvil, bez zábran se vzdají iluze právního státu a požadují revokaci svého podpisu. Pak soudy řeší problémy typu půjčil jsem si před dvěma léty peníze od lichváře, podepsal smlouvu, utratil peníze a když jsem byl vyzván k umoření dluhu,
pláču u soudu a oháním se zneužitím špatné sociální, finanční situace. Oak se lidé rozčilují nad bordelem, který tady panuje, ale neuvědomí si, že jsou sami tvůrcem tohoto bordelu.

+1
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

20. 1. 2009 9:41, valach

Například vsetínská pobočka ČSOB bez ostychu nabídla staršímu člověku podílový fond místo spořicího účtu a ještě tvrdí, že na tom klient vydělá. O půl roku později stahuje ze zůstatku samé poplatky a účtuje navíc ztrátu - že se nedaří! Takový bordel a bez možnosti dovolání! Donutí člověka i k podpisu a bankéř inkasuje tučnou odměnu. Jaká je proti tomu obrana, když se to rodina dozví zpětně třeba 6 měsíců?

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Banky na české seniory příliš nemyslí

20. 1. 2009 | Věra Tůmová | 3 komentáře

Banky na české seniory příliš nemyslí

Starších lidí v Česku přibývá, banky o ně ale příliš zájem neprojevují. Operace i informace jsou spíše orientované na mladé klienty. Kdo není na internetu, působí na úředníky jako exot.... celý článek

České banky očima důchodkyně: Nerozumí nám!

20. 1. 2009 | Marie Žežulková | 12 komentářů

České banky očima důchodkyně: Nerozumí nám!

Na důchodce, který neumí pracovat s počítačem a internetem, banky moc připravené nejsou. Sice mají i speciální produkty pro seniory, moc je ale nenabízejí. Bankovní úředníci si evidentně... celý článek

Češi stále u karet i účtů podceňují ochranu hesel a PIN

16. 1. 2009 | Věra Tůmová | 15 komentářů

Češi stále u karet i účtů podceňují ochranu hesel a PIN

Poznamenat si PIN do blízkosti platební karty či do mobilního telefonu je krátkozraké a může dotyčného přijít draho. Mnoho Čechů to ale ještě pořád často dělá, upozorňuje finanční arbitr... celý článek

Do které banky si jít pro účet „zdarma“

2. 4. 2008 | Věra Tůmová | 17 komentářů

Do které banky si jít pro účet „zdarma“

Mít běžný účet bez poplatků není pořád v Česku obvyklé. Zatím ho nabízí jen polská mBank a záložna FIO. U ostatních bank musí klienti splnit řadu podmínek, aby na účet „zdarma“ dosáhli. celý článek

Desatero jak snadno změnit banku

26. 2. 2008 | Věra Tůmová | 11 komentářů

Desatero jak snadno změnit banku

Banky změní své chování vůči klientům jen tehdy, když budou cítit, že o ně mohou snadno přijít, tvrdí experti. V Česku se však ke změně banky odhodlá jen málokdo. Přitom nejde zase... celý článek

Partners Financial Services