Hledáte práci? Tady je plno

Tereza Mynářová | rubrika: Analýza | 23. 8. 2016 | 5 komentářů
Ačkoli firmy hlásí nedostatek pracovníků a některé volají po usnadnění jejich dovozu, jsou profese, kde se na práci pořád stojí fronta.
Hledáte práci? Tady je plno

Česká ekonomika třetí rok roste. Podle Ministerstva financí poroste i v roce příštím. Míra nezaměstnanosti je v tuzemsku druhá nejnižší v Evropské unii a firmy se přetahují o schopné pracovníky. Některé průmyslové podniky se snaží problém s nedostatkem lidí řešit dovozem dělníků a kvalifikovaných odborníků z Ukrajiny. V horším případě vyhrožují, že kvůli chybějící pracovní síle odejdou do Asie, například do Číny.

Nedostatek pracovních sil ale není ve všech odvětvích.

I v době hospodářského boomu jsou v Česku, kde si personalisté mohou vybírat ze zaslaných životopisů a kde si uchazeči navzájem tvrdě konkurují. Na jednu pozici se jich často hlásí desítky.

Boj mezi prodavači

Kdo čeká, že největší tlačenice je na prestižní a dobře placená místa, bude možná překvapen. Češi se ve většině případů přetahují o jednoduchou práci se mzdami výrazně pod celorepublikovým průměrem.

Deset pozic s nejvyšším počtem reakcí na jeden inzerát

Pozice

Celkový počet inzerátů k 16. 8. 2016

Průměrný počet reakcí na daný inzerát

Vedoucí/manažer prodejny

387

80

Recepční

238

72

Prodejce po telefonu/Telesales

292

72

Pracovník call centra

593

69

Pokladní

1026

69

Asistent/ka

663

56

Makléř

131

53

Office Manager

206

52

Prodavač

2150

50

Administrativní pracovník

1407

46

Zdroj: LMC

Poznámka k metodice: Aby LMC zabránila zkreslení výsledků (některá místa obsazují podniky jen velmi výjimečně – takže pak o ně logicky může být vyšší zájem), zařadila do srovnání jen pozice, kterých se týká více než stovka aktivních inzerátů.

Hledej práci!

Nečekejte , že práce přijde za vámi!

Sháníte práci? Zkuste se rozhlédnout u nás. Nabídky práce ze všech úřadů práce a předních pracovních portálů na jednom místě!

Nabídky práce na Peníze.cz

Data společnosti LMC, která provozuje pracovní portály Jobs.cz a Práce.cz, ukazují, že se lidé nejvíc „rvou“ o místo vedoucího prodejny. Na každý z inzerátů, které byly vystavené k 16. srpnu a ve kterých firmy sháněly tyto zaměstnance, zareagovalo v průměru osmdesát osob. „Je to zřejmě tím, že na nižších pozicích pracuje opravdu velký počet lidí, hlavně prodavačů a prodavaček. Ti se po nějaké době logicky chtějí posunout výš,“ předpokládá analytik LMC Tomáš Ervín Dombrovský.

Kromě touhy povýšit můžou pracovníky obchodů lákat i lepší výdělky. Podle Informačního systému o průměrném výdělku (ISPV), který zpracovává společnost TREXIMA, činil loni medián mezd prodavaček 14 620 korun měsíčně. A to mluvíme o částce před srážkami. Například bezdětné prodavačce by tedy podle výpočtu čisté mzdy na webu Peníze.cz přišlo na účet jen 12 142 korun.

Oproti tomu „vedoucí pracovních týmů v prodejnách“ si podle ISPV vydělají 22 568 korun hrubého měsíčně, tedy o 54 procent více. Tato částka už odpovídá celorepublikovému mediánu hrubé mzdy, který loni činil 22 971 korun měsíčně.

Pro úplnost, prodavačů a prodavaček loni pracovalo v českých obchodech 134 600. Podle dat ISPV šlo tedy o vůbec nejpočetnější skupinu profesí v Česku – řidičů nákladních automobilů, tahačů a speciálních vozidel, kteří následují, je „pouze“ 92 700. Vedoucích působilo v českých prodejnách 22,5 tisíce.

