Buď práce, nebo dítě. Další možnosti přibývají jen pomalu

Petra Dlouhá | rubrika: Když se řekne | 29. 4. 2013 | 8 komentářů
Pouze osm a půl procenta Čechů a Češek, kteří pečují o malé dítě, zároveň pracuje. Průměr v Evropské unii je téměř čtyřnásobný. Péče o dítě do tří let u nás také výrazně častěji než jinde leží výhradně na bedrech matky. Návrat do práce po letech na pískovišti není jednoduchý. Přečtěte si rady a tipy, které se můžou hodit.
Buď práce, nebo dítě. Další možnosti přibývají jen pomalu

Podle studie Národohospodářského ústavu z loňského roku nabízí volba mezi mateřstvím a zaměstnáním pro českou ženu zpravidla pouze jedno z  krajních řešení. „Kombinace obou je většinou těžko realizovatelná,“ píší autoři studie. Odkazují na graf, který ilustruje rozdíl mezi mírou zaměstnanosti žen bez dětí a žen s dětmi do šesti let v Evropské unii, vy ho najdete o kousek níž vlevo.

„České ženy jednoznačně čelí největšímu propadu zaměstnanosti spojenému s mateřstvím a výchovou dětí v Evropě,“ uvádí studie. Zaměstnanost se u českých matek s malými dětmi propadá o čtyřicet jedna procent. Hlavní příčiny jsou dvě: nedostatečná nabídka flexibilních a zkrácených pracovních úvazků na jedné straně a nedostatek možností, kam svěřit dítě do péče, na straně druhé. Další potíž z toho vyplývá: po dlouhém pobytu na rodičovské dochází k poklesu kvalifikace.

Propad míry zaměstnanosti u žen s dětmi do šesti let věku (věk žen 20–49 let)

Obrázek zvětšíte kliknutím;
Zdroj: EC (2010) Indicators for monitoring the Employment Guidelines, citováno v Češky: Nevyužitý potenciál země, krátká studie IDEA, projektu Národohospodářského ústavu

„Matky (a postupně častěji i otci) pečující o malé děti patří na pracovním trhu k jedné ze znevýhodněných skupin,“ potvrzuje analytik Jobs.cz Tomáš Ervín Dombrovský. Někteří zaměstnavatelé nabízejí možnost umístit dítě během práce do firemní školky. „Tento benefit však stále patří k jednomu z nejméně rozšířených (byť se postupně objevuje častěji) – na Jobs.cz byl od počátku roku uveden pouze u 2,3 procent ze všech vystavených pracovních pozic,“ dodává analytik.

Zájem o zkrácené úvazky ze strany rodičů je podle něj enormní. „Počty reakcí na takové pozice bývají troj- i vícenásobně vyšší než u pozic na plný úvazek. Počet pozic na krátký úvazek je však v České republice prozatím velmi nízký, u nově obsazovaných míst dosahuje necelých pěti procent,“ uvádí Dombrovský. Totéž platí o možnosti práce z domova. „Homeoffice – většinou v omezeném počtu dní do měsíce – je nabízen u zhruba 6,5 procenta míst. V posledních letech však dochází k posunu. Vyhlídky do budoucna jsou tak celkem pozitivní,“ míní analytik.

Mateřství a rodičovství může pro pracovní život znamenat citelný zásah. Přinášíme proto několik rad a tipů, které se můžou hodit.

Propojeno

Kam s ním?

Chcete nebo potřebujete do práce? Nebo aspoň někdy mít čas jen na sebe? Nebo třeba i jen jednorázově něco zařídit? S děckem na ruce to někdy nejde. Ale kam s ním? Odpovědi a ceny znají články ze série Naši nejdražší:

Co si od zaměstnavatele nenechat líbit

Pokud odejdete na mateřskou dovolenou a máte se svým zaměstnavatelem podepsanou smlouvu na dobu neurčitou, nemusíte se o své místo bát – aspoň teoreticky. Záminku, proč vás po rodičovské za pár měsíců vyhodí, si přirozeně může najít vždycky.

