Šéf zruší dovolenou nebo vás odvolá do práce: Musí to zaplatit

Petra Dlouhá | rubrika: Jak na to | 19. 6. 2017 | 2 komentáře
Přinášíme další díl seriálu o pravidlech dovolené. Dnes se podíváme, kdy zaměstnavatel může dovolenou zrušit nebo vás z ní odvolat. A na co v takovém případě máte právo.
Šéf zruší dovolenou nebo vás odvolá do práce: Musí to zaplatit

O tom, jak dlouhou dovolenou můžete čerpat a jaké podmínky je třeba splnit, aby vám na ni vznikl nárok, už od nás víte:

A psali jsme i o tom, kolik za letošní dovolenou dostanete zaplaceno:

Dnes se podíváme, kdy vám zaměstnavatel naplánovanou dovolenou může zrušit nebo vás z ní povolat zpátky do rachoty.

Kdy vás můžou povolat zpět

Termín dovolené podle zákoníku práce určuje zaměstnavatel. Oznámit vám ho musí písemně, nejmíň čtrnáct dní dopředu (pokud se nedohodnete jinak). Měl by vám dovolenou stanovit tak, abyste ji mohli vybrat vcelku a do konce kalendářního roku, ve kterém vám na ni vznikl nárok. Kromě toho by se při určování dovolené měl držet i dalších zásad, které podrobněji jmenujeme v článku, na který odkazujeme v úvodu.

Nová pravidla dovolených

Budou změny?

Čerpání dovolené má dostat nové noty. Novela zákoníku práce, která aktuálně leží v Poslanecké sněmovně, chce zmírnit pravidla pro převod nevyčerpané dovolené do dalšího roku a zjednodušit její výpočet. Namísto odpracovaných dní se bude vycházet z odpracovaných hodin. Ocenili by to hlavně lidé s nerovnoměrně rozloženou pracovní dobou:

Snazší převedení do dalšího roku a spravedlivější výpočet

Ani písemně potvrzená dovolená ale zaměstnanci nedává jistotu, že ji nakonec dostane a vyčerpá v přislíbené délce. Zaměstnavatel vám může dovolenou na poslední chvíli zrušit, případně nařídit, abyste se z ní vrátili zpátky do pracovního procesu. 

Zákoník práce přesně nejmenuje důvody, kvůli kterým vás šéf smí z dovolené odvolat, měl by to ale udělat pouze v případě vážných provozních problémů, které nemůže uspokojivě vyřešit jinak. Než vám zaměstnavatel dovolenou zruší nebo přeruší, musí také posoudit vaše oprávněné zájmy a vaše reálné možnosti, jak se z dovolené vrátit. Pokud například dovolenou čerpáte v době letních prázdnin dětí, měl by zohlednit, jestli máte možnost zajistit péči o ně jinak. Každopádně by měl být schopen přesvědčivě vysvětlit, proč se bez vás v práci neobejde.

Když se z dovolené vrátit odmítnete a zaměstnavatel vás za to bude chtít potrestat nebo dokonce propustit, a vy si to nebudete chtít nechat líbit, musel by váš spor rozhodnout soud – který posoudí, jestli jedna nebo druhá strana měla šanci konflikt řešit jinak a na čí straně bylo víc oprávněných zájmů.

Co vám musí zaplatit

Když vás zaměstnavatel odvolá z dovolené nebo změní termín jejího čerpání, máte nárok, aby vám uhradil náklady, které vám kvůli tomu vznikly. Ale jen za předpokladu, že vám předtím termín dovolené písemně potvrdil. Pokud jste si dovolenou pouze nahlásili a ještě nebyla závazně schválená, žádného odškodnění se nedomůžete – jestli už máte zaplacený zájezd, je to vaše chyba.

Jinak si můžete nárokovat například proplacení storno poplatku za zrušení zájezdu, proplacení náhradní dopravy z dovolené a dalších výdajů, které vám kvůli předčasnému návratu vznikly.

Cestovní pojištění

Srovnejte to!

Za kopečky? A co pojištění, máte? Srovnáme cestovní pojištění, aby skákalo, jak budete pískat. A když budete chtít, můžete ho u nás i objednat. Stačí říct, jak byste ho nejradši kupovali, jestli ho chcete koupit přes počítač, probrat s přítelem na telefonu, nebo si pro něj dojdete osobně.

Proplácí se jen prokazatelné a účelně vynaložené náklady, radši se proto se zaměstnavatelem předem domluvte, jak se budete z dovolené vracet a na kolik to asi přijde. Vyhnete se tak pozdějším sporům.

K proplacení výdajů byste šéfa měli sami vyzvat a hlavně je doložit – schovávejte si všechna potvrzení a účtenky. Když zaměstnavatel odmítne některé výdaje proplatit, protože je nebude považovat za oprávněné, a nedokážete se dohodnout, opět nezbyde než se obrátit na soud.

Když se nespojíte

Že máte přerušit dovolenou a vrátit se do práce, vám šéf pravděpodobně zavolá nebo napíše mailem. Neznamená to ale, že máte povinnost být v době dovolené preventivně online nebo zvedat služební mobil – to po vás může zaměstnavatel vyžadovat jen v pracovní době nebo v době placené pracovní pohotovosti.

Když se zaměstnavateli nepodaří vás z dovolené odvolat, protože se zkrátka nespojíte, nemá právo vás za to jakkoli postihovat. Jak se nechtěnému návratu z dovolené vyhnout, je tedy zřejmé…

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+25
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kalkulačka náhrady mzdy za dovolenou 2017: Kolik budete brát

14. 6. 2017 | Petra Dlouhá | 3 komentáře

Kalkulačka náhrady mzdy za dovolenou 2017: Kolik budete brát

Za dobu, kdy v zaměstnání čerpáte dovolenou, nedostáváte mzdu, ale náhradu mzdy. Máme pro vás kalkulačku, která spočítá, kolik to letos dá. Když si dovolenou dobře načasujete, můžete... celý článek

Dovolená 2017: Kdy máte nárok, jak ji čerpat a co vám můžou nařídit

12. 6. 2017 | Petra Dlouhá | 13 komentářů

Dovolená 2017: Kdy máte nárok, jak ji čerpat a co vám můžou nařídit

Čtěte, na jak dlouhou dovolenou máte nárok, jak a kdy si ji smíte vybrat a o čem rozhoduje zaměstnavatel.

Partners Financial Services