Rodinný rozpočet v roce 2010: Připravte se na úspory

Petr Kučera | rubrika: Aktuálně.cz | 30. 12. 2009 | 4 komentáře
Rodinný rozpočet v roce 2010: Připravte se na úspory
Nový rok 2010 přináší pro domácnosti i jednotlivce množství změn. Řada lidí tak musí počítat s výrazným snížením příjmů do rodinného rozpočtu. Podívejte se a spočítejte si, jak na tom budete v roce 2010.

Půl milionu zaměstnanců veřejného sektoru si může oddechnout, jejich platy nakonec v roce 2010 zůstanou na stejné úrovni jako letos. Snížení o čtyři procenta, schválené na konci září v rámci vládního úsporného balíčku, poslanci (s výjimkou ODS a TOP 09) na poslední chvíli zrušili.

"Úleva" týkající se platů státních úředníků, učitelů, hasičů či policistů je zároveň jedinou velkou změnou, které se úsporný balíček při schvalování státního rozpočtu dočkal.

Připravili jsme rychlý přehled, jak se tedy balíček a schválený rozpočet projeví na rodinných příjmech a výdajích v roce 2010.

Peněžitá pomoc v mateřství

Poslancům KDU-ČSL, ČSSD a KSČM se už nepodařilo zastavit lednové škrty v mateřské. Je sice velmi pravděpodobné, že návrh na nesnižování mateřské ve sněmovně projde, ale ne dříve než v prvních měsících roku 2010.

Mateřská tak od 1. ledna skutečně klesne zhruba o pětinu. Podle schváleného Janotova úsporného balíčku jde o dočasné opatření jen pro rok 2010. Pokud projde lidovecký návrh, vrátila by se mateřská na letošní úroveň mnohem dříve, nejpozději na jaře.

Rodičovský příspěvek

Naopak na současné úrovni zůstává rodičovský příspěvek, který většinou navazuje na peněžitou pomoc v mateřství.

Tříletá varianta rodičovského příspěvku tak zůstává na 7600 korunách měsíčně a dvouletá na 11 400 korunách. Také na čtyřleté variantě se nic nemění (7 600 korun do 21 měsíců věku dítěte a dále 3 800 korun do 48 měsíců věku dítěte).

Podle vládního návrhu úsporného balíčku měl rodičovský příspěvek klesnout o 10 procent ve všech variantách. Právě toto úsporné opatření by se tedy mnoha rodin dotklo asi nejcitelněji. Už v září ale levicové strany odmítly tento škrt podpořit, takže se nedostal ani do původně schváleného balíčku.

Porodné

Nezmění se ani porodné. Jednorázová dávka po porodu každého dítěte tak zůstává 13 tisíc korun. Vláda navrhovala snížení na 10 tisíc korun, ale už v září tento škrt neprošel do schváleného úsporného balíčku.

Daňová sleva na dítě

Téměř tisíc korun navíc oproti letošku získají v roce 2010 rodiče za každé vyživované dítě. Takzvaná daňová sleva na dítě totiž vzroste o 77 korun měsíčně, ročně tedy o 924 korun. Vyšší daňová sleva tak rodičům alespoň částečně vykompenzuje ztráty způsobené úsporným balíčkem.

Daňovou slevu 967 korun měsíčně nebo 11 604 korun ročně si bude moci odečíst z daní každý rodič, vyživující dítě ve společné domácnosti (nejpozději do 26 let věku). Slevy se sčítají, takže rodič dvou dětí získá v příštím roce 1848 korun navíc. Vždy si ji však může uplatnit jen jeden z rodičů, ne oba současně.

Přídavky na děti

Rodiny s příjmem do 2,4 násobku životního minima dostanou v roce 2010 stejné přídavky na děti jako v letošním prvním pololetí.

Oproti letošnímu druhému pololetí si však pohorší o padesátikorunu měsíčně. Právě o 50 korun měsíčně se zvýšil přídavek na dítě od letošního července. Původně měli rodiče dostávat vyšší dávku až do konce roku 2010, úsporný balíček to však zkrátil do konce roku 2009.

Zatímco v letošním druhém pololetí se hranice příjmu, do níž mají rodiny nárok na přídavky na děti, zvýšila na 2,5násobek životního minima rodiny, od ledna 2010 se opět sníží na dřívější 2,4násobek.

Ošetřovné

Od ledna klesne ošetřovné - tedy dávka, kterou dostává například matka, když zůstane doma s nemocným dítětem. Podle schváleného úsporného balíčku se totiž začne proplácet až od čtvrtého dne nemoci.

Matka s měsíční mzdou 20 tisíc korun tak v roce 2010 dostane při devítidenní nemoci dítěte o tisícikorunu méně než dosud. Také tento škrt chtějí levicové strany a lidovci zrušit, stihnou to ale nejdříve na jaře.

Nákupy zboží a služeb - vyšší DPH

Obě sazby daně z přidané hodnoty se zvýší o jeden procentní bod (snížená sazba z 9 na 10 procent a základní sazba z 19 na 20 procent).

