Švarc, nebo švorc? Úspěchy boje proti švarcsystému. Co si o tom myslíte?

Nejhorší legislativní počin loňského roku – tak hodnotí podnikatelé zákaz švarcsystému. Tři čtvrtiny firem jsou pro jeho legalizaci. Ministr Drábek od ledna sliboval tvrdé kontroly. Polovina roku se blíží. Ideální čas podívat se, jak se „švarcu“ v těžkých časech daří.
Švarc, nebo švorc? Úspěchy boje proti švarcsystému. Co si o tom myslíte?

Na úvod malá rekapitulace. Pokud pracujete ve švarcsystému – čili předstíráte samostatnou podnikatelskou činnost, i když například den co den sedíte v jedné kanceláři a šéfa posloucháte na slovo – může vás to přijít až na sto tisíc pokuty. Vašeho šéfa klidně i na deset milionů, nejméně však na dvě stě padesát tisíc. Ministr Drábek totiž chtěl být přísný a ukázat, že tu není pro srandu králíkům (natož těm nelegálně zaměstnaným), a tak stanovil i vysokou dolní hranici pokuty.

Úřad inspekce práce měl do terénu vyslat stovky kontrolorů. A jak ministr řekl, tak se stalo. Plán na letošní rok zní jasně: dvě stě tisíc kontrol. Své ovoce už státní kase přinášejí: jen za první čtvrtletí se na pokutách vybralo pětkrát víc než loni. Do dubna se stihlo 3747 kontrol a bylo uloženo 336 pokut. Nešlo ovšem pouze o švarcsystém, ale také o nelegální zaměstnávání cizinců. Maximální pokuta pro zaměstnavatele dosáhla milionu korun, u živnostníků padesáti tisíc.

Aby inspektoři ukázali, že platí „padni, komu padni“, vypravili se prověřit také poslance a senátory. Nebo přesněji – jejich asistenty, kteří pro ně „pracují na živnostenský list“. Pro asistenta je obvykle služba politikovi jediným zdrojem výdělku, rozkazy svého šéfa plní na slovo a dost často vedle něj sedí v kanceláři, aby mu byl kdykoli k ruce. Selský rozum říká, že se jedná o švarcsystém par exellence. Poslanců máme dvě stě, senátorů jednaosmdesát, když budeme počítat na každého jednoho asistenta, máme tu rázem dvě stě osmdesát jedna hříšníků a navrch stát, který nelegálně zaměstnává ve velkém. Rozum kontrolora však uznává jinou než selskou logiku. A tak se k všeobecnému překvapení kontrola usnesla, že v parlamentu žádné porušení zákona neodhalila – takže si sbalila svých pár švestek a odešla bez pokuty o dům dál. Nevyhnutelně se vkrádá pocit, že hledala trochu špatně.

Šéf senátu Milan Štěch se už v lednu nechal slyšet, že právníci, kteří označují práci asistentů za švarcsystém, mají pravdu a že by je stát měl regulérně zaměstnat. To se ale nejspíš ani ministru Drábkovi, členovi škrtvlády, nechce. A není divu – zaměstnávat je v Česku neskutečně drahé, státu by se asistenti prodražili. Tak proč radši nevyužít příjemných výhod švarcsystému, že? Pod svícnem je tedy jako obvykle tma jak v pytli a kontroloři drtí drobné podnikatele.

Nemáš smlouvu? Zaplať!

Minulý týden jsme se v rubrice Co si o tom myslíte? ptali, jestli si myslíte, že by Česko mělo být schopné nakrmit Čechy z toho, co se pěstuje a chová na jeho území.

Knížku bychom chtěli poslat čtenáři stodgo, za opravdu výjimečný komentář. Začíná slovy: „Bez toho, aniž bych článek četl, si myslím...“ Tak se pozná skutečný odborník. Pokud nám ovšem napíše, že aniž by ji otevřel, beztak ví, co se v ní píše, schováme ji pro někoho jiného.

Odborníci kroutí hlavou také nad metodickým pokynem, který k odhalování švarcsystému ministerstvo vydalo. Inspektoři pokud zaměstnanec přímo při kontrole nepředloží doklady, které potvrzují existenci pracovněprávního vztahu, mají ho automaticky považovat za nelegálně zaměstnaného. Zjednodušeně řečeno – když na místě nevytáhnete pracovní smlouvu, pokutu máte téměř jistou. Ministr tím prý chce předcházet machinacím a dodatečnému uzavírání smluv. Podle mnohých advokátů je však takový postup protiústavní. Někteří právníci se nebojí jít ještě dál. Jako protiústavní by se podle nich dala označit i minimální výše pokuty 250 tisíc korun. Podobně byla v minulosti shledána protiústavní minimální pokuta 500 tisíc u stavebního zákona.

