Reformováno: Jaké budou nové přídavky na děti

Reformováno: Jaké budou nové přídavky na děti
Od příštího ledna řadě rodin vyschne jeden z pravidelných zdrojů příjmů. Přijdou o přídavek na dítě. Spočítejte si, jestli to bude i váš případ.

Reforma veřejných financí, kterou minulý týden podepsal prezident republiky se dotkne v podstatě každého. Na změny by se měly připravit především rodiny s dětmi. Jim se změní pravidla pro pobírání přídavku na dítě.

Vezměme si modelovou rodinu. Matka je na rodičovské dovolené a v roce 2006 pobírala rodičovský příspěvek ve výši 3 696 korun měsíčně. Její manžel přinese každý měsíc domů 18 500 korun. Mají dvě děti ve věku šest a tři roky. Dnes na přídavcích na děti rodina získá každý měsíc částku 570 korun. Od příštího ledna nedostane od státu nic.

Přídavek na děti zůstává v systému dávek státní sociální podpory. Dosud je vyplácen rodinám s příjmem do čtyřnásobku životního minima. Výše příspěvku je odstupňována podle násobku životního minima.

Budete mít nárok na přídavky i v roce 2008?

Konkrétní výši přídavku pro letošní rok si můžete spočítat na kalkulačce. Od října 2007 se pro posouzení nároku na přídavky používá čistý příjem celé rodiny za rok 2006. Z téhož příjmu se bude vycházet až do září 2008. Pak se bude používat příjem za rok 2007. Podnikatelům se započítává fiktivní příjem ve výši 10 100 korun měsíčně, a to i když podle daňového přiznání jejich příjem takové výše nedosahuje.

Od ledna 2008 se tento systém výrazně zjednoduší. Výše dávek se nebude lišit podle příjmu rodiny. Pro každou věkovou skupinu bude jednotná sazba. Jenže většina rodin o přídavky přijde. Nárok na něj už nebude mít rodina s příjmem do čtyřnásobku životního minima ale pouze do výše 2,4 násobku. Stát očekává, že tímto opatřením ušetří cca 2,6 miliardy korun ročně.

Naše modelová rodina má životní minimum 9 040 korun a čistý měsíční příjem 22 196 korun. Jenže 2,4násobek jejich životního minima činí 21 696 korun. O pět set korun tak překročí hranici pro nárok na přídavky. Poslední příspěvek na dítě od státu tedy dostane v lednu 2008 (za prosinec 2007). Pak výplata skončí.

Nově by rodině vznikl nárok pouze v případě, že se její čistý příjem sníží pod stanovenou hranici. Zákon ovšem rychlým změnám nenahrává. Pro posouzení nároku se započítává příjem za předchozí kalendářní rok. Pokud by například otec přišel na čas o práci a rodina se ocitla v situaci, kdy by jí přídavek na dítě finančně pomohl, stát jí nepomůže. O přídavek může zkusit požádat až další rok, kdy už nejspíš svou finanční situaci úspěšně vyřeší.

Přídavky na děti podel dosavadních pravidel Přídavky na děti
od ledna 2008
zvýšená výměra
do 1,5násobku ŽM
základní výměra
do 2,4násobku ŽM
snížená výměra
do 4násobku ŽM
dítě do 6 let 576 Kč 496 Kč 256 Kč 500 Kč
dítě od 6 do 15 let 706 Kč 608 Kč 314 Kč 610 Kč
nezaopatřené dítě
od 15 do 26 let
810 Kč 698 Kč 360 Kč 700 Kč

Měly by přídavek na dítě pobírat všechny rodiny, nebo je reformní změna správná?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 101 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 12. 2007 18:57

je to tak správné a spravedlivé. Matku, která se o vás nestará zažalujte, je ze zákona povinna přispívat na vaši výživu do 26 let pokud se soustavně připravjete na povolání - tedy studujete.

Zobrazit celé vlákno

+74
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

14. 11. 2007 14:43, zlatka

no kam to spějeme, je to čím dál tím horší. Přídavky by měli dostávat všechny děti bez ohledu na příjmy rodin. Je to tak ve většině západních zemí např. v Německu, ale tam to není almužna jako u nás, tam je to 150euro na dítě. Za to už se dá pořídit např. oblečení, vybavení na lyže, školní pomůcky a tak podobně. Tady u nás na to mají nárok zase jen ti flákači a pak bohatí podnikatelé, kteří si hrají na chudáky a na daňovém přiznání mají tak malý příjem, že by se měli stydět. už je vidím, jak by podnikali, kdyby měli čistý měsíční příjem kolem 11000 Kč, jak většinou uvádějí. Hlavně že mají dům, auta, bazény a apd, ale berou přídavky.To by se nestyděli za tak málo živit rodinu, to snad ani nejde? To by šel každý přece raději do práce, hlavně chlap, a vydělal si více a nedřel se tolik a šel domů s čistou hlavou. Je to tak průhledné, že nechápů FÚ, že po tom více nejdou. Je mi z toho na nic.

-12
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (101 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Na čem závisí výše důchodu

8. 10. 2007 | Ludmila Řezníčková | 5 komentářů

Na čem závisí výše důchodu

Člověk, který neplatil v životě alespoň patnáct let důchodové pojištění, nebo nevykonával činnost, která by se do této doby mohla započítat, má smůlu. Důchod nedostane a bude závislý... celý článek

Jak si v důchodu zvýšit příjem

1. 10. 2007 | Ludmila Řezníčková | 1 komentář

Jak si v důchodu zvýšit příjem

Státem přiznaný důchod může významně snížit životní úroveň. Kdo se s ní nechce smířit, může si příjem v důchodu zvýšit. Musí si ovšem dát pozor na některá rizika.

Jak se bránit nižší podpoře v mateřství

20. 9. 2007 | Ludmila Řezníčková | 8 komentářů

Jak se bránit nižší podpoře v mateřství

Matky, které jsou na rodičovské dovolené, ale čekají už další přírůstek do rodiny, si musí ohlídat, z jakých příjmů se jim vypočítá nová výše peněžité pomoci v mateřství. Mají totiž... celý článek

Reforma a „Taková normální rodinka“

27. 8. 2007 | Ludmila Řezníčková

Reforma a „Taková normální rodinka“

Schválená reforma přinesla bouřlivé diskusní téma nejen do sněmovních kuloárů, ale i mezi "obyčejné" smrtelníky. Řada lidí si jen obtížně dokáže představit reálné sociální dopady reformy... celý článek

Krušná cesta z mateřské na úřad práce

2. 8. 2007 | Ludmila Řezníčková

Krušná cesta z mateřské na úřad práce

Většina matek, které nemají práci a skončí jim rodičovská dovolená, může pobírat podporu v nezaměstnanosti. Ta se však zpravidla sotva přehoupne přes dva tisíce korun měsíčně.

Partners Financial Services