Pokud se do práce vrátíte hned po mateřské, tedy po 28 týdnech, respektive 37 týdnech v případě dvojčat, musí vás zaměstnavatel zařadit zpět na původní pracovní pozici, a to doslova na původní židli. Kdyby mezitím vaše pozice zanikla, musí vám nabídnout jiný odpovídající post.

Jestliže se vrátíte až po rodičovské, má zaměstnavatel povinnost zařadit vás na pozici odpovídající druhu práce sjednanému ve smlouvě – původní místo to už ale být nemusí. Rezervovanou máte u zaměstnavatele práci po celou dobu rodičovské, maximálně však do tří let dítěte. Kdybyste chtěli zůstat doma s dítětem déle, musel by vám dát zaměstnavatel souhlas – nejspíš byste se pak dohodli na neplaceném volnu.

Pokud s vámi budou chtít po návratu do práce nějak zacvičit, nemusíte si nic nechat líbit. Pokud máte ve smlouvě černé na bílém, že budete pracovat čtyřicet hodin týdně, nemůže vás zaměstnavatel po rodičovské nutit ke snížení úvazku nebo změně pracovní doby. Jestli zvažujete, že byste rodičovskou ukončili dřív, můžete se na tom se svým zaměstnavatelem předem dohodnout. Pokud si to ovšem v jejím průběhu rozmyslíte, nemůže na vás tlačit, abyste opravdu dřív nastoupili. Zaměstnavatel vám musí umožnit rodičovskou dovolenou vyčerpat v plném rozsahu a není nutné, abyste ji čerpali v celku. Můžete s dítětem kupříkladu doma strávit první rok, pak se na čas vrátit do práce, a následně zase zpět na rodičovskou dovolenou – pokud se třeba prostřídáte s partnerem.

Víte, kde hledat?

V Česku existuje již několik portálů, které se specializují na pracovní nabídky pro ženy, respektive rodiče, kteří se vracejí do práce. Zprostředkovávají zejména nabídky zaměstnání s pružnou pracovní dobou či částečným úvazkem, kterých je v Česku skoro nejmíň v Evropské unii:

Buď připraven(a)! Vybírejte si zaměstnavatele, který vás podpoří

Pokud právě hledáte novou práci a zároveň víte, že možná v příštích letech začnete uvažovat o miminku, není vůbec od věci proklepnout si případné zaměstnavatele i z téhle stránky. I v česku už jsou firmy, které ženy podporují v tom, aby se mohly co nejdříve po porodu vrátit do práce. Například Telefónica vyplácí maminkám, které se rozhodnou vrátit do práce hned po mateřské (tedy po 28 týdnech), měsíčně k platu osmitisícový příspěvek, aby si mohly zajistit péči o dítě. Čerpat ho můžou až do dvou let dítěte a nemusí prokazovat, jak si péči o dítě zajišťují – hlídat klidně může babička. „Zvažovali jsme, jak motivovat maminky k dřívějšímu návrtu do práce po mateřské. Zjistili jsme, že na jejich straně zájem o návrat často je, ale podstatně ho omezují komplikace, které musí řešit při zajištění vhodného hlídání svých dětí," vysvětluje Ctirad Lolek ze společnosti Telefónica.

Podobný systém funguje také v České spořitelně. „Maminkám, vracejícím se z mateřské nebo rodičovské, vyplácíme příspěvek na hlídání dětí ve věku jednoho až pěti let. Zároveň nabízíme standardní flexibilní formy práce jako je pružná pracovní doba, práce z domova a jejich kombinace,“ sdělil nám mluvčí České spořitelny Marek Pšeničný. Chytrá firma si zkrátka dovede spočítat, že příspěvek pro matky se jí vyplatí podstatně víc než hledání nového a stejně schopného zaměstnance.

