Zkušební doba: Na co mám nárok, co ve zkušebce hrozí a co smí šéf

Jak dlouhá může být zkušební doba? Smí ji šéf prodloužit nebo zopakovat, když povýšíte nebo změníte druh práce? Máte nárok na dovolenou a nemocenskou? Jak dát ve zkušebce výpověď?
Zkušební doba: Na co mám nárok, co ve zkušebce hrozí a co smí šéf

Zkušební doba je určená k tomu, aby se zaměstnanec se zaměstnavatelem vzájemně oťukali, zkusili, jestli jim to spolu bude klapat – když se ukáže, že ne, může jeden nebo druhý pracovní poměr bez vysvětlování okamžitě ukončit.

Jak správně sjednat zkušebku

Zkušební doba není povinná ani automatická, zaměstnavatel a zaměstnanec se na ní musejí písemně dohodnout, jinak je neplatná. Obvykle se zkušební doba sjednává v pracovní smlouvě. Případně lze uzavřít samostatnou písemnou dohodu o zkušební době.

Zkušební dobu je možné sjednat nejpozději v den, který je domluvený jako den nástupu do práce, případně jako den jmenování vedoucího zaměstnance (to si podrobněji vysvětlíme níž). Později, zpětně a dodatečně, zkušební dobu sjednat nejde. „Pokud zaměstnanec třeba už dva dny chodí do práce a zaměstnavatel si náhle vzpomene, že zkušební doba je pro něj výhodná a chce ji sjednat, není to už možné,“ říká Eva Jurčíková z Vaše nároky.cz.

Hledej práci!

Nečekejte , že práce přijde za vámi!

Sháníte práci? Zkuste se rozhlédnout u nás. Nabídky práce ze všech úřadů práce a předních pracovních portálů na jednom místě!

Nabídky práce na Peníze.cz

Dá se prodlužovat? A krátit?

Zkušební doba může trvat maximálně tři měsíce, u vedoucích zaměstnanců šest měsíců. Za vedoucího zaměstnance se považuje každý pracovník, který má právo řídit a úkolovat aspoň jednoho podřízeného.

Zkušební doba zároveň nesmí být delší než polovina smluvené délky pracovního poměru – to se týká smluv na dobu určitou. Jestli máte smlouvu na čtyři měsíce, zkušebka může trvat nanejvýš dva. Pokud nebudete toto omezení respektovat a domluvíte si se zaměstnavatelem delší zkušební dobu, nebude takové ujednání platné.

Prodlužovat vám zaměstnavatel zkušební dobu během pracovního poměru nesmí. Teoreticky se ale můžete dohodnout na jejím zkrácení nebo zrušení. Když se bude vaše pracovní smlouva nebo pracovní poměr nějak měnit – třeba vás zaměstnavatel přeřadí na jiný druh práce nebo povýší na vedoucího, novou zkušební dobu s vámi při té příležitosti sjednat nesmí. To samé platí, když máte smlouvu na dobu určitou a šéf vám ji prodlouží – a to i v případě, že vám zaměstnavatel místo dodatku k původní pracovní smlouvě dá podepsat smlouvu novou.

Novou zkušební dobu by bylo možné dohodnout jedině v případě, že by nešlo o změnu pracovního poměru, ale o založení nového pracovního poměru – což by se mohlo stát například jmenováním do vedoucí funkce. Jmenování do vedoucí funkce je ale něco jiného než povýšení – týká se především organizačních složek státu.

Slovníček pojmů

Jmenování

Pracovní poměr vzniká třemi způsoby. Nejčastěji smlouvou mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem. Další možností je jmenování do vedoucí funkce v případech stanovených zvláštním právním předpisem – týká se to hlavně organizačních složek státu nebo Policie ČR a příspěvkových organizací. Třetí variantou vzniku pracovního poměru je volba – která v určitých případech musí předcházet uzavření pracovní smlouvy.

Podrobnosti hledejte v § 33 zákoníku práce.

