Víkendový teambuilding: Může vás šéf nutit tužit kolektiv?

Petra Dlouhá | rubrika: Když se řekne | 28. 2. 2017 | 7 komentářů
Šéf naplánoval víkendový výjezd, kde se bude stmelovat pracovní kolektiv. Co když ale ve volném čase týmového ducha utužovat nechcete? Můžete říct ne? A co když se na teambuildingu stane úraz?
Víkendový teambuilding: Může vás šéf nutit tužit kolektiv?

Víc se poznáte, bude se vám líp spolupracovat – tak obvykle šéfové argumentují, když zaměstnance lákají na víkendový teambuilding. Někdo společnou akci s kolegy ocení, jinému bude proti srsti a radši volný čas stráví jinak. Jak se ale z „pracovního“ víkendu jednoduše vykroutit?

Nutit vás nesmí

„Samozřejmě záleží na charakteru akce, nicméně pokud jde čistě o volnočasové aktivity, může je zaměstnanec odmítnout a víkendového teambuildingu se nemusí zúčastnit,“ říká Ondřej Wysoglad, ředitel personální agentury Adecco ČR. Dodává ale, že kdyby se jednalo například o víkendové školení spojené s teambuildingem, na školicí části je pro zaměstnance účast povinná.

Anketa

Jezdíte na teambuildingy?

Když odmítnete utužovat pracovní kolektiv na víkendové firemní akci, za absenci vám pokuta nehrozí. „Pokud jde čistě o teambuilding, zaměstnavatel vás nemůže za neúčast potrestat. Jinak je tomu ale v případě, kdy by do akce bylo zahrnuto také vzdělávací školení. Potom za svou absenci můžete dostat napomenutí, v krajní situaci i výtku za neplnění pracovních povinností. Pokud podobných výtek postupně dostanete víc, může s vámi zaměstnavatel ukončit pracovní poměr,“ pokračuje Wysoglad.

Když kývnete, náhradní volno nečekejte

Nepočítejte s tím, že za „pracovní víkend“ dostanete náhradní volno nebo finanční náhradu. „Tyto firemní akce jsou považovány za zcela nepovinné, proto je pouze na zaměstnavateli, zda vám náhradní volno či finanční kompenzaci za čas strávený na akci poskytne,“ říká ředitel Adecco. Jiná je opět situace, když je součástí výjezdu školení. Pak má zaměstnavatel povinnost poskytnout vám náhradní volno odpovídající času strávenému na školení nebo příplatek za práci přesčas:

Zaměstnavatel standardně hradí společnou cestu na místo a zpět. „Když se ale rozhodnete jet po vlastní ose, už tomu tak být nemusí. Pokud byste se tedy například místo v neděli s ostatními chtěli vrátit domů už v sobotu večer, záleží na libovůli zaměstnavatele, jestli proplatí jízdenku za vlak, autobus nebo jiné cestovní výlohy,“ komentuje Ondřej Wysoglad.

Když se stane nehoda

K obvyklé náplni teambuildingu patří sport a adrenalinové zážitky. Snadno se stane, že si při nich přivodíte úraz. Co když kvůli němu skončíte v pracovní neschopnosti, za kým půjde odpovědnost? Odpověď není úplně jednoduchá. Opět je třeba rozlišovat mezi povinnými a nepovinnými aktivitami. A nuance jsou někdy jemné.

Pracovním úrazem se podle zákoníku práce rozumí poškození zdraví zaměstnance při plnění pracovních úkolů nebo v přímé souvislosti s ním. Když uklouznete na mokré podlaze při povinném školení a ošklivě se polámete, není co řešit, je to pracovní úraz, za který nese zodpovědnost zaměstnavatel. Když se zraníte při společné hře nebo sportu, nemusí to být úplně jednoznačné. Bude se muset posoudit, při jaké činnosti přesně k úrazu došlo a jestli byla účast na ní povinná, nebo ne.