Kolik si vydělají zaměstnanci na nejžádanějších pozicích

Pozice

Medián hrubé měsíční mzdy (podle kategorie zaměstnání CZ-ISCO)

Průměrná hrubá měsíční mzda (podle kategorie zaměstnání CZ-ISCO)

Vedoucí/manažer prodejny

22 568 Kč

25 977 Kč

Recepční v ubytovacích zařízeních

16 183 Kč

17 487 Kč

Ostatní recepční

18 869 Kč

19 117 Kč

Prodejce po telefonu / pracovník call centra

21 354 Kč

23 045 Kč

Pokladníci (a prodavači jízdenek a vstupenek)

16 488 Kč

17 546 Kč

Asistent/ka (v administrativě)

25 867 Kč

28 523 Kč

Finanční makléři

29 366 Kč

41 019 Kč

Bankovní makléři

42 435 Kč

62 264 Kč

Prodavač

14 620 Kč

16 065 Kč

Administrativní pracovník

18 400 Kč

20 784 Kč

Zdroj: ISPV

Poznámky: U pozice office manager můžeme předpokládat podobnou úroveň mezd jako u administrativních pracovníků. Pokud lze některou pozici rozdělit ještě do více kategorií (např. makléře), uvádíme pro orientaci výdělky u všech těchto profesí.

Není práce?

Rekvalifiíkujte se!

Nejenom že vám nově získané dovednosti a znalosti můžou dopomoct k novému džobu, za určitých podmínek může rekvalifikace znamenat zároveň i zvýšení podpory.

Rekvalifikace 2016: Jak na ni

Sázka na „jistotu“

Velmi populární je mezi uchazeči o zaměstnání také administrativa. Kromě profese asistentky nebo recepční sem patří i pozice s moderními názvy jako office manažer nebo pracovník back office.

Na portálech Jobs.cz a Práce.cz odpoví na jednu nabídku v průměru opět nejméně čtyřicet osob. Podle Dombrovského je standardních 20 až 30 reakcí. „Nad padesát je to už mega zájem a firma si může vybírat. Pod patnáct až pod deset jde zase o extrémní nedostatek,“ dodává.

Proč lákají uchazeče právě tato místa? Ve srovnání s jinými obory toho zde podniky požadují relativně málo – většinou stačí příjemné vystupování, dobré komunikační schopnosti, základní operace na počítači a v některých případech angličtina. Co čekat od práce na recepci, názorně ukazuje například tento inzerát, jeden z mnoha na Jobs.cz: „Za co budete zodpovídat? Za uvítání a usazení hostů, správu zasedacích místností, přepojování telefonických hovorů, evidenci taxi a kurýrů, ukládání faktur do systému.“

Zaměstnání v administrativě je populární například mezi čerstvými absolventy vysokých škol, zvláště humanitních či ekonomických fakult. Pokud jim chybí praxe v oboru, tak se často na odbornější místo vůbec nedostanou. Zároveň je možné, že někteří z nich si na náročnější práci ani netroufnou a rozhodnou se raději „vsadit na jistotu“.

Přetahovaná o krátké úvazky

Pro nabídky zaměstnání na recepci, ale i třeba v call centru je navíc typický mnohem vyšší podíl částečných úvazků – třeba call centra je podle Dombrovského inzerují až u poloviny pozic. „To má na počet reakcí velký vliv, hlásí se tam i lidé, kteří nemohou trávit v práci osm hodin denně. Je to benefit, který hrozně láká,“ vysvětluje analytik LMC. Kdo hledá částečný úvazek, má navíc stále poměrně málo příležitostí. Podle zatím posledních dat OECD je v Česku využívalo jen 4,9 procenta zaměstnanců, což je po Slovensku druhý nejnižší podíl v rámci 34členného uskupení nejvyspělejších ekonomik světa.

Masový zájem o administrativu potvrzují i statistiky Úřadu práce ČR. V červenci bylo na jednotlivých pobočkách zaregistrováno 29 320 lidí, kteří stáli právě o takovou práci. Firmy v celé České republice tu přitom k 17. srpnu inzerovaly jen deset „všeobecných administrativních pracovníků“ – sedm v Lysé nad Labem a tři ve Vítkově.

