Novela zákoníku práce bude později, vláda chce dál snížit platy státních zaměstnanců

Novela zákoníku práce bude později, vláda chce dál snížit platy státních zaměstnanců
Česko bylo zemí, kde se demonstrovalo a stávkovalo spíše výjimečně. Chystané desetiprocentní snížení platů státních zaměstnanců a změny v zákoníku práce to mohou změnit.

Odborové svazy, zastupující zaměstnance z různých sfér veřejného sektoru, chystají na 21. září demonstraci proti desetiprocentnímu škrtání platů ve veřejné sféře, motivovaném snížením schodku státního rozpočtu. Odborářům vadí hlavně změny mzdových tarifů. Místo toho, aby byli lépe odměňováni ti schopní, připraví podle nich nový systém odměňování o peníze řadu zaměstnanců, jichž by se to týkat nemělo. Demonstrace se nese v duchu hesla: Nechceme platit dluhy za špatné vládnutí.

Přijít o desetinu výdělkuči ještě víc vadí každému. Odboráři ovšem na včerejší tiskové konferenci varovali, že chystané restrikce destabilizují situaci v policii, v hasičském sboru, zdravotnictví a školství a negativně ovlivní celou společnost. Chybějící peníze ohrozí jejich činnost, změna tarifů a systému odměňování (často nejde jen o desetiprocentní pokles platů) může přinést hromadné odchody, ve zdravotnictví například do zahraničí.

“Dotujeme špatné hospodaření státu a podvýběr daní, které zařízly předchozí dvě vlády,“ řekl místopředseda nezávislého odborového svazu Policie ČR Daniel Bláha. Šéf Českomoravské konfederace odborných svazů Jaroslav Zavadil již dříve řekl serveru Peníze.cz, že odborářští experti varovali před dopady reformy veřejných financí z roku 2007 - Topolánkův batoh podle něj přinesl deficit ve výši 80 až 100 miliard korun, tedy zhruba částku, která v rozpočtu chybí.

Desetiprocentní snížení platů ve veřejné sféře přinese podle Zavadila jen 10 miliard korun. Účelnější je proto zastavit daňové úniky,aby řádně fungovaly registrační pokladny, běžné v celé EU a pořádek ve fiskální sféře. Stát by prý díky nim a funkčnímu systému vyhodnocování státních zakázek získal navíc až 600 miliard korun.

V Česku mělo od ledna dojít ke změnám v zákoníku práce. Z návrhu ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka zbyly jen změny tarifů státních zaměstnanců a nemocenské. Řetězení smluv na dobu určitou, prodloužení doby, kdy lze pracovat na základě dohody o provedení práceze 150 na 300 hodin, nebo třeba možnost dát pracovníkovi výpověď bez udání důvodu, zatím neplatí. Nyní se připravuje daleko širší novela zákoníku práce, chystaná ještě bývalým Ministrem práce a sociálních věcí – nynějším premiérem Petrem Nečasem.

Zavadil pokládá současný zákoník práce za dostatečně pružný. Není ho třeba měnit. Upozornil také, že z průzkumu zemí Evropské unievyšlo české pracovní právo jako sedmé nejpružnější. Daleko horší je to u jistot zaměstnanců. Jediné s čím se je třeba vypořádat, je nález Ústavního soudu. Zavadil odmítá prodloužení doby, kdy lze pracovat na dohodu, ze 150 hodin na dvojnásobek – poukazuje na dohody s výdělky až 100 tisíc korun na hodinu, z nichž se neplatí zdravotníani sociální pojištění. Stát tak může přijít o osm miliard.

I současný zákoník umožňuje propouštět špatné pracovníky – stačí jim zaslat vytýkací dopis a když dál neplní povinnosti, do 30 dnů je propustit. Firmy s ním ale neumí pracovat. Odbory nyní vyčkají, jak bude probíhat příprava nové širší novely zákoníku práce.

Jak sdělil serveru peníze.cz generální ředitel Svazu průmyslu a dopravy ČR Zdeněk Liška, zaměstnavatelé požadují, aby byla vznikla komplexní novela zákoníku práce ve spolupráci se sociálními partnery, která umožní zavést pružnější pracovněprávní vztahy. Měla by vycházet z nálezu Ústavního soudu a navazovat na poslední legislativu EU. SPD s odbory souhlasí v tom, že na kvalitní přípravu je třeba dostatek času, ne však na filozofii zákoníku práce. „Každá strana má pro nesouhlas jiný důvod, odbory v podstatě žádnou změnu nechtějí,“ dodal Liška.

Současný zákoník práce je v rozporu s českou ústavou čtyři roky a je to ignorováno. Už za předchozí vlády byl zpracován text vycházející z práce Bezouškovy komise, která napravuje více než 80 pochybení. Vše ale skončilo před volbami v šuplíku.

