Očima expertů: Zákoník práce – zaměstnanec vs. zaměstnavatel!

Ondřej Tůma | rubrika: Očima expertů | 22. 4. 2011 | 7 komentářů
Očima expertů: Zákoník práce – zaměstnanec vs. zaměstnavatel!
Problematika zákoníku práce je vděčným mediálním tématem. Věčný spor, zda by měl být zákonem více chráněn zaměstanec, nebo zaměstnavatel, totiž pokaždé vzbudí emoce. Co si o tom myslí námi oslovení experti, se dozvíte na následujících řádcích.

Ministerstvo práce a sociálních věcí plánovalo výrazné změny v zákoníku práce již na rok 2011. Nakonec se však ministr Jaromír Drábek rozhodl, že k větší úpravě zákoníku dojde až o rok později v rámci rozsáhlejší reformy. Jednou z mála změn, které vešly v platnost již 1. ledna 2011, bylo, že dohoda o provedení práce musí být povinně potvrzena písemnou formou. V současné době je návrh Drábkovy novely ve fázi připomínkového řízení. Jeho kritici však důrazně namítají, že pokud budou schváleny všechny jeho body, tak bude napříště výrazně posílena pozice zaměstnavatele na úkor zaměstnance. Došlo by totiž například ke snížení odstupného pro některé zaměstnance, k prodloužení zkušební doby vedoucích pracovníků či k možnosti snadnějšího rozvázání pracovního poměru ze strany zaměstnavatele.

Co nás bude v roce 2012 čekat na pracovišti?

• Již nebude předepsaná jednotná výše odstupného. Zaměstnancům, kteří dostanou výpověď z organizačních důvodů, a těm, u nichž dojde k rozvázání pracovního poměru dohodou, bude vyměřeno odstupné podle délky jejich zaměstnání. Pokud například pracovní poměr zaměstnance trval méně než jeden rok, dostane jako odstupné pouze jednonásobek průměrného měsíčního výdělku.

• Zaměstnavatel již nebude muset zaměstnanci dávat přiměřenou dobu na odstranění pracovních nedostatků a bude ho moci propustit po jednom upozornění na možnost výpovědi z důvodů porušení pracovní povinnosti.

• Výpověď bude moci dostat také zaměstnanec, který poruší léčebný režim v době pracovní neschopnosti.

• Dojde ke zvýšení maximálního limitu dohody o provedení práce u jednoho zaměstnavatele v jednom kalendářním roce. Místo stávajících 150 hodin tak bude možné na dohodu o provedení práce pracovat 300 hodin.

• U vedoucích pozic bude délka zkušební doby prodloužena na šest měsíců. U pracovních poměrů na dobu určitou nově nesmí zkušební doba trvat déle než polovinu smluvené doby.

• Délku konkurenční doložky bude možné zaměstnavatelem ve smlouvě stanovit až na dva roky. Zároveň se sníží minimální výše finančního odškodnění za znevýhodnění zaměstnance na pracovním trhu, které z dané konkurenční doložky vyplývá.

Jaký mají názor na plánovanou reformu zákoníku práce námi oslovení experti? Mělo by podobným způsobem docházet k legislativnímu posilování pozice zaměstnavatele na úkor zaměstnance? Nebo si myslí, že k ničemu takovému nedochází?

PETR MACH

ekonom

Petr Mach - ekonom, předseda Strany svobodných občanů

Zákoník práce by měl být pouze doporučeným kodexem, na který se mohou zaměstnavatelé a zaměstnanci v pracovní smlouvě odvolat. Měli by ale mít právo uzavřít pracovní smlouvu za odlišných podmínek. Pokud by někomu lépe vyhovovaly jiné podmínky (jiná délka zkušební doby, pravidla výpovědi ze strany zaměstnance a zaměstnavatele, úprava přesčasů apod.), měl by mít právo si je smluvně stanovit. Pokud by si zaměstnavatel a zaměstnanec odlišné podmínky ve smlouvě nesjednali, mělo by se za to, že platí podmínky obsažené v zákoníku práce. Pozice obou smluvních stran – zaměstnance i zaměstnavatele by měla být rovnocenná. Bylo by na jejich dohodě, jaké podmínky si sjednají.