Snížená sazba se vztahuje hlavně na potraviny a nealkoholické nápoje, ale také na hromadnou dopravu, vstupné na kulturní akce, dětské pleny a sedačky, léky, knihy či časopisy. V příštím roce zaplatí rodina kvůli vyšší DPH řádově stokoruny navíc oproti letošku.

Základní sazba se pak vztahuje na většinu služeb a zboží (například spotřební zboží, energie, telefony, oblečení, pohonné hmoty či restaurace). V příštím roce zaplatí rodina kvůli vyšší DPH řádově tisícikoruny navíc.

Benzin, alkohol, cigarety - spotřební daně

Janotův úsporný balíček dopadne i na majitele aut. Za každý litr pohonných hmot totiž na spotřební dani zaplatí korunu navíc (kromě už zmíněné vyšší DPH). Navíc nedostanou státní příspěvek na ekologickou výměnu staršího vozu za nový (šrotovné).

Za půllitr piva lidé zaplatí nejméně o padesátník více než letos. Litr čtyřicetiprocentního alkoholu pak zdraží o pětikorunu. O více než dvě koruny vzroste také spotřební daň u každé krabičky cigaret.

Vyšší zdanění výdělků

Hůře na tom budou i lidé, jestliže si měsíčně vydělají přes 94,2 tisíce korun hrubého. V roce 2010 totiž zaplatí více peněz na sociálním a zdravotním pojištění. Dosavadní strop se zvýší ze čtyřnásobku průměrné měsíční mzdy v Česku na šestinásobek.

Naopak neprošlo zvýšení sazby pro daň z příjmů pro lidi s příjmem nad 145 tisíc měsíčně. I nadále tak zaplatí stejně jako letos, tedy 15 procent ze superhrubé mzdy. Vyšší zdanění nyní plánuje ČSSD až od roku 2011.

Nemocenská

Na proplácení nemoci kratší než jeden měsíc se nic zásadního nemění. I nadále platí, že přinejmenším za první tři dny nemoci nedostane zaměstnanec žádné peníze (s výjimkou nařízené karantény). Poté dostává náhradu mzdy od zaměstnavatele, teprve od 15. kalendářního dne nemoci získá od státu klasické nemocenské dávky.

Méně než dosud ale dostanou lidé při nemoci nad jeden měsíc - místo dosavadních 66 % takzvaného redukovaného denního vyměřovacího základu dostanou jen 60 %. Ještě hůře na tom budou při nemoci delší než dva měsíce - místo 77 % dostanou také jen 60 %. I toto úsporné opatření má platit jen pro rok 2010.

Důchody

Od nového roku nedojde k valorizaci důchodů. Podle zákona to zatím ani není povinné, protože ceny potravin letos naopak mírně klesají, stejně jako například ceny energií.

Celý článek a další odkazy si přečtete na aktuálně.cz na adrese: http://aktualne.centrum.cz/finance/rodina/clanek.phtml?id=655518

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Podívejte se: Česko se za rok vrátilo v čase o tři roky

23. 12. 2009 | Jan Stuchlík | 3 komentáře

Podívejte se: Česko se za rok vrátilo v čase o tři roky

Stačil jeden rok, aby se Česko v ekonomickém vývoji propadlo o tři roky zpět. Tuto ztrátu bude dohánět jen pomalu a na původní dráhu rychlého růstu se možná už nikdy nevrátí.

Kdy doplatit pojistné, abyste letos ušetřili na daních

16. 12. 2009 | Věra Tůmová

Kdy doplatit pojistné, abyste letos ušetřili na daních

Pojišťovny a penzijní fondy vždy před koncem roku upozorňují na produkty, díky nimž si lze snížit daně. Řada klientů nyní dostává dopis s informacemi, jaký je optimální doplatek, aby... celý článek

Berete si dnes hypotéku? Za pár let se vám kvůli státu může pořádně prodražit

2. 12. 2009 | Jan Stuchlík | 11 komentářů

Berete si dnes hypotéku? Za pár let se vám kvůli státu může pořádně prodražit

Dluh českého státu rychle roste. Pokud s tím politici v dohledné době nic neudělají, odnesou to třeba lidé, kteří si dnes berou hypotéky za slušné úrokové sazby. Za pár let budou platit... celý článek

Co dělat, když nemáte na placení životní pojistky

30. 11. 2009 | Věra Tůmová | 5 komentářů

Co dělat, když nemáte na placení životní pojistky

Zrušit životní pojistku jen proto, že nemáte na splátky, nemusí být ta nejlepší volba jak ušetřit. Naopak na tom proděláte. Možností, jak nepříjemnou situaci řešit, je několik. Záleží... celý článek

Třetina Čechů se bojí, že nebude moci splácet půjčky

2. 11. 2009 | Jan Stuchlík | 2 komentáře

Třetina Čechů se bojí, že nebude moci splácet půjčky

Obavy bankéřů a ekonomů, že kvůli recesi přestanou někteří lidé splácet úvěry, potvrdil nedávný celoevropský průzkum veřejného mínění. Až třetina Čechů v něm uvedla, že se může stát,... celý článek

Partners Financial Services