Hledáte práci? Hledejte dál. Doslova. Od dubna můžete dostat příspěvek na dojíždění

Ministerstvo práce zkouší dostat do práce dlouhodobě nezaměstnané. Motivovat je má příspěvek na dojíždění. Zatím ho nabízejí úřady práce v pěti krajích s největší mírou nezaměstnanosti a vyloučenými lokalitami. Maximální výše příspěvku je tři a půl tisíce korun.
Hledáte práci? Hledejte dál. Doslova. Od dubna můžete dostat příspěvek na dojíždění

Nezaměstnanost v Česku je rekordní. Tedy rekordně nízká. Statistici hlásí, že její míra je 6,1 procenta z práceschopných v aktivním věku. Bez práce je prý necelých 450 tisíc lidí, z toho dlouhodobě, tedy víc než rok, necelých sto padesát tisíc. Je to dobrá zpráva. Další dobrá zpráva je, že na pracovním trhu je přes sto tisíc volných míst. Na mnohá z nich by jistě uchazečům chyběla odbornost, u některých je ale překážkou pro získání pracovní smlouvy prachsprostá vzdálenost. Práce – když dovolíte malé zjednodušení – je jinde než nezaměstnaní.

Partner rubriky

Partnerem rubriky Co si o tom myslíte? je nakladatelství Grada.

Ponořte se do úsměvných příběhů Jiřího Traxlera!

Jiří Traxler: Hra na krvavé koleno
Skorohorory a halabalady

Budete se opravdu bát,… abyste udrželi kamennou tvář!

Jiří Traxler: Někdo to s holkama umí
Povídky z časů balení a kotrmelců pozadu

Prožijte krásné chvíle dospívání s humorem!

Proč sedíme na zadku

Říká se, že Češi se za prací neradi stěhují a že za ní i neradi dojíždějí. Samozřejmě přitom hraje obecně roli nějaká kulturní tradice, při pohledu na konkrétní případy ale zjistíme, že pro jednotlivce bývají podstatnější poněkud přízemnější věci. Ponechme stranou případy kvalifikovaných pracovníků, kterým stabilní firma slíbí dobrý plat, pomůže s hledáním ubytování a dá jim další podporu. Vezměme si spíš člověka, jehož kvalifikace není oslnivá, zaměstnavatelé se o něj neperou, smlouvy mu nabízejí na rok… Řekněme, že je z chudého kraje, kde bývá nezaměstnanost vyšší, a že by se měl stěhovat do kraje, kde je víc práce a peněz – a kde jsou ovšem také vyšší náklady, takže kupní síla našetřených peněz je rázem třeba tříčtvrtinová nebo poloviční: za co bydlíte na Frýdlantsku rok, za to máte v Praze střechu nad hlavou na pár měsíců. A abychom mu nenaložili málo, přidejme mu pár křížků na krk a nějaké ty rodinné závazky. Snížená ochota vydat se do světa hledat štěstí je v takovém případě rázem vysvětlena.

Něco jiného je ovšem dojíždění. Pokud se na vás po dlouhých měsících čekání na pracáku usměje štěstí a najdete místo ve fabrice ve třicet kilometrů vzdáleném městě, byl by prostě hřích ho nebrat. A nová dávka, kterou teď testuje v pěti krajích Ministerstvo práce a sociálních věcí a Úřad práce, by měla nezaměstnaným pomoci do toho hříchu neupadnout.

Stáhněte si!

Žádost o příspěvek na dojíždění

Neboli o příspěvek na podporu regionální mobility. Uf.

Maximálně tři a půl tisíce. Maximálně rok. A jenom pro ty s nízkou mzdou

O co jde:

Od dubna může nezaměstnaný s bydlištěm v Ústeckém, Jihomoravském, Olomouckém, Moravskoslezském a Karlovarském kraji na úřadu práce zažádat o „příspěvek na dojíždění“. Ten se ovšem ve skutečnosti vůbec nejmenuje tak pěkně a srozumitelně, oficiální jméno má příspěvek na podporu regionální mobility.

Aby měli šanci ho dostat, musí ovšem splnit řadu podmínek:

  • Musí být nezaměstnaný aspoň rok. Výjimku tvoří lidé, kteří dostali výpověď v rámci hromadného propouštění, ti předtím na pracáku viset nemusí.
  • Musí mít v ruce pracovní smlouvu, minimálně na rok. Žádat ale musí před nástupem do zaměstnání.
  • Nové pracoviště musí být v jiné obci, než trvalé bydliště žadatele.
  • Zaměstnavatel musí být nový, ne staronový. Respektive – žadatel u něj nesměl pracovat v období 24 měsíců před podáním žádosti.