Zkušební dobu lze prodloužit v jediném případě: když v jejím průběhu zaměstnanec nepracuje kvůli celodenním překážkám v práci nebo kvůli dovolené. Když tedy půjdete po dohodě se zaměstnavatelem k zubaři, dostanete horečku a nebudete schopní přijít do práce nebo si vezmete dovolenou, zkušební doba se o tyto dny prodlouží.

Konec ve zkušební době

Ve zkušební době může zaměstnavatel i zaměstnanec pracovní poměr snadno a rychle ukončit, bez vysvětlování. V obou případech je ale nutné udělat to písemně. Rozhodně nestačí bouchnout do stolu a říct šéfovi, že už vás v práci neuvidí.

„Pracovní poměr skončí dnem, kdy je druhé straně doručeno zrušení pracovního poměru ve zkušební době, pokud tedy v listině není uvedený den pozdější. Pokud byste pouze ústně oznámili zaměstnavateli, že pracovní poměr ukončujete, nebo přestali docházet do práce ještě před tím, než zaměstnavateli doručí vaše oznámení o zrušení pracovního poměru, mohli byste si značně přitížit,“ upozorňuje Eva Jurčíková z Vaše nároky.cz. Kdyby zaměstnavateli kvůli vaší nepřítomnosti vznikla škoda, třeba by nestihl dokončit včas zakázku a platil sankci za pozdní dodání zboží, mohl by po vás škodu vymáhat. Skončit v práci můžete, až když pracovní poměr řádně ukončíte.

Písemné oznámení o zrušení pracovního poměru je možné předat osobně do vlastních rukou, případně i elektronicky nebo poštou. Důležitý je ale termín – dokument musí být doručený nejpozději poslední den zkušební doby, jinak zrušení pracovního poměru nebude platit. Dokument můžete doručit osobně, pak si jeho převzetí nechte potvrdit, můžete ho poslat poštou, pak to samozřejmě dělejte doporučeně a službou do vlastních rukou také nic nepokazíte, pokud zaměstnavatel vaši výpověď od pošťáka nepřevezme, je považovaný za doručený po té, co byl deset dní uložený na poště.

Anketa

Vyhodili vás někdy ve zkušební době?

Kdy vás vyhodit nesmí

Zaměstnanec je ve zkušební době zranitelnější, může o práci kdykoli přijít. Pokud ale ve zkušební době skončíte v pracovní neschopnosti, jistou zákonnou ochranu nad sebou máte. Prvních čtrnáct dní pracovní neschopnosti s vámi zaměstnavatel pracovní poměr ukončit nemůže. Když to udělá, měli byste se bránit. „Je ale důležité reagovat rychle. Zákon je v tomto neoblomný, a pokud nejednáte okamžitě, nemáte šanci na úspěch. Nejlépe je hned po doručení zrušení pracovního poměru napsat zaměstnavateli, že s ukončením nesouhlasíte, a nejpozději do dvou měsíců ode dne skončení pracovního poměru podat žalobu k soudu,“ pokračuje Eva Jurčíková. Patnáctý den pracovní neschopnosti už vás ve zkušební době zaměstnavatel může propustit zcela v souladu se zákonem.

Každopádně jinak platí, že když ve zkušební době onemocníte, máte nárok na náhradu mzdy a nemocenské dávky (minimálně do té doby, než vás propustí). Každý zaměstnanec, který nastoupí do nového pracovního poměru, je totiž ze zákona od prvního dne nemocensky pojištěný a zaměstnavatel má povinnost za něj nemocenské pojištění odvádět.

Když se vám ve zkušební době stane pracovní úraz, máte stejné nároky jako jiní zaměstnanci, zkušební doba na to nemá vliv.