TOMIO OKAMURA

viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur

Tomio Okamura - vícepreziden Asociace českých cestovních kanceláří a agentur

Otázka nezní na čí úkor, ale proč. Zákony, a to veškeré, jsou od toho, aby udržovaly rovnováhu mezi slabšími a silnějšími. Zákoník práce by měl udržovat vyvážený vztah mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem. Asi nikdo z nás by si nepřál poměry devatenáctého století, kdy lidé (často i děti od pěti let) pracovali bez jakékoli ochrany 16 hodin denně šest dní v týdnu. Poměry a jednání se zaměstnanci v některých nadnárodních firmách jsou i dnes leckde skandální. Na druhé straně – ochranu potřebuje také leckterý zaměstnavatel.

Anketa

Která z osobností je vám svým názorem nejblíže?

Z mého pohledu je potřeba nejenom chránit práva zaměstnanců, ale je také velmi důležité dostatečně zpružnit pracovní trh a pracovněprávní vztahy z pohledu zaměstnavatele tak, aby se zaměstnavatelé nebáli kvůli příliš přísným pravidlům zaměstnávat legálně nové pracovníky. To je bohužel často stávající stav. V konečném důsledku by to prospělo i zaměstnancům, a to především z hlediska vyšší míry zaměstnanosti v ČR a také z hlediska státu na vyšších odvodech na daních a pojistném, minimalizovaly by se důvody pro nelegální zaměstnávání „načerno“. Co se týče zaměstnávání načerno, které se novela snaží řešit, tak bych se naopak u některých činností vrátil o těch sto let zpět a stanovil např. daňový paušál na nádenické nebo jiné nekvalifikované práce s tím, že když člověk složí jistinu, tak ať si kope příkopy nebo hrabe zahrady bez toho, že by měl účtovat každou padesátikorunu. To samé platí mj. i o prostitutkách.

Práci načerno nikdy nevymýtíme. Ostatně kde začíná a končí? Výpomoc u souseda za flašku je také práce a správně bychom ji měli danit – a to je přece nesmysl. Cestou je kompromis: za malé peníze umožnit lidem legálně si přivydělávat. Zákony by měly vycházet z reality, zlepšovat ji, ale nedeformovat.

VLADIMÍR PIKORA

ekonom

Vladimír Pikora

Pokud si chceme udržet ve stávajícím neurvalém světě mezinárodní konkurenceschopnost, obávám se, že nemáme jinou možnost než v oblasti pracovního práva přitvrdit. Konkurence je permanentní boj. Je ale na politicích, aby rozhodli, kam až jsme jako společnost ochotni zajít. To už není ekonomická, ale politická otázka.

Co si o plánované novele zákoníku práce myslíte vy? Napište nám svůj názor.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

