Změna: Nižší odstupné, propustí-li vás do dvou let

Petr Kučera | rubrika: Aktuálně.cz | 20. 3. 2011
Změna: Nižší odstupné, propustí-li vás do dvou let
Lidé, kteří u stejného zaměstnavatele pracují méně než dva roky, dostanou nižší odstupné. Navrhuje to ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) v novele zákoníku práce.

Zatímco dosud odstupné činí tři měsíční mzdy nezávisle na délce pracovního poměru, nově má být vypláceno podle délky odpracovaných let u stejného zaměstnavatele.

Kdo je u firmy méně než rok, dostal by odstupné jen ve výši jednoho měsíčního platu. Kdo pracoval rok až dva, dostal by dva měsíční platy. A teprve lidé, jejichž pracovní poměr trval přes dva roky, by dostali tříměsíční odstupné.

Rozlišení délky odstupného nebo výpovědní doby funguje v některých evropských státech včetně Německa, Rakouska, Polska či Slovenska.

Na samotné povinnosti platit odstupné se podle návrhu nic nezmění. Nadále má tedy náležet při ukončení pracovního poměru z takzvaných organizačních důvodů nebo zákonem stanovených zdravotních důvodů – a to jak při výpovědi dané zaměstnavatelem, tak i při dohodě.

Na druhý pokus

Změna má platit od ledna 2012, nyní se k návrhu vyjadřují zástupci odborů, zaměstnavatelů či ostatních ministerstev.

Se stejným návrhem přišel Drábek už vloni, „odstupňování odstupného" mělo platit už od letošního ledna. Nakonec se ale rozhodl pro komplexnější novelu, která zahrnuje i další změny týkající se například výpovědí, zkušební doby, (ne)proplácení zbytku dovolené a podobně.

Zákoník práce stanoví jen minimální výši odstupného. Zaměstnavatel se teoreticky může rozhodnout vyplatit vyšší částku, případně tato povinnost vyplývá z pracovní smlouvy.

Podobné odstupňování už uplatňoval socialistický zákoník práce v letech 1966 až 1988. Týkalo se však výpovědní doby, nikoliv odstupného, přičemž rozhodující nebyla délka pracovního poměru, ale věk zaměstnance. Čím byl zaměstnanec starší, tím byla delší i výpovědní doba.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Je lepší být nezaměstnaný, nebo osoba samostatně výdělečně činná?

17. 3. 2011 | redakce Peníze.CZ | 35 komentářů

Je lepší být nezaměstnaný, nebo osoba samostatně výdělečně činná?

Počet nezaměstnaných zůstává vysoký, velké problémy s nalezením nového místa mají hlavně ti dříve narození. Počet osob samostatně výdělečně činných u nás naopak roste a teoreticky by... celý článek

Jedenáct tipů, jak letos úspěšně hledat práci

10. 1. 2011 | Vladimír Hobza | 3 komentáře

Jedenáct tipů, jak letos úspěšně hledat práci

Pro nezaměstnané je rok 2011 jistě výzvou. Firmy již nebudou lákat na nová místa, takže bude potřeba zaměstnavatele přesvědčit, že má důvod nové pracovníky přijmout. Pro inspiraci přinášíme... celý článek

Jste bez práce? Hledejte ji v průmyslových podnicích.

8. 12. 2010 | František Mašek | 8 komentářů

Jste bez práce? Hledejte ji v průmyslových podnicích.

Česká ekonomika roste, na nižší míře nezaměstnanosti to ale zatím příliš znát není. Nelze dokonce vyloučit, že se ještě zvýší. Výjimkou je zpracovatelský průmysl. Zaměstnavatelé v... celý článek

Dokáže ČR výrazněji snížit nezaměstnanost?

23. 11. 2010 | František Mašek | 13 komentářů

Dokáže ČR výrazněji snížit nezaměstnanost?

Podle míry nezaměstnanosti patří Česká republika v Evropské unii k průměru. Počet dlouhodobě nezaměstnaných však zůstává vysoký. Bez daleko pružnějšího trhu práce a řady dalších změn,... celý článek

Partners Financial Services