Hrajte na jistotu

„U sportovních a dalších volnočasových aktivit, které tvoří nepovinnou část akce, bývají zaměstnanci většinou informováni o tom, že už nejde o oficiální část programu, a tudíž je na zodpovědnosti každého z nich, které aktivity se zúčastní a které ne,“ uvádí Wysoglad. Když se předem řekne, že sjíždět řeku na raftu nemusíte, ale vy se rozhodnete do toho jít, děláte to na vlastní nebezpečí, následky ponesete sami.

Pokud vám naopak zaměstnavatel sdělil, že máte aktivitu povinnou a vy se jí zúčastníte na jeho přímý pokyn, půjde z právního hlediska o jednání přímo související s plněním pracovních úkolů. Příklad: váš šéf pořádá v pracovní době tenisový turnaj, který má posloužit ke zviditelnění firmy a vám nařídí, že s ním musíte hrát čtyřhru. Když si na kurtě zlomíte nohu, bude zranění pracovním úrazem.

A další možnost. Šéf vám daruje poukázku na adrenalinový víkend jako odměnu za dobře odváděnou práci. Pak půjde o akci, kterou zaměstnavatel neorganizuje, pouze platí. Vaše účast na ní je čistě dobrovolná, klidně můžete poukázku nechat propadnout – o případném pracovním úrazu každopádně nemůže být řeč.

Jestli se chystáte s kolegy na nepovinný adrenalinový výjezd, který vám nabízí (ovšem nenařizuje) zaměstnavatel a máte obavu z možného zranění a následného výpadku příjmu, je nejlepším řeším sjednat si úrazové pojištění, od zaměstnavatele se ničeho nedomůžete.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+18
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

28. 2. 2017 19:38, Taaaaaaaaa

No jo - to jsme zažili v brigádách socprc. Debilní akce rádoby manažerů, k utužení kolektivu to 100% neslouží - spíše naopak.
Viděl jsem pár akcí - dělají ze zaměstnanců nesvéprávné debily

+18
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

7. 3. 2017 23:48, Martin

Keď čítam tie komentáre, musíte byť všetci strašne nešťastní v práci. Ak vás to tak štve, čo vám bráni zmeniť prácu za lepšiu? Alebo je to len nejaká "naša" póza - na všetko sa sťažovať?

-11
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

1. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

Až o pět let dříve teď mohou jít do penze záchranáři a hasiči. Nově by se k nim měly přidat další náročné profese, ve kterých pracuje zhruba 120 tisíc lidí. Zaměstnavatelé za ně budou... celý článek

Chystá se převrat v zákoníku práce. Cílí hlavně na problémisty

1. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Chystá se převrat v zákoníku práce. Cílí hlavně na problémisty

Ministerstvo práce a sociálních věcí připravuje novelu zákoníku práce. Počítá se zásadními změnami. Mluví se především o výpovědích, řeší se ale i zkušební doba či odstupné pro nemocné... celý článek

Placené volno. Na co máte nárok a jaká jsou pravidla

1. 2. 2024 | Zdeněk Bauer

Placené volno. Na co máte nárok a jaká jsou pravidla

Kdy vás musí zaměstnavatel omluvit v práci a naplno vám to proplatit? Co patří mezi důležité osobní překážky v práci? Tady je přehled.

Nový rok ve vaší peněžence. Velký přehled změn

1. 1. 2024 | Petr Kučera

Nový rok ve vaší peněžence. Velký přehled změn

Projděte si, jaké novinky roku 2024 mohou ovlivnit vaše osobní finance.

Kolik dostanete, když přijdete o práci. Podpora v nezaměstnanosti 2024

28. 12. 2023 | Petr Kučera | 1 komentář

Kolik dostanete, když přijdete o práci. Podpora v nezaměstnanosti 2024

Kdo má nárok na podporu v nezaměstnanosti a na jak dlouho? Proč si dát pozor na dobrovolné ukončení předchozí práce bez vážného důvodu? Jak je to s odstupným? Může si nezaměstnaný přivydělávat?... celý článek

Partners Financial Services