Pozor: na příspěvek ale neexistuje žádný právní nárok, splnění podmínek neznamená, že příspěvek dostanete. Záleží stejně jako u dalších nástrojů aktivní politiky zaměstnanosti – patří mezi ně třeba příspěvek na rekvalifikaci, příspěvek na zapracování a další – rozhoduje o poskytnutí příspěvku úředník. Příspěvek se vyplácí maximálně rok.

Kolik to bude

Do 10 km (pouze pokud není možnost veřejné dopravy)

1000 Kč

10–25 km

1500 Kč

25–50 km

2500 Kč

nad 50 km

3500 Kč

Příspěvek se s výjimkou Moravskoslezského kraje nevztahuje na dojíždění do zahraničí

Příspěvek se bude vyplácet za měsíc zpětně, po výplatě přinese exnezaměstnaný od zaměstnavatele výplatní list, úředník se podívá na docházku – pokud v ní uvidí absence, bude se příspěvek poměrně krátit – a podívá se taky na výši hrubé mzdy. Příspěvek se totiž bude vyplácet pouze tehdy, pokud hrubá mzda nepřesáhne výši „průměrné mzdy v národním hospodářství za 1. až 3. čtvrtletí předcházejícího roku“. Tohle číslo vyhlašuje Ministerstvo práce a sociálních věcí vždy ke konci roku; průměrná mzda za první tři čtvrtletí roku 2015 je podle vyhlášky 25 903 korun.

Za dobré slovo knížku

Minule jsme v rubrice Co si o tom myslíte? psali o zálohovém výživném. Tedy o nápadu, ež pokud se o děcko stará jen jeden rodič a ten druhý neplatí alimenty, stát přispěje nějakou sumou a na neplatiče si vyšlápne sám.

Diskuze byla... šťavnatá. Knížkou bychom rádi odměnili josefa, který připomněl, že při vymáhání od většiny neplatičů bude stát stejně úspěšný, jako by byli / jako jsou rodičové. Tedy vůbec.

Jak to vidíte?

Podle ministerstva náklady na příspěvek převáží nad výdaji, které stát má na dlouhodobě nezaměstnaného. Budoucnost příspěvku na dojíždění je ale zatím ve hvězdách – zatím běží ve zmíněných pěti krajích. Zhruba po roce by mělo být vyhodnoceno, jestli se osvědčil. Pak se bude rozhodovat o jeho úpravách a případně o rozšíření do jiných krajů. A my se ptáme, jak to vidíte vy.

Je podle vás příspěvek na dojíždění dobrý nápad, který někomu pomůže? Pokud byste byli delší dobu bez práce, ovlivnil by vaše rozhodování, jestli vzít práci, do které byste musili dojíždět? Myslíte, že bude hodně podfuků s trvalým bydlištěm? Máte lepší nápad, jak aktivně podporovat dlouhodobě nezaměstnané a motivovat je k dalšímu hledání práce, třeba i tam, kde je zatím nenapadlo hledat? Čekáme vaše příspěvky v diskuzi a pro autora jednoho z nich máme v redakci připravenou knížku z nakladatelství Grada, tak nám na sebe nechte mejla, ať se můžeme domluvit, kam ji poslat.

Pozor! Od července měkčí podmínky

V pilotním provozu se ukázalo, že zájem o příspěvek na dojíždění je veliký. Ovšem po sdělení, kdo příspěvek doopravdy může dostat, napočítaly úřady práce za první čtvrtrok provozu 87 žádostí. A 21 příspěvků přiznaly. Od července proto platí pro získání příspěvku poněkud měkčí podmínky. 

Příspěvek na dojíždění: Kdo má nárok, kolik dostane a jak žádat

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

14. 4. 2016 21:57

Citace - Anna / 14.04.2016 15:15

Pokud se ptáte, jak motivovat dlouhodobě nezaměstnané, aby pracovali, tak hlavní motivace jsou vždy peníze. Pokud je u nás mzda na úrovni sociálních dávek, tak nelze čekat, že se nezaměstnaní poženou do práce.
Já pracuji za minimální mzdu a moje práce je dost náročná. Znám lidi, kteří nedělají spoustu let, berou různé dávky, doplatky na bydlení a pod,často kouří a hojně popíjí alkohol,ženy na rozdíl ode mě pravidelně chodí na nehty a ke kadeřnici a vůbec se nezdá,že by tito lidé žili v bídě. Můj nákupní koš je vždy o dost chudší, než ten jejich. Takže to je můj návod, jak dostat nezaměstnané do práce.


