Očima expertů: Ohrožují roboti řemeslníky?

Potřebujeme v Česku tolik řemeslníků jako v roce 2005, nebo část jejich práce dnes zastanou stroje?
Očima expertů: Ohrožují roboti řemeslníky?

Zdroj: Shutterstock

Mladých řemeslníků vychází z českých středních škol výrazně méně než před deseti lety. Kromě demografického poklesu je důvodem i nízký zájem patnáctiletých žáků a jejich rodičů o učební obory.

Předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků Karel Havlíček přitom zdůrazňuje, že řemeslo už rozhodně není jen manuální nebo špinavá činnost. „Tyto obory jsou dnes částečně spojené s výpočetní technikou. Autoelektrikáři nebo elektrikáři, to už zdaleka nejsou jen kleštičky a šroubováček, už se musí pracovat s počítačem,“ říká.

Kromě toho, že se náplň řady řemesel změnila, u některých oborů dochází zároveň k útlumu – co dřív dělával řemeslník, teď často zvládne i stroj. „Rozvoj robotiky, senzoriky a IT aplikací spojených s novými technologiemi umožňuje automatizovat řadu činností ve výrobě. Firmy testují třeba leštění či broušení povrchů za využití robotů, což v současnosti zajišťují zaměstnanci s dlouholetou praxí,“ uvádí Jan Burian z poradenské společnosti EY. Pokud se masově rozšíří využívání 3D tisku kovových dílů, tak se podle něj může snížit zájem i například o obráběče kovů nebo svářeče.

„Už nějakou dobu se mluví o tom, že v příštích deseti až dvaceti letech dojde vlivem technických inovací k zániku určitých profesí nebo k podstatným změnám v jejich vykonávání,“ souhlasí generální ředitelka Úřadu práce ČR Kateřina Sadílková.

Ptáme se proto profesionálů. Potřebujeme dnes vůbec tolik řemeslníků jako před deseti lety? Podle Úřadu práce ČR je u většiny řemesel evidovaných stále víc uchazečů než volných míst. Potýká se tedy české řemeslo skutečně s nedostatkem lidí? Které řemeslné práce lze v Česku nahradit stroji?

Jan Burian

senior manažer podnikového poradenství EY

Jan Burian
+11
+
-

Nevnímáme, že by potřeba řemeslníků v posledních deseti letech nějak zásadně klesala. S tím, jak do Česka přichází stále více zahraničních firem, které mají potřebu i vysoce kvalifikované pracovní síly, včetně vyučených řemeslníků, ale dochází ke změně skladby potřebných profesí.

Samozřejmě vidíme paradox, že je opticky stále dostatek pracovníků na počet volných míst. V praxi se ale setkáváme s faktem, že vyučení řemeslníci o místa v rámci své kvalifikace buď nemají zájem, zejména z důvodu nízké mzdy či například fyzické námahy, nebo je zaměstnavatel nevyhodnotí jako přijatelné kandidáty. Záleží ale na konkrétním oboru. Třeba řemesla využívaná v rámci průmyslové výroby jsou velmi poptávaná a vidíme zde převis poptávky nad nabídkou.

Kateřina Sadílková

generální ředitelka Úřadu práíe ČR

Kateřina Sadílková
+1
+
-

Stejně jako jinde ve světě i u nás stále platí, že řemeslo má zlaté dno. Přes veškerý technologický pokrok budou společnost i jedinci vždycky potřebovat někoho, kdo jim odborně opraví střechu, pročistí komín či odpady, zavede elektřinu, založí zahradu, opraví dálnici, auto, hodinky nebo třeba upeče svatební dort. Jistě, řadu věcí si může dostatečně šikovný amatér udělat i sám a levněji. Bude ale existovat řada činností, které bychom měli nechat na profesionálech.

Monika Junicke, Raiffeisenbank

makroekonomická analytička

Monika Junicke
+2
+
-

Potřebujeme tolik řemeslníků jako před deseti lety? Záleží na tom, v jakém oboru. Jsou řemesla, po kterých poptávka vzrostla, protože ekonomice se daří. Zaměstnanost máme na rekordních hodnotách a firmy si mnohem víc než dříve stěžují na nedostatek mnohdy kvalifikované pracovní síly. Zájem mají o stavaře, svářeče, řezače nebo nástrojáře.

Samozřejmě existují řemesla, kde nedostatečná poptávka po produktech vede k tomu, že je obor neatraktivní. Ať už z důvodu, že po vyučení řemeslník nenajde uplatnění, nebo není dostatečně ohodnocen. Některá řemesla, například švadlena, jsou přirozeně v útlumu – při ceně oděvů, které se dovážejí z Asie, není divu – a za dané situace není o ně zájem ani mezi absolventy. Na druhou stranu jsou řemesla, kde pozorujeme nedostatek řemeslníků, ale která bychom měli kvůli zachování tradice podporovat. Jedním takovým je podle mého názoru sklářství.

Jiří Halbrštát, Manpower Group

manažer náboru a marketingu Manpower Group

Jiří Halbrštát
+4
+
-

Řemeslníků je třeba stále víc, ale rychle se posouvají jejich potřebné dovednosti. Například z tradičního obráběče je nyní CNC obráběč. Někdo by mohl říci, že obráběči jsou nahrazováni automatickými systémy, místo nich ale nastupují lidé, kteří v počítači nastavují parametry obrábění.