SPD chce pružnější trh práce, k němuž by přispělo prodloužení maximálního rozsahu zaměstnání na dohodu o provedení práce, prodloužení vyrovnávacího období na dva roky. Výše odstupnéhoby měla vycházet z délky pracovního poměru, sociální podpory by měly být nastaveny tak, aby zamezily zneužití sociálních dávek. Zákon by měl také umožnit, s odstupným, daným zákonem, aby mohla jedna či druhá strana ukončit pracovní poměr bez udání důvodu. Řadu těchto návrhů obsahuje návrh premiéra Nečase.

„Existují evropské země, kde je právo rigidnější než v ČR. Uvědomme si ale, jak komplikovaný život měly před krizímnohé firmy, které se nemohly zbavit nevýkonných a nespolehlivých pracovníků, například právnická fakulta v Plzni děkana, obviněného z korupce,“ uvedl Liška.

Během recesechtěla řada malých a středních firem kvůli propadu zakázek propustit několik pracovníků a zachránit ostatní, kvůli legislativní a finanční pasti odstupného však nakonec zkrachovaly. Pracovní zákonodárství by tedy mělo být pružnější, aby napomohlo řešit rychlejší propouštění a nabírání nových zaměstnanců, uvedl rovněž Liška.

Názory na nový zákoník práce se tedy v některých bodech podstatně liší. Podaří se dosáhnout konsensu? Zatím se spíše zdá, že Česko kvůli němu mohou čekat demonstrace či stávky.

Co si o pracovním právu myslíte vy? Nenahrává příliš zaměstnavatelům, nebo naopak zaměstnancům? Potřebuje tedy zákoník práce další změny? Napište nám, co si o tom myslíte!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 14 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

17. 9. 2010 10:51, Jana

Zákoník práce nahrává zaměstnavatelům... Budu se vracet po 3 letech z rodičovské dovolené, ale protože mi můj zaměstnavatel nechce vyjít vstříc jsem nucena dát výpověď přesto, že nechci tím přijdu o práci a o odstupný s nimimální šancí, že si najdu novou práci.
Kde vás vezmou po rodičovské dovolené za plat, který vám pokryje veškeré výdaje (cestovné, školka,...), aby jste neměli ještě míň než na rodičovské a k tomu s lidským přístupem k zaměstnancům??
Bohužel, Zákoník práce je tu pro zaměstnavatele :-( a stát by si v tom měl udělat pořádek místo toho, aby řešil zbytečnosti.

+4
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

17. 9. 2010 9:10, marek

jsem tu první,jupííííí :-))))))

-11
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (14 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nezaměstnanost: míst je málo, může to změnit novela zákoníku práce?

8. 9. 2010 | František Mašek | 9 komentářů

Nezaměstnanost: míst je málo, může to změnit novela zákoníku práce?

Vyhlídky na získání práce ve 4. čtvrtletí jsou podle zaměstnavatelů nadále nejisté. Platí to pro jak pro Čechy, tak pro Moravu. Nejlépe na tom mají být podle firmy Manpower Praha a... celý článek

Státní rozpočet: jak díky škrtům nevylít s vaničkou dítě

2. 9. 2010 | František Mašek | 6 komentářů

Státní rozpočet: jak díky škrtům nevylít s vaničkou dítě

Plošné škrty rozpočtových výdajů jsou nutné, jde však o provizorium, shodují se odborníci, které oslovil server peníze.cz. Nejde jen o disciplínu státních institucí a zejména politiků,... celý článek

Nemůžete sehnat práci? Zkuste brigádu

3. 6. 2010 | František Mašek | 11 komentářů

Nemůžete sehnat práci? Zkuste brigádu

Zatímco úřady práce brigády téměř nenabízejí, z nabídky agentur práce a specializovaných inzertních serverů si může vybrat snad každý. Pozor ale na podmínky, za nichž budete pracovat. celý článek

Veřejné finance: Přirovnání k Řecku zatím nesedí, lepší je „příklad“ Maďarska

24. 5. 2010 | František Mašek | 8 komentářů

Veřejné finance: Přirovnání k Řecku zatím nesedí, lepší je „příklad“ Maďarska

Česká republika ještě není v pozici Řecka. Bez rozsáhlých změn ale může skončit jako Maďarsko. Nezávislé myšlenkové centrum Institutu pro demokracii a ekonomickou analýzu (IDEA) proto... celý článek

Kdy můžete vyřešit ztrátu práce odchodem do předčasného důchodu

15. 3. 2010 | František Mašek | 11 komentářů

Kdy můžete vyřešit ztrátu práce odchodem do předčasného důchodu

Věk pro odchod do důchodu roste, řada padesátníků ale těžko shání práci. Často to řeší předčasným odchodem do důchodu. Nejdřív ho však mohou získat tři roky před dovršením důchodového... celý článek

Partners Financial Services