Ministerstvo proto radši zařadilo zpátečku, metodiku oficiálně nezměnilo, ale slovy ministra lehce usměrnilo – nepřítomnost smlouvy na pracovišti už neznamená automaticky „vinu“, ale pouze „důvodné podezření“.

Čtvero rad pro klidnější spaní každého „švarcáka“

+32
+
-

► Rada číslo jedna: Neseďte v jedné kanceláři, nepracujte na jednom místě. Pokud vám to vaše práce aspoň trochu dovoluje, snažte se „šéfem“ vyjednat, ať můžete pracovat z domu. Takový automechanik nebo servírka ale mají přirozeně v tomhle smyslu pech.

+26
+
-

► Rada číslo dvě: Okamžitě zapomeňte na výrazy: šéf, nadřízený, vedoucí a jim podobné. Ostatně zapomíná se na ně docela příjemně a lehko. Pamatujte, že pokud pracujete jako osoba samostatně výdělečně činná na živnostenský list, jste výhradně svým pánem – práci si sami vybíráte, rozvrhujete i vykonáváte (případně rozdělíte podřízeným). Firmě, se kterou spolupracujete, dodáváte až hotové dílo. Nebo to tak alespoň musí věrohodně vypadat. A rozhodně nejednáte jejím jménem – vždy jen sám/sama za sebe.

+19
+
-

► Rada číslo tři: Ideální je zajistit si ještě jiný zdroj příjmu – alespoň minimální částku, kterou si fakturujete jinde, pomůže vám to prokázat, že opravdu podnikáte samostatně. Pokud to není možné, snažte si alespoň fakturovat každý měsíc jinou sumu (jeden měsíc si ji snižte, druhý zase navyšte a zůstanete na svém).

+23
+
-

► Rada číslo čtyři: Pokud vás na pracovišti zastihne osoba, kterou neznáte, a položí zdánlivě bezvýznamnou otázku: vy tady pracujete? Zapište si za uši, že vaše odpověď musí znít za všech okolností ne. „Nepracuju, jen jsem sem zaskočil něco si dojednat s firmou, se kterou spolupracuju…“ Pokud padne otázka: „Máte tady šéfa?“ správná odpověď zní: „Nemám šéfa.“ Ale to už si pamatujeme z rady číslo dvě.

Když už bilancujeme vlastnosti státního výpadu proti švarcsystému, nemůžeme nezmínit ještě jednu „echt českou“. Velká část kontrol (zhruba polovina) probíhá na udání. Jaký milejší pozdrav svému nemilému konkurentovi poslat než kontrolu z inspektorátu práce, že?

Faktem zůstává, že pro spoustu lidí existují jen dvě varianty – pracovat ve švarcsystému jako „švarc“, nebo být bez práce, a tudíž „švorc“. Mají být lidé trestáni za to, že chtějí pracovat?

Co si o tom myslíte vy? Budete radši „švarc“, nebo švorc? Proč mají asistenti poslanců a senátorů „imunitu“? Přiměla vás změna pravidel k tomu, abyste se nechali regulérně zaměstnat? A jaké to je nemít jinou šanci než pracovat v systému, za který vám hrozí statisícová pokuta? 

Napište nám svůj názor do diskuze pod článkem. Výjimečný příspěvek, který tam přibude do příští středy do tří hodin odpoledne, jsme připraveni honorovat hodnotnou knížkou s ekonomickou tematikou.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+33
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 15 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

2. 4. 2014 3:51 | bazo

"lidí, kteří tam propíjejí a prokuřují (do heren nechodím?) sociální dávky, nic za ně odvádět nemusí a člověk (blbec), který chce a pracuje, po státu nic nežádá dostane vysloveně likvidační pokutu"
No víte, to se má tak...Oni tím fungují jako "průtokáče" prostředků "zpátky" malou domů ke korporacím...takže zasahovat proti tomu není účelem korpostátů...
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 6. 2013 5:29 | nádeník

Vážení a co si myslíte o tom, když firma zaměstnává na ŽL : pomocné zednické práce: ukrajinské občany ale tito konají především práci, která je předmětem podnikání firmy a tak nahrazují možnost zaměstnat do řádného pracovního poměru české lidi, kteří nemohou sehnat práci. Navíc vykonávají práci 12 i více hodin denně včetně sobot a nedělí při stejném hodinovém platu. Řádný zaměstnanec nesmí mít ani hodinu přesčas, přestože by si rád vydělal více při směšném hodinovém platu 100 Kč hrubého.
Firma tak šetří a stát dostává méně na odvodech. Hezký den.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 8. 2012 10:56 | Emanuela