Ty vole, ty tak blábolíš. Tak za prvé... hlavní motivací, proč pracovat, nejsou peníze. Peníze jsou důvodem dočasným, který vyprchá. Na jeho místo nastoupí sociální vazby atd., protože v práce trávíme kolikrát více času než s rodinou a přáteli.
U opravdu dlouhodobě nezaměstnaných často žádná motivace neexistuje, jsou to mnohdy osoby zcela lhostejné k vlastní existenci.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 4. 2016 16:43

Nezdá se vám, že si protiřečíte?
-4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 4. 2016 15:15 | Anna

Pokud se ptáte, jak motivovat dlouhodobě nezaměstnané, aby pracovali, tak hlavní motivace jsou vždy peníze. Pokud je u nás mzda na úrovni sociálních dávek, tak nelze čekat, že se nezaměstnaní poženou do práce.
Já pracuji za minimální mzdu a moje práce je dost náročná. Znám lidi, kteří nedělají spoustu let, berou různé dávky, doplatky na bydlení a pod,často kouří a hojně popíjí alkohol,ženy na rozdíl ode mě pravidelně chodí na nehty a ke kadeřnici a vůbec se nezdá,že by tito lidé žili v bídě. Můj nákupní koš je vždy o dost chudší, než ten jejich. Takže to je můj návod, jak dostat nezaměstnané do práce.
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 4. 2016 15:03 | Anna

No tak to je zase výmysl- ten kdo roky pracuje nárok mít nebude, a ten kdo se válel na pracáku a teď vezme práci,příspěvek dostane, fakt skvělý nápad. Nehledě na to, že kdo pracovat chce, ten už dávno pracuje, ale ten, kdo pracovat nechce, ten práci nevezme i když by tento příspěvek dostal.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 4. 2016 10:37 | Libour

Na hromadný svoz také existují příspěvky... V pěti krajích je to proto, že 1. je to zkušební provoz 2. jde primárně o to snižovat nezaměstnanost v jejích epicentrech.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 4. 2016 10:25 | Eva

Je hezké dávat příspěvek na dojíždění do práce.Už se mi ale vůbec nelíbí,že se to bude týkat pouze některých krajů.Dále se to týká pouze osob,které jsou doposud vedeny na úřadu práce a ne těch,kteří již do práce nastoupili.
I ti,kteří již pracují mají vydání s dojížděním.Výhodou je,když někteří zaměstnavatelé zajistí zdarma hromadný svoz a rozvoz zaměstnanců do práce.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazeno všech 6 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Podpora v nezaměstnanosti v roce 2016 roste. A na pracáku si můžete přivydělat víc

5. 1. 2016 | Petra Dlouhá | 48 komentářů

Podpora v nezaměstnanosti v roce 2016 roste.  A na pracáku si můžete přivydělat víc

Jste bez práce? Máme pro vás podrobný přehled o pravidlech podpory v nezaměstnanosti v roce 2016. Dozvíte se, kolik dostanete. Víme, jaká jsou pravidla pro expodnikatele, matky a otce... celý článek

Výpověď pro nadbytečnost: Kdy je oprávněná, kdy ne. A jak se bránit

5. 11. 2015 | Petra Dlouhá | 17 komentářů

Výpověď pro nadbytečnost: Kdy je oprávněná, kdy ne. A jak se bránit

Výpověď pro nadbytečnost můžete dostat jen z důvodů vymezených zákonem. Když šéf zkouší kličky a hledá způsob, jak se vás elegantně zbavit, nenechte si to líbit. Máme pro vás příklady... celý článek

Rekvalifikace 2015: Komu zaplatí kurz stát a jak vysokou podporu dostanete

11. 8. 2015 | Petra Dlouhá | 5 komentářů

Rekvalifikace 2015: Komu zaplatí kurz stát a jak vysokou podporu dostanete

Hledáte práci a zaměstnavatelé vám zavírají dveře před nosem. Chybí dovednosti nebo vzdělání. Pomoct může rekvalifikační kurz. Nezaměstnaným rekvalifikaci proplácí stát. Za jakých podmínek?... celý článek

„Byl jste někdy na úřadu práce?“ O službě, která pomáhá vyhazovaným i vyhazujícím

16. 2. 2013 | Ondřej Tůma | 23 komentářů

„Byl jste někdy na úřadu práce?“ O službě, která pomáhá vyhazovaným i vyhazujícím

Pro outplacement zatím nemáme a možná nikdy ani mít nebudeme vlastní slovo. Služba, která pomáhá firmám překonat s citem a se ctí vyhazovy zaměstnanců a propuštěným zase hledat novou... celý článek

Hledáme práci: Vyjednávání o platu

5. 11. 2012 | Barbora Buřínská | 20 komentářů

Hledáme práci: Vyjednávání o platu

Kdy během pohovoru přijde řeč na mzdu? A jak se na to připravit? Rozhodně nespěchejte! Kromě jiného si napřed přečtěte tenhle článek.

Partners Financial Services