22. 4. 2011 9:18, clovek

ja bych tu otazku polozil jeste jinak!
vratil se snad feudalismus?
je totiz dost zavadejici rozdelovat lidi na zamestnavatele a zamestnance!
pokud mam napad a chut se vrhnout do podnikani a podnikani je narocne na cas,praci,vzdelani.co udelam,domluvim se zda mi nekdo s tim nepomuze!(dam inzerat)
prijdou lidi,z kterych si vyberu ty kteri maji vhodne schopnosti,ktere ja nemam nebo cas a zacneme spolu spolupracovat.
domluvim se,ze za to ze mi pomahaji s obzivou(sam to nezvladnu,potrebuju pomoct)budou se spoluucastnit nejen na praci ale i na zisku!
a tady je zakopany pes!!!!!!
zakony jsou nastaveny tak ze se ze mne stane zamestnavatel co ma jen pravo si delat co se mu zlibi a minimum povinosti,ktere stejne nedodrzuje(ze by automaticky majitel lidi?ktery mu zakon umoznuje se chovat k zamestnanci(neboli ten ktery mi pomaha zivobytim,venuje tomu cas,schopnosti a kolikrat i zdravy)jako k otroku co nema zadna prava a jen povinosti.
pokud mne pamet neklame,otroctvy bylo zruseno,ze?!!!!!!
jiste to znate i vy,ze se v praci vyskytuje mentalne a socialne postizeny retard ktery nema zadny vhodny schopnosti a dosadil si ho tam znami,ktery ma pocit ze je buh a vy jen jeho podany a bude si delat co chce!
potom kdy uz to presahne urcitou mez,upozornite na toho retarda na personalni a co se stane?ratard zustava a vy mate peklo,protoze se vam msti!!
mozna se ta doba nevolnictni znovu blizi! :-)

+6
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

22. 4. 2011 16:38, Nox

Jen jsem zvedav, kdy konecne bude zavedeno prokazatelne dokazani poruseni lecebneho rezimu v pracovni neschopnosti. Tento problem je nevyreseny dodnes a jeste na to chteji vazat moznost vypovedi. Myslim tim tolikrat diskutovany stav: Spim nemocen doma, kontrolor vhodi papirek do schranky a utece.
Jinak vidim pozitivne, ze se nehandrkuje o dobu ukoncene zamestnani. Ze by konecne zamestnanci i zamestnavatele pochopili, ze jde o skutecne oboustranne vyhodnou dohodu (zamestnavateli neutece klicovy zamestnanec ze dne na den, zamestnanec neni stejnem zpusobem bez prijmu)?

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Očima expertů: Co si myslíte o propojení politiky a byznysu?

15. 4. 2011 | Ondřej Tůma | 14 komentářů

Očima expertů: Co si myslíte o propojení politiky a byznysu?

Politici na luxusních jachtách a v toskánských vilách významných finančních skupin. Koňské pólo v Tatrách, lyžařina ve Špindlu, večírky ve Žlutých lázních a vůbec akce, kterých se společně... celý článek

Očima expertů: Mělo by se zpoplatnit internetové zpravodajství?

8. 4. 2011 | Ondřej Tůma | 2 komentáře

Očima expertů: Mělo by se zpoplatnit internetové zpravodajství?

Mnoho světových zpravodajských serverů již zpoplatnilo svůj obsah. Nedávno se přidal web slovutných New York Times. Bude se platit za obsah všech zpravodajských serverů? I u nás? Přečtěte... celý článek

Očima expertů: Jste spokojeni se službami své banky?

25. 3. 2011 | Ondřej Tůma | 6 komentářů

Očima expertů: Jste spokojeni se službami své banky?

V dalším pokračování oblíbené ankety Očima expertů jsme se tentokrát zeptali odborníků, jak jsou spokojeni se službami, které jim poskytuje jejich banka.

Očima expertů: Měla by Česká republika v budoucnu přijmout euro?

18. 3. 2011 | Ondřej Tůma | 9 komentářů

Očima expertů: Měla by Česká republika v budoucnu přijmout euro?

Přijetí eura je v současné době pro Českou republiku zřejmě hudbou budoucnosti. Měl by však náš stát o tuto změnu ještě vůbec usilovat? Jedná se spíše o ekonomické, nebo politické rozhodnutí?... celý článek

Očima expertů: Navrhovaná důchodová reforma nic nevyřeší!

11. 3. 2011 | Ondřej Tůma | 30 komentářů

Očima expertů: Navrhovaná důchodová reforma nic nevyřeší!

Plánovaná důchodová reforma je v posledních týdnech vděčným tématem většiny českých médií. Mnoho ekonomů se proti navrhovanému způsobu spoření na penzi dokonce veřejně postavilo. Vláda... celý článek

Partners Financial Services