Dobrý den,

nad tím co píšete,zůstává rozum stát, takže asistenti ano a ostatní ne?To už je vrchol.Poslanci mají zřejmě mlhu před očima, když nevidí co se tady děje,to je pěkná spravedlnost, ale doufám, že český národ opět povstane ale i když je to smutné již trochu jinak ne sametově.
Hezký den.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 8. 2012 8:55 | Kolemjdoucí

Dobrý den, srovnání černého pasažéra a člověka pracujícího ve švarc systému je velmi nešťastné. Černý pasažér je zloděj, který zcizí službu někoho jiného.Švarc pracovník odvádí sociální, zdravotní i daň z přijmu, pokud přesáhne určitou hranici příjmu.Nemá nárok na žádné dávky od státu, nebere žádnou nemocenskou ani si nemůže vyrazit na placenou dovolenou.
To že klasický zaměstnanec dá státu více než zaměstnanec na živnostňák je je věc jiná. Je to zlodějina státu, že tak odírá zaměstnance.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 8. 2012 10:57 | Martin Vlnas

Radku, myslíte, že byste nám svůj příběh popsal podrobněji? Rádi bychom na toto téma napsali článek...
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 8. 2012 10:13 | Radek Kvasnička

Nedá mi to abych nereagoval, syn je vyučený klempíř, bydlíme v oblasti, kde se dá venku pracovat sotva 7 měsíců v roce, takže sehnat firmu, která by ho zaměstnala na celý rok není možné. Praxi má teprve dvouletou, našetřeno sotva pár tisíc, takže "udělat se pro sebe" podle Drábka také nejde a navíc sám v tomto oboru nic nesvede. Živnostník, který ho vzal do party právě na tzv. "Švarc-systém" dostal 800.000,-Kč.!!! pokuty. Člověku nad tím zůstává rozum stát, náměstí okresního města je plné tzv. nepřízpusobivých lidí, kteří tam propíjejí a prokuřují (do heren nechodím?) sociální dávky, nic za ně odvádět nemusí a člověk (blbec), který chce a pracuje, po státu nic nežádá dostane vysloveně likvidační pokutu. Taková zvěrstva ( a jinak se to nazvat nedá) nesvedli ani komunisti a to jsem je zažil hodně dlouho. Mám neodbytný pocit, že pro ty hov... tam nahoře platí, že čím je lidem v této zemi hůř, tím je to pro ně lepší. Jinak všechna jejich škrt-opatření nemají logiku.
+42
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 6. 2012 10:03 | Dana Figurová

Dobrý den, pokud bych si měla vybrat být "švarc" nebo "svorc" není nad čím přemýšlet. Vždycky bych chtěla být alespoň "švarc". Pokud se na tento problém ovšem podívám očima státu, pak se jednoznačně jedná o okrádání společnosti. Uvedu příklad z jiného soudku a tím jsou černí pasažeři MHD. Dopravci si spočítají náklady a promítnou je podle počtu prodaných jízdenek do ceny za jednu jízdenku. Černý pasažér je hrdina, který těm zlodějům (MHD) krátí jejich nekřesťanské příjmy. Pravda ale zůstává, že zdražuje jízdné poctivým spoluobčanům, kteří si kupují jízdenky = neplatiči okrádají platiče. Stejné je to i ve švarc systému. Pokud si neuvědomíme, že stát jsme my všichni a podle toho se budeme chovat, budeme se zabývat podobnými anketami. Je, bohužel, smutnou pravdou, že my Češi budeme raději rok přemýšlet jak obejít zákon, než čvtrt roku pracovat, abychom se chovali podle pravidel platných pro všechny.
-12
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 6. 2012 6:26 | František Marek

Vážení, nevím, čemu se divíte? Vždyť hon na švarcáky je přece, to halasně inzerované, "prorůstové" opatření vlády, k nastartování růstu ekonomiky. Dokonce to má i pobídkový charakter. Pobízí to ty, co mají ještě snahu a odvahu něco dělat, aby toho nechali a zašli na Úřad práce.
Ostatně, není samotný systém, s Úřady práce, jeden velký švarcsystém?
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 6. 2012 20:20

Ale kdepak. Vědí přesně, co mají kdy udělat. Jsou to lokajové skutečné elity, ale to ty přece dávno víš anebo alespoň tušíš.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 6. 2012 20:00

A jak ministr řekl, tak se stalo. Plán na letošní rok zní jasně: dvě stě tisíc kontrol. Své ovoce už státní kase přinášejí: jen za první čtvrtletí se na pokutách vybralo pětkrát víc než loni. Do dubna se stihlo 3747 kontrol a bylo uloženo 336 pokut.