Podporu začne vyplácet i stát

O sedmibodovém plánu, kterým chce ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová bojovat s nezaměstnaností, už jste na Peníze.cz četli. „Vytvořit nová pracovní místa s možností zkrácených úvazků a zaměstnat tak více lidí. To je – zjednodušeně řečeno – druhý ze sedmibodového plánu. Řešit má mimo jiné dlouhodobou nezaměstnanost s důrazem na matky s dětmi. Právě ženy tvoří víc než polovinu z celkem 192 tisíc uchazečů o zaměstnání evidovaných na Úřadu práce ČR déle než jeden rok,“ říká mluvčí ministerstva Štěpánka Filipová. Na nově vytvořená místa se zkrácenými úvazky bude úřad práce firmám poskytovat příspěvek až ve výši dvanácti tisíc. „Celkem na to máme vyčleněno 1,2 miliardy korun,“ doplňuje mluvčí.

Pro rodiče: rodina kalkulaček

Rodičovské počty

Výběr z kalkulaček na Peníze.cz:
spočítejte si, jestli máte nárok na porodné, jaká vám náleží mateřská, jak vysoký měsíčně může být váš rodičovský příspěvek, kolik dostanete na přídavcích na děti (nebo že nedostanete nic), případně kolik vám dají na ošetřovném, pokud budete muset zůstat doma s nemocným dítkem.

Domácí hlídání může zajistit obec

Vedle státu a některých zaměstnavatelů začínají matky v návratu do práce podporovat také obce. Radovat se můžou rodiče, kteří bydlí v městské části Praha 4. Radnice tu díky grantu Evropské unie bude po dobu dvou let vybraným rodinám nabízet chůvu zdarma – hlídání pro děti do šesti let prý bude městská část schopna zajistit zhruba sto dvaceti rodinám. Cílovou skupinou projektu jsou rodiče, kteří se po rodičovské vracejí na trh práce – typicky maminky, které čekají, až jim dítě vezmou do školky.

Vraťte se do práce

Novinkou jsou bezplatné kurzy pro rodiče na mateřské nebo rodičovské dovolené pořádané v rámci projektu Vracíme se do práce. Cílem kurzů je pomoci rodičům vrátit se na trh práce, dokázat skloubit rodinný a pracovní život a nabýt novou sebedůvěru. Přihlásit se mohou také rodiče samoživitelé s dětmi ve věku do patnácti let. Jediné omezení spočívá v místě bydliště – tím musí být Praha.

Rekvalifikujte se, vzdělávejte se

Když z trhu práce na dlouhé roky vypadnete, snadno se stane, že vaše zkušenosti z praxe zastarají. Jestli je potřebujete oprášit, dodat si sebevědomí nebo se chcete po rodičovské vrhnout zcela novým směrem, může se vám hodit rekvalifikační kurz. Za určitých podmínek vám na rekvalifikaci přispěje stát – a to až padesát tisíc v průběhu tří let. Podrobně jsme se tématu rekvalifikačních kurzů na Peníze.cz věnovali nedávno:

Monika Lampová ze společnosti Partners, která dlouhé roky působila jako lektorka rekvalifikačních kurzů, si právě práci se ženami po rodičovské velice pochvaluje: „Pro ně byla výzva všechno. Se zaujetím hltaly každou novou informaci, jelikož po několika letech doma byly, myslím, vděčné za každé zpestření. A dle mého srovnání byly mnohem adaptabilnější, flexibilnější než muži v podobné situaci. Ony prostě chtěly do práce a výsledky byly hodné dobré,“ říká bývalá lektorka.

Anketa

Vycházíme dost vstříc ženám, které se chtějí vrátit brzy po porodu do práce?

Pomoct můžou dětské skupiny

O tom, že dostat dítě do školky může být pro rodiče větší výzva než ho dostat na vysokou školu a že ostatní alternativy typu chův či soukromých školek zase můžou být na váš rodinný rozpočet příliš, už jste na Peníze.cz četli. Nadějí do budoucna by mohly být dětské skupiny.

Jedná se o pravidelnou péči o dítě ve věku od šesti měsíců do zahájení povinné školní docházky v malé skupině. Služba nezajišťuje vzdělávání dítěte jako školka, ale poskytuje péči zaměřenou na rozvoj dítěte i jeho kulturních a hygienických návyků. Poskytovatelem služby by mohli být zaměstnavatelé (fyzické i právnické osoby i organizační složky státu), obce, kraje, občanská sdružení, církevní právnické osoby a obecně prospěšné společnosti. Služba pro ně nebude zisková. Požadovat budou moci jen úhradu zřizovacích a provozních nákladů.