Nejžádanější profese na Úřadu práce ČR

Pozice

Celkový počet registrovaných uchazečů se zájmem o tuto pozici

Všeobecní administrativní pracovníci

29 320

Odborní pracovníci v oblasti pojišťovnictví, obchodní zástupci, nákupčí a obchodní makléři

4915

Technici ve fyzikálních a průmyslových oborech

4577

Pracovníci informačních služeb

3894

Odborní administrativní pracovníci a asistenti

3718

Úředníci pro zpracování číselných údajů

3241

Ostatní specialisté v oblasti výchovy a vzdělávání

3017

Učitelé na 1. stupni základních škol a učitelé v oblasti předškolní výchovy

2525

Úředníci v logistice

2431

Učitelé na středních školách (kromě odborných předmětů), konzervatořích a na 2. stupni základních škol

1988

Zdroj: Úřad práce ČR

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

23. 8. 2016 13:36, kodiak medvěd

Ale to jste nemusel klikat, Šerloku, to si dokáže domyslet každý soudný člověk. K čemu mi ale taková debilní statistika je? Jak z toho může někdo vyvozovat, že je na tyto pozice přetlak zájemců? Prdlajs přetlak zájemců, inzerují to pořád dokola, protože na to nedokáží najít dostatek lidí, kteří to vydrží dělat déle než pár dnů nebo týdnů. Zrovna tak mě autorka těžko přesvědčí, že po českých ulicích chodí spousty odmítnutých prodavaček a pokladních. Ten článek je naprostá desinformace, bez ohledu na jeho neformálně reklamní funkci pro vámi zmíněný jobs.cz.

Zobrazit celé vlákno

+21
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Vyšší mzdy v Česku? Až budeme víc než montovna

16. 8. 2016 | Tereza Mynářová | 23 komentářů

Vyšší mzdy v Česku? Až budeme víc než montovna

Minimální mzda se má od ledna 2017 už potřetí ve třech letech zvýšit, tentokrát na 11 tisíc korun. Odbory už rok pod heslem Konec levné práce bojují za vyšší výdělky. Podle hlavní ekonomky... celý článek

Podnikání na volné noze: Víc peněz a svobody?

10. 8. 2016 | Jana Poncarová | 5 komentářů

Podnikání na volné noze: Víc peněz a svobody?

Je snadné snít o tom, jak se pustíte do práce na vlastní pěst, budete úspěšně žít na volné noze a ponurou kancelář vyměníte za slunečník na pláži. Podobných příběhů jste poslední dobou... celý článek

Rekvalifikace 2016: Kolik vám přispěje stát. A jak na to

8. 8. 2016 | Petra Dlouhá | 1 komentář

Rekvalifikace 2016: Kolik vám přispěje stát. A jak na to

Jestli jste bez práce a nové zaměstnání se nedaří najít, může pomoct rekvalifikační kurz. Kromě nových dovedností a zvýšení šancí na profesní uplatnění má rekvalifikace ještě jednu... celý článek

Agenturní zaměstnávání: Jaká jsou pravidla a na co máte nárok

3. 8. 2016 | Monika Veselíková | 5 komentářů

Agenturní zaměstnávání: Jaká jsou pravidla a na co máte nárok

Zaregistrujete se u agentury práce, která vás pak vyšle pracovat do nějaké společnosti. Kdo je v takovém případě vaším zaměstnavatelem, na jakou mzdu máte nárok a jak je to s čerpáním... celý článek

Výpočet čisté mzdy 2016: Kolik dostanete a co spolknou povinné odvody

19. 1. 2016 | Petra Dlouhá | 18 komentářů

Výpočet čisté mzdy 2016: Kolik dostanete a co spolknou povinné odvody

Naši kalkulačku čisté mzdy aktualizovanou pro rok 2016 ocení zaměstnanec i zaměstnavatel. První si spočítá, jaký čistý příjem dostane a kolik mu z hrubé mzdy uloupnou povinné odvody.... celý článek

Partners Financial Services