A kolik to všechno stojí??? Nevěřím, že se to státu vyplatí. Každopádně když ze živnostníka udělají nezaměstnaného, to se vyplatí.
+16
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 6. 2012 16:02 | Honza

Jo, takových, co nemají rádi naši levicovou vládu je poměrně hodně. Na druhou stranu zástupci skutečné pravice typu SSO taky moc vábně nevypadají.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 6. 2012 15:57 | Michal Kára

Na tom pití krve není nic divného, protože tahle vláda rozhodně není pravicová.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 6. 2012 15:10 | MoB

Typický příklad, kdy se místo příčiny problému řeší následky - a to navíc značně pitomým způsobem. Správné by mělo být snížit cenu práce (= odvody zaměstnanců) a vykašlat se na pokusy aktivně napomáhat přesunu velké část ekonomiky do šedé zóny. Tato vláda - ač jsem byl a budu pravičák - mi pije krev svým neumětelstvím, amatérismem a vůbec snahou dostat za každou cenu ekonomiku i společnost jako takovou do kolen. To nejsou politici, to jsou salónní kouzelníci, nýmandi, šašci a vůbec...
+31
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 6. 2012 14:31 | Honza

Snížit odvody zaměstnanců a legalizovat švarc. (A ušetřit na to skrouhnutím sociálních dávek a dotací.)
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 6. 2012 11:27 | Matěj

Firmy chtějí legalizovat švarcsystém protože chtějí snižovat náklady na zaměstnance. To je přirozené, snaží se o to každá firma. Blbé ale je, že firmy, které nechtějí obcházet zákony, jsou na tom bity. Možná by stálo za úvahu snížit odvody zaměstnanců.
+12
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazeno všech 15 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Karel Janeček: Na ministerstvu sociálních věcí si myslí, že jsou všemocní a nemusí se nikoho bát

14. 4. 2012 | Martin Vlnas | 16 komentářů

Karel Janeček: Na ministerstvu sociálních věcí si myslí, že jsou všemocní a nemusí se nikoho bát

„To, co se má naprogramovat za dvě miliardy, je možné vytvořit za 20 až 40 milionů v rámci již existujícího systému. K vytváření nové platformy není nejmenší důvod,“ říká Karel Janeček... celý článek

Očima expertů: Švarcsystém. Zakázat, nebo zcela legalizovat?

24. 2. 2012 | Ondřej Tůma | 45 komentářů

Očima expertů: Švarcsystém. Zakázat, nebo zcela legalizovat?

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek vyhlásil švarcsystému válku. Firmám i pracovníkům hrozí vysoké pokuty. Neměl by se ale švarcsystém spíš legalizovat? Zeptali jsme se advokáta... celý článek

Skončí švarcsystém v propadlišti dějin, nebo „jen“ v ilegalitě?

6. 12. 2011 | Petra Dlouhá | 32 komentářů

Skončí švarcsystém v propadlišti dějin, nebo „jen“ v ilegalitě?

Jste „zaměstnaní na živnosťák“? Stát vyhlásil válku švarcsystému, připravte se na to, že byste se brzy mohli stát její obětí. Vašemu zaměstnavateli nezaměstnavateli hrozí od ledna pokuta... celý článek

Odstranit švarcsystém? Ano, ale co s jeho oběťmi?

19. 5. 2011 | redakce Peníze.CZ | 50 komentářů

Odstranit švarcsystém? Ano, ale co s jeho oběťmi?

Odbory tvrdě brojí proti reformám. Chystají varovnou stávku a nevylučují další radikální akce. V případě daňové reformy jsou proti dalšímu zvýhodňování OSVČ a mluví o nepřípustnosti... celý článek

Živnostníci versus zaměstnanci: existuje spravedlnost?

17. 5. 2011 | Petra Dusová | 28 komentářů

Živnostníci versus zaměstnanci: existuje spravedlnost?

Způsobů, jak si vydělávat, je jistě nekonečně. Málokdo z nás je však uhlobaronem či rentiérem, většina nás patří do jedné z následujících tří skupin: státní zaměstnanec, zaměstnanec... celý článek

Partners Financial Services