Práci na dálku podporuje celá Evropa

Milan K. Osvaag | 31. 8. 2007

Evropští sociální partneři přijali již v červenci 2002 "Rámcovou dohodu o práci na dálku". Její jedinečnost spočívá v tom, že poprvé nebyla dohoda tohoto charakteru implementována formou směrnice, ale sociálními partnery v jednotlivých členských státech Unie, v Norsku, na Islandu a v Lichtenštejnsku a v kandidátských zemích EU v souladu s článkem 139 Smlouvy, který umožňuje zaměstnancům a zaměstnavatelům provádět pracovní dohody autonomním způsobem.
"Autonomní pozice Evropských sociálních partnerů zakotvená ve Smlouvě o Evropském společenství dává zaměstnavatelům a odborům na evropské úrovni, jako hlavním aktérům světa práce, možnost zcela samostatně v rámci sociálního dialogu řešit problémy spojené s fungováním trhů práce a adaptabilitou pracovníků i podniků. Tyto autonomní dohody nového typu pak nahrazují legislativní iniciativu Evropské komise a jsou implementovány na národní úrovni v garanci sociálních partnerů. Důvodů pro uzavření Dohody o práci na dálku (takzvaného teleworkingu) bylo hned několik: snaha o zvýšení adaptability pracovníků a podniků, podpora flexibilních forem práce, snadnější integrace ohrožených skupin pracovníků a pracovnic na trh práce a snaha po sladění profesního a osobního života," komentovala evropskou podporu této formy práce Vladimíra Drbalová, ředitelka Sekce mezinárodních organizací a EU ve Svazu průmyslu a dopravy ČR.

První zprávu o plnění této dohody dostal na stůl komisař Vladimír Špidla, který se zabývá zaměstnaností, sociálními věcmi a rovnými příležitostmi, loni v říjnu. Zpráva podle serveru EurActiv uvádí, že práce na dálku se nejvíce prosazuje ve Velké Británii a v Nizozemsku (8 % všech pracujících), nejméně naopak v České republice a v Maďarsku (kolem 2 % všech pracujících). Dohoda se provádí i v Norsku a na Islandu. Naopak vůbec nebyla implementována na Kypru, na Slovensku, v Estonsku a v Litvě. Nejvíce rozšířena je práce na dálku v oblasti telekomunikací.
Každý stát dohodu implementoval na základě své úpravy pracovně-právních vztahů. Například ve Francii, Itálii, Lucembursku, Řecku, Dánsku a ve Švédsku mají podobu kolektivních dohod, ve Velké Británii a v Irsku byla dohoda implementována jako kodex chování a v České republice a v Maďarsku má podobu právního předpisu. Nový zákoník práce sice nehovoří přímo o "teleworkingu", ale obsahuje ustanovení o atypických formách práce a to společně s principem "co není zakázáno, je dovoleno" umožňuje i práci na dálku.

"Zpráva ukazuje, že sociální partneři jsou schopni dohodu nejen vyjednat a uzavřít, ale mohou také přímo přispět k jejímu provádění. Podpora práce na dálku je důležitým krokem ke sladění pracovního a soukromého života," komentoval její obsah sám Vladimír Špidla.
Zpráva nerozlišuje práci na dálku jako zaměstnanecký poměr, nebo kontrakt živnostníka. Z většiny výzkumů i v USA, kde na dálku pracuje kolem 30 milionů lidí ale vyplývá, že mnohem častější je přímý zaměstnanecký poměr.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-13
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Reforma a „Taková normální rodinka“

27. 8. 2007 | Ludmila Řezníčková

Reforma a „Taková normální rodinka“

Schválená reforma přinesla bouřlivé diskusní téma nejen do sněmovních kuloárů, ale i mezi "obyčejné" smrtelníky. Řada lidí si jen obtížně dokáže představit reálné sociální dopady reformy... celý článek

Rychlejší než soudy

23. 8. 2007 | Matěj Šuster

Rychlejší než soudy

Rozhodčí řízení je rychlejší než spor řešený před soudem. Jeho výhod lze však využít většinou jen tehdy, když se soudí dvě podobně silné strany. V případě pří úvěrových společností... celý článek

Nebojte se práce v zahraničí

22. 8. 2007 | Táňa Chadrabová | 2 komentáře

Nebojte se práce v zahraničí

Do jedenadvaceti členských zemí Evropské unie lze bez problémů vyjet za prací. Pokud chce ale někdo pracovat ve svém oboru, může se stát, že bude muset požádat o uznání odborné kvalifikace.... celý článek

Rady pro absolventy škol, kteří zatím nenašli práci

21. 8. 2007 | Ludmila Řezníčková

Rady pro absolventy škol, kteří zatím nenašli práci

Do letošního září se na úřadech práce zaregistruje zhruba deset tisíc čerstvých absolventů škol. Přestanou dostávat přídavky na děti a řada z nich nebude mít nárok na podporu v nezaměstnanosti.... celý článek

Krušná cesta z mateřské na úřad práce

2. 8. 2007 | Ludmila Řezníčková

Krušná cesta z mateřské na úřad práce

Většina matek, které nemají práci a skončí jim rodičovská dovolená, může pobírat podporu v nezaměstnanosti. Ta se však zpravidla sotva přehoupne přes dva tisíce korun měsíčně.

Partners Financial Services