Dovolená

Nárok na dovolenou není v zákoně na zkušební dobu nijak navázaný. Abyste mohli dovolenou čerpat, musíte u zaměstnavatele odpracovat alespoň šedesát dní, případně splňovat další podmínky. Jestli jste u zaměstnavatele v pracovním poměru míň než jeden rok, máte nárok jen na poměrnou část dovolené: na jednu dvanáctinu roční dovolené za každý měsíc pracovního poměru. Jestli jste pro zaměstnavatele v daném roce ještě neodpracovali ani šedesát dní, máte nárok pouze na dovolenou za odpracované dny, konkrétně na jednu dvanáctinu roční dovolené za každých jednadvacet odpracovaných dnů. Podrobnosti najdete v článcích:

Není tedy vyloučené dovolenou ve zkušební době dostat. Stejně jako u jiných zaměstnanců ale záleží do značné míry na zaměstnavateli, kdy a na jak dlouho dovolenou poskytne. Myslete také na to, že o dny dovolené se zkušební doba prodlužuje.

Výhody a benefity

Pokud jde o stravenky a další benefity, žádný zákonný nárok na ně nemáte, záleží čistě na zaměstnavateli, jestli vám je nabídne už ve zkušební době, později nebo vůbec. Pokud benefity po konci zkušební doby slibuje, je dobré takovou dohodu zanést do pracovní smlouvy. Jinak se může stát, že se výhod nedočkáte. „A po uplynutí zkušební doby už nelze pracovní poměr okamžitě zrušit, zaměstnanec je pak nucený podat výpověď a dodržet výpovědní lhůtu,“ upozorňuje Eva Jurčíková.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+104
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 23 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

30. 3. 2017 1:24, JirkaZ

Záležitosti kolem dovolené řeší Zákoník práce 262/2006, par. 211 a následující.
Zaměstnanec má nárok na poměrnou část dovolené za každých 21 odpracovaných dnů, takže již ve zkušební době tento nárok vzniká. Je však třeba si uvědomit, že ve skutečnosti si zaměstnanec "nebere dovolenou", ale termín čerpání určuje zaměstnavatel. Ten má sice přihlédnout k oprávněným zájmům zaměstnance, ale také k provozním důvodům zaměstnavatele.
Takže nárok ve zkušební době sice máte, ale přesto ji dostat nemusíte.

https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2006-262#cast9

Zobrazit celé vlákno

+19
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (23 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

1. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

Až o pět let dříve teď mohou jít do penze záchranáři a hasiči. Nově by se k nim měly přidat další náročné profese, ve kterých pracuje zhruba 120 tisíc lidí. Zaměstnavatelé za ně budou... celý článek

Chystá se převrat v zákoníku práce. Cílí hlavně na problémisty

1. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Chystá se převrat v zákoníku práce. Cílí hlavně na problémisty

Ministerstvo práce a sociálních věcí připravuje novelu zákoníku práce. Počítá se zásadními změnami. Mluví se především o výpovědích, řeší se ale i zkušební doba či odstupné pro nemocné... celý článek

Placené volno. Na co máte nárok a jaká jsou pravidla

1. 2. 2024 | Zdeněk Bauer

Placené volno. Na co máte nárok a jaká jsou pravidla

Kdy vás musí zaměstnavatel omluvit v práci a naplno vám to proplatit? Co patří mezi důležité osobní překážky v práci? Tady je přehled.

Nový rok ve vaší peněžence. Velký přehled změn

1. 1. 2024 | Petr Kučera

Nový rok ve vaší peněžence. Velký přehled změn

Projděte si, jaké novinky roku 2024 mohou ovlivnit vaše osobní finance.

Kolik dostanete, když přijdete o práci. Podpora v nezaměstnanosti 2024

28. 12. 2023 | Petr Kučera | 1 komentář

Kolik dostanete, když přijdete o práci. Podpora v nezaměstnanosti 2024

Kdo má nárok na podporu v nezaměstnanosti a na jak dlouho? Proč si dát pozor na dobrovolné ukončení předchozí práce bez vážného důvodu? Jak je to s odstupným? Může si nezaměstnaný přivydělávat?... celý článek

Partners Financial Services