Se zrychlováním technického pokroku navíc část lidí vyhledává autentické výrobky s lidským příběhem. Stroje sice dokážou vyrobit téměř cokoli, ale roste poptávka po lokální ruční výrobě. Zvyšuje se počet kovářů, brašnářů nebo truhlářů, kteří dokážou vyrobit originální věci, které se odliší od konfekční hromadné produkce. Lidé více nakupují potraviny a spotřební zboží online, ale zároveň roste poptávka po místních řeznících a pekařích. Mám tedy dojem, že přes rostoucí robotizaci výroby dochází zároveň k renesanci tradičních řemesel.

Martin Úlovec

analytik Národního ústavu pro vzdělávání

Martin Úlovec
+3
+
-

Nelze obecně tvrdit, že by ve všech řemeslech bylo potřeba tolik lidí jako před deseti lety. U některých řemesel, jako jsou krejčí, opraváři bot nebo opraváři televizí, došlo k výraznému útlumu, jinde naopak k určité „resuscitaci“, ale zaměstnavatelé deklarují nedostatek kvalifikované pracovní síly. Další část řemeslníků je potřeba ve stejné míře jako před deseti lety, například zedníci nebo instalatéři.

Naše výzkumy potvrzují, že počet volných pracovních míst evidovaných Úřadu práce ČR je nižší než počet uchazečů. Přesto třetina míst vhodných pro řemeslníky a opraváře zůstává volná déle než půl roku. Zaměstnavatelé to zdůvodňují nedostatečnou kvalifikací uchazečů o zaměstnání nebo nedostatečnou praxí. Na druhou stranu nabídky práce nedopovídají požadavkům uchazečů, ať už jde o nevyhovující pracovní podmínky či nízké mzdy. Ti pak nemají o nabízené pozice zájem.

Radovan Burkovič

Asociace pracovních agentur, prezident

Radovan Burkovič
+4
+
-

I když spoustu výrobků dnes chrlí automaty v továrnách, minimálně celé stavebnictví je o řadě řemesel, řemeslné znalosti musíte mít i v zemědělství nebo zahradnictví, řemeslo najdeme i u reklamních agentur, například tiskaře nebo grafiky, zvládat řemeslo musí ten, kdo opravuje boty, vyrábí klíče, čistí oděvy. V sektoru služeb se můžeme dlouze zastavit u kadeřníků, holičů, manikérů, pedikérů, dobrý kuchař, číšník, prodavač je také poklad.

Stroji lze nahradit jen ty činnosti, kde lidé požadují stroji smontované jednoúčelové celky, třeba bílou techniku – dnes už si nikdo nestaví mlýnek nebo mixér, nebo si je smontují sami – například stroji vyráběný nábytek v plochých krabicích z IKEA.

Něco za něco

Kromě toho, že s nástupem Průmyslu 4.0 zájem o některé řemeslné profese klesne, se objeví i řada nových nebo se rozšíří ty stávající. Podle studie Národního vzdělávacího fondu Iniciativa práce 4.0 poroste například poptávka po mechatronicích, návrhářích a konstruktérech aplikací řízení v reálném čase. V rámci služeb bude potřeba více lidí v oblasti osobního rozvoje, péče o děti nebo zdravého životního stylu. Podle Martina Úlovce ze zmíněného vědeckého pracoviště půjde i o profese, kde hraje hlavní roli lidská kreativita a inovativnost nebo se obtížně automatizují – například zedníci, tesaři a kamnáři. „Pracovní místa tak budou nejen zanikat, ale současně vznikat,“ věří šéfová úřadu práce Sadílková.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

26. 5. 2017 6:27, Nejvetší Darebák

Je potřeba se přestat dívat na vyučené jako na blbečky, ale jako na machry, kteří umí to, co by nikdy nezvládl vysokoškolák různých nepotřebných oborů. Zaměstnavatelé by je měli platit mnohem víc, než úředníky, jenž pouze vymýšlí, jak znepříjemnit ostatním život a nikdy nic v životě nedokážou. Pokud budou platit almužnu, ať se nediví, že nemají zaměstnance. A "dovoz" zaměstnanců z ciziny je pouze možnost, jak u zaměstnanců nezvyšovat mzdy.

+10
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

1. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

Až o pět let dříve teď mohou jít do penze záchranáři a hasiči. Nově by se k nim měly přidat další náročné profese, ve kterých pracuje zhruba 120 tisíc lidí. Zaměstnavatelé za ně budou... celý článek

Chystá se převrat v zákoníku práce. Cílí hlavně na problémisty

1. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Chystá se převrat v zákoníku práce. Cílí hlavně na problémisty

Ministerstvo práce a sociálních věcí připravuje novelu zákoníku práce. Počítá se zásadními změnami. Mluví se především o výpovědích, řeší se ale i zkušební doba či odstupné pro nemocné... celý článek

Placené volno. Na co máte nárok a jaká jsou pravidla

1. 2. 2024 | Zdeněk Bauer

Placené volno. Na co máte nárok a jaká jsou pravidla

Kdy vás musí zaměstnavatel omluvit v práci a naplno vám to proplatit? Co patří mezi důležité osobní překážky v práci? Tady je přehled.

Nový rok ve vaší peněžence. Velký přehled změn

1. 1. 2024 | Petr Kučera

Nový rok ve vaší peněžence. Velký přehled změn

Projděte si, jaké novinky roku 2024 mohou ovlivnit vaše osobní finance.

Kolik dostanete, když přijdete o práci. Podpora v nezaměstnanosti 2024

28. 12. 2023 | Petr Kučera | 1 komentář

Kolik dostanete, když přijdete o práci. Podpora v nezaměstnanosti 2024

Kdo má nárok na podporu v nezaměstnanosti a na jak dlouho? Proč si dát pozor na dobrovolné ukončení předchozí práce bez vážného důvodu? Jak je to s odstupným? Může si nezaměstnaný přivydělávat?... celý článek

Partners Financial Services