„Návrh zákona o dětských skupinách už prošel meziresortním připomínkovým řízením a MPSV ho v březnu předložilo vládě k projednání,“ uzavírá mluvčí Ministerstva práce a sociálních věcí Štěpánka Filipová.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+12
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

29. 4. 2013 10:12, Dan

Podle mě je chyba, že si rodiče nemohou rodičovskou rozdělit. Kdyby oba rodiče měli možnost do tří let dítěte přejít na poloviční úvazek, mohli by se při hlídání potomka prostřídat, žádný z nich by neztrácel pracovní návyky a kontakt s aktuálním děním v práci. Rodina by stále měla jeden celý příjem + rodičovský příspěvek jako je tomu teď. Zároveň by to vedlo k většímu podílu otců na výchově vlastních dětí a také k rovnějšímu přístupu zaměstnavatelů k oběma pohlavím.

+17
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

29. 4. 2013 7:28

Kdyby mi stát nesebral z mojí výplaty polovinu, nemusí moje žena chodit do práce po celý zbytek života a ani rodičovskou ani mateřskou bychom nepotřebovali - uživil bych vše. A díky tomu se řeší takovýhle blbosti - žena odjakživa měla na starost rodinné zázemí, zatímco muž byl živitel rodiny. Kdyby chtěla moje žena pracovat, když máme malé děti, zakázal bych jí to, už jenom z toho principu, že děti potřebují výchovu a péči. Ještě že moje žena je klasického vychování a není nabonzovaná takovýmito moderními výchovnými žvásty.

-6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Naši nejdražší. Mateřská školka. První investice do vzdělání

20. 2. 2013 | Jitka Šorfová

Naši nejdražší. Mateřská školka. První investice do vzdělání

V březnu proběhnou zápisy do mateřských škol. Mnoho rodičů bude očekávat rozhodnutí o přijetí či nepřijetí s napětím, jaké zažívá hráč nad stolem s ruletou. Rodiče, kterým končí rodičovská... celý článek

Naši nejdražší: Líbejte babičkám ruce, chůva stojí majlant!

11. 12. 2012 | Jitka Šorfová | 7 komentářů

Naši nejdražší: Líbejte babičkám ruce, chůva stojí majlant!

Pro rodiny s malými dětmi může být babička či dědeček, kterým můžou v případě potřeby svěřit ratolesti na hlídání, artikl k nezaplacení. Doslova. Jak a za kolik můžete sehnat hlídání... celý článek

Porodné a mateřská 2013

21. 11. 2012 | Petra Dlouhá | 52 komentářů

Porodné a mateřská 2013

Seriál o novinkách, které nás a naše peněženky čekají od začátku příštího roku, pokračuje. Tentokrát se na Peníze.cz dozvíte, jak bude v roce 2013 vypadat porodné a peněžitá pomoc v... celý článek

Očima expertů: Proč stát nepodporuje rodiny s dětmi?

24. 8. 2012 | Ondřej Tůma | 37 komentářů

Očima expertů: Proč stát nepodporuje rodiny s dětmi?

Stát sice naříká, že je moc důchodců a málo batolat, rodiny s dětmi ale nedokáže nijak podpořit. Co si o tom myslí členové Národní ekonomické rady vlády Pavel Kohout a Daniel Münich,... celý článek

Školky jen pro vyvolené. Pomůžou „dětské skupiny“?

29. 5. 2012 | Petra Dlouhá | 7 komentářů

Školky jen pro vyvolené. Pomůžou „dětské skupiny“?

Má skvělou budoucnost, sotva začalo lézt, už vymýšlíte, jak ho pošlete na Harvard? Zadržte! Radši se začněte starat, aby ho vzali do mateřské školky. Dostat se do ní je u nás tvrdší... celý článek

Partners Financial Services